Auf Wiedersehen!

screenshot

Piše: Aleksandar Ostojić, KOŠ magazin

Nikad neću zaboraviti onaj 25. septembar 2005. u Beogradskoj areni. Posle finalne utakmice Evropskog prvenstva između Grčke i Nemačke (78-62 za Grke) cela dvorana ustala je na noge da pozdravi MVP šampionata. Aplauz je trajao nekoliko minuta, bilo je zaista emotivno, a pehar za MVP primio je Nemac Dirk Novicki. Beogradska publika, koja valjda najbolje u svetu poznaje košarku, prepoznala je asa i pozdravila ga kako dolikuje. Verujem da i Dirk pamti to veče.

Sličan aplauz, možda jači od beogradskog ali ništa više emotivan, dobio je Novicki prošle noći u Dalasu na svojoj oproštajnoj domaćoj utakmici. Bio je to meč protiv Finiksa, koji je predvodio srpski trener Igor Kokoškov, pa eto još jedne kopče slavnog Nemca i naše košarke.

– Kao što znate, ovo je moja poslednja utakmica kod kuće – počeo je i rasplakao se Novicki.

Dvadeset hiljada gledalaca u dalaskoj areni American Airlines Center tek tada su shvatili da on više neće igrati, jer je postojala mogućnost da se vrati i za sledeću sezonu.

– Pokušavam moje joga-disanje, ali ne pomaže. Ovo je neverovatno emotivan trenutak. Mnogim ljudima morao bih da se zahvalim, od vlasnika, Marka Kjubana, trenera, saigrača za ovu 21 godinu, a i navijača koji su me podržavali. Mnogo sam vas ‘provozao’, kroz uspone i padove, a vi ste ostajali uz mene. Na tome sam vam zahvalan. Imao sam preko 200 saigrača tokom karijere, svi su mi pomagali, na ovaj ili onaj način, previše ih je da bih poimence spominjao. Hvala prijateljima koji su došli da me isprate, mnogo njih je doputovalo iz celog sveta, otac i sestra iz Nemačke… Ostao sam bez teksta zbog toga. Bila je ovo neverovatna ‘vožnja’, hvala vam svima na tome – rekao je uzbuđeni Dirk.

On će 19. juna napuniti 41 godinu, ali baš kao i njegov vršnjak Saša Ilić, fudbaler Partizana, ne pokazuje znake starenja. Evo, na ovoj poslednjoj utakmici u Dalasu ubacio je Finiksu 30 poena. Kako izgleda, i kako sportski živi, mogao bi na ovom nivou igrati još punu deceniju!

Igrao je u karijeri samo za dva kluba: DJK Vircburg, u njegovom rodnom gradu u Nemačkoj, i za Dalas Meverikse. U onom prvom klubu bio je od 1994-1998, u drugom do danas. Dok je još nastupao za Vircburg talenat tada 17-godišnjeg Novickog prepoznao je ondašnji selektor reprezentacije Nemačke, naš trener Vladislav Lučić. Pozvao ga je na pripreme reprezentacije, uprkos protivljenju Dirkovog oca koji je imao druge planove za sina, nevezane za košarku. Inače Jerg-Verner, Novicki senior, bio je nakad reprezentativac Nemačke u rukometu, a Dirkova majka Helga profesionalno se bavila košarkom.

Talenat Nemca nije mogao ostati nezapažen, pa je 1998. bio prijavljen za NBA draft. Izabran je kao deveti pik od strane Milvokija, koji ga je odmah trejdovao u Dalas. U Teksasu je Nemca sačekao Stiv Neš u punoj stvaralačkoj snazi, i ovaj tandem funkcionisaće sledećih šest godina. Dalas se stalno vrzmao tu negde oko završnice plejofa, ali konačno je dočekao šampionsku titulu tek 2011. kad je član ovog tima bio Peđa Stojaković. Njemu je to bila poslednja godina igranja posle prebogate karijere. U finalnoj seriji Dalas je bio bolji od Majamija, predvođenog Lebronom Džejmsom, a Novicki je bio MVP finala.

U fantastičnoj karijeri Dirk je bio 14 puta član ol-star tima, MVP lige 2007, 4 puta u idealnoj petorci prvenstva, najbolji strelac i MVP Svetskog prvenstva 2002. u Indijanapolisu, dvaput najbolji košarkaš Evrope u izboru FIBA, sportista godine u Nemačkoj…

Dosad je odigrao 1.471 utakmicu u NBA ligi, na kraju će imati još jednu više (u gostima protiv San Antonija). Plus 145 u plejofu. Dosad je postigao 31.540  poena. Jedini je igrač u istoriji lige koji je u karijeri imao preko 31.000 poena, 10.000 skokova, 3.000 asistencija, 1.000 ukradenih lopti, 1.000 blokada i 1.000 ubačenih trojki…

Privatno, uživa da čita knjige i svira saksofon. Oženjen je Šveđankom Džesikom Olson, sestrom blizanaca Martina i Markusa Olsona koji su godinama igrali fudbal u raznim klubovima. Dirk i Džesika imaju troje dece, kćerku i dva sina. Ne krije da mu ja nejbolji prijatelj u životu Holger Gešvindner, trener koji ga je otkrio u Vircburgu.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*