Abonenti i pretendenti

Euroleague

Preneseno sa: kosmagazin.com

Piše: Aleksandar Ostojić

Nema više neizvesnosti, pala je zavesa na regularni deo evroligaške sezone i umesto prognoza i špekulacija ostaju konstacije. Evo nekih:

*Broj jedan je Fenerbahče, sa bilansom 25-5, što je najbolji rezultat od kada se takmičenje igra u ovom formatu;

 *Real Madrid je u prvoj ligaškoj sezoni bio prvi posle 30 kola sa 23-7, a CSKA prošle sezone sa 24-6;

*Fenerbahče, CSKA, Real Madrid, Panatinaikos i Baskonija su po treći put u plejofu;

*Efes, Žalgiris i Olimpijakos igrali su četvrtfuinale po 2 puta;

*Himki, Darušafaka i Barselona po jedno četvrtfinale. U tri godine ukupno je 11 timova pokušavalo da se domogne Fajnal for turnira;

* Ove sezone nema debitanata.

Imamo, dakle, grupu od 5 timova koja je „pretplaćena“ na plejof, dok drugu grupu čine klubovi koji su više učestvovali nego što su imali ozbiljne šanse da se domognu F4, još manje da osvoje turnir. Od onih koji su u dve prethodne sezone bili relativno uspešni evidentno nedostaje Olimpijakos, ali je tu njegov večiti atinski rival Panatinaikos koji se svađao sa Evroligom, pretio napuštanjem takmičenja itd. ali činjenice govore da Evroliga nema ništa protiv „zelenih“. Primetan je povratak Barselone među 8 poslednjih, što je svakako dobrim delom zasluga trenera Svetislava Pešića.

Lično, imam razloga da budem uz svaki od 8 timova u plejofu:

*Fenerbahče: zbog Obradovića, Androića, Zimonjića, Kalinića, Gudurića…

*CSKA: zbog Itudisa i brojnih prijatelja iz moskovskog kluba

*Real Madrid: zbog Pabla Lasa

* Efes: zbog Vase Micića

* Barselona: zbog Pešića i brojnih prijatelja

* Baskonija: zbog grada koji živi za košarku

* Panatinaikos: zbog Obradovićevog nasleđa

* Žalgiris: zbog Jasikevičijusa

Šarunas Jasikevičijus, trener Žalgirisa

Neko od „mojih“ stići će na F4, neko će i osvojiti titulu, ali biće vremena da se bavimo plejofom i F4 turnirom. Za sada podsećam na parove četvrtfinala: 16. aprila seriju otvaraju CSKA-Baskonija i Fenerbahče-Žalgiris, dan kasnije se sastaju Efes-Barselona i Real Madrid-Panatinaikos.

Na kolektivnom planu poslednje kolo obeležio je Žalgiris pobedom u Madridu. Brendon Dejvis je sa 27 poena i 10 skokova bio „dželat“ Reala, a indeks 34 doneo mu je titulu igrača kola. Sa 27 poena bio je i prvi strelac kola. Među pojedincima briljirao je Nik Kalates (Panatinaikos), autor prvog tripl-dabla u Evroligi posle punih 12 godina. Protiv Darušafake je dao 11 poena, uhvatio 12 lopti (najviše u kolu)  i podelio 18 asistencija! Nadmašio je Micića i Stefana Jovića čak za 10, naši igrači su na 2. i 3. mestu imali po 8 dodavanja. Istakao se još jedan plej, Kostas Slukas iz Fenerbahčea – trojkom sa sirenom doneo je 25. pobedu Obradovićevom timu u meču sa neočekivano žilavim Makabijem

Statitika kaže da je najbolji igrač regularne sezone bio Majk Džejms iz Armanija sa prosečnim indeksom vrednosti 20,33. Drugi je naš Nikola Milutinov, centar Olimpijakosa, sa neznatnim zaostatkom (20,04). Dugo je za titulu MVP bio “viđen” Jan Veseli (Fenerbahče) ali je zbog povrede propustio 5 utakmica i završio na 7. mestu sa visokim prosekom 19,28. U prvih 20, po ovom kriterijumu, od naših igrača su još Vladimir Micov (Armani) koji je na 14. mestu sa prosekom 13,70, a tik iz njega Vasilije Micić (Efes) sa 13,67. Micov je u ukupnom broju poena treći strelac Evrolige, dao je 418. Ispred su samo Majk Džejms (595) i Brandon Dejvis (433), mada najbolji prosek (23,29)  ima Aleksej Šved (Himki), ali je on zbog povrede propustio čak 16 utakmica.

Sledi 10 dana pauze pa počinje plejof, igra se na tri pobede i verujem da ćemo bar u dve serije gledati po 5 mečeva.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*