Opljačkani vice-prvaci

Preneseno sa: kosmagazin.com

Piše: Bojan Soć

Dan uoči druge utakmice finalne serije VTB lige iz tabora Himkija je stigla šokantna novost – Aleksej Šved je obnovio staru povredu stopala i neće više izaći na parket protiv CSKA. Prema saopštenju kluba iz Podmoskovlja, lider ekipe je prvi meč odigrao pod injekcijama, a na pregledu koji je obavljen dan kasnije dijagnostikovan je recidiv plantarnog fascitisa, koji će MVP-ja lige odvojiti od terena tri do četiri nedjelje. Ako u evropskoj košarci postoji pojedinac od kojeg direktno zavisi rezultat ekipe, onda je to definitivno jedinica Himkija.

Nakon Janisa Time “žuti” su ostali i bez svoje superzvijezde, ali nikome nije padalo na pamet da ističe bijelu zastavu. Mada, objektivno govoreći, ishod finala je bio predodređen već tad, u četvrtak popodne.

Ulogu Alekseja u drugom meču preuzeo je Toni Kroker, koji je isporučio “Švedovih” 26 poena uz samo dvije promašene trojke (5-7). Solidan utisak su takođe ostavili Džordan Miki i Vjačeslav Zajcev, ali bilo je to premalo da bi se pariralo razigranom šampionu. CSKA je tukao “iz svih oruđa”, čak šestorica “armejaca” su postigla dvocifren broj poena, a u punoj hali “Aleksandar Gomeljski” su se prolamali aplauzi. Oduševljena publika nije štedjela dlanove za svoje ljubimce koji su joj uzvratili lepršavom igrom sa čak 25 asistencija i po drugi put u finalu upisali “stotku”.

Trijumf CSKA je mogao biti i dosta ubjedljiviji od konačnih plus 11, ali to nije poenta ove priče. Utakmica je de fakto bila riješena već u prvom poluvremenu kada je domaćin stekao velikih 18 poena prednosti. Himki se batrgao, međutim, ruku na srce, bez Šveda je to sasvim druga ekipa. CSKA je po tradiciji već šesti put titulu “ovjerio” u gostima. U proteklih 10 sezona “Armija” je po jednom dizala trofej u Krasnodaru, Nižnjem Novgorodu i Kazanju, a sinoć je po treći put u direktnom duelu za naslov prvaka “pomela” Himki i otvorila šampanjac u Podmoskovlju.

CSKA je još jednom deklasirao protivnika koji je imao aktivan rezultat samo u prvih petnaestak minuta igre. Zahvaljujući prije svega šuterski raspoloženom Zajcevu (s 22 postignuta poena oborio lični rekord efikasnosti u VTB ligi), puleni Rimasa Kurtinaitisa su sredinom drugog kvartala zaostajali samo tri poena. Onda je uslijedio munjevit nokaut – u naredne tri minute „armejci“ su trojkama zatrpali koš domaćina (Antonov je ubacio dvije, a Higins i Kurbanov dodali po jednu) i na odmor otišli s 15 poena viška nakon što je Higins pogotkom za dva poena stavio tačku na prvo poluvrijeme, 28-43. Ovog puta šampion nije gazio do nove „stotke“, ali je jakom odbranom sveo šut domaćina na mizernih 39% (25-64 iz igre) i spustio napad “žutih” na samo 62 poena.

U analima će ostati upisano da se Higins maestralnom partijom (23 poena, dvojke 5-7, trojke 4-6) oprostio od crveno-plavog dresa, da je Nikita Kurbanov proglašen za najkorisnijeg igrača plejofa, a da su „armejci“ osmi put zaredom podigli šampionski trofej. Himkiju za utjehu ostaje plasman u Evroligu i još jedno „srebro“. U sezoni za pamćenje najvećeg rivala to je dosta solidan „ulov“. Raspoloženje domaćinu sinoć je pokvario jedan… lopov! Bio je to čin nezapamćene drskosti, bez presedana u VTB ligi – dok je utakmica bila u punom jeku, u svlačionicu Himkija je ušao mladić s novinarskom akreditacijom oko vrata i „počistio džepove“ momaka iz Podmoskovlja. Na sreću, sve je zabilježila kamera, fotografije i video su predati policiji koja trenutno traga za počiniocem. Prema informacijama portala sports.ru, kradljivac je pokušao da uđe i u svlačionicu „Armije“, ali je bio istjeran.

Ovaj incident je ujedno i dobra lekcija nadležnima iz obezbjeđenja i sigurno baca sjenku na reputaciju ozbiljnog takmičenja kao što je VTB liga. U narednoj sezoni standardi će biti još viši, ako je suditi prema izjavi počasnog predsjednika lige Sergeja Ivanova koju prenosi novinska agencija TASS.

„Sigurno je da neće biti novih klubova u ligi, niko nije aplicirao. Osim toga, većina ligaša je glasala da se pooštre pravila ulaska u ligu. Novajlije će morati da deponuju na račun u banci 500 miliona rubalja (7,75 miliona dolara – КОŠ Magazin). Dakle, ne trebaju nam ni pisma gubernatora, ni usmene garancije, nego novac na računu. Druga tačka su dvorane – moraju da imaju kapacitet od najmanje 5.000 mjesta. Ako klub nema takvu dvoranu, nemamo o čemu da pričamo. Mi gradimo profesionalnu ligu i radimo to na pravilan način”, rekao je Ivanov u subotu na marginama Peterburškog međunarodnog ekonomskog foruma.

 VTB liga, finale plejofa

CSKA – Himki 106-85
CSKA – Himki 103-92
Himki – CSKA 62-80

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*