“Jordan na tri metra od tebe, a ti se praviš boli te uvo…”

Sećate se Ratka Varde?

Da, legendarni centar koji je ponikao i afirmisao se u Partizanu, a nastupao je u NBA. E pa čini se da je poslednji dan 2017. godine ujedno i poslednji dan njegove igračke karijere. Beogradski Dinamik je najavio krupne rezove u svom igračkom kadru, a odlukom trenera Mute Nikolića Dorćolci su se rastali sa četvoricom igrača – Ratkom Vardom, Aleksandrom Ćapinom, Dekarijanom Eldridžom i Aurimasom Majauskasom.

No, ovo nije prvi put da se najavljuje Vardina penzija.

Rastanak prvi put

On je početkom marta ove godine, u svojoj 37-oj godini, prestao sa aktivnim igranjem košarke, uz simpatičnu poruku na svom Instagram profilu:

”Ljubav koja me nikad nije izneverila! Nedostajaće mi svi momenti ove igre. Kad se kaže gladijatori novog doba, ako je ko to osetio, onda sam ja. Ali sam srećan što sam bio deo ove igre. Hahahaha, i kako zbori Gojko Sisa: Lepo kaže Čarls Barkli, što ulaziš u frku kad si slabiji”!

20 klubova

Snažni centar, ponikao u Partizanu, iz kojeg je 2001 otisao u Detroit Pistonse. Odigrao je samo 1 mec, za 6 minuta postigao 5 poena, i imao 1 skok.

Vratio se u Evropu i zaigrao za 17 različitih klubova, među kojima su Real Madrid (2006-07), Žalgiris (2008), Himki (2009), te Olimpija, Apolon Patras, Bešiktaš, Kijev, Menorka, Prokom, Azovmaš, Mahram Teheran, Radnički, Mega Vizura, Amšit iz Libana, Kožuv, Sutjeska i libanski Hekmeh, gde je i prvobitno stavio tačku na svoju igračku karijeru. No, u sezoni 2017 – 18 nastupao je i za Dinamik, ali je nakon razičaravjućih partija i nakon dolaska Nikolića na klupu Varda otpisan.

Tri reprezentacije

Igrao za mladje selekcije Jugoslavije, za reprezentaciju Bosne i Hercegovine, a prošle godine dobio je poziv da nastupa i za selekciju Makedonije!

Luda glava i MJ

Varda je često tokom karijere, a to se videlo i u vreme dok je bio u Partizanu, ulazio u konflikte.

“Uvek su me zvali luda glava, bio sam impulsivan i pogađala me nepravda. Izigravao sam Kalimera, stalno je bilo čekaj, doći će tvojih pet minuta, nisam čekao i uvek sam imao konflikte. Nikada jedna strana nije kriva, uvek ima dve. Luda glava je nestala odavno, ali mi je tad prikačena etiketa,” rekao je jednom prilikom za Mozzartsport.

U istom intervjuu pričao je i o svojoj epizodi u NBA:

“A tamo dođeš i gledaš košarkaškog boga! Tu sam već počeo malo da pričam engleski, pa sam razumeo Džordana i mogli smo par rečenica da prozborimo. Ali više manje samo sediš, gledaš i diviš se. Razmišljaš, pa on sedi samo tri mesta od mene. Ti se foliraš kao boli te uvo, ali čuka radi 300 na sat, pored tebe je Majkl Džordan”.

2 Trackbacks / Pingbacks

  1. Naši u NBA: Srba i Hrvata za 9 petorki! - Ostatak Sveta
  2. 74 veličanstvenih: Ovo su svi igrači sa naših prostora koji su igrali u NBA - Ostatak Sveta

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*