Misteriozna povreda i dve godine agonije za prvog picka iz 2017

screenshot

Seća li se neko 1. picka sa drafta 2017? Da, zove se Markelle Fultz i nakon dve očajne sezone u 76ersima, prožete povredama i nedoumicama, u toku prošle sezone trejdan je u Orlando. Gde još uvek nije zaigrao.

Povrede, povrede… glava!

Krajem decembra 2018., 20-godišnjem košarkašku je dijagnostifikovan poremećaj vena i nerava koji prouzrokuje bol u ramenima, vratu i prstima.

On je i pre toga izbivao sa terena, i to je samo nastavak sage sa povredom ramena iz njegove debi sezone. U dve godine je za 76erse odigrao mizernih 33 meča.

Koliko je to ostavilo traga na njemu videlo se u decembarskom meču protiv Utaha kada je ponovo iznenadio javnost svojom tehnikom šuta slobodnih bacanja. Da li on to eskeprimentiše ili mu jednostavno ne ide, nikome nije jasno. Protiv Jazzera je pokušao fintu prebacivanja lopte iz ruke u ruku:

Nakon te utakmice još jednom su počele polemike oko njegovog šuta. Sixersi su ga opet odlučili “odmoriti” , a Markelle je izjavio kako više ne želi biti dio Procesa. Htio je otići u novi klub, te isponova započeti svoju NBA karijeru. Sixersi su ga zbog obnovljenih bolova u ramenu ponovno poslali na detaljnje preglede. Ipsotavilo se da uz povredu ramena koja je uticala na mehaniku šuta, Fultz ima i psiholoških problema da svoju situaciju prevaziđe.

Početkom godine trejdan je u Orlando, gde mu predstoji borba za minute i – bolji utisak.

A bio je zvezda i 1 pick

Trebao je biti nova zvijezda NBA lige. Na jednom od jačih draftova u posljednje vrijeme bio je gotovo siguran prvi pick iako sa svojim sveučilištem nije stigao ni na March Madness. Markell Fultz je na Washintgon Stateu bio kompletan bek. Imao je raznolik napadački arsenal, sjajne fizikalije i činio se kao sigurna oklada. No nešto se dogodilo s njim preko ljeta i sada je potpuno zaboravljen.

Što se zapravo desilo nitko ne zna sa sigurnošću. Prsti se upiru na sve strane, a jedini koji “pati” je sam igrač. Naime tokom prošloga ljeta (ili čak tijekom sezone?) doživio je povredu ramena. Počeo je igrati, čak je dobijao i solidne minute, no odmah se vidjelo da nešto nije u redu s njim. Izbačaj kod šuta je bio totalno neprirodan, pogotovo na bacanjima, a samim time su mu i postotci bili katastrofalni. Tada je uprava Sixersa odlučila da Fultza pošalju na rehabilitaciju, inače stalna praksa kod Sixersa da im rookie igrači propuštaju sezone…

No tokom treninga nakon povratka sa rehabilitacije vidio se napredak kod Fultza. Sjećamo se se snimki prije samo koji mjesec. Tada se činilo kako Fultz ne bi mogao pogoditi ni bazen izvana. Mehanika je bila slomljena i činilo se kako je stvar nepopravljiva.

Ljetni treninzi

Snimke sa treninga to su demantirale. Fultzov šut sada izgleda puno bolje, izbačaj je pravilniji, lopta ima puno bolju rotaciju i mehanika više ne izgleda kao da šutira s polomljenim rukama. Iako je još dalek put do potpunog oporavka, napredak je i više nego očit.

U njegovu obranu je stao JJ Redick koji je dodao kako Fultz ima samo 20 godina, te da ima vremena za njega. I u potpunosti je u pravu. Iako prvu sezonu ne bi mogli nazvati uspješnom, talenat i fizikalije su tu a Markelle ima čitavo ljeto da se spremi.

Prema posljednjim snimkama čini se kako je ovo ljeto bilo vrlo uspješno za Fultza. Posljednje snimke njegovih treninga pokazuju da je potpuno popravio mehaniku koja sada jako dobro izgleda. Također je i efikasana i pogađa većinu šuteva. Naravno to je trening, no bitno je kako je mehanika šuta na mjestu, ostalo će doći s utakmicama. Prvi pick je napokon spreman, a Sixersi bi mogli dobiti novo oružje na bekovskim pozicijama.

Opet problemi

Iako se činilo kako su ipak uspjeli ispraviti čudnu tehniku, stvari su se opet pogoršale. Na utakmici protiv Heata, Fultz je opet šutirao bacanja kao “na početku” rehabilitacije. Lopta je letjela na sve strane, a izgledalo je poprilično ružno.

Uz sve to, sada je stigao i Jimmy Butler. Time su Sixersi praktički pokazali kako ipak ne vjerujeu da će Fultz biti “taj” treći član Procesa uz Embiida i Simmonsa. Povreda ga očito još uvijek muči. Istina on pokazuje znakove napretka, te sjajne fizikalije koje nikada nisu dolazile u pitanje, no šut je ogroman problem. Ove sezone ubacuje 9 poena u prosjeku, no iz igre šutira 41% što je jako loše. O trojkama da ne pričamo, šutira jednu po utakmici, a trenutno je na 30% ubačaja. Što je katastrofalno za beka šutera. Većina od tih šuteva su “cigle” a nikako da se konačno ustanovi što je s njegovom mehanikom šuta.

Uz sve ovo, objavljeno je kako je prekinuo suradnju i kontakt sa svojim trenerom Drew Hanlenom. Nešto se dogodilo između njih, a osim prekida suradnje njih dvojica više niti ne pričaju.,

 

Korijen problema

Nažalost do korijena ovog problema se još uvijek nije došlo. Kako je Fultz povredio rame i što se zapravo desilo s njegovom mehanikom šuta? Trenerska ekipa Sixersa upire prstom u Keitha Williamsa, trenera s kojim je Fultz radio individualno preko ljeta. Optužili su ga da je napravio promjene kod mehanike šuta prije povrede ramena. Tako da se to sada samo još više pogoršalo zbog njegovog stanja.

S druge strane Fultzovi treneri upiru prstom u Sixerse. Naime Markelle nikada nije imao problema sa svojim šutom, ni u srednjoj školi, niti na sveučilištu. Čak je izabran prvim pickom pretežito zbog njegovog šuta. Optužili su ih da su poslali Fultza na krivi put, da nisu dobro utvrdili težinu njegove povrede, te da su oni počele s izmjenom njegovog šuta.

Kako se bližio kraj sezone Fultz je napokon zaigrao. Brown mu je dozirao minutažu, no u nekim trenutcima je pokazao zašto je bio prvi pick drafta. Sa šutom se još uvijek muči, vidi se da to nije to, no napredak je također očit. U playoffu se nije naigrao, a na igri Sixersa se vidjelo da im fali sekundarni kreator s loptom, kada Simmons ne pronađem ritam. To je najviše falilo u borbi s Keltima, no Sixersi su već ove sezone bili jako jako blizu. Uz napredak Fultza i ostatka Procesa, idućih godina od njih možemo očekivati velike stvari.

Zaboravljeni srušio Balla

7.1 poena, 3.8 asistencija i 3.1 skok u proseku, za 18 minuta prosečno koliko je dobio na 14 utakmica. U play offu je igrao manje, svega 7.6 minuta, što nije bilo dovoljno za neki učinak. Ostaće upamćeno da je u aprilskom duelu sa Bucksima Markelle postao najmlađi igrač u NBA sa ostvarenim triple double učinkom:

2 Trackbacks / Pingbacks

  1. Embiid: "Obožavam Darija" - Ostatak Sveta
  2. Spremni za povratak godine? - Ostatak Sveta

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*