Walton očekuje da će ostati na klupi

Screenshot/Twitter

Prije sezone smo pričali kako imaju ekipu punu talenta, te bi dodatkom Lebrona i eventualno još jednog Allstara instantno postali kandidati za titulu. Lonzo, Ingram, Kuzma, Zubac… svi su pokazali prošle sezone da znaju igrati košarku, te da možemo očekivati dobre stvari od njih. No, problemi su počeli Lebronovom povredom.

S Lebronom je to još i solidno izgledalo, no otkako se Kralj povredio Lakersi su tpotonuli. Utakmicu kojoj se Lebron povrijedio uspjeli su dobiti Warriorse i sve je izgledalo dobro. No, nakon toga u idućih 9 utakmica bez Lebrona, uspjeli su dobiti samo 3. Jedini koji je uspio zadržati nivo forme, čak ga i podići, je Kuzma, dok su svi ostali podbacili.

Kap koja je prelila čašu je utakmica protiv Cavsa. Oni su najgora ekipa Lige, konkurent za najgoru ekipu ikada, a uspjeli su dobiti ove Lakerse. Kao i obično, primili su 30+ poena u prvoj četvrtini, te su bili u zaostatku od početka. U trećoj dionici su na krilima Kuzme stigli na samo poen zaostatka, no Cavsi rade 10-0 i odvajaju se. Još su jednom zaprijetili u posljednjoj četvrtini, no Sexton, Osman i Burks su se pobrinuli za 6-0 seriju kojom su Cavsi na kraju i prelomili susret.

Najbolji u redovima Lakersa je bio Kuzma koji je ubacio 29 poena uz 9 skokova, dok je Ingram ubacio 22. Ball je bio na rubu Td učinka, ali opet je imao razočaravajuć šut te je ubacio samo 13 poena. U Cavsima istaknuo se Osman sa 20 poena i 8 skokova, dok su po 17 ubacili Sexton i Burks.

Nakon toga Lebron je presjedio idućih 7 utakmica, a Lakersi su uzeli 4 pobjede. Čak bi se moglo nazvati i solidnim učinkom. Kada se Kralj napokon vratio, očekivalo se kako će se Lakersi vratiti natrag na pobjednički put. To nije bio slučaj. U idućih 6 utakmica (Lebron presjedio protiv Warriorsa) uzeli su samo 2 pobjede, što ih je bacilo izvan playoffa. Trenutno su bliži 12. mjestu, nego Kingsima na 8. Što je već zabrinjavajuće. Imaju dosta težak raspored do kraja regularne sezone, te imaju izuzetno puno posla.

Kemija u ekipi je također jako loša, kako i neće kada je Magic otvoreno nudio polovicu ekipe za Davisa. Na kraju su napravili samo sitne izmjene, odnosno nisu se pojačali, štoviše vjerovatno su malo i oslabljeni ušli u drugi dio sezone. Pred Kraljem je velik posao, ovi Lakersi sigurno imaju potencijal, no zasada nisu niti blizu da ga ispune (čast izuzecima poput Kuzme). Ako ne dovedu nekon superstara preko ljeta, te se ne pojačaju, da li je Lebron pogriješio s izborom ekipe ovo ljeto?

Scenario 1: Walton out?

Prije nekoliko dana neslužbeno je objavljeno kako Lakersi traže novog trenera. Otkako je Lebron upalio “playoff mode” ekipa je na 2-5 i izgubili su gotovo sve šanse za playoff. Tj, šanse su samo teorijske, kasne čak 6 pobjeda za Spursima, a 7 za gradskim rivalima Clippersima. Magic i uprava su odlučili kako je Walton već bivši.

Lakersi izgledaju očajno na terenu, a moramo priznati da je tu i Waltonova krivica. Sigurno mu Lebron nije pomogao nonšalantnim pristupom u nekoliko posljednjih utakmica, te povrede Balla, a sada Ingrama i Kuzme. Također Magic je htio tradeati polovicu ekipe za Davisa, a kada nije uspio kemija je nepovratno narušena. Promjene su potrebne ovoj ekipi, a najlakše je krenuti s trenerom.

Jedna od opcija za trenersku poziciju bio je Doc River, trener gradskog rivala. No, on je produžio sa Clippersima. Sada se spekuliše jednim drugim imenom, a to je Jason Kidd.

Kidd je posle završetka blitave igračke karijere u NBA ligi vodio Netse i Buckse, a od nedavno se pominje da bi mogao da vodi tim univerziteta Kalifornija gde je i sam studirao.

Iako su Wojovi izvori nepogrešivi, jedan drugi analitičar tvrdi potpuno druge stvari. Steven A. Smith je uvjeren kako nema teorije da Kidd potpiše za Lakerse. Kako on uopće nije niti opcija, već da je prvi izbor Magica i Lakersa bivši trener Cavsa Ty Lue.

-“Samo da Vam kažem, Jason Kidd nije opcija. Ni Netsi ni Bucksi nisu smatrali da je Kidd dobar fit za njih. Smatraju da se Lue treba ozbiljno uzeti u obzir. On je trener koji je osvojio naslov s Cavsima nakon što su gubili 3-1, imao je 3 uzastopna nastupa u Finalu, te čini mi se pobijedio u 22 uzastopne playoff utakmice. Lue je dokazan trener, a to je ono što je potrebno Lakersima. “- izjavio je Smith.

No, što se tiče Lukea Walton, on neće biti smjenjen. Tyronne Lue je nedavno izjavio kako je kontaktirao Waltona, te mu poručio da nije bilo nikakvih priča između njega i Lakersa. Tako da se čini da zasada Magic nije niti krenuo u izbor drugog trenera. -“Uopće ne obraćam pažnju na glasine. Radim svoj posao i što se mene tiče biti ću na ovoj klupi i iduće sezone.”- poručio je Luke. Možda smjena trenera nije rješenje, jer dovođenje igrača prije sezone nije baš imalo smisla. Nakrcali su ekipu playmakerima umjesto šuterima i to je dodatno otežalo stvar Lebronu.

Scenario 2: Lebron out

Niko nije očekivao ovakve Lakerse, posebno u ovoj fazi kada je obično ‘Kralj’ davao gas i svoje timove bukvalno sam (posebno se to odnosi na Cavse) vodio do play offa i kroz play off. Lakersi su se oprostili od doigravanja, a čini se da atmosfera u timu nije dobra, posebno između Lebrona i mlade jezgre.

Nema puno spekulacija te vrste, ali neke ističu da bi za Lakerse možda bilo najbolje da Lebron ode. Tako  Tom Ziller sa SB Nation piše kako je i trade Lebrona jedna od opcija:

“Da je potpisao ugovor na 1 + 1 godinu, već bi se uveliko pričalo o trejdu. No, kako je James pod ugovorom još 3 godine, kako je nov u LA, i kako je tim ipak rezultatski bolje prošao nego ranijih godina, možemo ipak govoriti malkice o trejd opcijama… On nema no-trejd opciju. To je valjda dovoljno za razmišljanje u tom pravcu”.

Iako Zillerove tvrdnje zvuče možda i nemoguće činjenica je da bi i Lebron i neki snažniji contenter mogli naći zajednički jezik, a Lakersi bi mogli dobiti nekog mladog superstara sa kojim bi gradili budućnost. Posebno ukoliko je Lebron nesretan, to bi moglo dugoročno uticati na rezultate i reputaciju najpopularnijeg kluba u NBA.

1 Trackback / Pingback

  1. Playoff mode - ON! - Ostatak Sveta

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*