Pre 11 godina verovali smo u čuda, danas je jedan od najboljih!

Dvostruki šampion NBA i dvostruki NBA, trenutno najboji šuter u NBA, momak koji je u šest sezona ubacivao preko 200 trojki napunio je 14. marta 2018, svoj trideseti rođendan. Zrele i najbolje igračke godine za NBA i ovog momka koji je istinski lider aktuelnog šampiona i najboljeg tima na svetu.

Koliko je Curry važan za tim pokazuje i trenutna situacija u kojoj su GSW bez njega doživeli nekoliko neugodnih poraza i praktično se oprostili od prvog mesta na Zapadu. A pitanja je mnogo, da li će se Steph oporaviti za play off, koliko GSW može bez njega, šta ako u prvom krugu nalete na Spurse i eventualno oporavljneog Leonarda:

>>> GS Warriors: Gubitak identiteta…

Nažalost Curryeva situacija sa člankom je nestabilna, povređivao ga je već dva puta u toku ove sezone, a poslednji krvnik bio je njegov saigrač – Zaza Pachulia. Propustio je 11 mečeva u 2017, sada već tri meča u martu, a pitanje i kada se vrati na teren kako će to izgledati. Kakav je igrač u pitanju dovoljno će nam reći statistika iz prošle sezone:

>> Curryev neverovatni rekord

A ove se godine navršava jubile – 10 godina – od kako je Curry zakucao na velika košarkaška vrata, i sve ljubitelje naterao da veruju u čuda. Podsetimo se te epizode.

2008: Godina kada smo verovali u čuda

Ta košarkaška 2008. godina bila je u znaku Stepha Currya. Bar na univerzitetskom nivou.

Na krilima Stepha, njegov univerzitetski klub Davidson Wild Cats završio je regularni deo sezone u Mid-West grupi sa 26 pobeda i 6 poraza.

Na finalnom turniru prvo su iznenađujuće savladali Gonzagu , sedmoplasirani tim, uz 40 poena Curryja, od toga 30 u drugom poluvremenu. Tih 40 poena je do toga momenta bio peti najbolji score za jednog igrača u istoriji turnira, a Davidsonu je to bila prva pobeda na turnirima nakon 1969 godine!

Potom je usledila pobeda nad drugoplasiranim Georgetownom (74 – 70), uz jednu brilijantnu partiju ovog momka – 30 poena i 5 asistencija.

>>> UČITE OD NAJBOLJIH: Uskoro Curryjev online kurs

Usledilo je polufinale sa Wisonsinom, i nova pobeda, 73 – 56, a Steph je u svom maniru ponovo isporučio sjajne brojke – 33 poena, i put do finala. A tamo su ih čekali prvoplasirani Kansas Jayhawks, no Curryevih 25 poena nije bilo dovoljno, Kansas je pobedio sa 59 – 57.  Utakmica je odigrana pred 57.563 gledalaca, a Davidson je imao šut za izjednačenje ili pobedu, no Curry je bio toliko dobro čuvan da nije stigao do lopte. Curry je izabran za igrača turnira, a to je samo bio nagoveštaj onoga što će u NBA posle uslediti.

Nekoliko naših igrača nastupalo je sa Curryjem u Warriorsima, između ostalog Nemanja Nedović i Ognjen Kuzmić. No u debitantskoj sezoni u klubu, malog je Stepha dočekao tada iskusni Vladimir Radmanović. Vlad Rad je uvek imao šta da kaže mađima od sebe:

Mali, da ti čika Vlada nešto kaže…

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*