WEEK 19 REVIEW: Dok jednom ne smrkne, drugom ne svane!

Milwaukee, Raptorsi i Phila obezbedili su plasman u play off Istoka, i dok se manje više zna da će Bucksi i Raptorsi ići sa pozicije 1 ili 2, dotle se za poziciju tri bore 76ersi (45 pobeda), Pacersi (44), i Boston (43). Borba za play off na Istoku je mnogo zanimljivija, a za pozicije 6, 7. i 8. bore se Pistonsi (36 pobeda), Netsi (36), Miami i Orlando (po 33), kao i Hornetsi (31). Sve je otvoreno do kraja, a mnogi su Pistonse gotovo sigurnoi videli kao šeste dok nisu usledila dva katastrofalna poraza od Netsa i Heata.

Warriorsi su jedni za sada i teoretski obezbedili plasman u play off Zapada (47 pobeda, 21 poraz). Šampioni ne igraju u najboljoj formi ali su poslednjim pobedama protiv Houstona i OKC-a pokazali da su i dalje najozbiljniji kandidat za prsten. Denver im diše za vratom (46 pobeda), a zanimljiva će biti borba za pozicije 3. do 8. gde trenutno trećeplasirani Houston (44 pobede) imao samo tri trijumfa više od Clippersa (41 pobeda).

Na Zapadu je borba za play off već gotova. Kingsi su gotovo izgubili sve šanse da uđu među osam najboljih, jer im sada Clippersi beže čak 7 pobeda. Obzirom da je do kraja ostalo 11 mečeva za Clipperse odnosno 13 mečeva za Sacramento, i ukoliko se u obzir uzme činjenica da je tim iz LA u dobroj formi, tu je priča manje više gotova.

Od naših Nikola Vučević igra u strašnoj formi i bukvalno nosi svoj Magic kroz takmičenje, vratio se Dragić, Bojan je prvi snajper Pacersa, dok su Bogdan i Bjelica malo popustili gas. Nikola Jokić je doneo pobedu pogotkom u poslednjoj sekundi nad Dallasom, i time rastužio Dončića (kome su suze krenule), dok je za potez nedelje zaslužan Mario Hezona iz Knicksa koji je blokadom nad Lebronom doneo pobedu svom timu!

Detalje sa utakmica pogledajte ispod…

17. mart

Sweet Lou je još jednom bio junak Clippersa. Žilavi Netsi se nisu dali, a Sweet Lou je sa sirenom donio pobjedu Clippersima, ukupno 300. pod Docovim kormilom. Tako je Doc postao jedan od 7 trenera koji su sa 2 različite ekipe došli do 300+ pobjeda.

Netsi su se rano odvojili, već u prvoj četvrtini, no do poluvremena Clippersi se vraćaju u meč. Rade 33-9 seriju u kojoj praktički nisu mogli promašiti i vraćaju se u meč. Lou je dominirao u posljednjoj dionici, ubacio je 11 poena, a na kraju je pogodio i tešku trojku za pobjedu. Doc je nacrtao akciju za njega, oslobodio se čuvara, te pogodio trojku preko ruke za slavlje.

Lou je na kraju završio meč sa 25 poena, a Harrell i Galinari su ubacili svaki po 20. Zubac je bio loš u ovom meču, šutirao je 1/9 iz igre te ubacio samo 3 poena u 19 minuta. S druge strane Russell je ubacio 32 poena uz 10 asista, a pratio ga je Carrol s klupe s 22 ubačaja.

17. mart

Fantastičan meč gledali smo u Milwaukeeju, gde je Phila odnela pobedu nad liderom Istoka, 130 – 125. Gledali smo i fantastičan duel ponajboljih visokih igrača u NBA, Giannisa Antetokoumpa (52 poena, 16 skokova, 7 asistencija i 2 ukradene lopte) i Joela Embiida (40 poen, 15 skokova, 6 asistencija i 3 ukradene lopte).

Bio je ovo atraktivan, brz meč, u kojem su 76ersi poprilično dobro kontrolisali meč a pomenuti Embiid imao je veću podršku saigrača, posebno Jimmy Butlera (27 poena, 6 skokova) koji je pogodio nekoliko važnih šuteva u finišu, Reddicka (19 poena, 4 trojke), te Simmonsa (8 poena, po 9 skokova i asistencija) koji standardno igra i razigrava.

Kod Bucksa nije bilo Brogdona, Gasola, u prvoj postavio bio je Mirotić koji je odigrao vrlo bled meč (2 poena, 4 skoka, 0 od 6 za tri).

Junak New York Knicksa zove se – Mario Hezonja. Pomalo zaboravljeni hrvatski košarkaš vratio se na velika vrata, a večeras je blokadom na LeBronu Jamesu doneo Knicksima pobedu 124 – 123 protiv Los Angeles Lakersa:

Hrvatski košarkaš, kojem je ovo bio prvi nastup od 13. februara, postigao je 17 poena i imao osam skokova za 36 minuta u igri. Ove sezone je samo jednom bio efikasniji kada je Golden State Warriorsima dao 19 poena. LeBron je utakmicu završio s 33 poena, osam asistencija i šest skokova, ali i ljutitim odlaskom sa terena nakon Hezonjine blokade.

Teško je ovih dana biti navijač Lakersa…

17. mart

Sunsi u posljednje vrijeme igraju stvarno dobru košarku. Dobili su Warriorse nedavno, zadali velike probleme Rocketsima, a sinoć su protiv Pelicansa došli do jako neobične pobjede. Odnosno, Pelikani su im praktički odlučili pokloniti pobjedu. Meč je bio izuzetno izjednačen, te se otišlo u produžetak. Pelicansi su vodili tri razlike, a onda je Josh Jackson pogodio trojku, te je ostalo malo više od sekunde do kraja.

Nakon koša, trener Pelicansa Gentry je pozvao time out, ali nije primjetio da je svoj posljednji TO već iskoristio. Tako su “nagrađeni” s tehničkom greškom, što je Booker kaznio s linije bacanja, te su tako Sunsi odnijeli najčudniju pobjedu sezone.

Booker je bio najbolji strijelac utakmice, ubacio je 40 poena, a pratio ga je Oubre sa 32 poena. U redovima Pelicansa Payton je 4. utakmicu zaredom ubilježio triple double. Ubacio je 16 poena uz 16 asista i 13 skokova, a Randle je ubacio 21 poen uz 11 skokova.

Denver je ponovo pogotkom u zadnjim trenucima meča stigao do pobede. Ovoga puta je Paul Millsap pogodio sedam sekundi do kraja, za pobedu nad sjajnim Pacersima za 102 – 100.

U tim trenucima u redovima Nuggetsa nije bilo Nikole Jokića koji je isključen tri minute pred kraj zbog dve tehničke greške. Srpski centar je do tada postigao 26 poena, 7 skokova i 5 asistencija. Bojan Bogdanović je, sa druge strane, postigao 16 poena. Jokić je kratko prokomentarisao ovu utakmicu, uz pitanje novinara – da li je zaslužio isključenje, kratko je rekao:

“Da!”

Trener Malone nije hteo da komentariše suđenje, ‘izgubio sam previše novca…”, rekao je između ostalog posle meča:

16. mart

Ovakav preokret je uspio Bucksima samo jednom u 100 utakmica! Najbolja ekipa Lige je na poluvremenu gubila od Heata 20 razlike. Ništa nisu mogli pogoditi, a tranzicijom i dalekometnom paljbom Heat je stigao do velike prednosti. Bucksi se nisu uznemirili, sabrali su se na poluvremenu, te furiozno ušli u drugi dio. Na kraju su meč dobili relativno lagano, imali su na kraju čak +15. Bucksi su samo jednom u svojoj povijesti (1977. protiv Knicksa) gubili 20 na poluvemenu i na kraju pobijedili meč, a u gostima je ovaj score 0-77. Sve do sada.

Favorit za MVP-a Giannis je bio najbolji u svojoj ekipi, ubacio je 33 poena uz 16 skokova i čak 9 asista. Middelton je ubacio 19, dok je Bledsloe stao na 17 ubačaja. U redovima Heata Winslow je ubacio 20 poena uz 4 asista, a naš Dragić se vratio nakon povrede, no igrao samo 19 minuta, te ubacio 4 poena.

76ersi polako hvataju formu za play off, a trećom uzastopnom pobedom i treću poziciju na Istoku, oko koje se direktno bore sa Pacersima. Sinoć su stigli i do trećeg uzastopnog trijumfa, protiv Kingsa 123 – 114.

Joel Embiid je dominirao (21 poen, 17 skokova), Butler je dodao 22 poena, Harris i Reddik po 12. Boban Marjanović odigrao je još jedan dobar meč sa klupe, dao je 12 poena, uhvatio je 7 skokova i imao je dve asistencije:

Kod Kingsa su Barnes i Fox bili najefikasniji sa po 16 poena, dok su srpski košarkaši imali slabija izdanja. Nemanja Bjelica koji je bio starter meč je završio sa četiri poena, šest skokova i asistencijom, dok je Bogdan Bogdanović bio nešto bolji sa devet poena, skokom, dve asistencije i po ukradenom loptom i blokadom.

15. mart

Pacersi nastavljaju sa sjajnom i borbenom košarkom, a noćas je pala i Oklahoma. I to na spektakularan način, gde se Indiana vratila sa -19, da bi pobednički koš nešto više od sekunde do kraja postigao Wesley Matthews:

Wes Matthews game-winner over Thunder

Wes Matthews with the PUTBACK GAME WINNER ?

Posted by NBA on ESPN on Thursday, March 14, 2019

Kod Pacersa je najefikasniji bio Sabonis sa 26 poena, 7 skokova i 4 asistencije, Bojan Bogdanović je upisao 23 poena (7-16 iz igre), 4 skoka i 5 asistencija, a pomenuti Matthews je završio na 16 poena. Kod OKC-a je Paul dao 36 poena, dok je Westbrook zabeležio još jedan triple double – 19 poena (8-18 iz igre), 14 skokova i 11 asistencija.

Nikola Jokić postigao je koš u poslednjoj sekundi i doneo pobedu Nuggetsima nad Dallasom 100 – 99 na veliko razočarenje Luke Dončića.

Za rzliku od Dončića (24 poena, 11 skokova, devet asistencija) i Millsapa (33 poena uz šut iz igre 14/19), Jokić nije bio toliko košgeterski uspešan. Meč je završio sa 11 poena (šut za dva 4/7, za tri 0/2), sa 14 skokova i osam asistencija. Ali, završio je i sa potezom kojim je doneo pobedu Deveru i potvrdu drugog mesta na Zapadu.

14. mart

Hawksi i Grizzliesi su dvije najozbiljnije ekipe od svih koje nisu izborile playoff. Igraju vrlo dobru košarku, a Mempihs čak imaju najbolju obranu Lige od Allstara. No, mladi i poletni Hawksi su ih pretrčali, ubacili im čak 132 poena, najviše što su primili ove sezone. Predvodio ih je mladi tandem Young- Collins. Playmaker Hawksa je ubacio 22 poena uz 8 asista, no najbolje je odigrao Collins. Konstatno je trčao u tranziciji, dominirao pod obručem i ubacio je 27 poena, te je pokupio 12 skokova.

CJ Miles je vratio šut prelaskom u Grizzliesi, ubacio je čak 33 poena uz odličnih 8/12 za tri poena. Conley je dodao 22, no osim njega prva petorka je zakazala.

 

Neizvesna završnica derbija Zapada, između Houstona i Warriorsa, pripala je gostima iz Oaklanda koji su bili sigurniji sa linije slobodnih bacanja (Steph Curry pogodio je dva ključna), dok su domaći promašili namerno poslednje izvođenje (James Harden) pri rezultatu 104 – 106. No, Igoudala je pokupio tu loptu.

GSW je i bez Duranta bio nešto bolji protivnik na terenu, a na ovom meču ih je sa 30 poena predvodio Klay Thompson (5 trojki), 24 je dao Steph Curry, dok je najbolji učinak sezone i u dresu GSW-a imao DeMarcus Cousins sa 27 poena, 8 skokova i 7 asistencija.

Rocketsi su podbacili, a Harden je dao 29 poena, uz 10 asistencija, i šutem za tri 2 od 12!

13. mart

Jedna od rijetkih ekipa koja je uspjela totalno uštopati Luku Dončića su Spursi. Luka je odigrao možda i najgoru utakmicu svoje NBA karijere. Jednostavno ga ništa nije išlo od ruke. Čak i kada se uspio izboriti za čisti šut, lopte su curile van. Bez njegove pomoći, Mavsi su izgubili i sada se nalaze u dosta velikoj krizi. Ovo im je 6. poraz zaredom, a dobili su samo jednu od posljednjih 12 utakmica.

Spurse su predvodili Aldridge i Derozan, prvi je ubacio 28 poena, dok je Demare dodao 33.  Luka je meča završio sa 12 poena, no imao je katastrofalnih 1/9 za tri poena, te čak 9 izgubljenih lopti. Za razliku od njega Brunson je imao fenomenalnu utakmicu. Ubacio je 34 poena uz 5 skokova i odličnih 12/16 iz igre.

76ersi su savladali Cavse (106 – 99), a predvodili su ih Ben Simmons sa 26 poena, 10 skokova i osam asistencija. Po 17 poena su imali Reddick i Embiid, dok je centar Phile dodao i 19 skokova od čega 16 u odbrani.

No za nas je najvažnije da se u tim vratio Boban Marjanović koji je odigrao dobar meč. Bobi je odigrao 13 i po minuta i za to vreme ubacio 11 poena uz pet skokova, dve asistencije i jednu blokadu. Bio je izuzetno zadovoljan nakon meča:

“Sjajno je ponovo biti ovde, sjajno je ponovo biti u sastavu i igrati nakon dve nedelje. Nekada kad si povređen treniraš mnogo napornije nego kada igraš i zaista se danas osećam sjajno,” rekao je Boban nakon meča.

Kod Cavsa je Ante Žižić za 34 minuta u igri postigao 12 poena uz pet skokova i dve asistencija.

12. mart

Kingsi su iznenađujuće poraženi u Washingtonu (115 – 121), i tako su sada miljama daleko od plasmana u play off. Wizardse je predvodio Beal sa 27 poena, 9 skokova i asistencije, i 4 ukradene lopte.

Fox je bio najefikasniji kod Sacramenta (23 poena, 8 asistencija), no sjajnu rolu imao je naš Nemanja Bjelica koji je dao 15 poena sa klupe, a dodao je 12 skokova, 3 asistencije (3 od 5 za tri), dok je Bogdan Bogdanović kao starter zabeležio 13 poena uz po 4 skoka i asistencije, i 3 izgubljene lopte za 25 minuta.

Kingsi sa 33 pobede i 33 poraza ostajuna 9. mestu, a sada su pet pobeda manje i četiri poraza više od Clippersa i Spursa.

Košarkaši Klivlenda neočekivano su ubedljivo pobedili Toronto 126 – 101, na krilima rookiea Sextona (28 poena), i iskusnog Kevina Lova (16 poena, 18 skokova). Solidnu partiju pružio je i Ante Žižić (17 poena, 7 skokova), koji je počeo kao starter. Reptorsima nije pomogao ni Kawhi Leonard, koji se vratio u tim i bio ubedljivo najbolji sa 25 poena i 9 skokova.

Igrači iz Toronta bili su frustrirani, a nervoza je kulminirala kada su se Serge Ibaka i Marquesse Chris bukvalno potukli na kraju treće četvrtine. Nakon što je završio na parketu, nakon jednog od duela, Ibaka je krenuo fizički da se obračuna sa igračem Clevelanda:

Obojica su završila na hlađenju, i čeka ih suspenzija. Obzirom da je ovo Ibaki već treći put u sezoni da se fizički obračunava sa rivalima (setimo se Robina Lopeza, i Jamesa Johnsona), njemu preti suspenzija od 3 do 5 mečeva i sigurno pola miliona dolara kazne!

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*