Kome više verujemo: Severu ili Procesu?

Sportingnews.com / screenshot

Prije nekoliko noći dobili smo i konačne parove Finala Konferencija Istoka. Prvi par su Bucksi i Kelti, a drugo polufinale će igrati Raptorsi i Sixersi. Obje ekipe su s 4-1 prošle svoje protivnike u prvom krugu, te su demonstirali silu, pogotovo u posljednjim utakmicama. Netsi i Magic su potpisali veliki poraz, te su bez prave borbe izgubili posljednje utakmice serije. Očekivano prve četiri ekipe su prošle dalje, a slobodno možemo reći da za njih tek sada počinju prave playoff bitke.

Repriza prošlogodišnje ljepotice

Lebrona nema – idemo po naslov

Momci iz Kanade napokon izgledaju kao ozbiljan contender. Prošlih godina su redovno bili sjajni u regularnoj sezoni, no playoff (čitaj Lebron) im je uvijek stvarao problem. Kralj ih je redovno “šamarao” u playoffu, te nikako nisu mogli preko Lebrona. Posebno je to bilo izraženo prošle sezone, kada su ih Cavsi doslovno počistili s terena bez ikakve prevelike drame. Tradeali su za Leonarda početkom sezone, a sada stvari izgledaju puno bolje. Khawi je jedan od najboljih igrača Lige, a to redovno dokazuje i u ovogodišnjem playoffu. Trenutno imaju puno puno više šanse za prolaz, iako su na suprotnoj strani izuzetno nezgodni Sixersi. Iako smo svi očekivali da će glatko uzeti prvo mesto na Istoku tokom regulrnog dela, niti ovo drugo mesto nije neuspeh. Demonstrirali su snagu a dovođenjem Marca Gasola dodatno su osnažili jaki roster, i uz snažnu klupu imaju značajnu širinu da se kroz play off domognu velikog finala. Toronto je jedini tim, uz Buckse, koji je rangiran u top 5 po oanzivnim i defanzivnim rejtinzima

No, statistika je na strani Raptorsa. Leonard trenutno ima 13-0 protiv Sixersa u karijeri, a Raptorsi ove sezone imaju 3-1 u regularnoj sezoni protiv Sixersa. Jedini poraz su doživjeli praktički bez polovice startera. Nije bilo Leonarda i Ibake, a Gasol još uvijek nije bio u ekipi. Ostale mečeve u punoj snazi su dobili relativno lagano.

Embiid problem

Problem bi im mogao biti Embiid koji ih je redovno “trpao” u regularnoj sezoni. No, sada imaju Gasola koji je potpuno neutralizirao Vučevića u seriji s Magicom. Embiida sigurno neće moći tako limitirati, no da će mu otežati posao, to sigurno. Najveća prednost Raptorsima zapravo ide na račun klupe. Nurse na raspolaganju ima izuzetno širok roster, te većinu igrača koristi u doigravanju. S klupe ima Ibaku/Gasola, ovisi s kim starta, Van Vleeta, Powella, Anunobya, a ponekada minute znaju dobiti i iskusni Lin i Meeks.

Drugačiji Proces

Proces je napokon u punom sjaju. Sixersi su se odlučili ove sezone na malo drugačiji pristup, te su doveli Butlera i Harrisa, te tako stvorili možda i najjaču petorku u Ligi. No, to je zapravo bio dvosjekli mač. Praktički svi u petorci, osim Simmonsa žele šutirati, tako da se zna desiti da Harris ili Butler ili čak Redick ne budu iskorišteni do kraja. Odnosno, da uzmu izuzetno malo šuteva po utakmici. Tako je teže i ući u ritam, no nikako ne možemo reći da su Sixersi bili razočaranje.

Protiv Netsa seriju jer riješio Embiid koji je bio nerješiva enigma za obranu Netsa. Mladi Allen se nikako nije mogao snaći protiv snažnog Embiida koji je doslovno sve unosio u koš. Kada je imao snage, bio je nezaustavljiv. Dominirao je u napadu, a bogami i u obrani. Sve je stizao blokirati, a Netsi su imali izuzetno težak posao završiti na obruču kada je Joel bio u igru. Otjerao ih je van reketa, a kada je stao šut, Netsi nisu imali rješenja. Serija je bila izuzetno napeta, iskre su frcale u svakoj utakmici, a pogotovo četvrtoj u seriji kada su Butler i Dudley izbačeni s utakmice.

Posljednja utakmica je bila šetnja za Sixerse, te su već u prvoj četvrtini prelomili meč. Sada počinju pripreme za Raptorse, a ova serija je biti ili ne biti za ovu ekipu. Nakon ove sezone Butler i Harris su slobodni igrači, te uspjeh u ovogodišnjem playoffu uvelike ovisi budućnost ove ekipe. Hoće li obojica htjeti potpisati, te ono bitnije hoće li Brand htjeti graditi ekipu samo oko Embiida i Simmonsa, ili će Procesu dugoročno priključiti i Harrisa i Butlera.

U Simmonsu i Embiidu imaju sjajnu osovinu, oko koje se vrti suštinski njihova igra, dok su Thobias Harris i Jimmy Butler sjajne dopune i pojedinci koji su u stanju da donesu prevagu. I dok je Harris zahvalan igrač za timsku igru, Butler bi mogao biti neko ko je značajno može remetiti. Uz Reddicka koji se ustalio u petorci i jedan je od najboljih šutera lige, Phila ima zastrašujuću petorku. No, nema adekvatne zamene, niti dubinu na klupi. Zanimljivo da je startna petorka phile – Simmons, Redick, Butler, Harris and Embiid – igrala na samo 10 mečeva ove sezone, i da su protivnike nadigrali sa +17.6 poena.

Upravo bi taj problem klupe mogao odlučiti ovu seriju. Embiid je dominirao no dosta vremena je izgledao “zapuhan” i umoran protiv Netsa. Koljena mu također nisu u najboljem stanju, a to bi sve moglo utjecati na ovu seriju. Ako Embiida dovedu na 100%, a ostatak petorke odradi posao, Sixersi sigurno imaju šanse u ovoj seriji. No, ukoliko nešto zakaže, bilo Simmons sa svojim već poznatim slabim utakmica, bilo Embiid da preoptereti koljena, Raptorsi bi ovu seriju mogli uzeti lakše od očekivanog.

Prognoza: Raptorsi u 7

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*