Warriorsi vs. Blazersi: Bratski i šuterski dueli za veliko finale!

screenshot

Izvor: Golden State Warriors Balkans

Potpuno zasluženo i nimalo slučajno, aktuelnoj generaciji Portlanda napokon je pošlo za rukom da napravi iskorak i obezbedi klubu prvi plasman u konferencijsko finale još od 2000. godine.

Do njegovog početka ostalo je nešto manje od šest sati, a ovo su neke od stvari na koje treba obratiti pažnju:

Prve dve utakmice = Portlandova najveća nada

Ako žele da šokiraju košarkaški svet i nađu se u velikom finalu, čime bi Charles Barkley doživeo da se bar neka njegova prognoza ostvari, Portland će biti u obavezi da nam osvoji teritoriju u makar jednom od prva dva okršaja. Šta im je potrebno za to? Bez ikakve dileme – Lillard i(li) McCollum na svom vrhuncu. Upravo njih dvojica su razlog zašto su Blazersi jedan od rivala koje najmanje volim da vidim preko puta. Da li zbog toga što je dete Oaklanda i Ratnik u duši, ili mu se jednostavno probudi posebna želja za dokazivanjem protiv šampiona, ali Dame je u prošlosti imao veliki broj vulkanskih eksplozija u duelima sa Warriorsima. Nije isključeno da ćemo to videti i sada, s obzirom na to da je izgledno da KD-a tokom bar polovine ove serije neće biti, a da će vođa Blazersa time moći da se u odbrani krije na Iggyju i tako sačuva snagu za napadanje koša. Njegov partner iz bekovske linije takođe je znao da bude nezaustavljiv, kao u nedeljnoj noći kada je sahranio kompletan Denver.

Međutim, Blazersi ni uz takve partije svojih najboljih igrača nikada do sada nisu saznali kakav je osećaj slaviti u Oracleu u playoffu, dok u regularnom delu jesu, ali samo jednom u poslednjih pet godina. Nema sumnje da će i ovog puta to za njih predstavljati veoma tešku misiju, pošto se u već dosta navrata pokazalo da im stilom igre kojim ćemo se služiti sada u odsustvu Kevina uopšte ne prijamo. U svakom slučaju – njihov cilj je da se vrate kući sa bar izjednačenim rezultatom, naš cilj je da bar jednom od dvojice glavnih revolveraša ne dozvolimo da se raspucaju. To je, naravno, lakše reći nego uraditi, ali verujemo da će Klay, Iggy, pa i Draymond uraditi dobar posao. Nema sumnje da će biti na mukama.

Enes Kanter = naša najveća prednost

Suvišno je pričati o tome koliko su Blazersi ostali hendikepirani onog trenutka kada je Jusuf Nurkić okončao svoju sezonu. Odbrana obruča pretvorila se u svilenu, što nije jedini problem s kojim se bori ekipa Terryja Stottsa, a primarna uzdanica među visokim igračima postao je Enes Kanter, kojeg prati katastrofalna defanzivna reputacija. U redu, tačno je da je u toku ovog playoffa na neke defanzivne zadatke odgovorio i bolje nego što se mislilo da hoće, ali to i dalje ne menja činjenicu da je on među poslednjim centrima kojeg želite da imate u odbrani pick and rolla. Za razliku od Oklahome, Denver je maksimalno izvlačio korist iz te njegove slabosti sa Jokićem i Murrayom, što pokazuje i podatak da je Kanter bio na plus/minus učinku od -28 kada su se njih dvojica zajedno nalazila na terenu (245 minuta).

Očekujem da ćemo to maksimalno eksploatisati, poput poslednje četvrtine poslednjeg meča prošle runde, kada smo ubitačnim P&R akcijama sa Stephom i Draymondom do ludila dovodili Rocketse, koji važe za ekipu koja na to dobro reaguje. Plus je i to što Bogutu ovaj matchup potpuno odgovara, što znači da će uz Looneya najverovatnije i on dobiti značajne minute i biti u prilici da visoko postavlja blokove za Stepha. Raduje što Stotts nema mnogo izbora, te će čak i ako prebaci Kantera na klupu u trenucima kada mu budemo zagorčavali život moći da računa jedino na Zacha Collinsa, što opet nije problem za nas, naročito kada izađemo sa niskom petorkom.

NBA play off: Ovo su finalisti konferencija!!!

Vreme je za pravu Splash braću

Obojicu smo prilično dugo čekali da uhvate ritam u dosadašnjem toku playoffa. Utisak je da se to na prošla dva duela konačno dogodilo i da je kucnuo čas da odigraju kako smo od njih navikli od starta do kraja serije. Ne samo zbog toga što izostankom KD-a sada kao nekad nose najveći teret na svojim plećima, već i zato što im Blazersi kao tip protivnika otvaraju mogućnost da zapljuskuju koš. Već smo spomenuli jedan od razloga, a to je njihova odbrana pick and rolla. Centri im nisu sposobni da preuzimaju, a istovremeno nemaju ni atletične igrače sa dugim rukama koji bi taj nedostatak mogli da nadoknade, što znači da će i Steph i Klay imati izuzetno puno prostora da se razigraju. Da li će ga i iskoristiti na pravi način, to zavisi od njih, ali za očekivati je da će se pojaviti u najboljem izdanju. Pozitivno je što je Steph juče rekao da mu se prst oseća bolje nego protiv Rocketsa. To bi trebalo da znači da ćemo ovog puta svedočiti nešto višoj realizaciji trojki.

Ista rotacija, ista koncentracija

Još jedna od važnih stvari jeste da li će nivo koncentracije biti jednako dobar kao u seriji sa Houstonom. Draymond je objasnio da to sa Kevinom ponekad nije slučaj zbog toga što nam on svojom napadačkom moći daje prostora da se opustimo. Ako je to tako, onda sada ne bi trebalo da brinemo. Valjda se nećemo nervirati zbog velikog broja izgubljenih lopti i otvorenih trojki (osim ako ih ne šutira Aminu) i da će momci imati na pameti da nema Kevina da te greške nadomesti sa svojih 30+ poena. Takođe, bilo bi vrlo fino da četa sa klupe ponovi predstavu koju nam je priredila u petak. Oduševili su nas i borbom i učinkom. Kerr će najverovatnije ponovo svima pružiti šansu, a na njima je da je ponovo iskoriste. Nadamo se da će Looney, Livingston i Cook (koji bi sada trebalo da dobije više minuta) biti X faktor i beležiti zapažene brojke u poenterskoj koloni.

Zanimljivosti za gledanje

Steph vs. Seth – kao što smo juče naveli, prvi susret neke braće u finalu konferencije u NBA istoriji. Nema dileme da će terati jedan drugog da nam daju najbolje od sebe.

KD vs. McCollum – prošlog leta su imali zajednički podcast u kom je Kevin peckao McColluma da se ne uzbuđuje zbog dešavanja u timovima na vrhu, jer Portland svakako nije konkurent za titulu. Naravno, sve to je proteklo u šaljivom tonu, njih dvojica su prijatelji, ali može da se očekuje da će biti određenog trash talka kada se Kevin vrati na teren.

KD vs. Kanter – nekadašnji saigrači iz Oklahome. Nisu se prijateljski rastali, a i Kanter nosi epitet jednog od najveštijih provokatora u ligi. Izuzetno je blizak sa Westbrookom i jedan je od onih koji su Kevinu najviše zamerali na prelasku u Warriorse. Nemojte se iznenaditi ako i sa ostalima bude ulazio u klinč.

Boogie vs. Portland – ako uspe da zaigra u ovoj seriji, od DeMarcusa bismo isto mogli da vidimo poneki verbalni obračun. Blazersi su ga prošlog leta navodno zvali u njihove redove i McCollum je bio ozbiljno ljut kada je čuo da je karijeru nastavio u Oaklandu.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*