Choaker ili samo splet nesretnih okolnosti?

Screenshot/NBA

Ekipa koja u nekoliko posljednjih godina dominira regularnom sezonom su Toronto Raptorsi, nažalost uvijek kada dođe playoff postanu druga ekipa. Puno lošija ekipa. Sezone 2013/14 počeo je njihov put. Svaku narednu sezonu su izborili playoff, a u tom periodu, 4. mjesto Istoka im je bio najlošiji rezulat. Sezona 2015/16 su uspjeli stići do Finala konferencije, no tada je krenuo “Lebron sindrom”.

Narednih godina svaki puta kad bi se susreli s Lebronom, Raptorsi su jednostavno postali druga ekipa. Pogotovo bolno je bilo prošle sezone, kada su kao prva ekipa Istoka, počišćeni od Cavsa u polufinalu Konferencije. Počišćeni od strane Lebrona, više nego od Cavsa. Kada dođe playoff vrijeme, forma njihovih najboljih igrača neobjašnjivo padne. Najbolji primjer za to je Lowry.

Svake godine u playoffu Lowryu brojke znatno opadaju. Prošle sezone je protiv Cavsa još pružao i solidne partije, no “uzorak” je očit. Kada dođe playoff Lowry počne brljati. Prosjeci poena i postotci šuta opadaju svake sezone, a najviše je razočarao ove. Zasada Lowry se nije upisao u listu strijelaca u playoffu. Najplaćeniji igrač ikada u NBA koji nije ubacio niti jedan poen u playoff utakmici.

Nakon fijaska prošle sezone, mislilo se kako je problem u Derozanu, odnosno da kombinacija Lowry-Derozan jednostavno nema dovoljno velik plafon. Iako su u regularnoj sezoni redovno bili među najboljim bekovskim parovima Lige, u playoffu su redovno razočarali. Sada je stigao Leonard, imaju otkriće sezone Siakama, no bez Lowrya opet ne mogu pobjediti. Nurse na raspolaganju ima izuzetno širok roster, može si dopustiti da mu igrač kao Gasol ulazi s klupe, ali bez Kylea neće stići daleko.

Toronto Raptors 2017 – 2018: Mi smo kraljevi ‘Severa’, i ponovo smo – za*****i!

On je motor ove ekipe, drugi najbolji asistent Lige, te mora opravdati svoju ulogu. Kako je imao dobrih utakmica kroz svoju playoff karijeru, nadamo se da je ovo bio samo loš dan. Jer ukoliko žele zadržati Leonarda i nekoliko narednih sezona, te ostati konkurentni, morati će doći daleko u doigravanju ove sezone. Bez Lowrya – to će biti jako teško izvedivo…

1 Trackback / Pingback

  1. Šampion odradio svoje? - Ostatak Sveta

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*