17 & 18 WEEK REVIEW: Krah Lakersa, Bad boysi 3.0 i povratak Dragona

screenshot

Dodati neku kratku analizu prve dve sedmice…

11. mart

U derbiju Istoka, koji je možda i presudan za poziciju broj 3, Philadelphia je savladala Indianu (106 – 89), i tako se izjednačila po učinku sa ovim, možda i najprijatnijim, iznenađenjem lige. Phila je slomila goste tek u drugom poluvremenu, kada je popustila koncentracija i čvrsta odbrana Pacera, pa je poraz bio neminovan.

Silovit je bio Joel Embiid na svome povratku, a završio je meč sa 33 poena, 12 skokova i 2 ukradene lopte. Harris je dao 16 poena, uz 8 skokova i 4 asistencije, Simmons je dodao 15 a Butler 12. Embiid je pokazao klasu, ali i temperament – tako je u prvom delu meča zaradio i tehničku jer se nije složio sa odlukom sudije da mu svira faul nad Sabonisom. Jedva ga je u ovom momentu smirio trener Brett Brown:

U poraženoj ekipi Bojan Bogdanović je bio najefikasniji sa 18 poena (1 od 4 za tri, 5 od 8 slobodna bacanja), uz 5 skokova i po 2 asistencije i ukradene lopte

 

10. mart

Wolvsi su dobili Wizardse (135 – 130), posle produžetka, u meču u kojem je ponovo monstruozan bio Karl Anthony Towns, ali je dirigentske palice u svoje ruke preuzeo Derrick Rose koji je u pojedinim trenucima meča podsetio na onog MVP Rosa iz 2011 godine:

KAT je završio sa 40 poena i 16 skokova, Rose sa 29 poena, a zapažen je bio i Dario Šarić sa 13 poena, uz šut iz igre 5 od 10, za tri poena 3 od 5, šest skokova i tri asistencije. Na drugoj strani Breadley Beal je bio na korak od triple doubla sa 36 poena, 10 skokova i devet asistencija.

9. mart

Memphis Griizliesi su na krilima Mike Conleya (28 poena, 11 asistencija) i Jonasa Valanciunasa (27 poena, 7 skokova) razbili čvrsti bedem Utaha pod košem, i došli do (ne)očekivanog trijumfa – 114 – 104. Ovacije je dobio i Joakim Noah, koji je počeo u prvoj petorci Grizzliesa, a završio je sa 7 poena, 8 skokova i 4 asistencije:

Kod Utah Jazza je najefikasniji bio Donovan Mitchell koji je ubacio 38 poena.

U derbiju Zapada, Warriorsi su pregazili ekipu Denvera, na kraju je bilo 122 – 105 za šampione.

Presudilo je više raspoloženih igrača (čitaj – Klay Thompson, po potrebi Kevin Durant, uz malu pomoć Stepha Curryja), kao i čvrsta odbrana na koju neiskusni tim Denvera nije imao odgovora.

Sve se prelomilo pred kraj drugog poluvremena. Nakon izjednačene borbe koja je trajala do pred kraj druge četvrtine usledila je silovita igra i kanonada šampiona koji su serijom 17:2, stigli do velikih + 17 na poluvremenu (67 – 50). Uspevao je Denver smanjiti tu prednost, no ne i ugroziti je i pripretiti preokretom.

Nemilosrdan je bio Klay Thompson koji je završio sa čak 39 poena (9 od 11 za tri poena):

Durant je dodao 26, a Curry 17 poena. Rezervisti, Malick Beasly i Monte Morris bili su sa po 17 poena najefikasniji kod Denvera. Nikola Jokić je imao dosta problema sa odbranom Warriorsa, koja ga je zaustavila na 16 poena, ali i 4 asistencije, uz 6 skokova i 4 ukradene lopte.

8. mart

Derbi Istoka pripao je najboljem timu Lige, Bucksima koji su lagano iyašli na kraj sa Indianom (117 – 98), i tako ih dobili u tri od poslednja četiri meča. Gosti, koji su se dobro držali u prvom poluvremenu, pali su u nastavku kada ih je Milwaukee pregazio.

Nemilosrdan je bio Giannis, sa 29 poena, 12 skokova i 5 asistencija, Middleton je dodao 27, dok je debi za novi tim imao i Pau Gasol. Popularni Španac je dao svega 1 poen za 11 minuta, i uhvatio je 5 skokova, dok je drugi ‘Španac’, onaj naš, Nikola Mirotić završio sa 2 poena za 19 minuta.

Bojan Bogdanović je bio solidan, upisao je 17 poena (6 od 15 iz igre, 3 od 5 za tri, 2 od 4 slobodna bacanja), 5 skokova, asistenciju i 2 ukradene lopte za 33 minuta,

Kao i obično utakmice između Thundera i Blazersa su uvijek napete. Nurkić već neko vrijeme provocira Westbrooka, te to traje već dobrih nekoliko utakmica između ove dvije ekipe. Sinoć smo također vidjeli provociranja s obje strane, no pravi duel je bio između Westbrooka i Lillarda. West je vodio Thundere do pobjede, no Lillard je dao sve od sebe da ne bude tako. Išao je preko 50 poena ovu utakmicu, ubacivao sve živo i neživo, no nije bilo dosta.

Westovo i Nurkovo koškanje u ovoj utakmici je počelo kada je Nurk potepao Westa. Ovaj mu je naravno odgovorio guranje. Obojica su kažnjeni, no to nije bio kraj.

Nakon toga se sukobio s polovicom ekipe Thundera, pred sam kraj utakmice. Jednostavno mu nisu dopustili da zabije koš u samom reketu, faul je bio malo oštriji, a Nurk je poludio. Sukobio se s PG-em i još nekolicinom igrača Thundera.

Na kraju, nakon produžetka Thunderi su odnijeli pobjedu, a Westbrook je ubacio 37 poena, a pratio ga je PG sa 32 ubačaja i 14 skokova.Lillard je ubacio 51 poena uz 9 asista, no protiv PG-a i Westa nije mogao. McCollum je ubacio 25, Nurk 13 poena i to su bili jedni dvoznamenkasti igrači Blazersa.

7. mart

Phoenix Sunsi nastavljaju sa pozitivnim rezultatima. Nakon katastrofalnog niza od čak 17 uzastopnih poraza redom su padali Lakersi, Bucksi i sada – Knicksi! Ovo je četvrta pobeda u poslednjih pet mečeva za četu Igora Kokoškova.

New York je poslednja žrtva mladih Sunsa koji su uhvatili ritam, bilo je 107 – 96, i oni su pokazali da će biti nezgodan rival u ovoj poslednjoj deonici sezona za sve. Ovoga puta blistao je Devin Booker koji je stigao do rekorda sezone od 41 poena.

Pistonsi su pobedili su Minnesotu sa 131 – 114 predvođeni Andreom Drummondom koji je upisao 31 poen i 15 skokova. Detroit je u fantastičnom naletu, nakon sinoćne pobede nad Wolvsima su na 31 – 31 i sada vode trku sa Netsima za što bolju poziciju (čitaj mesto broj 6) pred play off na Istoku. U poslednjih 11 mečeva, četa Dwane Caseya ima 9 pobeda:

Utakmicu je obeležio i žestok duel Gibsona i pomenutog Drummonda posle kojeg je iskusni centar Minnesote isključen:

Roadtrip po Zapadu je počeo sjajno za Kelte. Prvo su razbili Warriorse, a sada su došli do pobjede i protiv žilavih Kingsa. I to bez Irvinga koji je presjedio ovu utakmicu. Ovu utakmicu nije bilo “lako” kao prošlu, Kingsi su pružili sjajan otpor i na kraju je odlučivala jedna lopta. Prvo je Hayward napravio veliku grešku i faulirao Hielda te mu omogućio da bacanjima izjednači rezultat. No, vrlo brzo se iskupio, tako što je pogodio pobjednički šut!

Tatum je ubacio najviše kod Kelta, čak 24, a pratio ga je Horford sa 21 poenom i 11 skokova. Hayward je ubacio 12 poena, no i one najbitnije. Kod Kingsa Barnes je stavio 24, Hield 23 poena, a Bogdanović je stao na 14, dok je Bjelica ubacio 5 uz 5 skokova

6. mart

Otkako se povredio njihov najbolji igrač, Victor Oladipo očekivao se pad Pacersa. Ostali su bez prve opcije i ponajboljeg obrambenog igrača, ali Pacersi se ne obaziru. Sjajnom timskom košarku su ostali visoko ja Istoku, a predvodnik je naš Babo. Protiv Bullsa je imao sjajan meč, te je bio najbolji na terenu.

Nakon Allstar su kiksali u nekoliko susreta, a protiv Bullsa su se vratili na stare pobjedničke staze. Babo je ubacio 27 poena, te uz Collinsona najzaslužniji za pobjedu. Kod Bullsa najviše je ubacio Lavine koji je stao na 27 poena, dok je Lopez ubacio 20.

Dočekali smo konačno i onaj pravi Boston. Nakon serije loših rezultata i poraza, kritika i frustracija, došao je dan slavlja. I to nad rivalima iz Golden Statea, koje su jutros Celti pregazili sa 128 – 95!

Boston je izdominirao, vodili su od početka meča, i tako držali kontrolu u meču sa GSW koji su ovoga puta bili lišeni pomoći Klaya Thompsona.

A junak je bio osporavani Gordon Hayward koji je ušao sa kupe i postigao 30 poena, uz 7 skokova:

Pridružili su mu se Irving sa 19 poena i 11 asistencija, Brown sa 18 poena, i Tatum sa 17.

Curry sa 23 i Durant sa 18 poena (i katastrofalnim šutem za tri, 0 od 5) bili su najefikasniji kod Warriorsa.

5. mart

Sinoć su se Lakersi vrlo vjerovatno oprostili od playoffa. Trenutno imaju 1% šanse da ga izbore, a nakon poraza od direktnog konkurenta, čini se da nema spasa. Lakersi su poklekli od gradskog rivala, Clippersa. Tijekom cijele utakmice Clippersi su bili bolji protivnik, a Lebron i Lakersi su potpisali 9. poraz u posljednjih 12 utakmica. Istina, bili su opterećeni povredama, Ingram nije mogao igrati, Ball je duže vrijeme izvan stroja, a za vrijeme utakmice povredio se i Kuzma. Interesantno, Kuzma je “morao” tjerati” Lebrona da igra obranu, barem dok je bio u igri.

Izostanak povređenih igrača djelomično je nakoknadio Rajon Rondo koji je upisao 32. triple double u karijeri. Ubacio je 24 poena uz 12 asista i 10 skokova, a Lebron je ubacio 27 poena. U redovima Clippersa istaknuo se Galinari sa 23 poena, te Lou Will sa 21 ubačajem s klupe.

San Antonio Spursi savladali su Denver Nuggetse 104 – 103, i tako došli do treće uzastopne pobede, pri tome pobedivši drugi (Denver) i treći (OKC) tim Zapada. Spurse je predvodio duo DeMare DeRozan – LaMarcus Aldridge sa 24 odnosno 22 poeba (i 9 skokova za Aldridgea).

Sa druge strane Jokić je postigao 22 poena, uz 10 skokova i 6 asistencija, dok je najefikasniji bio Murray sa 25 poena.

Na kraju meča srpski centar je razmenio nekoliko reči sa trenerom Sparsa legendarnim Greggom Popovichem.

“Bio je to običan sprpski razgovor. Šalim se. Rekao sam mu koliko mu se divim. Uživam kada igram protiv njegove ekipe. Neverovatno je koliko sve primećuje, kako svemu pristupa… Ponekad me i nasmeje”, rekao je Nikola.

4. mart

Nedjeljni derbi je igran između  Bostona i Houstona. Rocketi su puno bolje ušli u meč, igrajući izuzetno agresivnu obranu. Ostvarili su prednost već u prvoj dionici, a kasnije ju samo povećavali. Boston nikako nije imao rješenja za agresivne Rakete, a to je rezultiralo sa 22 poena prednosti na poluvremenu. Kelti su ubacili samo jednu trojku iz 13 pokušaja u tom periodu.

Ulaskom u posljednju dionicu Kelti rade 17-6 seriju i počinju se približavati. Do kraja su prišli sasvim blizu, no meč je riješio Harden. Malo više od 3 minute prije kraja, na +9 za Rocketse ubacio je izuzetno tešku trojku preko Irvinga i tako zapečatio ovaj meč. Prednost se više nije mogla stići, te su Rocketsi srušili Kelte koji ne znaju za pobjedu od Allstar pauze.

Harden je ubacio 42 poena, a sjajan je bio i Gordon koji je stavio 32 koša. U redovima Kelta Irving je ubacio 24 uz 6 asista, dok je Horford stao na 19.

Ono što rade Clippersi ravno je podvigu. Iako su se tokom januarskog tradea odrekli svog najboljeg strelca, Thobiasa Harrisa, i svesno krenuli u rizik podmlađivanja ekipe, ovaj tim iz LA rezultatski ne posustaje. A sinoćnom pobedom nad Knicksima (128 – 107), jednom su nogom debelo zakoračili u play off.

U tom podvigu predvodio ih je Shamet sa 21 poenom (7 trojki iz 11 pokušaja), Gallinari sa 20 poena i 7 skokova, Harrell sa 18 poena, Williams sa 18… Hrvatski centar Ivica Zubac dobija veliko poverenja od trenera Doca Riversa, a sinoć je imao 7 poena, 11 skokova i 5 asistencija.

On je pre mesec dana samo zamenio boju dresa dva gradska rivala, i iz Lakersa je prešao u Clipperse gde se odlično snalazi. Evo kako on to komentariše:

“Kada sam bio u Lejkersima nije bilo ovakvih večeri. Za nas je svaka utakmica bila neizvesna. Ali sa Klipersima je drugačije, ovaj tim je uvek koncentrisan, svaki posed protiv svakog tima,” rekao je ovaj visoki momak. A Lakersi su trenutno čak pet pobeda zaostatka za Clippersima!

Evo i sinoćnih rezultata:

 

Šarlot – Portland 108:118, Boston – Hjuston 104:115, Čikago – Atlanta 118:123, LA Klipers – Njujork 128:107, Klivlend – Orlando 107:93, Detroit – Toronto 112:107 (100:100), Vašington – Minesota 135:121, Oklahoma Siti – Memfis 99:95.

3. februar

Denver je vezao dva poraza, i to oba na domaćem terenu. Nakon što su ih porazili Jazzersi, sinoć su bolji bili i Pelicansi (112 – 120). Iako su Nuggetsi držali sve pod kontrolom tokom većeg dea meča, vodili sa +19, na kraj su izgubili.

Nikola Jokić odigrao e još jedan dobar meč (20 poena, devet skokova, sedam asistencija, dve blokade, dve ukradene i dve izgubljene lopte), no razloge za pad forme vidi u sebi i svojim saigračima:

“Dozvolili smo njima da preuzmu inicijativu. Vodili smo, bili smo dobri u odbrani, a onda smo odjednom prestali. Opustili smo se, a oni su to iskoristili”, konstatovao je Jokić.

Kao i protiv Utaha i na ovom meču je Jokić imao probleme sa ličnim greškama zbog čega je morao igrati opreznije nego inače. 

Početkom sezone, nakon lošiji predstava Mitchella, počele su kružiti priče kako zapravo i nije toliko dobar, kao što je bio u rookie sezoni. Težak raspored i povrede su učinile svoje, Mitchell nije bio na razini kao u rookie sezoni. Srećom, nije dugo trajalo. Počeo je igrati košarku, a u posljednje vrijeme bilježi sjajne partije. Protiv Bucksa je odigrao možda i najbolju u sezoni. Ubacio im je carrer high 46 poena, s tim da je ubacio čak 19 u posljednjoj dionici.

Jazzeri su gubili i 17 razlike u posljednjoj četvrtini, no Spida je odlučio preuzeti stvar u svoje ruke i donijeti pobjedu. I to protiv najbolje ekipe Lige. S druge strane kao i obično sjajan je bio Giannis koji je ubacio 43 poena uz 14 skokova U redovim Jazza treba istaknuti i Favorsa. Ubacio je 23 poena uz čak 18 skokova, bio sjajan u ključnim momentima te je imao jedno poster kucanje preko Ilyasove.

 

I najslabiji tim lige, Sunsi našeg Igora Kokoškova, šokirao je Lakerse. Sinoć je bilo 118 – 109 za Phoenix.

Njih je do pobede predvodio rookie DeAndre Ayton sa 26 poena i 10 skokova dok je Booker dao 25 poena.

Sa druge strane Lebron James je u porazu Lejksersa imao 27 poena, 16 asistencija i devet skokova, Brandon Ingram je postigao 25, a McGee 21 poen.

Sunsi su ekipa sa najslabijim skorom u Zapadnoj konferenciji sa 13 pobeda i 51 porazom. Lakersi su na 30-33.

2. mart

Kakva utakmica u Atlanti. 4 produžetka, nekoliko NBA rekorda, nekoliko carrer highova i sjajnih buzzer beatera. Bullsi i Hawksi su odigrali utakmicu godine. Ovo je postala 3. utakmica sa najviše poena u povijesti NBA Lige, a osim toga i rookie Hawksa Trae Young je upisao rekord karijere. Ubacio je čak 49 poena, a time je postao jedini rookie uz Bernarda Kinga, Jordana i Iversona koji je u 3 uzastopne utakmice imao 35+ poena.

Bacio je rukavicu u lice Dončiću, te je postao rookie koji je ubacio najviše poena ove sezone, a igrama u posljednjih nekoliko tjedana ostavio je utrku za ROY-a otvorenu. Osim Younga sjajan je bio i Lavine s druge strane. On je također stigao do carrer higha, ubacio je 47 poena, a Markkanen i Porter su svaki stavili po 31.

1. mart

Nakon dvije slabije utakmice u kojima je prekinuo svoj niz od 30+ poena, James Harden je podjsetio zašto ga smatramo za jednog od glavnih MVP kandidata. Protiv Heata je odigrao izvanrednu utakmicu, ubacio je 58 poena uz 8 skokova i 10 asista. Ovo mu je bilo čak 6. put ove sezone da ubacio 50+ poena, a to nije pošlo za rukom nikome drugom ove  sezone. U prošlim utakmicama je imao katastrofalan šut, pogotovo iza linije 7,24, no sada je ubacio čak 8 trojki iz 18 pokušaja. Šut se vratio, vratili se i Rocketsi koji su ubilježili pobjedu.

Osim Brade solidni su bili Paul i Clark sa po 14 poena, te Rivers koji je s klupe dodao 17. Dragić je opet bio sjajan, ovaj puta je stao na 21 poenu, a isto toliko je ubacio i Olynik.

Pacersi nastavljaju sa odličnim igrama, a noćas su na svom terenu srušili Wolvse (122 – 115), uz sjajnu partiju Bojana Bogdanovića, koji je meč završio sa čak 37 poena i 7 skokova. Bojan vodi Pacerse od kada se Oladipo povredio i u tom periodu beleži 21.2 poena u proseku uz šut za tri poena – 40.8 %:

Leaf je kod Pacersa dao 18, a Young 15 poena, dok je kod Minnesote najefikasniji bio Towns sa 42 poena (od toga je 23 dao u prvoj četrtini), uz 17 skokova.

 

28. februar

Lakersi su uspeli iščupati pobedu nad Pelicansima kod kuće (125 – 119), a ključnu trojku postigao je Lebron James. On je meč završio sa 33 poena, 10 skokova i 6 asistencija, a podršku je imao u Brandonu Ingramu (23 poena), odnosno Rajonu Rondu (11 poena, 16 asistencija i 7 skokova).

No, više od ove pobede pažnju pleni reakcija Anthony Davisa nakon Lebronove postignute trojke. Obrva je ponovo igrao ograničeno, 22 minute, a dao je 22 poena uz 8 skokova. No, nesuđeno pojačanje Lakersa u proteklom trejd periodu, sa zagonetnim osmehom na licu propratio je odlučujući Lebronov koš. To nije promaklo medijima:

Bron Is Back!

Anthony Davis smiles after LeBron James hit the Dagger three…

Posted by Open Court on Wednesday, February 27, 2019

Ostaće zabeleženo da je sjajnu partiju protiv bivšeg kluba imao i centar Pelicansa Julius Randle, koji je završio meč sa 35 poena i 6 skokova.

Kingsi su pali nakon produžetka, 141 – 140 bilo je za Buckse, tim za najboljim scoreom u ligi. Ovo je treći put da Kingsi gube u poslednjim trenucima, i to sve od najboljih timova u ligi.

Ovaj poraz je bacio senku na fantastičan učinak Bogdana Bogdanovića koji je bio sjajan a završio je meč sa rekordom karijere od 28 poena, uz to imao je po 8 skokova i asistencija:

Eric Bledsoe bio je junak Bucksa, i svojim petim triple doublom (26p, 12sk, 13as) odveo svoju ekipu do trijumfa.

Dwyane Wade odlučio je pobednika duela Miami – Golden State (126 – 125) trojkom u zadnjoj sekundi:

Sjajni i legendarni bek meč je završio sa 25 poena, sedam skokova i tri asistencije. Dodatni razlog za Heat predstavlja i povratak Gorana Dragića koji je za samo 20 minuta na terenu postigao 27 poena. I ne samo to, Dragon je oborio svoj lični rekord sa postignutih 25 poena u jednom poluvremenu:

U redovima GSW najefikasniji bio je Thompson sa 36 poena, Durant je dao 29 a Curry 24.

27. februar

U derbiju večeri, i Zapadne konferencije, Denver je srušio Oklahomu (121 – 112) i tako se učvrstio na drugom mestu iza neprikosnovenih Warriorsa. Denver sada ima 42 pobede i 18 poraza (pobeda manje od Warriorsa), dok OKC ima 39 – 22 učinak.

Nikola Jokić je briljirao, završio je meč sa 36 poena (11/25 iz igre, 4/7 za tri, 10/13 slobodna bacanja), 9 uhvaćenih lopti i 10 skokova za 35 minuta, uz to uz Murraya postizao je ključne poene u poslednjoj deonici kada se odlučivao pobednik:

Pored Jokića u domaćoj ekipi istakli su se Barton sa 23 poena, Murray sa 20, Millsap sa novim double doublom (12 poena i 10 skokova) i Thomas koji je sa klupe dao 11 poena.

Po običaju George je bio najefikasniji kod Thundera (25 poena, 8 skokova, 7 asistencija i 6 ukradenih lopti), dok je Westbrooku falila asistencija za triple double (22 poena, 14 skokova i 9 asistencija).

Jokić je dobio ovacije domaće publike, a u poslednjem minutu, kada je izvodio slobodna bacanja, navijači su ga pozdravili tako što su vikali da je najkorisniji igrač lige – MVP, MVP!!!

Iskren da budem, smešno mi je to… Mislim da ima boljih košarkaša od mene koji će osvojiti nagradu za MVP, a ja se samo trudim da igram timsku košarku“, rekao je Jokić posle meča.

26. februar

Nakon 32 uzastopne utakmice, niz od 30+ poena Jamesa Hardena je prekinut. U utakmici protiv Hawksa Harden je ubacio “samo” 28 poena. Prilika da postigne 30 je svakako imao, za tri je šutirao 0/10, a čak je imao i posljednji napad u rukama, no nije uputio šut. “Ma nije me briga, promašeni šutevi, pogođeni šutevi, bitno da smo pobijedili.”- izjavio je Harden nakon utakmice.

Rocketsi su uspjeli preživjeti sjajnu utakmicu rookiea Hawksa Trae Younga koji je podsjetio na svoje koledž dane. Pogađao je trojke iz svih pozicija, upisao na kraju 36 poena uz čak 8 pogođenih trojki iz samo 12 pokušaja. No Paul je s druge strane opet bio sjajan, ubacio je 20 poena uz 8 asista, dok je Gordon s klupe dodao 16.

Svoje poslednje tinejdžerske dane, Luka Dončić je dočekao četvrtim ovosezonskim triple doublom – protiv Clippersa je imao 28 poena, po 10 skokova i asistencija. No, to nije sprečilo poraz njegovih Mavsa od LA Clippersa (112 – 121).

Tim iz LA je do novog trijumfa predvodio Harrell sa 32 poena, 5 skokova i 5 asistencija, Lou Williams je dao 21 poen uz 10 asistencija, Gallinari je dao 20 poena.

A za potez večeri potrudio se trener domaćih, doc River koji je zaustavio utakmicu kako bi domaća publika u LA pozdravila velikog Dirka:

Doc grabs the mic as crowd cheers Dirk

One of the most awesome moves of all time ?Doc Rivers stopped the game so that the L.A. Clippers crowd could show love to Dirk Nowitzki ?

Posted by NBA on ESPN on Monday, February 25, 2019

Još jedna dobra partija Bobana Marjanovića (12 poena, 10 skokova) u pobedi nad Pelicansima, ostala je u senci Bobijeve povrede. Na nešto više od minute do kraja meča Marjanović je nezgodno doskočio i povredio desno koleno:

“U ovom trenutku samo mi je Boban u mislima, veoma sam zabrinut za njega. Nemam nikakve informacije, ali nadam se da ću uskoro znati više,” rekao je kratko trener 76ersa Brett Brown nakon utakmice.

25. februar

New York Knicksi su napokon uspjeli prekinuti negativni niz. Nakon 18 uzastopnih poraza u Gardenu, napokon je došlo vrijeme za jednu pobjedu. Pali su Pop i Spursi, koje je mlada ekipa Knicksa pretrčala. Bio je egal do trećeg perioda, kada su Knicksi ubacili u brzinu više i napravili +23. Spursi se polako vraćaju, no Knicksi su “odbili” sve napade.

Ovo je velika vijest za navijače Knicksa, a čak je i na dodjeli Oscara ovo bila najveća vijest. Prilikom dodjele, Samuel L. Jackson je “dojavio” Spikeu Lee-u, inače vatrenom navijaču Knicksa, kako su pobjedili.

Dotson je odigrao sjajan meč. Ubacio je 27 poena uz čak 8 pogođenih trojki, a oduševio je i Smith Jr sa 19 poena i čak 13 asista, dok je Knox stao isto na 19 ubačaja uz 10 uhvaćenih skokova. Derozan je ubacio 32, dok je Aldridge stao na 18 poena.

 

Nuggetsi su rutinski pobedili Clipperse, a Nikola Jokić je u ubedljivom trijumfu (123-96) učestvovao sa 22 poena i 16 skokova. Iz igre je šutirao 9 od 16,  4 od 6 sa linije penala, a imao je i tri asistencije, tri ukradene lopte, jednu blokadu, ali i šest izgubljenih lopti.

Njega je pratio Paul Millsap sa 21 poenom i 16 skokova, dok je Lou Williams bio najefikasniji kod Clippersa sa 24 poenom. Hrvatski centar Ivica Zubac je za tim iz Los Anđelesa ubacio osam poena, uz sedam skokova.

Iznenađenje, u nedeljnoj večeri, priredili su košarkaški Orlando Magica. Predvođeni Nikolom Vučevićem (23 poena, 12 skokova, četiri asistencije, dve ukradene lopte i jedna blokadu) Magic je slavio u Torontu, nad Raptorsima, sa 113 – 98, i time su nastavili borbu za play off.

U timu sa Floride je najefikasniji bio Terrence Ross sa 28 poena, dok je Lowry sa 19 poena i 10 asistencija predvodio Toronto.

24. februar

Za najveće iznenađenje večeri pobrinuli su se Zack Lavine i Lauri Markkanen. Obojica su odigrala utakmicu karijere, te su srušili Celticse. Prošla utakmica protiv Kelta nije bila niti približno ovako dobra. Gadno su bili poraženi, čak su počele i priče oko bojkota trenera, no Bikovi su to prebrodili i sada su uspjeli doći i do pobjede. Ovo je 4. poraz Kelta u posljednjih 6 utakmica, no Irving ne strahuje da će se ova loša forma odraziti i na playoff.

Stvar su riješili Lavine koji je ubacio 42 poena uz 6 skokova i 4 asista, te Markkanen koji je stavio 35 poena uz čak 15 skokova. Lopez je stavio 17, te je bio jedini dvoznamenkati u redovima Bullsa uz ranije spomenuti dvojac. Kod Kelta Irving je ubacio 37, a stari lisac Horford je stao na 19 poena.

 

U derbiju večeri Rocketsi su bez Jamesa Hardena, savladali kao gosti Golden State (118 – 112), u reprizi prošlogodišnjeg konferencijskog finala. Presudio je furizoan start Rocketsa, i prva četvrtina koju su dobili sa 35 – 20. Iako su to Warriorsi kasnije sustizali, šampionski tim koji je bio kompletan nije imao snage za preokret.

Kod pobednika briljirao je Chris Paul sa 23 poena, čak 17 asistencija i pet skokova. CP3 je postao 8. igrač u istoriji NBA koji je sakupio 9000 uspešnih dodavanja:

Da je sjajno pojačanje za Houston pokazao je i Kenneth Faried, imao je 20 poena i 10 skokova, dok je double double imao i PJ Tucker (18 poena, 10 skokova), a Capella je dao 8 poena i uhvatio 15 lopti. Durant je bio najefikasniji kod GSW sa 29 poena, Curry je dodao 25, Thompson 20, a Cousins je imao double double sa 13 poena i 14 skokova.

23. februar

U uvodnoj utakmici subotnje večeri, Blazersi su na krilima Jusufa Nurkića (24 poena, 10 skokova, 4 asistencije) ‘sredili’ favorizovane 76erse. Ipak su novi tornjevi blizanci (uz Nurkića je sjajno sa klupe odigrao i Enes Kanter, 16 poena, 8 skokova, 4 asistencije) bili prejaki zalogaj za Bobana Marjanovića. Bobi je ponovo startao u prvoj petorci ali je sada njegov učinak bio skroman – 4 poena, 5 skokova za 19 minuta.

Ben Simmons bio je najraspoloženiji kod Philadelphie (29 poena, 10 asistencija, 7 skokova), no nije baš bio sretan kada se našao u oči sa Enesom Kanterom:

Na predstavljanju igrača, navijači Raptorsa srdačno su dočekali Demara Derozana. Kako priznaje i sam Demare ljubav je obostrana. Raptorsi i Spursi su odigrali izuzetno napet meč. Obje ekipe su vrlo dobro šutirale, igrale dobru obranu, pa se praktički nitko nije previše odvojio tijekom utakmice. Leonard je bio malo izvan forme nakon Allstara, no popravio je sve kada je bilo najbitnije.

Nakon bacanja Raptorsa, odnosno promašaja Ibake bili su na -1. Derozan je uhvatio loptu pod košem i krenio polako prenjeti na drugu polovicu i mirno završiti meč. S tim se nije slagao Leonard, koji ga je prvo omeo, a zatim uzeo loptu te zakucao i preokrenuo utakmicu. Ispostavilo se kako je ovo na kraju bio pobjednički koš.

Derozan je bio najbolji u Spursima sa 23 poena, Bellineli je ubacio 21 uz 5 pogođenih trojki. Leonard je stao na 25, dok je Siakam ubacio 22 poena.

Kakav spektakl u Oklahomi gde smo gledali  jedan od najuzbudljivijih mečeva ove sezone. Thunderi su slavili nakon dva produžetka a rezutat je bio 148 – 147!

Tandem domaćih, Paul George – Russell Westbrook blistao je sa 88 poena! PG je u još jednom MVP izdanju postigao 45 poena, uz devet skokova i sedam asistencija. Uz to pogodio je i šut za pobedu:

West je dodao 43 poena, čak 15 skokova i osam asistencija.

Mitchell je bio najefikasniji kod Utaha sa 38 poena, Gobert je dao 26 poena i uhvatio 16 lopti.

Kod Jute 38 poena Donovana Mičela, 26 poena i 16 skokova Rudija Goberta.

22. februar

Prošli tjedna, pomalo iznenađujuće, za Blazerse je potpisao Enes Kanter. Klupa Blazersa je bila dosta veliki problem tijekom sezone, no sa novim pojačanjem, čini se da su ga efektno riješili. Kanter i Nurk su sinoć totalno uništili Netse. Obojica su odigrali sjajnu utakmicu, pogotovo Nurk, dok je Kanter također iznenadio.

Za početak, Kanter se još uvijek ne snalazi u ofenzivnim setovima Blazersa, tako da su većinu večeri vrtili pick n’roll s njim, što je sjajno funkcioniralo. Iz igre je šutirao 8/9 s tim da je promašio samo jednu trojku i ubacio je 18 poena. I naravno, bio je oduševljen pobedom… nakon dužeg vremena i crnog niza iz Knicksa:

Kanter needed one win to be happy again ?

Posted by Bleacher Report on Thursday, February 21, 2019

Nurk je bio još i bolji, on je meč završio sa 27 poena i 12 skokova. Lillard je odigrao očajan meč, no pored ove dvojice više nije bilo niti potrebno.

76ersi su u neizvesnom meču savladali Heat (106 – 102), a važnu je ulogu odigrao i Boban Marjanović.

Bobi je kao starter, u odsustvu povređenog Joela Embiida, meč završio sa 19 poena i 12 skokova, a igrao je ukupno 27 minuta. Njegov drugar Thobias Harris bio je najefikasniji sa 23 poena, dok je Ben Simmons dodao 21.

I ne samo to, Bobi je pogodio ključna slobodna bacanja kod rezultata 99 – 98 za Philu, da bi nakon dobre odbrane i poena JJ Reddicka postigao još jedno kojom je potvrdio pobedu.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*