NBA: Tri greške sudija u korist Warriorsa

Screenshot/Youtube

Čitave ove sezone, a pogotovo u posljednjoj playoff utakmici između Warriorsa i Rocketsa najviše prašine su podili suci. Kritizirani su i osporavani cijele sezone, s puno u najmanju ruku diskutabilnih odluka. Svojim greškama direktno su odlučili nekoliko utakmica, a često su se kasnije oglasili, te priznali svoje greške. Svaka čast na priznanju, no takve greške su jednostavno ne dopustive. U najboljoj Ligi svijeta trebaju suditi najbolji suci na svijetu.

Problem u posljednjoj utakmici je bio sudački kriterij. Naime nisu svirali gotovo niti jedan kontakt poslije šuta, a igrači Ratnika su to dobrano koristili. Istina, Harden i Paul su majstori što se tiče iznuđivanja faulova, pa su suci dosta oprezniji, no neke stvari se jednostanvno nisu mogle previdjeti.

Bilo je grešaka

U izveštaju NBA lige o poslednja dva minuta prve utakmice polufinala Zapadne konferencije navodi se da su sudije napravile tri greške za 71 sekundu. Sporne situacije desile su se minut i 10,6 sekundi, 51,9 i 5,2 sekundi do kraja.

Prva se odnosi na Hardenovu izgubljenu loptu kada je nagazio aut liniju, ali se u izveštaju navodi da je faul mogao da se dosudi Stephu Curryju. U objašnjenju se ističe da se Curry kretao tako da je naterao Hardena da izađe sa terena. Na 51,9 sekundi do kraja, Klayu Thompsonu je trebalo da budu dosuđeni koraci.

Poslednja sporna odluka desila se posle Hardenovog promašaja, a košarkaši oba tima su pojurila za loptom do koje je stigao Eric Gordon, ali je procenjeno da je zgazio liniju. Procenjeno je da je i tada Curryju trebalo da bude dosuđen faul, zbog kontakta sa Gordonovom rukom, što je uticalo na njegovu kontrolu lopte. Posle toga, Chrisu Paulu je dosuđena tehnička greška.

A šta ćemo sa Hardenom?

Još jedan od problema je taj, što su suci tijekom regularne sezone štitili Hardena “ki ličkog međeda.” Imao je uvjerljivo najviše bacanja u Ligi, konstantno su mu sudili faulove, bilo na ulazu bilo ovako na šutu. I navikao je na taj kriterij. Sada je on naglo promjenjen… Klay, Green i ostali su redovno prilikom pariranja na šutu ulazili u “cilindar” napača, nešto što se sviralo u svakom trenutku u regularnoj sezoni. Sada Brada i ekipa nisu dobili niti jedan faul. Čak je Paul pokupio isključenje zbog protesta, a i klupa Rocketsa je dobila tehničku.

Istina, ovo se nije sviralo niti na drugoj strani, no opet, ako je kriterij čitave regularne sezone jedan, onda se to ne može ovako drastično promijeniti u playoffu. Na kraju se Harden požalio i zatražio je samo da su pošteno, pa šta bude bude.

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*