Zemlja visokih ljudi najmanja učesnica ikada na Mundobasketu

FIBA.com

”Druga zemlja na svijetu po visini stanovnika biće najmanja zemlja koja je ikada učestvovala na svjetskim prvenstvima” – riječi su kojima je FIBA na svom zvaničnom sajtu predstavila Crnu Goru.

Zemlja ”divova” (183cm prosječna visina stanovnika, odmah iza Holanđana koji su visoki 184cm), će u Kini postati najmanja zemlja učesnica Mundobasketa. Ipak, podatak da protivnici dolaze iz brojčano mnogo jačih zemalja ne brine previše našeg selektora Zvezdana Mitrovića.

”Fokusiraćemo se na naš tim i isključivo na naš tim. Zavisi u kakvoj će formi naši igrači doći na pripreme i da li će svi biti na raspolaganju. Ali, prije svega, razmišljaćemo o našoj igri, pa tek onda o protivnicima”, kazao je Zvezdo.

Novi Zeland, rival ”crvenih” u grupi F u Nanžingu, je mala ostrvska zemlja, ali u odnosu na Crnu Goru djeluje kao gigant sa svojih 4,7 miliona stanovnika.

”Težak protivnik, sigurno. Definitivno se ne radi o ekipi koju ćemo lako pobijediti. Igraju čvrstu košarku, borbeni su i sve što su pokazali tokom kontitentalnog takmičenja je veoma interesantno”, rekao je naš selektor.

Ostala dva protivnika u grupi će nam biti Grčka i Brazil.

”Grčka je jedan od najvećih kandidata za medalju ako bude računala na Janisa Adetokumpa. Međutim, za nas je bolje što su nam zapali oni umjesto Srbije, sa kojom smo mogli završiti u istoj grupi. Grci imaju veliki potencijal i iskustvo, dakle, dosta će zavisiti od njihove motivacije. Na nekim takmičenjima igraju sjajno, na drugim žestoko omanu. Brazil je nezgodan protivnik, vidjećemo u kojem sastavu će se predstaviti. Znamo njihove igrače iz NBA i i jakih evropskih liga, ali ne znamo koga će iz domaćeg šampionata voditi u Kinu”, analizirao je trener Asvela naše konkurente za mjesto u drugoj fazi.

Na sajtu FIBA zaključuju da je hendikep za Mitrovićev tim što selektor Brazila Aco Petrović odlično poznaje ”crvene” i njihov stil igre, ali da se čini da ova generacija crnogorskih igrača ne strijepi ni od koga.

piše: Miloš Stijepović, FOS Media

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*