WEEK 20 REVIEW: Lakersi out, Hield srušio Peđin rekord!

screnshot

Posljednjih nekoliko sezona Orlando Magic nikako nije blizu doigravanja. Još od Howardove ere nikako da sastave konkrentant tim. Ove godine stvari su malo drugačije, imaju Vučevića u formi života, a to je odmahu startu veliki plus. To su na svojoj koži osjetili i jedni od lidera Istoka, Sixersi. Iako su na odmor otišli sa 3 poena prednosti, drugo, furiozno poluvrijeme je presudilo.

Napravili su veliku seriju, dobili treći period sa 15 razlike, a glavni i odgovorni su bili Vučević i Fournier. Čak je i suparnički trener Brown imao riječi hvale za ovu dvojicu . -“Vučeviće je strašno težak matchup, dok je Fournier imao sjajnu večer.”-

Vuč je na kraju ukrcao 28 poena uz 11 skokova i 4 dodavanja, dok je Fournier ubacio 24 uz vrlo dobrih 11/17 iz igre. U redovima Sixersa Embiid je stao na 20 ubačaja, Harris je dodao 15, a po 13 su ubacili Butler i Milton s klupe. Boban je odigrao 9 minuta, a za to vrijeme je ubacio 6 poena uz 6 skokova.

25. mart

Prije dvije godine počelo je Bostonovo “prokletstvo” na dan 24.3. Tada im je Booker sasuo 70 poena, a na isti dan samo dvije godine kasnije nisu imali rješenja za Lamarcusa Aldridgea. Malo mu je falilo do 50-ke, ubacio je “samo” 48, te su Spursi relativno lagano došli do pobjede protiv okrnjenog Bostona.

Spursi su u sjajnoj formi, dobili su 10 od posljednjih 12 utakmica. Protiv Bostona su cijelo vrijeme kontrolirali utakmicu, a u posljednjem periodu su imali čak i do +25. Bez Tatuma i Horforda nije išlo, uz to su se Hayward i Baynes tek vratili nakon povrede. Dodajmo na to da je najbolji strijelac Kelta bio Smart sa 14 poena, jasno je da nisu imali spasa protiv Aldridgea i Spursa.

LMA je na kraju ubacio 48 poena uz 13 skokova i 6 asista, dok je Derozan dodao 16 uz 11 asistencija. Za Kelte Irving je ubacio samo 11 poena, te se još i on povrijedio, no vratio se u utakmicu, ali čini da je povreda prsta ipak ostavila traga na njemu, šutirao je samo 5/17 iz igre.

Jeremy Lamb je trojkom sa pola terena u zadnjoj sekundi doneo pobedu Hornetsima nad Torontom:

Ovo je Hornetsima treći veza trijumf i drži ih u trci za play off.

Od derbija u najavi ni ‘D’. Pacersi su naneli teški udarac Denver Nuggetsima, i dobili ih sa čak 124 – 88. Niti jednom pitanje pobednika nije dolazilo u obzir a moćna mašinerija iz Indiane je demonstrirala vrhunsku košarku, pre svega odbranu, uz ubojiti napad.

Bojan Bogdanović je dao 35 poena, šutirao je 13 od 16 iz igre, od toga 5 od 6 za tri poena, Turner (17 poena, 11 skokova) i Sabonis (15 poena, 13 skokova) zabeležili su double double. Kod bledih Nuggetsa, Jokić je dao 19 poena, imao je 11 skokova i 8 asistenija.

U uvodnoj utakmici večeri, Clippersi su dobili Knickse u gostima (124 – 113) i tako pobegli Spursima za jednu pobedu u borbi za što bolju poziciji u play offu. Tim Doca Riversa predvodio je Lou Williams (29 poena sa klupe), Gallinari je dodao 26 poena uz 8 skokova, a double double je imao Ivica Zubac (10 poena, 10 skokova). Muddiay je bio najefikasniji kod Knicksa sa 26 poena, DeAndre Jordan je bio odličan protiv bivšeg kluba (20 poena, 13 skokova), dok je Mario Hezonja počeo u petorci ali je bio skroman (6 poena, 5 skokova, 3 asistencije).

Kingsi su bili uspešni protiv Sunsa (112 – 103), a ovaj meč posebno će pamtiti Buddie Hield koji je uz 25 poena postigao i 7 trojki (iz 14 pokušaja) i tako prestigao Peđu Stojakovića po broju postignutih trojki u jednoj sezoni.

Stojakovićev rekord iznosio je 240 trojki u jednoj sezoni, a Hield je sa ovih 7 došao do brojke od 245 uspešnih pokušaja za tri poena ove sezone.

“Ovo je velika čast za mene, ali ono što je Stojaković učinio za franšizu je neverovatno i posebno,” rekao je Hield posle meča.

Kingsi su ubacili 17 trojki Sunsima, a pored Hielda istakli su se i Nemanja Bjelica, Barnes i Fox, dok je Bogdan Bogdanović imao nešto slabije veče sa 6 ubačenih poena i 3 asistencije.

Iako su ispali iz playoffa, Hawksi i dalje pokazuju vrlo dobre igre. Bili su odlični protiv Sixersa, a to im se na kraju i isplatilo, te su uzeli pobjedu. Junak je bio rookie Trae Young, koji da nema Dončića, sigurno osvaja ROY. Osim što je ubacio 32 poena, pogodio je i floater za pobjedu, praktički sa zvukom sirene.

Sixersi nisu mogli vjerovati da su izgubili meč, Embiid i ekipa su bili šokirani. Hawksi su vodili veliku većinu meča, čak u jednom trenutku i 12 razlike. Sixersi su uspjeli stići, no protiv Younga nisu mogli. Embiid je ubacio 27 poena uz 12 skokova, dok je Butler dodao 25.

Košarkaši Dallas priredili su veliko iznenađenje savladavši Warriorse sa 126 – 91, i time ih smenili sa pozicije broj 1 na Zapadu.

Četrdesetogodišnji Dirk Nowitzki odigrao je fantastično. Ubacio je 21 poen, što je najviše u dosadašnjem delu sezone za iskusnog nemačkog krilnog centra.

No, Luka Dončić bio je taj koji je šampione bacii na kolena. Ovoga puta je zabeležio tripl dabl učinak sa 23 poena, 11 skokova i 10 asistencija i tako pomogao svom timu da prekine niz od 12 uzastopnih poraza.

Za GSW nije igrao Curry a najefikasniji bio je Durant sa 25 poena.

23. mart

Znalo se već od prije nekoliko dana, no sinoć je potvrđeno. Lakersi i službeno propuštaju ovogodišnji playoff. Presudio im je nitko drugo do njihovog bivšeg igrača D’Angelo Russella kojega se Magic izgleda prelako odrekao. Iako nije dominirao kao protiv Kingsa Russell je odigrao vrlo dobar meč. Ubacio je 21 poena uz 13 asista, te uz Harrisa koji je pogodio 6 trojki, bio najzaslužniji za pobjedu Netsa.

Lakersi su se trudili, pogotovo McGee koji je odigrao najbolju utakmicu karijere. Ubacio je 33 poena, imao čak 20 skokova te 6 blokada, no nije bilo dovoljno. U posljednjoj minuti Lebron se okliznuo i tako propustio još jednu clutch situaciju. Lakersi su se sada i službeno oprostili od playoffa, dok su Netsi jedno od najugodnijih iznenađenja Lige te su već sigurno u playoffu.

James Harden nastavlja da dominira. Sinoć je ubacio 61 poen Spursima i čini se da sprema MVP slučaj polako. Kakva je to utakmica, kakva dominacija i svaki poen od tih 61 je bio potreban Rocketsima, da bi pobijedili San Antonio, 111 – 105!

Do 61 poena stigao je iz 34 šuta iz igre (pogodio 19), čak 9 trojki i 7 skokova.

Koliko je Harden bio raspoložen od starta utakmice, govori i podatak da je u prvoj četvrtini ubacio 27 od ukupno 36 poena Rocketsa, na poluvremenu je imao 37, da bi na kraju završio izjednačavanjem rekorda Houstona kad su u pitanju poeni na jednom meču.

22. mart

Posljednjih 6 godina Nuggetsi nisu izborili playoff. Ove godine, ne samo da su izborili, već drže sjajno drugo mjesto Zapada te prate Warriorse u stopu. Protiv Wizardsa su došli do relativno lagane pobjede, te pokazali kako je uigran Maloneov stroj. Nitko se nije isticao u rotaciji Nuggetsa, najbolji strijelac je imao 15 poena. Ono što je zanimljivo, čak 5 igrača su postigla 15 poena.

Po 15 su ubacili Millsap, Jokić, Murray, Harris i Craig. Sjajno raspoređeni poena za ekipa sa možda i najdubljom rotacijom Lige. Meč su prelomili tek u posljednjoj četvrtini, dok su u trećoj čak i gubili sa 10 razlike. Na kraju rade seriju u posljednjoj dionici,te tako završavaju priču. Jokić je osim 15 poena upisao i 11 asista uz 6 skokova.  Sa  tih 11 asista došao je na brojku od 524 tijekom svoje NBA karijere. To znači da je ispred njega sada samo Wilt po ukupnom broju asista za centra.

U redovima Wizardsa Beal je ubacio 25 poena, Bryant je stao na 22, dok je Portis ubacio 18 uz 8 skokova.

Borbu za prvo mesto na Zapadu ozbiljno su shvatili i Warriorsi, koji su sa All Star petorkom započeli duel sa  Pacersima, koje su dobili sa 112 – 89. Boogie Cousins bio je najefikasniji sa 19 poena i 11 skokova, Durant koji je toga dana doživeo porodičnu tragediju dao je 15 poena ali je odbrambeno bio na visokom nivou, 18 je dao Klay, dok je 15 poena ubacio Curry. Kod Indiane je Bojana Bogdanovića izdalo njegovo najmoćnije oružje. U ‘Oracle Areni’ u Oaklandu, Babo je pogodio tri lopte iz igre od deset upućenih ka košu ‘Warriorsa’, a nakon dugo vremena jednu je utakmicu završio sa manje od 10 ubačenih poena (9 poena, uz 4 skoka i 1 asistenciju).

A domaća publika pozdravila je povratnika u redove šampiona, Andriju Boguta koji je sa njima bio šampion pre 4 godine:

21. mart

Samo nekoliko dana nakon duela s liderima Istoka, Sixersi su imali još jedan težak zadatak. Na megdan su im došli Kelti, ekipa od koje su u nekoliko prošlih navrata redovno gubili. Kako je meč krenuo, činilo se kako će opet biti ista situacija. Irving je furiozno ušao u utakmicu, a sjajan šut za tri poena, držao je Kelte na pristojnoj razlici. Početkom poluvremena, odmah hendikep za Kelte. Marcus Smart nije izdržao, Embiid ga je iznervirao, te ga je ovaj gurnuo i zaradio flagrant 2, te automatsko isključenje.

Kelti su se još uvijek držali u vodstvu, no Sixersi u posljednjoj minuti utakmice dolaze do vodstva. Simmons je ubacio 2+1, a nakon toga je u Butler “dokusurio” Kelte.

Dominirao je Embiid, za kojega Kelti nisu imali rješenja. Ubacio je 37 poena uz 22 skoka, a bio je čak 21 put na liniji slobodnih bacanja. Bio je predominantan, radio je što je htio u reketu, a nakon ovih pobjeda samopuzdanje mu je naraslo do neba. -“Nitko me od njih ne može čuvati. Najbolji sam obrambeni igrač Lige, nitko me ne može zaustaviti.”- izjavio je Embiid nakon tekme.

 

 

Harris je odigrao odličan prvi dio utakmice, te se zaustavio na 21 poenu, dok je Butler ubacio jedan više. Irving je ubacio 36 koševa, Horford je dodao 22. Rozier je imao ludu drugu četvrtinu u kojoj je ubacio 4/4 trojke, a meč je završio na 20 poena.

 

Trener Netsa Kenny Atkinson je pokušao sve kako bi probudio svoju ekipu protiv Kingsa. Mijenjao je obranu, zvao timeoutove, da bi na kraju stvar u svoje ruke preuzeo D’Angelo Russell. Novopečeni Allstar je odigrao utakmicu karijere, totalno razbio Kingse i praktički sam preokrenuo utakmicu.

Nakon tri četvrtine Netsi su zaostajali 25 razlike. Ulaskom u posljednju dionicu kreće Russellov show. Ubacio je 27 od svoja 44 poena u toj četvrtini, doveo Netse do preokreta a on je ubilježio svoj carrer high. Na kraju je Rondae Hollis Jefferson polaganjem u posljednjoj sekundi donio pobjedu, no glavi i odgovorni je bio Russell.

Šokirani Kingsi jednostavno nisu imali rješenja za Russella. Sreća da su već izgubili nade za playoff, inače bi ih ovaj poraz skupo koštao. Bagley je ponovo bio odličan, ubacio je 28 poena, dok je Fox dodao 27.  Buddy Hield je u malom problemu, jer nakon što je pogađao sve moguće prošli tjedan, sada je malo pao u formi. Ubacio je samo 8 poena, uz 0/8 za tricu.

 

76ersi su sve bliže trećem mestu na Istoku. Bez Joela Embiida, ali na krilima sjajnog Bena Simmonsa došli su do pobede nad Hornetsima (118 – 114). Simmons je završio sa 28 poena (92 posto šuta iz igre), 8 skokova, 5 asistencija i 2 blokade. Reddick je dao 27, Butler 23, Harris 22.

Srpski košarkaš Boban Marjanović nije uspeo da se upiše u listu strelaca za 10 minuta koliko je proveo na terenu.

Centar 76ersa imao je dva skoka i dve asistencije, a zanimljivo nije čak ni šutnuo ka košu ekipe iz Severne Karoline.

19. mart

Denver je u play offu, prvi put nakon 6 godina (od 2013.), a to su obezbedili sjajnom pobedom nad Bostonom (114  – 105), i to u gostima.

Nikola Jokić je dao 21 poen (5-7 za dva, 3-7 za tri za 36 min), uz 13 skokova, 7 asistencija i 3 rampe. Barton je dodao 20 poena, Millsap 12 uz 122 skokova, dok je Harris stao na 16.

Da se situacija na vrhu Zapada zakuva potrudili su se Spursi koji su dobili Warriorse (111 – 105), i sada su Denver i GSW izjednačeni na vrhu sa po 47 pobeda i 22 poraza.

Demar Derozan bio je dželat šampiona sa 26 poena, 9 skokova i 8 asistencija, Aldridge je dao2 3 poena uz 13 skokova i 3 asistencije, Guy je postigao 17 poena. Kod Warriorsa je najefikasniji bio Curry sa 25 poena, dok je Durant dao 24.

Dallas je izgubio već dobijen meč, pa su u meču bez takmičarskog značaja izgubili od Pelicansa (125 – 129). No to nije vest iz Teksasa. Zapravo ima ih dve. Ona, važnija, je da je legendarni Dirk Nowitzki pretekao Wilta Chemberlaina na večitoj listi strelaca u NBA. I sada sa 6. pozicije (dao je 31.424 poena) merka Michaela Jordana.

Druga vest je da je 20-godišnji Luka Dončić imao svoj peti triple double sezone, sa 29 poena (10/26), 13 skokova i deset asistencija.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*