Najstabilniji slovenački reprezentativac, sa finansijkom aferom u Panami

Vid Ponikvar, siol.net

Uroš Slokar, 36-godišnjak, jedan je od najstabilnijih reprezentativaca Slovenije, koji je u desetogodišnjoj reprezentativnoj karijeri i 7 okupljanja ‘zmajčeka’ zabeležio 76 nastupa za ovaj tim. I dok je reprezentativna karijere bila obeležena stabilnošću, na klupskom nivou dobijamo pravog ‘čergara’, koji je promenio čak 18 klubova. Ovaj 2.10 visoki krilni centar, počeo je karijeru u Ljubljani gde je branio boje klubova Ježica, Slovan i Union Olimpija. Probio se u dresu slovana, 2002. godine proglašen je za najbolje rookiea Slovenske lige. Uslijedio je transfer u slavni Benneton, tada još uvijek dobrostojeći klub.

U sezoni 2006-07 bio je član tima Toronto Raptors, koji su ga na draftu uzeli 58. pickom. Iste godine Raptorsi su birali i Roka Leni Ukića, koji je ipak imao zapaženiju NBA karijeru od Slokara.  Bilježio je skroman za ovakvog igrača – 1.9 poena, 0.9 skokova, i 0.1 asistencija po utakmici. Iako nije igrao previše, zaradio je gotovo 360.000 eura u Kanadi.

inostrana karijera obuhvatila osim Italije i NBA, Španiju, Rusiju, Nemačku. Bio je vrlo snažan, dobrog šuta, no atletski limitiran igrač. Unatoč čak 18 različitih ekipa u svojem “kabinetu” ima samo 5 trofeja i to samo iz Italije. Uzeo je dva prvenstva i 3 kupa sa Bennetonom i Montepaschiem. U Sieni je proveo samo pola sezone, no to mu je bilo dovoljno da uzme ova dva trofeja.

Nedavno je Slokar, prema pisanju slovenačkih medija, dospeo u središtve finansijske afere. Naime, Slokar je u Panami, putem svoga fonda (Future is Bright Foundation), otvorio firmu te račune u Panama, Anguilla i Guernsey bankama, računajući na činjenicu da slovenačke financijske i porezne vlasti to neće primijetiti. Svrha otvaranja računa bila je zaštita familijarne imovine zbog nedopuštenih potraživanja.

I dok je Slokar jedini osnivač i korisnik Fonda, u slučaju smrti ili invaliditeta, jedini korisnici su njegova majka, Milica, i mala kćerka, svako sa po 50 posto. Zakonski zastupnik i skrbnik fonda je Tanja Slokar.

Dokumenti pokazuju da su neto prihodi u iznosu od 500.000 EUR godišnje navedeni kao izvor imovine koja stiže na račun. Procijenjeni depoziti na računu iznose 1,8 miliona dolara.

2 Trackbacks / Pingbacks

  1. Naši u NBA: Srba i Hrvata za 9 petorki! - Ostatak Sveta
  2. 72 veličanstvenih: Ovo su svi igrači sa naših prostora koji su igrali u NBA - Ostatak Sveta

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*