Jugovići vrlo dobri, skoro odlični

Youtube/Screenshot

Preneseno sa: kosmagazin.com

Piše: Duško Miletković Souly

Možda i najkonstantniji ex-YU igralec tokom ove NBA sezone bješe Bojan Bogdanović koji je sa 30 odigrao najbolju sezonu karijere (18 ppg.). Najbolji produkt hrvatske košarkaške škole od njezine samostalnosti, Bojan je španao na nivou Stojakovića ili Petrovića, naročito nakon ozljede Victora Oladipa, prvog imena Pacersa. Od tog trena Bogdi je podigao letvicu na dobrano preko 20 poena prosječno. Ako mislite da prećerujem usporedite Bojanove brojke u 36 minuta sa onima od Peđe i Dražena i vidjet ćete da neke veće razlike i nema. Bojan je šampionom šuta za sve Jugoviće, ostvarivši ove godine odličnih 57% efektivnog šuta i 61% TS za statistički napredne štovatelje kulta NBA lige.

Bojan Bogdanović

Sjajnih 42.5% za tricu u gotovo pet pokušaja po utakmici sa perimetra jest na rubu deset najboljih u NBA, a vrijedno je napomenuti da je Bogdanović ove godine odigrao sve utakmice osim zadnje i da je u toku svoje petogodišnje NBA tezge propustio samo 11 susreta (odigrao 97% mogućih tekmi), dolazimo do zaklučka da je Babo maestro i bez medijske podrške kakvu su uživali Šarić i Hezonja u svojim karijerama.

Da ne bi sve bilo idealno, Bojan ima i grijeha. Prosječan skakač i all-round igrač, Bogdanović je ove godine ubilježio svega jednu blokadu i za to mu je trebalo točno 2.485 minuta! Što je abnormalno za krilo od dva metra visine. Rekord svih vremena za anti-blokere ipak je ostao netaknut – čuveni Tyrone Bogues (niti 160 cm) odigrao je u NBA sezoni 1994-95 ukupno 2.629 minuta bez da je ubilježio bananu. Zamalo Bojane, vrlo dobar, čvrsta četvorka.

Luka Dončić, košarkaško čudo i medijsko čedo, što u Dallasu odigrao je antologijsku rookie sezonu, izgleda da bi mogao biti jedan od najvećih ikad. Ako malo pročeprkam po istoriji NBA lige dolazim do zaključka da je ovo jedna od boljih debitantskih sezona. Čak osam triple-double performansa i brojni clutch momenti… Dončić je ostvario jasno više brojke od npr. LeBrona Jamesa u njegovoj debitantskoj sezoni. I to u znatno manje minuta (32.2 – 39.5) na parketu!

Usporedba rookie sezona LeBrona i Luke u projekciji 36 odigranih minuta po meču još je uvjerljivija u korist Slovenca:

LeBron James 2003-04 u 36 minuta:

19.1 poena, 5 skokova, 5.4 asista, 42% šut iz igre, 29% trica, 75% penali

Luka Dončić 2018-19 u 36 minuta:

23.7 poena, 8.7 skokova, 6.7 asista, 43% šut iz igre, 33% trica, 71% penali

Luka Dončić

Naravno, Dončić ima još dosta prostora za napredak, Mavsi su u tranziciji i izgradnji novog tima i jedva čekam oporavak Porzingisa s kojim bi Luka trebao činiti najubojitiji evropski tandem u NBA. Vremenom će i slučajevi poput šuta 1 od 9 sa linije slobodnih bacanja ili 0-9 za tricu biti znatno rjeđi. Toplo se nadam. A inače – četiri plus momak.

Istom ocjenom diči se i nesretni Jusuf Nurkić koji se nametnuo kao jedan od najboljih centara lige i ponajbolji Jugović u zaštiti vlastitog obruča. U svega 27 minuta na parketu bilježio je 15.6 poena i 10.4 skoka prosječno, a ispred Dončića mi je zbog jasno višeg učinka po minuti igre (PER 23.4 što je u Top 20 lige). U trenutku tragičnog loma noge, Jusuf je bio 13. skakač i 15. bloker karavane, a tokom sezone odigrao je više impresivnih utakmica, ubilježio prvi TD karijere, ali i napredovao u brojnim segmentima igre. Pretvorio se u finog asistenta (3.2 dodavanja po susretu), a najveć je napredovao u izvođenju slobodnih bacanja koja je realizirao sa preko 77% uspjeha, što je 14% više od bilo koje njegove prethodne sezone u NBA.

Jusuf Nurkić

Zaboravite sve ovo o Juki jer manje je važno od zdravlja i oporavka koji mu iskreno želim. Nisam smogao snage na YouTube pogledati njegovu nesreću, preveć nagledao sam se svojih, ali vjerujem da može nadvladati ovo i vratiti se na parket na kojem je ove sezone pokazao iznimno mnogo.

Četiri do pet jest ocjena za Nikolu Vučevića, što vinuo se do najbolje sezone fine karijere, do All-Star dresa čak, i do prejakih brojki od 20.8 poena i 12 skokova u (svega) 31 minutu igre. Najbolje od svega – uveo je neizrecivo glupavi Orlando u doigravanje nakon sedam gladnih godina, osiguravši im pozitivan skor, a što se brojki tiče – stuff of the legend što bi Ameri rekli.

Nikola Vučević

Solidna realizacija od 52%, i za centra veoma dobrih 36.4% za tricu, gotovo četiri asista i 1.1 blokada prosječno pokazuju da je Vučević izrastao u kompletnog košarkaša, nosioca tima. Vučevićev PER iznosi 25.5 i deveti je najviši u ligi, a njegovih 60 double-double učinaka jest trećim najvišim skorom NBA. Po mojim xenofobnim pravilima balkanskog krša – treća petorka lige, ispred Joela Embiida kojeg je triput gadno razvalio tokom regularne sezone. Ameri ga najvjerojatnije neće trpati u neki All-NBA tim, ali ko ih šljivi kad su slepci bez osjetila mirisa.

A Nikola Jokić liderom je mnogih kategorija što tiču se Jugovića u NBA, iako mi žešće ide na nerve sitnicama koje u NBA život znače, i premda je dosta pao zadnjih 5-6 tjedana regularne sezone. Somborac je, jednostavno, nastavio da niže brojke kakve nikad nitko od ex-Yu košarkaša u Americi nije ostvario. Brojčana anomalija važna vlasnicima klubova i ljudima koji ne kuže košarku ili ne, pogledajmo kako to izgleda na papiru:

Ukupna korisnost – Jokić je već prošle sezone ostvario najviši zbroj osnovnih pet statističkih kategorija za sve Jugoviće koji iznosio je preko 37. Ove godine otišao je i korak dalje. Ako zbrojim njegove prosjeke poena (20.1), skokova (10.8), asistencija (7.2), osvojenih lopti (1.3) i blokada (0.7) dobijam iznos od 40.1. Ni Vučević nije bio puno lošiji – ostvario je ukupnu korisnost 38.7.

Skokovi i asistencije – premda kao koš-geter Jokić nije kremom NBA lige, kao skakač je vrlo efektivan, unatoč nepostojećem odrazu. Njegov prosjek od 10.8 skokova je 11. najbolji rezultat lige, a ukupni total od 865 u sezoni jest osmi. Slavljen zbog svog pregleda igre i igračke inteligencije, Nikola Jokić je daleko najbolji centar što se asistencija suigračima tiče. Njegov prosjek od 7.2 po meču je 9. najbolji rezultat NBA, dok je njegov total od 580 dodavanja u sezoni šestim najvišim ove sezone. Navedene stavke pomogle su Jokiću dohvatiti 56 double-double (6. u NBA) i 12 triple-double učinaka (drugi iza Westbrooka). Osim skokova i asistencija, Somborac je ove godine ukrao i 108 lopti što je 19. najbolji rezultat s onu stranu Atlantika.

PER – najbolji igrač Denvera ljubimac je naprednih statistika, a njegov PER (Player Efficiency Rating) od 26.38 jest četvrti najviši u ligi. Ispred su tek Giannis i Harden, kao i Anthony Davis, inkompetentno-bezvezni nabijač brojki koji opet maši doigravanje i plače za trejdom. Ova statistika sadrži i poneku istinu jer prva dvojica s ove liste su najvećim kandidatima za MVP sezone.

Box +/- – jasno vam je o čemu se radi. O iznosu poena za koje je vaš tim bolji ili gori dok ste na parketu. Nikola i u ovom departmentu figurira visoko, a njegov iznos +/- statistike od +9.5 jest treći najviši u NBA. Ispred su samo James Harden (11.7) i Giannis Antetokounpo (10.8).

VORP – još jedna iz serije naprednih statistika koja kaže za koliko poena je tim bolji ili gori kada je na parketu vaša zamjena (Value Over Replacement Player). Harden je ponovo prvi (9.9), Antetokounpo drugi (7.6), a Jokić treći (7.3).

Nikola Jokić

Sve navedeno neće nam dočarati koliko su naši momci dobri tamo preko bare. Što se Jokića konkretno tiče, naravno da je imao brdo genijalnih momenata, ali i grdo razočaravajućih. Trica mu je pala na neisplativih 30% s prošlogodišnjih 39.6%, još uvijek bilježi podosta naivno izgubljenih lopti, često mu je selekcija šuta upitna, loše brani obruč i pick’n’roll protivnika, nije miljenikom (crnih pogotovo) sudija, a više puta ove sezone nije se pojavio na utakmici. Baš evo pred par dana kad je u srazu s najboljim defanzivnim centrom lige, Rudyjem Gobertom, upisao 2 poena i 6 faulova u 16 minuta na parketu. Da li je time naznačio put kojim će se kretati u doigravanju u koje je Nuggetse uveo s drugim najboljim skorom na Zapadu? Da li će u plejofu biti blizu svojih 20-11-7 iz regularne sezone i da li će igrati pobjedničku košarku?

Ne znam odgovor na ovo, prva runda protiv Spursa bacit će više svjetla na mogućnosti Denvera i samog Jokića. Što se izbora u najbolje petorke NBA lige tiče, u mojim kontanjima Jokić (ocjena minus pet za sezonu) bi trebao završiti u prvoj petorci lige jer je po brojkama treći igrač lige i, u isto vrijeme, zbog navedenih nedostataka, ne bi trebao. Zašto? I pored toga što u tamošnjem sustavu vrednota više figurira recimo Joel Embiid, ja se za Kamerunca ne bih odlučio iz prostog razloga jer ne smatram relevantnim košarkaša koji ne može odigrati barem 70 utakmica u sezoni. Embiid to još nije učinio u dosadašnjoj karijeri, a da li će ikad – nejasno je. Također može da se desi da prva NBA petorka bude bez centra, s tri krilna igrača. Na kraju, nije ni toliko bitno, ionako svi imamo svoj neslužbeni sistem bodovanja…

Ovoj petorici stvarnih majstora iskrene čestitke na sjajnim sezonama, finoj prezentaciji balkanskih košarkaških manira preko bare, a baksuznom Jusufu i malko više od toga…

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*