On je najlepša priča u NBA u 2018. godini!

screenshot

Nakon dugo vremena – Ruža je opet procvjetala! Derrick Rose je tog poslednjeg dana oktobra, protiv Utaha, odigrao najbolju utakmicu karijere. Ubacio je 50 poena, a uz to je imao i jednu blokadu. Blokadu vrijednu pobjede.

Ovaj je momenat NBA izabrala za najupečatljiviji u sezoni 2018 – 2019. Zasluženo!

Nema navijača i čovjeka koji voli košarku a da danas nije sretan zbog njega. Prošao je kroz sito i rešeto da bi stigao ovdje gdje je sada. NBA Liga je također “poludila”. Svi su pohrilili čestitati Rosu na nevjerovatnoj utakmici:

Liga se klanja Ruži

Za razliku od Wolvsa koji deluju potpuno pogubljeno ove sezone, Derrick Rose je konačno pronašao sebe i igra odličnu sezonu – beleži 18.9 porna, 4.8 asistencije, i 2.8 skokova po meču, uz sjajan šut za tri poena – 46.2 %, kao nikada u karijeri!

NBA.com

Najmlađi MVP

Pre i posle velikog Michaela Jordana, još samo jedan igrača Chicago Bullsa osvojio je titulu najkorisnijeg igrača lige. To priznanje je u sezoni 2010 – 2011 dobio Derrick Rose, tada 22-godišnjak, i time je postao najlmađi nosilac ovog priznanja u istoriji NBA.

Stvari koje niste znali o Derricku Roseu!

U tradicionalnoj anketi koja i određuje kome će pripasti MVP nagrada Rouz je sakupio 1.182 poena, ostavivši daleko iza sebe Dwighta Howarda iz Orlanda (643 poena), te Lebrona Jamesa, Kobe Bryanta i Kevina Duranta.

Playmakerska atrakcija zvana Rose predvodio je Bullse do neverovatnog učinka u toj sezoni od 62 pobede i tek 20 poraza. Prvi pick drafta 2008., u toku regularnog dela beležio je 25 poena, 7,7 asistencija i 4,1 skok a godinu dana ranije, u uvertiri klupske sezone, kao reprezentativac SAD osvojio je titulu prvaka sveta u Turskoj.

Bila je to brilijantna sezona u kojoj je Rose svojom brzinom, okretnošću, raznovrsnošću i igračkim kvalitetima osvojio srca navijača širom sveta, posebno navijača iz United centra koji su nakon MJ-a dugo čekali svog novog idola.

Rose, skroman po prirodi, nikada nije krio da je Jordan i njegov košarkaški idol. A kada je dobio MVP priznanje kratko je prokomentarisao:

“Nisam ni blizu tog čoveka. Zapravo, veoma sam daleko od Džordana, a bilo bi sjajno da mu se makar malo približim. Ipak je ovo drugačiji tim od onog njegovog, a i drugačija je era u kojoj igram od one u kojoj je on vladao”, rekao je Rose.

Jedan lom, drugi lom i – pad!

No, nakon što je gledao košarkaški svet sa vrha, sreća je kratko trajala. Usledile su neugodne povrede koje su Rosa i njegovu karijeru praktično uništile. Nakon 7 sezona u Bullsima, od koje je jednu propustio zbog povrede (2012-13), otišao je u New York gde tokom 2016-2017 i nije toliko loše odigrao (64 utakmice, 18 poena, 4.4 asistencije i 3.8 skokova), no vrlo brzo se tokom leta pojavila vest da ga Knicksi više ne žele.


DOSIJE ROSE

>> Muke po MVP-u

>> Cavsi ostali bez MVP pojačanja

>> Ljudi pa nemam ja 38 godina

>> Kraj za Rosea??

>> Ne treba mi vaše j****o odobravanje

>> Timberbullsi, nova sila na Zapadu


Prošla sezona je bila možda i najturbulentnija za bivšeg MVP-a. Promenio je 3 kluba, počeo je u Cavsima, zatim je tradean u Jazz gdje se nije zadržavao i napokon je stigao u Wolvse kod svog bivšeg trenera Thibodoa, i saigrača – Gibsona i Butlera.

I srećom u Wolvsima kao da se našao na novom početku, i u play off okršajima sa Houstonom bio je jedna od najsvetlijih tački u timu:

Jedina svijetla točka Vukova

Već na kraju te sezone videlo se da je u svojoj 29-oj godini Rose možda pronašao mirnu luku i klub u kojem će moći završiti karijeru na jedan dostojanstven način.  Rose je u play off duelima pokazao da nije zaboravio igrati košarku. U pet mečeva beležio je 14.2 poena, uz 50.9 % šuta sa klupe. Zbog toga je nagrađen novim ugovorom sa Minnesotom u kojoj igra sjajno ove sezone.

1 Trackback / Pingback

  1. Napad nostalgije - Ostatak Sveta

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*