Ameriko stižem, samo da pokorim Evropu!!!

Anadolu Efes je u dominantnoj košarkaškoj predstavi pobedio Fenerbahče, rezultatom 92 – 73 i po prvi put u istoriji našli su se u finalu Evrolige. Jedan od najboljih na terenu bio je srpski play, Vasilije Micić sa rekordom karijere (25 poena), 5 skokova, ali i sjajnom šuterskom statistikom i doprinosom timu:

 

Traže ga svi!

Pod paskom Šarunasa Jasikevičiusa, Vasa Micić je napokon izrastao u kvalitetnog beka. Nekada jedan od najvećih talenata Europe, skoro se izgubio u europskoj košarci. Pružao je dobre, no ne i konstante partije. Prošle sezone je stigao u Žalgiris i odmah preuzeo konce igre Litvanskog predstavnika.

Neobično visok i jak bek, sa sjajnim pregledom igre imao je sezonu života, te je uveo Žalgiris na Final Four, prvi njihov u posljednjih 19 godina. To mu je donijelo veliki transfer u Efes, gdje je samo nastavio tamo gdje je stao prošle sezone. Štaviše, čak je i popravio igre, te je sada jedan od najboljih europskih bekova.

Ove sezone je ubacivao 12,1 poen uz 5,7 asista u prosjeku, a protiv Barce u četvrtfinalu je bio sjajan. Prvu utakmicu je odigrao sjajno, ubacio je 21 poen uz 7 asista, te bio MVP prvog kola. Završio je seriju sa double doubleom od 10 poena i asista, a Efes je prvi puta nakon 18 godina stigao do Final Foura. Ako želite nastup na FF, samo zovite Vasu.

Osim izborenog FF sa Efesom, Vasa je pokupio i jednu individualnu nagradu. Objavljeni su članovi prve dvije petorke Eurolige, a Vasa je izabran u drugu petorku. Zajedno s njim u petorci su Nando de Colo, Mike James, Vincent Poirier, te Walter Tavares. Još jedno priznanje za Vasu nakon sjajne sezone.

 

Sjajnim igrama ove sezone sigurno je zapao za oko selektoru Đorđeviću, koji će ga sigurno imati u vidu za Svjetsko Prvenstvo u Kini. Nedavno je produžio ugovor sa Efesom, koji ga se nikako ne želi odreći nakon ovakve sezone. No, ako ovako nastavi, lako je moguće da dobijemo još jednog našeg NBA igrača.

1 Trackback / Pingback

  1. Kakva Srbija? NBA Srbija!!! - Ostatak Sveta

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*