Nigde ga nije bilo, a onda je opalio i obradovao sve!

screenshot

Veliku brobu gledali smo noćas između Warriorsa i Rocketsa. Warriorsi imaju razloga za slavlje jer su sa prosečnom igrom, limitiranim napadom, ali fantastičnom odbranom stigli do velikih 104 – 100, i 1-0 u seriji. Rocketsi imaju pravo da se ljute, jer su sami krivi za poraz, zbog velikog broja nerezonskih šuteva, te možda i sporne situacije u zadnjim trenucima kada su sudije dosudile loptu domaćinu, a Harden je prethodno promašio šut za izjednačenje:

U nastavku te akcije u kojoj nije sviran faul nad Hardenom, a Chris Paul nije uspeo sačuvati loptu, CP3 je odgurnuo sudiju pa je zaradio isključenje sa meča:

Eric Gordon je bio prvo ime gostiju, dao je 27 poena, 10 od 19 iz igre, pogađao je kada je trebalo a odigrao je dobro i u odbrani. James Harden i pored 35 poena (13 je dao sa linije penala) nije ostavio MVP utisak. Warriorsi su ga dobro čuvali, udvajali, utrajali, forsirali šut (9 od 28 iz igre), Chris Paul je dobro igrao prvi deo meča, posebno u odbrani gde je neutralisao Duranta (u prvom delu imao je čak 5 izgubljenih lopti i na tome je ostao).

Čim je CP-u ponestalo snage a na Durantu su se počeli menjati drugi igrači, Durantula je eksplodirao – 35 poena i ključni pogoci kojima je držao minimalnu prednost domaćina. Odličnu rolu odigrao je Igoudala (14 poena), Draymond je bio vrlo dobar (14 poena, 9 skokova, 9 asistencija), dok su Klay i Curry razočarali.

Posebno Steph Curry.

Nigde ga nije bilo ceo meč, imao je veliki problem sa šutom i sa faulovima, ali je pogodio kada je najviše trebalo. Trojku preko Nenea za velikih +5 sa kojim su branioci trofeja ušli u poslednji minut:

I tako Warriors imaju zaista velikih 1-0 i treba da budu srećnija strana. Utisak je da mogu mnogo više da odigraju, posebno u napadu, ali je i ovih 104 poena ovoga puta bilo dovoljno za trijumf.

Finale pre finala

Warriorsi su teže od očekivanog svladali Clipperse. Žilavi momci iz LA-a nikako se nisu dali, te su uzeli čak dvije gostujuće pobjede. U posljednjoj šestoj, Durant je demonstrirao silu te sa 50 poena ispratio Clipperse na odmor. Time su Ratnici osigurali reprizu prošlogodišnjeg polufinala sa Rocketsima.

Korak do iznenađenja

Prošle godine Rakete su bile tik do iznenađenja. Warriorsi su bili veliki favoriti, puno veći nego ove godine. Harden i Paul su odigrali strašne serije, te su vodili u jednom trenutku s 3-2. No, kod te posljednje 3. pobjede povredio se Chris Paul na samom kraju utakmicu. Nije mogao igrati posljednje dvije, što su Warriorsi iskoristili i došli do dvije pobjede. Sa ukupnih 4-3 su prošli dalje i na kraju stigli do naslova.

Rocketsi su mogli biti razočarani s takvim ishodom. Bili su u najmanju ruku ravnopravan, a često i puno bolji od Warriorsa. Da nije bilo Paulove povrede stvari su se vrlo lako mogle drugačije odviti. Na kraju su totalno zakazali. Posljednja sedma utakmica je bila šetnja za Warriorse. Rakete su imale jednu od najgorih šuterskih predstava u povijesti playoffa, te tako praktički sami sebe izbacili.

Zašto su Rocketsi izgubili?

Rakete uvjerljive, Warriorsi na knap

Vrlo dobar kraj regularne sezone, davao je nadu Rocketsima prije playoffa. Za protivnike su imali nezgodne Jazzere, s ekipa koja ima ponajbolju obranu Lige. Rocketsi su ipak pokazali klasu, te je serija bila poprilično jednostrana. Zaustavili su Mitchella koji je odigrao katastrofalnu seriju, u napadu su zabijali kao na traci te nisu imali nikakvih problema sa obranom Jazza. Čak su preživjeli i očajno Hardenovo šutersko veče, kada je utakmicu otvorio sa 0-15. Kada su tu utakmicu dobili, bilo je jasno kako Jazz nema nikakve šanse.

Ratnici su s druge strane pokazali dosta slabosti u prvoj rundi. Imali su i veliku nesreću, te su ostali bez Boogiea odmah u prvoj utakmici. Nesretnik je pokidao mišić, te će morati pauzirati do kraja playoffa. Pomalo šokirani, Warriorsi su dopustili najveći comback u povijesti playoffa Clippersima. Ispustili su 31 poen prednosti, neshvatljvo su odigrali drugo poluvrijeme te utakmice. Putem su ispustili još jednu pobjedu, a posljednju je riješio Durant fantastičnom predstavom.

Regularni dio

Sezonu Rocketsa možemo sažeti u dvije riječi – James Harden. Nakon katastrofalnog početka sezone, ušli su u probleme s povredama. U jednom trenutku su bili i bez Capele i bez Paula na poduži period. Tada je na scenu stupio James Harden, te nam pružio jednu od najboljih napadačkih sezona ikada. Mašina je krenula protiv Mavsa, a idućih 40 utakmica Harden nije zabio ispod 25 poena. Nakon Wilta najduži niz u povijesti. Uz to imao je uvjerljivo najviše 50+ utakmica u sezoni, a na kraju je – logično – prvi strijelac Lige. Ove sezone se dosta popravio i u obrani, krade najviše lopti u karijeri i više nije igrač manje na toj strani. Čitava ekipa Rocketsa se preporodila otkako im se vratio defenzivni koordinator Jeff Bzdelik. Počeli su podjsećati na prošlu sezonu kada su bili jedna od najboljih obrambenih ekipa Lige.

Aktualni prvaci su imali dosta turbulentnu sezonu. Bilo je dosta previranja u ekipi, svađa između igrača, a čini se da se kemija u ekipi opasno srozala. Ipak s toliko kvalitetnim rosterom, serijom na kraju sezone su izborili prvo mjesto Zapada. Iza sebe su ostavili Nuggetse koji nisu mogli pratit njihov tempo. Regularnu sezonu su obilježila standardna lica. Durant je imao kvalitetnu sezonu, a Curry je na momente podsjećao na svoju MVP sezonu. Klay je također ima ludih večeri, a izdvaja se ona u kojoj je Bullsima ukrcao NBA rekord 14 trojki! U playoff su ušli zdravi, no već u prvoj utakmici su ostali bez Boogiea.

Rakete bliže nego ikad

Bili su na korak do prolaska prošle sezone, a čini se da su ove spremni na taj posljednji korak. Pogotovo kada uzmemo situaciju u Warriorsima. Nekako izgledaju puno ranjivije nego prošlih sezona. Ove godine imaju najkraći roster. Livingston i Igoudala su ušli u godine, te više nisu na razini od prijašnjih sezona. Što je veliki hendikep, jer zamjene za njih nemaju. Ovdje možemo dodati i Boguta kojega su potpisali u zadnji čas.

S druge strane Rocketsi se mogu pohvaliti sjajnim učinkom klupe, odnosno ostalih igrača osim Paula i Hardena. Gordon je izvrstan, odličan u obrani a u napadu bez problema preuzima veliku odgovornost. Capela i Faried dosta dobro drže reket, Tucker je strašno borben, a i House zna iznenaditi. Kada na to nadodamo Hardena koji je ove sezone nezaustavljiv, te Paula koji možda ima niže brojke, no i dalje sjajno igra dobijemo poprilično jakog contendera. Warriorsima će biti izuzetno teško protiv ovakvih Rocketsa, a kako bi prošli moraju dobiti sjajne predstave od barem dvojce od svojih Allstar igrača. Ako ne i više…

 

2 Trackbacks / Pingbacks

  1. NBA Play off: Warriorsi srećni, Rocketsi ljuti! - Ostatak Sveta
  2. Mike D'Antoni: Brejk umesto torte i svećica! - Ostatak Sveta

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*