Sjever je ime šampiona

NBA Liga ima nove šampione. Po prvi puta u svojoj povijesti Toronto Raptorsi su došli do prstena. Istina, Warriorsi jesu imali ogromnih problema s povredama, no zasluge za ovu titulu idu Raptorsima i nikome drugome. Kako bi bilo da su svi Ratnici bili zdravi nikad nećemo saznati, no ova ekipa Toronta bi im sigurno zadala ogromne muke.

Nurse je napravio prave ratnike od svojih igrača, a nevjerovatna je činjenica da u cijeloj ekipi nema niti jednog jedino lottery picka. Najvišlji pick je bio Leonard, a on je otišao na 16. mjestu. Također junak posljednje utakmice, Fred vanVleet je nedraftiran, kao i još nekolicina igrača na rosteru.

Velike zasluge idu i Nurseu koji je kao rookie trener odmah stigao do prstena. Kemija u ekipi je bila sjajna, a izuzetno je dobro koristio većinu igrača i imao gotovo najveći rotaciju od svih playoff ekipa. Ibaka je redovno trpao s klupe, van Vleeta da i ne spominjemo, a Powell je kasnije dao iskru koja je bila nužna za prolaz protiv Bucksa. Svi su dali svoj obol ovoj pobjedi, pa krenimo redom

Kawhi Leonard

Ne treba trošiti riječi za Leonarda. MVP Finala i čovjek koji je bio u nevjerovatnoj formi čitav playoff. BIo je prosto nezaustavljiv, a Sixersi još i dan danas ne znaju što ih je snašlo. Ključno je bilo tempiranje forme, za što moramo odati počast Nurseu i njegovom stručnom štabu. Dozirali su minutaži Leonardu tijekom cijele sezone i to se višestruko isplatilo. Playoff je totalno razorio sve ekipe, a na momente je podsjećao i na Jordana u njegovim najboljim danima. Zabijao je kako je htio, a u Finalu Istoka njegova obrana na Giannisu je bila ključ serije. Kada su napravili tu promjenu, dobili su 4 zaredom i ostavili vjerovatnog MVP-a Lige bez ozbiljnog učinka.

Kyle Lowry

Omaleni bek je napokon dočekao svoje vrijeme. Često osporavan zbog igara u playoffu, što je bilo očito prošlih sezona dočekao je svoj trenutak. U posljednjoj utakmici Finala bio je nezaustavljiv u prvom dijelu i glavni razlog za dobru igru Raptorsa. Imao je svojih dobrih i loših trenutaka, no obrana i trud su uvijek bili na mjestu. Ponekad šut nije slušao, no kada je bilo najpotrebnije izmislio je nekoliko poena za Raptorse i tako ih ostavio u igri. Bilo mu je sigurno teško ove sezone, zbog odlaska Derozana, no sada se čini da se sve isplatilo.

Pascal Siakam

Igrač koji je najviše napredovao ove sezone. Od prolaznika postao je druga napadačka opcija Raptorsa. U prvoj utakmici protiv Ratnika imao je ponajbolji debi u Finalu ikada kada ih je torpedirao sa 32 poena uz 8 skokova i 5 asista. U čitavoj seriji je nadigrao Greena koji je na glasu kao izuzetno dobar obrambeni igrač. Ubacivao je trojke, konstantno bio agresivan po koš i odradio je veliki posao u obrani. Junak iz sjene.

Marc Gasol/Serge Ibaka

Centarski dvojac je dominirao u gotovo svakoj utakmici. Iskoristili su manjak centimetara kod Warriorsa te kontrolirali su reket bez problema. Gasol je startao, te je kroz čitav ovaj playoff bio možda i najbolja akvizicija Ujria (ako ne računamo Leonarda). Svojim iskustvo i sjajnom obranom davao je ton igri Raptorsa, često je i razigravao s visokog posta. Ibaka je svoju priliku dočekao s klupe, te ju svaki puta iskoristio. Pogotovo u FInalu. Igrao je s drugim postavama, te je redovno nadigravao Boguta i ostale centre Ratnika. Ubacivao je šuteve s distance, sjajno završavao pick and roll, a bogami je i pošteno izblokirao Warriorse u nekoliko utakmica.

Fred vanVleet

Sporo je ušao u playoff, no mora se napomenuti da je bio i povređen prije samog početka. No, nakon rođenja sina, slučajno ili ne, Fred je proigrao. Ubacivao je trojke kao na traci i bio još jedan prijeko potreban kreator na koga je Nurse mogao računati. U posljednjoj utakmici Finala izmislio je nekoliko poena kada su se Raptorsi našli u crnoj rupi i tako spasio Finale. Na kraju, slobodno možemo reći da je Fred bio najbolji 6. igrač u playoffu!

Posebne zahvale

Ova ekipa se nije napravila preko noći. Temelji su postavljeni prošli godina, kada je ekipu vodio Dwyane Casey. Tek nakon što je proglašen za Trenera godine, smijenjen je, no upravo je on postavio temelje ove ekipe. Polako je uvodio Siakama u igru, kao i van Vleeta te im dao šansu.

Najveće zahvale trebaju ići Derozanu. On je čovjek koji je sve žrtvovao za ovu ekipu. Bio je njena najveća zvijezda, no i najveća mana. Jednostavno da bi došlo do ovoga morali su ga mijenjati. Raptorsi moraju vječno biti zahvalni Demaru, jer u jednu ruku ovo je i njegov naslov.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*