“Da neko nasilno stane ispred vas u redu u banci, da li biste ga pustili?”

Herald Sun

Izvor: Old School NBA

Već i vrapci na grani znaju da su 90e godine sa sobom donele neke od najboljih centara u istoriji košarke.
Konkurencija je bila žestoka, igra puna naboja, a većina centara bila je sjajno tehnički potkovana.

Sa tim u vezi, shvatiti kako centar renomea Patrika Juinga nikada nije osvojio prsten velika je misterija. Kako je Luc Longley osvojio 3-još veća.

Naravno, nema tu nikakve misterije što se tiče same šampionske formule. Jordan je preuzeo ofanzivni deo Longley-evog posla a Rodman defanzivni.

Prilikom ankete o agresivnosti koju su sprovodili psiholozi na koledžu, jedno od pitanja je glasilo “da neko nasilno stane ispred vas u redu u banci, da li biste ga pustili?” Longley je zaokružio odgovor “da, većinu puta”.

Upravo ovaj odgovor govori vam sve što treba da znate o razlozima zbog kojih Longley nije postao bolji igrač. Igrati u eri u kojoj je svaki centar bio zver za sebe, gde je trash talk bujao kao pečurke posle letnje kiše, gde je svaki kontakt bio na ivici faula, a pritom biti mlak, u najmanju ruku je pogubno.

Međutim, Longley je prešao ogroman put. U NBA ligi odigrao je 11 sezona, a pored Čikaga nastupao je za Minesotu, Njujork i Finiks. Od igrača koji nije mogao da uhvati nijedan Jordanov pas, niti da brani poziciju u reketu, postao je solidan NBA centar, a to je bilo izvan svih prognoza. MJ u početku nije mogao da ga podnese, ali kasnije je njihov odnos došao do toga da mu je prigovarao što nema nikoga da mu postavlja blokove kada je Luc bio povređen. I to je najviše od pohvale što jedan Jordanov saigrač može da očekuje.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*