Repriza prošlogodišnje ljepotice

screenshot

Istok je svoje utakmice završio, poznati su nam parovi oba Polufinala konferencija. Kao i što je očekivano, prve četiri ekipa na kraju regularnog dijela su izborile drugi krug. Sinoć su prošli Raptorsi i Sixersi, te nas čeka njihov duel, a noć prije posao su odradili Kelti i Bucksi. Jedine ekipe u ovogodišnjem playoffu koje su prvi krug odradile metlom.

Metle

Giannis i Bucksi su imali nešto lakši posao protiv Pistonsa. Pogotovo zato što je Griffin bio povređen, a iako je igrao posljednje dvije utakmice, vidjelo se kako jedva igra. Nisu imali apsolutno nikakve šanse protiv razigranih Bucksa. Ukupno razlika je bila 95+ na stranu Bucksa, što je druga najveća razlika u povijesti playoffa za jednu seriju. Čista dominacija glavnog MVP kandidata Giannisa, te njegove uigrane družine.

Boston je imao dosta teži posao, iako su i oni to odradili u četiri utakmice. Razlika je bila puno puno manja, te su većinu utakmica dobili u završnici. Bilo je napeto u svakoj, te su Pacersi imali dobre šanse da uzmu barem jednu, ako ne i više utakmica. Falilo je ono nešto u rosteru Pacersea, Babo nije mogao sam protiv ove obrane Kelta. Za napad se većinu vremena brinu Irving koji je nemilice trpao, a u svakoj utakmici se priključio netko drugi. Počevši od Tatuma, preko Horforda, Browna i na kraju Haywarda. Timskom igrom su lomili Pacerse i tako bez poraza idu na Buckse.

Regularni dio

lwaukee je nakon regularnog dela tim sa najboljim scoreom u ligi. Od luzera su preko noći postali jedna od najatraktivnijih i najpotentnijih ekipa u ligi. Sve su im pozicije sjajno popunjene, imaju jaku klupu i igraju ne na koš, već nekoliko koševa (pa i dvocifrenih) više. Giannis Antetokounpo je postao pravi lider franšize i najizgledniji kandidat za MVP-a. Njegovom atleticizmu nema ravna, ukoliko na to dodamo visinu, brzinu i košarkašku inteligenciju možda imamo i najkompletnijeg igrača današnjice. Sve ove karakteristike su pokazali i u prvom krugu. Iako Pistonsi bez Griffina ipak nisu bili nikakva konkurencija.

Pred trenerom Celta, Bradom Stevensom je veliki imperativ. Prošle je godine bez Irvinga i Haywarda stigao do velikog finala Istočne konferencije, koji je u sedam mečeva izgubio protiv Lebronovih Cavsa. Sada su tu svi, sem povređenog Marcusa Smarta, ali su tu i problemi. I dok za prošlu sezonu za Boston možemo reći da je bila underdog ekipa, u ovu su ušli kao veliki favoriti, i sa tim bremenom izlaze na megdan jakoj Indiani. Jakoj u odbrani, jakoj u timskoj igri, ekipi koja igra bez opterećenja i pritisaka.

Boston je bio ekipa kojoj je timska hemija bila jedan od jačih aduta, a sada to nije slučaj – Irving se nije baš istakao kao lider u svlačionici ni na parketu, Hayward je bleda senka igrača koji je bio, nosioci igre iz prošlogodišnjeg play offa su nezadovoljni novim ulogama – Jason Tatum igra ispod svakog očekivanja, niti Jaylen Brown nije napredovao, a hit prošlogodišnjeg doigravanja – Terry Rozier – je u potpunom zapećku.

Ove dvije ekipe su u regularnom dijelu odigrale tri utakmice, a prednost je na strani Bucksa koji su dobili dvije. Prošle godine Bucksi su se dobrano mučili s Keltima, pogotovo Giannis, ali ove je malo drugačija situacija. Giannis je dominirao u obje pobjede, ubacio im je preko 30 poena, s tim da treba uzeti u obzir da niti jedan meč Kelti nisu bili kompletni. Jednom je falio Horford, drugi puta Hayward, a sada u playoffu su bez Smarta. Koji bi se mogao vratiti tijekom serije.

Povrede, povrede

Glavni igrači obje ekipe su ovaj puta spremni, no to ne znači da nemaju velikih problema s povredama. Ključni rotacijski igrači obje ekipe su izvan pogona. Šesti igrač Bucksa Brogdon, te Marcus Smart. Obojica su ključni dijelovi svojih ekipa, a obojica bi se možda mogla vratiti u ovom krugu. Brogdon je jedan od rijetkih 50-40-90 igrača, završio je sezonu sa nevjerovatnim postotcima šuta. Bio je najpouzdanije rješenje s klupe za Buda, a iako se u prvom krugu njegov izostanak nije osjetio, protiv Kelta bi to mogla biti malo drugačija priča.

Smart je starter, iako je dosada većinu karijere kod Stevensa ulazio s klupe. Njegova obrana i energija su nešto što se ne može zanemariti, te je najbolji perimeter defender u Bostonu. Nerijetko je rješavao utakmice svojom energijom koja je zarazna. Nažalost, niti njega neće biti ovu seriju, iako je naravno moguće da se vrati pred kraj ako zagusti.

Prognoza i X – faktor

Ovu serije je jako nezahvalno prognozirati. Kelti su od početka sezone bili među najvećim favoritima Istoka. Igrama tijekom sezone, su malo srušili svoje “renome”, no u playoffu su opet oni pravi. Irving je sjajan, razigrala se većina igrača s klupe, a kemija je napokon na mjestu. S druge strane Giannis je nezaustavljiv, a Bud je složio odlično podmazan stroj da prati ponajboljeg igrača Lige. Čisto zbog iskustva u playoffu najboljih igrača prednost ide Bostonu, no lako je moguće da se serija potpuno okrene.

Prognoza: 4-3 Boston

XFaktor: primarni cilj Kelta je limitiranje Giannisa. Iako je do gotovo pa nemoguće, Horford je tu da mu maksimalno oteža život. U Ligi možda postoje 2 ili 3 igrača koji bi ovu ulogu odigrala bolje od Ala. Postao je kriptonit za Embiida, sigurno će i Giannisa moći limitirati, barem na neko vrijeme. X faktor bi mogli biti trenutno povređeni Brogdon i Smart. Ako se uspiju oporaviti prije kraja ove serije, to bi mogao biti sjajan “boost” za obje ekipe. Bucksi da dobiju kreatora s klupe, a Kelti obrambenu zvijer za perimetar.

 

1 Trackback / Pingback

  1. Tko će biti novi Kralj Istoka? - Ostatak Sveta

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*