Manitu je otplovio u večnost!

Clutch points

Prošloga leta dočekali smo i to da košarci kaže zbogom jedan od najživopisnijih, najvernijih, najinventivnijih i najomiljenijih košarkaša 21 veka. Manu Ginobili oprostio se od svojih Spursa i aktivnog igranja košarke u 41-oj godini:

“Jedan si od najvećih koji je igrao ovu igru”

Ginobili je u San Antonio stigao tri godine nakon što je draftovan kao tek 57. pick 1999. godine, i to kao igrač Reggio Calabrije, ekipe koja je te sezone izborila plasman iz druge u prvu ligu Italije! Kao jedna od najvećih krađa na draftu u istoriji lige, stiže u Spurse 2002. godine, a tamo osvaja 4 šampionske titule, uz dva nastupa na All-Staru i jednu titulu najboljeg šestog igrača lige.

Kao što je bilo i očekivano Spursi su podiglo njegov dres pod svodove dvorane i nitko više neće nositi dres s brojem 20 u Spursima.

Zbogom Manu

Prošle noći, u dvorani San Antonija održana je svečana ceremonija podizanja Ginobilijevog dresa pod svod hale i to je bio povod da se na istom parketu ponovo okupi i ta trojka, ali i još neki igrači koji su igrali uz Argentinca.

Očekivano, Gregg Popovich održao je govor u svom stilu…

“Još pamtim tu prvu godinu, kada je Manu prvi put stigao u naše živote. Tokom leta sam to najavljivao Timiju (Duncanu). Er-Si (Baford, generalni menadžer Spursa) uradio je sjajan posao kada je našao ovog mladog momka, koji je bio neustrašiv, pomalo svojeglav na terenu… Ipak, bio je ‘tvrd’ i govorio sam Timiju da zna da igra”.

“Timi je govorio: ‘Da, da, Pope, u redu, čuo sam sve to’. Ali, Manu je došao i imao je problem sa zglobom. I nije mogao da uradi mnogo, pa smo odlučili da ne igra do januara, a bio je zdrav sve vreme. Kada je došao u januaru, Timi se začudio: ‘Bože, ko je ovaj klinac?’. I brzo je shvatio”, izjavio je Popovich uz oduševljenje dvorane.

 

Ponestaće mu para…

Njegov trener, mentor i košarkaški otac, Gregg Popovich, uveren je da će Manu i dalje ostati u San Antoniju, sada u drugoj ulozi:

“Bilo bi sjajno kada bih ga imao u stručnom štabu”, kazao je Popovich, koji je dodao da je ostavio poziv Manuu da se priključi timu. “Očekujem da se vrati kada ostane bez para, kada više ne bude mogao da plati brod”.

Šala je deo Popovog imidža, no u svakoj šali ima dosta istine, pa i u ovoj.

1 Trackback / Pingback

  1. Prijatelji, to bi bilo to! - Ostatak Sveta

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*