21 WEEK REVIEW: Harden luduje, Denver posustaje, borba na Istoku

Screenshot/NBA

Košarkaši Sacramento Kingsa iznenadili su San Antonio Spurse na gostovanju u neizvesnom duelu sa 113 – 106. Dobre mečeve su odigrali srpski reprezentativci. Bogdan Bogdanović je sa klupe sa 32 minuta upisao 15 poena (4/11 iz igre), 3 skoka i 5 asistencije, a Nemanja Bjelica je kao starter zabeležio 10 poena (4/8 iz igre) i 6 uhvaćenih lopti za 26 minuta.

Meč je obeležilo i isključenje trenera Spursa, pri rezultatu 65-65, nakon sumnjivo dosuđenog faula nad Derrickom Whiteom:

U uvodnom meču nedeljne večeri, Hawksi su stigli do pobede nad ‘rezervama’ Bucksa neobičnim pogotkom Trae Younga u poslednjoj sekundi. Rookie Hawksa je svoj 12 poen (imao je i 16 asistencija) dao za konačnih 136 – 135:

Bio je ovo prvi poraz najboljeg tima u ligi nakon četiri vezane pobede. Na ovom meču nije bilo ni Giannisa, ni Middletona, ni Bledsoa, od ranije povređenih Brogdona, Mirotića, Pau Gasola… Najefikasniji kod Milwaukeeja bio je Brown sa 27 poena, dok je kod Atlante to bio Anderson sa 24 poena, 12 skokova.

Nikola Vučević (19 poena) i Aaron Gordon (23 poena, 10 skokova i 7 asistencija) doveli su svoj Magic pred vrata raja, nakon noćašnjeg trijumfa nad Pacersima (121 – 116). Orlando je sada osmi na Istoku sa 38 pobeda i 39 poraza, i čini se da bi mogli konačno da se plasiraju u doigravanje. Kod Pacersa je ponovo najbolji bio Bojan Bogdanović sa 22 poena, 7 skokova i 2 asistencije.

Za Pacerse je ovo četvrti vezani poraz i trenutno dele 4-5. mesto sa Celticsima, sa kojima će najverovatnije igrati i u play offu.

29. mart

James Harden je još jednom utakmicom istaknuo svoju kandidaturu za MVP-a. Stradali su Kingsi koji su pružili i više nego dobar otpor, no protiv Brade se nije moglo. Još jedan povijesti meč je iza Brade. Treći puta je ostvario triple double, a da je “usput” ubacio 50 poena. Utakmica je bila u egalu sve dok se Harden nije vratio u igru u posljednjoj četvrtini. Rocketsi su imali 3 poena razlike, a onda je krenula Bradina serija. Ubacio je svih 11 poena u seriji Rocketsa, dok je čitava ekipa Kingsa ubacila samo 2 poena. Tu je priči bio kraj.

Bogdan je s druge strane izvrsno parirao Bradi, te je sam gotovo stigao do triple double učinka. Njih dvojca su se borila čitavu večer, a Bogdan je ubacio 24 poena, a uz to je skupio 9 skokova i 8 asista. Bjelica nije igrao zbog povrede, a uz Bogdana dobri su bili Hield sa 21 poenom, te Bagley s 20. U redovima Rocketsa Capela je opet bio sjajan sa 24 poena i 15 skokova, dok je Paul dodao 22.

30. mart

Zanimljiv i napet meč su odigrali vrlo vjerovatni budući suparnici u playoffu, Pacersi i Kelti. Svaki meč ove sezone im je završavao u egalu, a niti ovaj nije bio drugačiji. Boston je po navici bolje ušao u meč, Tatum je pogodio nekoliko trojki i Kelti su se razigrali. No, već u drugom periodu Pacersi hvataju priključak. Nakon odmora razigrao se i Babo, te Pacersi čak i prelaze u vodstvo.

Nakon toga obje ekipe su imale mini serije, a u samu završnicu se ušlo u egalu. Prvo je Thad Young imao zicer koji bi odveo Pacerse na 2 poena prednosti, no nažalost je promašio. Stevens je zvao time out, Irving uzeo loptu u ruke, prevario Collinson i polaganjem donio prednost Keltima. Ostalo je 0,5 sekundi na satu i utakmica je bila riješena.

Irving je na kraju ubacio 30 poena uz 5 asista, a najbolji u redovima Pacersa je bio naš Bogdanović. Opet je odigrao sjajan meč, ubacio je 27 poena uz 4 pogođene trojke i odličnih 9/13 iz igre.

Košarkaši Denvera pobedili su OKC u gostima sa 115 – 105 i došli su do 51. pobede u sezoni, uz 24 poraza, čime su se na prvom mestu Zapada izjednačili sa Warriorsima. GSW je sinoć izgubio od Minnesote (130 – 131).

Nuggetsi su kontrolisali meč tokom cele utakmice, Murray je dao 27 poena i imao je 9 asistencija, dok je Nikola Jokić meč završio sa 23 poena, 16 skokova i 3 asistencije.

Warriorsi su poraženi u konteverznoj završnici, kada je niz sudijskih odluka značajno uticao na rezultat.

Warriorsi smatraju da su oštećeni u situaciji kada u takozvanom “mrtvom vremenu”, pri ubacivanju lopte sa strane u igru, sudije su procvenile da je u kontaktu Kevina Duranta i Townsa košarkaš GSW načinio faul. Towns je potom sa linije bacanja pogodio prvo i namerno promašio drugo bacanje, tako da nije bilo vremena za reakciju Voriorsa i Minesota je slavila sa 131:130.

Do pobede ih je vodio Wiggins sa 24 poena, Okogi je dao 21, dok je Towns imao 15 poena, 13 skokova, 7 asistencija, ali i 5 izgubljenih lopti. Curry je dao 37 poena, Durant 23 (uz 12 skokova i 7 asistencija), dok je Thompson dao 20 poena.

Curry je posle meča bio vidno nervozan i prozvao je sudije na meču:

29. mart

76ersi su srušili Netse 123 – 110 i tako se učvrstili na trećem mestu Istoka. Do pobede ih je vodio Embiid (39 poena, 13 skokova, 6 asistencija), a Boban Marjanović je ponovo pogodio trojku:

Bobi je odigrao 18 minuta i za to vreme je postigao 16 poena uz 3 skoka. Srpski centar je i na ovom meču pogodio jednu trojku.

Na Istoku se i dalje vodi velika bitka za mesta koja vode u play off. Netsi su izgubili, dok su u direktnom okršaju za jedno od mesta u Top5 Pistonsi dobili Orlando (115 – 98). Detroit je tako prekinuo niz od tri poraza, a do nove pobede nosili su ga Drummond sa po 18 poena i skokova, te Griffin koji je dao 20 poena i uhvatio 10 lopti. Nešto slabiju partiju kod Magica imao je Nikola Vučević, 12 poena i 12 skokova.

Na krilima sjajnog Gorana Dragića, Miamo je slavio protiv Dallasa (105 – 99). Dragon je imao triple double, drugi u karijer, sa 23 poena uz 12 skokova i 11 asistencija.  S druge strane, Luka Dončić je u dresu Dalasa ubacio 19 poena, uz 8 skokova i 7 asistencija.

Inače, bio je to poslednji duel Dwayne Wadea i Dirka Nowitzkog koji (za Dirka nikad nije sigurno) igraju poslednje sezone.

Preko 2000 Slovenaca pratilo je ovaj duel i prosto su okupirali halu u Miamiju:

28. mart

OKC je velikim preokretom stigla do važne pobede nad Pacersima (107 – 99), a do pobede ih je vodio Westbrook sa svojim 29. triple doublom u sezoni. No, serija koja je viđena u trećoj četvrtini, kada je OKC dao 24 poena a Indiana 0 (!!!), zaista je nešto neverovatno. Pacersi nisu uspeli da daju koš skoro punih 9 minuta gde su promašili 14 uzastopnih šuteva.

George sa 31 poenom, Adams sa 25 i Grant sa 19 bili su najefikasniji kod OKC, dok je Bojan Bogdanović dao najviše popena za Pacerse, 28.

GSW je dobio Memphis sa 118 – 103, ali osim dobrih partija Currya i Duranta (po 28 poena) koji su vodili šampione do pobede, ovaj meč je ipak važniji zbog jednog igrača ‘Medveda’ – Mike Conleya. Iskusni play Memphisa je dao 22 poena, i sada je sa ukupno 11.700 postignutih koševa prestigao Marca Gasola i postao najbolji strelac u istoriji franšize.

U isto vreme Conley je tek treći igrač u NBA istoriji koji je lider franšize u pet statističkih kategorija (poeni, broj utakmica, asistencije, ukradene lopte i pogođene trojke). Uz njega su tu Reggie Miller (Indiana) i Lebron James (Cleveland).

27. mart

U takmičarski nebitnoj utakmici, Lakersi su dobili Wizardse (124 – 106), uz 23 poena i 14 asistencija Lebrona, te 29 poena Caldwell Popea. No, za show se ovoga puta, nakon dužeg vremena potrudio Lance Stephenson (završio sa 7 poena, 10 skokova i 5 asistencija), i to ovim atraktivnim oslobađanjem od protivnika:

Lakers bench goes nuts after Lance breaks ankles and dances vs. Wizards

LANCE IS A LEGEND ?

Posted by NBA on ESPN on Tuesday, March 26, 2019

Veoma zanimljiv meč su odigrali Kingsi i Mavsi. Obje ekipe čije ćemo derbije tek gledati u budućnosti su imale priliku za pobjedu. Na kraju su se Kingsi izvukli, najviše zahvaljujući svom bekovskom paru Fox-Hield. Njih dvojica su preuzela stvar u svoje ruke u posljednjoj dionici, a kombinirano su ubacili 22 poena u tom periodu, dok su u ostatku utakmice ubacili samo 17.

Za Mavse je dominirao tko drugo no Luka Dončić. Ubilježio je još jedan triple double učinak, ovaj puta sa 28 poena, te po 12 asista i skokova. Ovim se izjednačio sa Magicom koji je također imao 7 TD učinaka u svojoj rookie sezoni.

U redovima Kingsa Bjelica je ubacio 8 poena uz 6 skokova, dok je Bogdan bio nešto efikasniji, on je ubacio 14 poena uz 5 dodavanja.

Derbi večeri pripao je Bucksima, koji su savladali Houston, 108 – 94. No, ono što je zanimljivije i atraktivnije, Giannis Antetokoumpo nije popustio u trci za MVP-a. On je nadvisio ‘Bradonju’ Hardena, i timski i individualno na ovome meču.

Iako je Bledsoe bio najefikasniji kod Milwaukeea (23 poena, 7 asistencija), Antetokoumpo je meč završio sa 19 poena i 14 skokova. Na drugoj strani Harden je dao ‘skromnih’ 23 poena, 10 skokova i 7 asistencija:

Denver je stigao do 50. trijumfa u ovoj sezoni NBA jer su pred svojom publikom savladali Detroit, 95 – 92. No kockali su se igrači trenera Malona jer su u jednom momentu imali i + 27. Murray je predvodio Denver sa 33 poena, dok je Nikola Jokić zabeležio novi double double sa 23 poena i 15 skokova a imao je i dve asistencije.

26. mart

Devinu Bookeru prija mart! Pre dve godine je kao najmlađi igrač u istoriji NBA ubacio 70 poena Bostonu, a sinoć je ponovo blistao. Sunsi su poraženi od Utaha (92 – 125), a od okupno 92 poena svoje ekipe Booker je dao 59:

 

To znači, gotovo duplo više nego ostatak ekipe. Niko od njegovih saigrača nije stigao do dvocifrenog broja poena, najbliži tome bio je Ayton, koji je ubacio devet.

Inače, Buker je 12. igrač koji je ove sezone postigao više od 50 poena na jednom meču, što je apsolutni rekord NBA.

Posljednjih nekoliko sezona Orlando Magic nikako nije blizu doigravanja. Još od Howardove ere nikako da sastave konkrentant tim. Ove godine stvari su malo drugačije, imaju Vučevića u formi života, a to je odmahu startu veliki plus. To su na svojoj koži osjetili i jedni od lidera Istoka, Sixersi. Iako su na odmor otišli sa 3 poena prednosti, drugo, furiozno poluvrijeme je presudilo.

Napravili su veliku seriju, dobili treći period sa 15 razlike, a glavni i odgovorni su bili Vučević i Fournier. Čak je i suparnički trener Brown imao riječi hvale za ovu dvojicu . -“Vučeviće je strašno težak matchup, dok je Fournier imao sjajnu večer.”-

Vuč je na kraju ukrcao 28 poena uz 11 skokova i 4 dodavanja, dok je Fournier ubacio 24 uz vrlo dobrih 11/17 iz igre. U redovima Sixersa Embiid je stao na 20 ubačaja, Harris je dodao 15, a po 13 su ubacili Butler i Milton s klupe. Boban je odigrao 9 minuta, a za to vrijeme je ubacio 6 poena uz 6 skokova.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*