New York Knicks 2018 – 2019: Okus trule jabuke

Piše: Miloš Dimić

Frustracije su sve veće u New Yorku. Protekla sezona se nikako ne može smatrati niti iole uspješno, jer ovaj puta završili su kao najgora ekipa Istoka. Ispravka – najgora ekipa Lige. Ovo im je bila godina najtežeg rebuildinga, a za njih sigurno vrijedi ona “ko preživi – pričat će.” Fizdale je na raspolaganje dobio jako mladu ekipu, bez prve zvijezde koja je bila povređena i iskoristio je sezonu kako bi uvidio tko mu u budućnosti može pomoći. Iskoristio je datu situaciju najbolje što je mogao.

Knicksi su sezonu završili na dnu Lige sa samo 17 pobjeda. Najgora su napadačka ekipa Lige, a pri dnu su i što se tiče obrane. Malo što je uveseljavalo navijače Knicksa protekle sezone, dok su se porazi samo redali. Najviše ih je bilo 18 u nizu, kada nešto više od mjesec dana nisu znali za pobjedu. Ukupno su tri puta u sezoni uspjeli uzeti dvije utakmice zaredom, što im je ujedno i najveći pobjednički niz u sezoni. No, s datim rosterom kada ti igrom komanduje Mudiay, više ne možeš ni očekivati.

Mr Data

Dave Fizdale, Mr. Data, bivši trener Grizzliesa je preuzeo kormilo Knicksa. Bilo je dosta priča oko toga tko bi mogao na vruću klupu umjesto Hornaceka, no Fizdale je vrlo vjerovatno najbolji izbor. Vrlo dobro se snalazio na klupi Memphisa, prije dvije godine je zadao dosta problema Spursima u doigravanju, uzeo im dvije pobjede i napravio seriju zanimljivom. Uslijed ozlijeda najboljih igrača Memphis je razočarao prošle godine, no to nije bila Fizdaleova krivica. Iako je on morao platiti poslom.

U Knicksima mu vjeruju, posao mu nije ugrožen niti nakon ove sezone. No, baš kao što smo i spomenuli Fizdale je iskoristio sezonu da testira neke stvari. Prvo i osnovno “dobio” je Robinsona i Knoxa, koliko toliko je u život vratio Mudiaya, Trier je iskočio iz ničega, a uvidio je i da na neke ne može računati. Ako nastave vjerovati Fizdaleu, Knicksi bi nakon dugo godina napokon mogli biti relevantna ekipa. Iduće sezone se takvi rezultati više neće tolerirati.

Knicksi imaju novog stratega

Otkrića Knicksa

Dva igrača su oblježila sezonu Knicksa – Mitchell Robinson i Alonzo Trier. Prvi je biran duboko u drugoj rundi, a potonji uopće nije niti izabran. Obojica su se svojim radom i trudom dokazali Fizdaleu koji ih je nagradio minutama. Priliku su sjajno iskoristili i obojica bi mogla biti bitan faktor u budućnosti Knicksa.

Najljepša priča NBA Lige

Mladići koji su ove godine stigli u Knickse pokazali su se u jako dobro svjetlu. Najviši pick Kevin Knox imao je sjajan početak sezone, a tijekom nje je pokazivao bljeskove potencijala. Iako još uvijek nije pokazao sve što zna, treba imati na umu da je Knox najmlađi igrač na ovom draftu, a njegova dužina uparena sa vrlo dobrim šutom izvana mogle bi biti ubojita kombinacija.

Najviše pažnje u posljednje vrijeme je pokupio drugi izbor Knicksa na ovogodišnjem draftu. I to s pravom. U drugoj rundi su birali Mitchell Robinsona, izuzetno atletičnog i visokog centra s Western Kentucky. On je jedini igrač u povijesti koji je biran na draftu, a da sezonu prije nije odigrao niti jedne minute košarke.

Polako su ga uvodili u igru, a čak i početkom sezone u maloj minutaži pokazao je da bi mogao biti pun pogodak. Igrama pred kraj sezone je to i potvrdio. Protiv aktualih prvaka Raptorsa, ušao je u anale Lige. Odigrao je monstruoznu utakmicu, ubacio je 19 poena, te je pokupio čak 21 skok! Najviše za jednog rookiea u posljednjih 50 godina! Sakupio je i dvije blokade, a još od 12.12. trajao je njegov niz sa barem jednim blokom na utakmici.

Svijetla budućnost Knicksa

Ne tako “Super” Mario

E, sad već polako počinjemo sumnjati. Mario Hezonja je opet odigrao lošu sezonu. Imao je prilike, igrao je 20-ak minuta u prosjeku, no kako se sezona primicala kraju dobijao je sve manje i manje minuta. U nekoliko utakmica uopće nije bio niti u rosteru i izgleda da je Mario još jednom propustio priliku. Nije se uspio izboriti za vodeću ulogu u najgoroj ekipi Lige, iako kolko mu je manjak pritiska pomogao, toliko mu je i loš roster Knicksa odmogao.

Ne možemo se oteti dojmu da je Mario još uvijek NBA igrač. U Knicksima nikada nije bio, niti će ikada biti u fokusu, a tako je jako teško uspjeti. Pogotovo kada imaš Mudiaya, Trier, Burkea i kasnije Dennis Smith Jr-a koji udaraju po lopti. Teško je doći do prilika, a Mario je znao odigrao pokoju sjajnu utakmicu, te je imao nekoliko fantastičnih poteza i zakucavanja.

Mario je opet slobodan igrač, a sumnjamo da će ga Knicksi zadržati. Kada bi došao u malo organiziraniju ekipu, Mario bi sigurno imao što za pokazati. Samo nikako da stigne…

Odlazak Jednoroga

Sezonu Knicksa je obilježio odlazak donedavnog franšiznog igrača Kristapsa Porzignisa. Nije igrao od polovice prošle sezone, liječio se od povrede koljena, a Zingis je odlučio kako mu je ta utakmica bila i posljednja u dresu Knicksa koju će odigrati. Zatražio je trade, a poslali su ga u Mavse kako ga ne bi izgubili za “džabe”. U suprotnom smjeru su otišli DeAndre Jordan, Dennis Smith Jr. i Wesley Mathews. Zingisu se pridružio i Tim Hardaway Jr. koji ima stvarno poseban odnos s upravom. Draftirali su ga, pa nakon toga “za siću” pustili u Hawkse. Tamo je odigrao vrlo dobru sezonu, da bi ga onda Knicksi preplatili da ga vrate. Sada je ponovno otišao…

Počinje još jednom nova era. Zingis je trebao imati glavnu ulogu ali nije htio ostati. Sada će palicu preuzeti Barret, i ako bude sreće poneki ulov na ovogodišnjem free agencyu. Za Knickse sigurno slijede bolji dani, jer gore od ovoga teško da može.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*