Iz Pekinga se vidi Tokio

Fiba

Preneseno sa: kosmagazin.com
Piše: Vladimir Stanković

U subotu oko podne saznaćemo ko će biti prvi protivnici reprezentacije Srbije na Mundijalu u Kini. Nekadašnji as Lejkersa i američke reprezentacije Kobi Brajant podeliće sreću učesnicima koji će biti raspoređeni u 8 grupa sa po 4 tima. Iako je bilo najavljeno da će Srbija, shodno svom rankingu (4. mesto) biti među nosiocima, FIBA je objavila da će naš tim biti u drugom „šeširu“ pošto je Kina, kao domaćin, prebačena u prvi i dobila je startnu poziciju br. 1. Pošto su u istom šeširu još i Argentina, Litvanija i Grčka za sada je jedino sigurno da nećemo igrati sa ovim reprezentacijama.

Poznato je još nekoliko detalja. FIBA navodi da je zbog „balansa kvaliteta grupa“ određeno da će timovi iz 1, 4, 5. i 8. šešira ići u grupe A, C, E i G. Zna se takođe da će Kina igrati u grupi A u Pekingu, a SAD u grupi E u Šangaju. Selekcije iz šešira 2 (naš), 3, 6 i 7. biće u grupama B, D, F, H. Iz ovog proizilazi da će naš tim igrati u jednom od ova 4 grada: Vuhan, Fosan, Nanđing ili Donguan.

 Izvesno je da u grupnoj fazi nećemo igrati ni sa ekipama iz prvog „šešira“ (Kina, SAD, Španija, Francuska). Iz trećeg „šešira“ doći će nam jedan od ova 4 tima: Rusija, Australija, Brazil, Italija uz napomenu da Brazil, zbog restrikcije po zonama, ne može u grupu sa Argentinom.  Jedan rival stići će iz „šešira“ 6: Kanada, Crna Gora, Filipni, Koreja, a treći rival doći će iz 7. šešira u kome su Nigerija, Senegal, Novi Zeland i Angola.

Svako prema svojim željama, afinitetima i poznavanju košarke može da „bira“ najlakšu i najtežu varijantu. Što se mene tiče, rekao bih da grupa ne može biti super-teška, neće biti nepobedvih rivala, ali je jasno da će sa nekima biti teže a sa nekima lakše. Mnogo toga će zavisiti ko će u kom sastavu stići u Kinu. Rusija sa Mozgovim i Švedom nije za potcenjivanje, ali Srbija je bila bolja na EP u Istanbulu pre dve godine. Australija još uvek računa na veterane Boguta, Andersona i Milsa. Nezgodan, ali pobediv rival. Brazil je kvalifikacije izgurao sa igračima iz svoje lige i nekolicinom iz evropskih klubova koji nisu igrali Evroligu, poput Rafe Lusa iz Andore ili Vitora Benitea iz Burgosa. Zavisi sa kojim će timom doći, ali to isto važi i za nas. Ne bih imao ništa protiv da nam rival iz ovog šešira bude Italija. Od sledeća 4 moguća rivala -Kanada, Crna Gora, Filipni i Koreja – birao bih Filipine ili Koreju, ali nevolja je što ne može da se bira… Od potencijalnih rivala iz šešira 7 teoretski je najjača Nigerija, ali ko god da nam padne neće biti favorit protiv Saletove čete. Naprotiv…

Prva faza igra se od 31. avgusta do 5. septembra. Ukupno 48 utakmica. Prva dva tima iz svake grupe nastavljaju takmičenje, 3. i 4. igraće za plasman od 17. do 32. mesta. Pod pretpostavkom da ćemo biti prvi ili drugi u grupi, nastavićemo takmičenje u novoj grupi sa 4 tima, ali pošto ne znamo u kojoj ćemo grupi biti nemoguće je predvideti protivnike u ovoj fazi. Zna se da će se igrati u Fosanu, Vuhanu, Šenženu i Nanđingu, što teoretski ostavlja mogućnost da ostanemo u istom gradu u kome ćemo igrati prvu fazu. U četvrtfinale idu prve dve selekcije, ostale će razigravati za plasman od 9. do 16. mesta. Utakmice se igraju od 6. do 9. septembra a treća , finalna faza igraće se u Pekingu od 10. do 15. septembra.

Šampionat u Kini ima dodatnu, veliku važnost zbog Olimpijskih igara u Tokiju 2020. Direktno će se plasirati 7 reprezentacija, a 16 će steći pravo da šansu potraži na 4 kvalifikaciona turnira sa po 6 učesnika. Važno je znati da neće ići 7 prvih, nego najbolji po zonama FIBA. Evropa i Amerika imaju pravo na po 2 tima, Afrika, Azija i Okeanija na po jedan. To znači da ako, teoretski, prva mesta u Kini zauzmu, recimo, SAD, Argentina, Brazil i Australija iz Evrope će ići dve najbolje plasirane selekcije, bez obzira da li su osvojile 5. i 6. mesto ili 9. i 10. mesto.

Iz Kine pravo na dodatnu šansu preko kvalifikacionih turnira stiče 16 najbolje plasiranih timova (van 7 kvalifikovanih), plus još po 2 tima iz regionalnih zona FIBA. Veliki ulog, ali veliki i dobitak.

1 Trackback / Pingback

  1. Kobe: "Srbija može do zlata." - Ostatak Sveta

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*