Najbolji kada je najbitnije!

Wilt Lakers
Wikimedia Commons

Igrač koji se svojim igrama u ovogodišnjem playoffu sigurno može staviti na ovu listu je Kawhi Leonard. Fantastičnom je predstavom poslao Sixerse kući, a uz to je još i pogodio šut za pobjedu. On i KD, do povrede, su imali nevjerovatne brojke, te su nosili svoje ekipe. Leonard vuče Raptorse prema Finalu, dok su Warriorsi već tamo, KD se polako ali sigurno oporavlja. No, ovdje smo fokusirani više na povijest i neke druge igrače.

Ovo su igrači koji su napad preuzeli na sebe i odlučili totalno zatrpati koš protivnika kada je bilo najpotrebnije.

10 Michael Jordan 1988.

Poznati The Shot, zadnja utakmica Jordana u dresu Bullsa i kakav oproštaj. Jazzeri celu utakmicu nisu imali rešenja za njega, a onda je još i pogodio poslednji šut preko Russella te doneo naslov Bullsima. Ubacio je ukupno 45 poena i bio uverljivo najbolji na terenu.

9 Wilt Chamberlain 1970.

Big Wilt je bio posebna priča u svoje vreme. Neverovatna dominacija pod košem, a neki kažu da je bio toliko dobar i jak, da bi bez problema i danas mogao dominirati. Knicksi su isto tako 1970. godine osetili njegovu dominaciju. Utrpao ima je 45 poena igrajući za Lakerse i na kraju došao do naslova.

8 Jerry West 1965.

Mr. Logo je imao dosta sjajnih utakmica u Finalima. Većina ih je došla protiv Bostona, pa tako i ova. 1965. godine je u drugoj utakmici ubacio 45 poena, no nažalost nije bilo dovoljno protiv Russella i Kelta.

 7 Michael Jordan 1992.

Jordan je protiv Blazersa 1992. godine imao još jednu sjajnu utakmicu. U toj seriji je bio poznati The Shrug kamermanu kada je pogodio 6 trojki za poluvreme. No ovo je bila 5. utakmica u kojoj je ubacio još i više od 39 poena. 5. utakmicu je završio sa 46 poena i primakao Bullse još bliže naslovu.

6 Allen Iverson 2001.

Prva utakmica Finala. Moćni Lakersi protiv AI i nejakih 76ersa. Očekivala se metla, no The Answer se s time nikako nije slagao. Prva utakmica u 48 poena za veliki šok Lakersima. Ova utakmica je bila prava poslastica i Iverson u punoj moći protiv moćni Lakersa predvođeni Shaqom i Kobeom.

5 Bob Pettit 1958.

Prije glamura i kamera Bob je bio jedna od najvećih zvezda lige i jedan od prvih visokih šutera. Igrao je za Hawkse koji su bili smešteni u St.Louisu, a finale su igrali protiv Kelta. Na kraju naslov za Boba i sjajna odlučujuća 6. utakmica. Okruglih 50 poena i 19 skokova za naslov prvaka.

 

4 Jerry West 1969.

Godinu prije nego je uzeo naslov Jerry West je proglašen za MVP-a finala. Iako je izgubio seriju. Prva utakmica je bila spektakularna. Ubacio je Keltima 53 poena i tome dodao 10 asista i doneo pobedu u  prvoj utakmici.

3 Rick Barry 1967.

Još jedan stariji igrač. Jedan od najboljih šutera koje je liga ikada videla, izumio bacanje “ispod ruke” na slobodnim bacanjima. Bio je odličan kada je najviše trebalo, a te 1967. godine je utrpao 55 poena za svoje Warriorse protiv 76ersa.

2 Michael Jordan 1993.

Još jedno gostovanje Najvećeg na našoj listi. Ovaj puta žrtva su bili Sir Charles i njegovi Sunsi, godina 1993. Jordan ubacuje 55 poena u četvrtoj utakmici. Na kraju dolazi drugu godinu zaredom do naslova prvaka.

1 Elgin Baylor 1962.

I na kraju najviše poena je delo još jednog old school igrača, Elgina Baylora. Bio je jedan od najdominantnijih igrača svojeg vremena, a 1962. godine Keltima je uspeo da ubaci čak 61 poen. Nažalost usprkos ovome ostao je jedan od najboljih igrača ikada bez prstena.

 

 

1 Trackback / Pingback

  1. Ono najbolje od Iversona! - Ostatak Sveta

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*