Rose kod ‘loših momaka’

Screenshot

30. jun

Derrick Rose srešeće se tokom dana sa Pistonsima koji su spremni da mu ponude dvogodišnji ugovor. Rose će imati tako priliku da se vrati na Istok, unovči svoje još uvek vrsno znanje, i možda čak dogura i do starterske pozicije u Detroitu:

*****

Ekipa koja ima možda i najviše potencijala su Denver Nuggetsi. Pokazali su što mogu kada su zdravi, a pod svaku cijenu žele dati ovoj momčadi još jednu priliku. Ostavili su jednog od najiskusniji, Paula Millsapa i iskoristili su team opciju. Paul je produžio svoj ugovor na još godinu dana, a za to će dobiti 30 miliona $. Stariji i iskusniji Nuggetsi, uz Portera i Bol Bola mogu biti jedna od najneugodnijih ekipa Lige.

29. jun

Jučer su Netsi ponudili kvalifikacijsku ponudu Russellu kako bi postao ograničeni slobodni igrač. No, vrlo brzo bi ga mogli pustiti jer dogovor s Irvingom je u finalnoj fazi. Dugo su bili favoriti za njegovo dovođenje, a čini se da su napokon u uspjeli. Potpisati će naravno max ugovor vrijedan 141 miliona $ na 4 godine. To znači da je Russell slobodan pronaći novu ekipu, a na Netsima da pokušaju dovesti još jednu zvijezdu da pomogne Irvingu.

28. jun

Harrison Barnes je na samom trade deadlineu, točnije u poluvremenu utakmice, poslan u Kingse. Odigrao je nekoliko vrlo dobrih utakmica za njih, a ove godine je odlučio ne iskoristiti player opciju. Postao je slobodan igrač, ali ipak neće mijenjati ekipu. Kingsi su mu odlučili ponuditi četverogodišnju suradnju vrijednu 88 miliona $. Sumnjamo da bi negdje drugdje dobio takvu ponudu, tako da će ostati Kralj još neko vrijeme.

 

Pat Beverley bi mogao promijeniti sredinu. Traži 40 miliona $ na 3 godine, a zainteresiranih strana nikako ne fali. Prvi u redu stoje Mavsi, koji žele pojačanje na playmakerskoj poziciji, a iskusni veteran Beverley bi odlično legao. Također, očekuje se da mu ugovor ponude Lakersi, Bullsi i naravno Clippersi koji će ga pokušati nagovoriti na ostanak.

 

27. jul

Aktualni šampion Marc Gasol iskoristio je svoju player opciju te je produžio ugovor s Raptorsima na još godinu dana. Bio je neizostavni član ekipe koja se okitila prstenom, te možda i ključni, posljednji dio “slagalice”. U playoffu je pokazao zašto je doveden, odigrao je vrhunski u obrani i u napadu. Nakon osvojenog prstena odluka je bila laka, te se Gasol i Raptorsi druže još minimalno godinu dana.

 

26. jun

Kevin Durant je, prema svim najavama, odbacio svoju 1+1 opciju od 31,5 miliona dolara za sledeću sezonu i tako zvanično postao slobodan agent. Ovo ne znači da je on otišao iz Warriorsa, iako postoje brojne spekulacije da za njega – uprkos povredi – postoji veliko interesovanje. Ovaj potez znači da je KD samo izašao iz svog sadašnjeg ugovora i da namerava da potpiše višegodišnji ugovor sa svojim budućim timom, a taj tim mogu da budu i Warriorsi. Ovaj potez omogućava Durantu da vodi pregovore sa nekoliko ekipa. Da li če to piti Warriorsi, Knicksi, Netsi ili neko četvrti, saznaćemo u narednih nekoliko dana.

*****

Draftiranje RJ Barreta je prošlo uspješno, sada je vrijeme za popunjavanje ekipe. Centri su prvi na tapeti. Knicksi bi prvenstveno voljeli zadržati Deandre Jordana, a očekuje se i da ponude ugovore Cousinsu, braći Morris, Vučeviću i Randleu. Isto tako opet se spominju u kontekstu Duranta, te da su ipak oni favoriti za njegovo dovođenje, a ne Netsi. KD je i službeno postao slobodni agent, a trenutno je u svom apartmanu u New Yorku gdje razmatra svoje opcije.

**********************

Kad smo mislili da su Lakersi napokon izašli na pravi put, oni nas opet iznenade. Čini se da su zainteresirani za dovođenje “najdražeg Lebronovog suigrača, JR Smitha. Čovjek koji je bio ponajbolji igrač Warriorsa u prošlogodišnjem Finalu trebao bi se pridružiti Lakersima ako ga otpuste u Cavsima. Ove sezone se nije naigrao, Cavsi su davali šansu mlađim igračima. Istina, Lakersima trebaju igrači na minimalcu, te dobri šuter, no baš JR?

 

25. jun

Rukovodstvo Oklahoma Siti Tandera bilo je spremno da trejduje centra Stivena Adamsa u Sakramento u zamenu za Bogdana Bogdanovića (i novac), ali je rukovodstvo Kingsa bez mnogo razmišljanja odbilo taj predlog.

Srpski bek je u NBA odigrao 148 utakmica i prosečno je postizao 12.9 poena, uz 3.1 skok, 3.5 asistencije i ukradenu loptu.

24. jun

Novi pokušaj za Jimmera. Warriorsi su ga dodali u svoju ekipu za Ljetnu Ligu, tako da će pokušati izboriti ugovor. Bivša velika NCAA zvijezda, Jimmer Fredette nije uspio zablistati u NBA Ligi. Počeo je u Kingsima, nije se snašao pa je otišao put Kine. Tamo je “prešao igricu” nekoliko puta, dominirao je i poželio je novu NBA priliku. Omogućili su mu je Sunsi, no nije se previše naigrao, odnosno nije niti dobio prilike. U Warriorsima se nada da će biti nešto drugačije.

 

Kelti su u samo nekoliko tjedana izgubili polovicu prve petorke. Osim Irvinga i Horford je objavio kako će prekinuti suradnju s Keltima, te da traži novi, bogatiji 4-godišnji ugovor. Kelti nude samo 3 godine, što nije dovoljno dobro, te se čini da Al odlazi iz Bostona. Ainge mora nabrzinu potražiti zamjene, kako mu se ekipa ne bi raspala, a čini se da ju je pronašao u Oklahomi. Pokušati će dovesti Stevena Adamsa, ponajboljeg oldschool centra Lige. U Oklahomi je od početka karijere, svake godine je sve bolji i bolji, a Ainge u njemu vidi zamjenu za Horforda.

************

 

Kawhi Leonard postaje slobodan igrač. MVP finala odbio je igračku opciju u svom ugovoru po kojoj bi zaradio 21.3 miliona, i verovatno će sa Raptorsima potpisati maksimalni ugovor. No, za njega ima još interesenata. Osim Clippersa, u trku se uključuje i Philladelphia 76ers.

23. jun

Jedan od najboljih evropskih košarkaša, Nando de Colo, napustio je moskovski CSKA i planira povratak u NBA i to kao slobodan agent.

Zatražio sam od svojih menadžera da istraže mogućnost povratka u NBA u narednim nedeljama. Uzbuđen sam zbog narednog poglavlja u mojoj karijeri“, rekao je za ESPN.

On je poslednjih pet godina igrao u moskovskom klubu beležio 14,7 poena i 3,4 asistencije uz 45 odsto uspešnosti šuta za tri poena. CSKA je osvojila Evroligu po drugi put u poslednjih pet godina.

De Colo je NBA napustio posle sezone 2013/14 kada je igrao za Toronto, koji i dalje ima prava na njegov ugorov. Toronto ima opciju da produži kvalifikacionu ponudu De Colou što bi NBA šampionima dalo mogućnost da nadmaše ponudu za slobodnog agenta od nekog drugog tima.

22.jun

Mnogima potezi Sunsa ovih dana nisu jasni, pa ni nama, pišu kolege sa FB grupe Sve o NBA. Prije drafta su odradili dva trejda – Pacersima su dali Warrena i 32. pick za praktički ništa, a Wolvesima 6. pick za Šarića i 11. pick.

U redu, željeli su napraviti prostor odlaskom Warrena te su tom trenutku imali skoro 30 milijuna. Zatim su pokupili Šarića i smanjili svoj prostor. Željeli su na draftu uzeti playa, propustili su Coby Whitea, a kao 11. pick izabrali Cama Johnsona. Taj isti Johnson je stariji od Bookera (!), prošao je ozljede oba kuka i po nekim procjenama mogao je doći čak kao 32. pick (koji su dali Pacersima za kilo kupusa).

Zatim su dali Celtisima pick prve runde sljedeće godine (via Bucks) za 24. pick i Arona Baynesa. Izabrali su Ty Jeromea, što nije loš potez. No, nakon dolaska Šarića i Baynesa, Sunsima je ostalo oko 14 milijuna u salary capu. Glavni cilj ovo ljeto im je zadržati Oubrea.

Free agency tek dolazi, možda nas Sunsi ugodno iznenade nekim potezima i izgrade fin roster za sljedeću sezonu, ali obzirom na djelovanje franšize zadnjih godina, male su šanse za to.

*****

Nedugo nakon što je izašla vijest da Netsi razmišljaju oko doga dali da produže suradnju s Russellom, ponude su mu počele pljuštati na sve strane. Javili su se čak i Lakersi, a posljednji u nizu su bili Wovlesi. KAT opasno nagovara Russa da im se pridruži, no pitanje je želi li Russ u hladnu Minnesotu i takvu franšizu kao što su Wolvesi. Mogu mu da ti veliki ugovor, a Russ bi preuzeo palicu od Wigginsa koji opet nije ništa pokazaao prošle sezone te polako odustaju od njega u Minnesoti.

 

21. jun

Celticsi su doveli centra, makar backup opciju zasada. 2.29 cm visoku Tacko Fall potpisao je za Boston nakon što se nije našao među 60 pickova prve i druge runde drafta. Fall ima 23 godine, bio je među starijima na draftu. U poslednjoj sezoni beležio je 11 poena uz 75 % šuta iz igre.

Viši od Bobana, teži od Ziona

 

*****

Dok se Netsi nećkaju hoće li produžiti ugovor Russellu, čini se da Lakersi upadaju u priču. Riješili su ga se kako bi otvorili mjesta za Lonza, ali to se pokazao kao pogrešan potez i Lakersi sada žele ispraviti grešku. Održati će sastanak s D’angelom te ga probati nagovoriti da se vrati u Los Angeles. Pitanje je hoće li se Russell htjeti vratiti nakon što su ga onako otjerali, no Irving i Kemba su im izgleda pobjegli, pa moraju ići i po Russella da ne bi ostali praznih ruku.

 

Dario Šarić će još jednom promijeniti ekipu. Wolvesi su ga mijenjali u Sunse. Uzeli su 6. pick na draftu, te su njime izabrali Jareta Culvera, a u paketu sa Šarićem je bio i njihov 11. pick. Ovo je drugi puta da je Šarića mijenjan u praktički jednoj sezoni. Nije se baš snašao u Wolvesima, koji nisu oličenje najstabilnije franšize. Nažalost slični su i Sunsi, no nadamo se da će tamo dobiti dovoljno prilike za igru.

 

20. jun

Ponovo se vraćamo trejdu Anthony Davisa u Lakerse. Čini se da je tim iz LA napravio veliki previd, zaboravivši da dogovori cap space u sklopu ovog deala, što ostavlja utisak velike neozbiljnosti i nemarnosti ove franšize. To im je bilo ključno kako bi oslobodili mesto za dovođenje još jednog superstara na max ugovor.

Poslušajte o čemu se radi:

*****

Vreme rastanka Ricky Rubia i Utaha je došlo nakon što su Jazzeri doveli Conleya. Svestrani play na leto postaje slobodni agent, a kako stvari stoje za sada su za njega najveće interesovanje pokazali Pacersi, dok su oni koji bi mogli stati u red i Lebronovi Lakersi.

19. jun

Mike Conley je novi igrač Utaha. U suprotnom pravcu idu Allen, Korver, Crowder, 23 pick drafta 2019  i buduci pick prve runde drafta 2020. Ovim su Grizzliesi ostali i bez poslednjeg igrača iz njihove sjajne generacije koju su osim Conleya činili i Marc Gasol, Zach Randolph, Tony Allen…

*****

Kawhi Leonard još uvijek odmara nakon naporne sezone. Iako mu ističe ugovor, nije jedan od onih igrača koji se mora brinuti hoće li ga netko potpisati. Prema prvim informacijama, Leonard će birati između dvije ekipe. Prvi su naravno Raptorsi, koji su i najveći favoriti za njegov potpis, te Clippersi. Neki su nagađali kako će u Lakerse, no uopće ga ne zanima stvaranje superekipe sa Lebronom i Davisom, tako da ako ide u LA, to će biti u Clipperse. Najvjerovatnija opcija je ostanak u Kanadi, makar i na kraćem ugovoru. Sjajno se uklopio u ekipu, već je postao ikona franšize i jednostavno nema razloga da napušta Raptorse.

*****************

Kraj idile u Houstonu. Nakon dve (neuspešne) sezone u kojima nije opravda novac, i usled rastućeg nezadovoljstva učinkom tima, Chris Paul je zatražio trejd! Ljubav je pukla nakon ovogodišnje eliminacije od Warriorsa kada je Harden rekao upravi – ili on, ili ja!!!

Podsetimo, ko god da dovede Paula moraće mu iskeširati 120 miliona za naredne tri godine, što nije mala svota! Kako stvari stoje za sada, za Chrisa Paula nema niti jedan zainteresovan klub!

*****

Dosta je bilo čekanja u Minnesotti. Andrew Wiggins nikako da pokaže želju da svoj ogroman potencijal pretoči u dobre i konstante igre. Wolvesi su ga krenuli agresivno nuditi po tržištu i čini se da im je napokon dosadio. Wiggins je već godinama jedan od najvećih potencijala Lige, no rijetko kada igra kao jedan. Prošle godine je čak proglašen za najsporijeg igrača Lige, što je prosto nevjerovatno s obzirom na njegove fizikalije. Potpisao je prošle godine veliki ugovor, no nije opravdavao apsolutno ništa od njega. Tako da bi njegova epizoda u Wolvesima mogla biti gotova.

 

New Orleans Pelicansi znaju što rade. Dobili su mnoštvo asseta u tradeu s Lakersima i sada ih koriste. Već sada su dobrano pojačali ekipu, stiže im Zion Williamson, a kako su većinom bekovi nakon njega na tapeti na ovogodišnjem draftu, Pelikani žele razmjeniti svoj 4. pick. Odmah su bacili oko na jednog od najboljih bekova Lige, Bradley Beala. Daju Wizardsima svoj 4. pick za njega i vjerovatno pokojeg mladog igrača. S njim u petorci, Pelikani već iduće sezone postaju izuzetno ozbiljna ekipa.

 

17. jun

Bojan Bogdanović imao je u Pacersima sezonu života. Tim koji je tokom većeg dela sezone ostao bez prve zvezde, Viktora Oladipa, Babo je nosio do plasmana u play off i velike borbe za gornji dom Istoka. Bogdanović koji je beležio 18 poena i čak 4.8 trojki po utakmici trebalo bi ovoga leta do potpiše ugovor života.

Nema sumnje da bi ga Indiana Pacersi voleli zadržati, već se ranije pisalo i o interesu San Antonio Spursa, a sada su oko na njega bacili i Los Angeles Lakersi.

****

Warriorsi će morati dobro da pokrpe svoj sastav tokom leta kako bi nadomestili odsustvo fantastičnog šuterskog dueta, Durant – Thompson! Ređaju se imena i opcije, a jedna koja bi bila izgledna za njih je i angažman Anthony Randolpha, reprezentativca Slovenije i igrača Real Madrida, koji je u GSW već proveo dve svoje debitantske godine:

16.jun

Očekivano, Julius Randle je odlučio ne iskoristiti svoju player opciju sa Pelicansima vrijednu oko 10 miliona $. Potpisali su ga prošle godine, nakon što su ga Lakersi otpustili, a Randle je odgovorio najboljom sezonom u NBA. Pokazao je kako može itekako dobro igrati, te će sigurno biti tražena meta na tržištu slobodnih igrača. Pelikani imaju druge planove, stiže Zion koji je stilom i fizički jako sličan Randleu, tako da za obojicu nema mjesta.

 

Kevin Pelton sa ESPN-a izjavio je kako bi Dion Waiters mogao da bude naše potencijalno pojačanje i zamena za Klaya dok se on ne vrati na teren. Miami želi da se oslobodi njegove plate od 12,1 milion dolara, pa bi zato navodno bilo dovoljno da im zauzvrat GSW pošalju 28. picka sa nadolazećeg drafta.

Obzirom na Dionovo zdravlje i veliku platu, teško da bi GSW pristao na ovo. Mada, ako se setimo njegovih najboljih momenata – a jedan je upravo protiv GSW – teško da bi Kerr imao nešto protiv ovakve zamene za Thompsona.

*****

Dogodilo se! Anthony Davis je tradean u Lakerse. Na kraju su uspjeli isposlovati da Kuzma ne bude uključen u deal, a put New Orleansa će Ingram, Ball, Hart, te tri picka Lakersa uključujući i 4. pick ove godine. Pelicansi će tako završiti sa 1. i 4. pickom na ovogodišnjem draftu. Napokon je došao kraj sagi, te se AD pridružio Lebronu u La-la Landu.

Napokon je dogovoren dolazak AD-a, a kako su dali praktički polovicu ekipu, Pelinka sada mora sklopiti ostata rostera. Na ugovoru imaju samo 5 igrača, osim LBJ-a i AD-a imaju Wagnera i Bongu. Kako imaju i prostora pod capom, Lakersi žele dovesti još jednog Allstara. Na meti im je Kemba Walker. Ovo bi mogao biti težak zalogaj, jer prije samo nekoliko dana Kemba je izjavio kako ga ne zanima novac, već da želi ostati u Hornetsima. Možda će ga ovaj Allstar dvojac u Lakersima natjerati da se predomisli?

Osim Kembe Lakersi su u igri i za Kyriea Irvinga, koji bi možda bio i bolja opcija. Kyrie se čitavo vrijeme povezuje s Netsima, no potvrđeno je kako bi volio igrati s Davisom u ekipi. Lako je moguće da promijeni mišljenje, te da Netsi ostanu bez ičega. Ukoliko Davis odbije svoj trade bonus (što će vjerovatno i napraviti) Lakersi imaju mjesta za još jedan max ugovor. Irving i Lebron su ove sezone popravili odnose, te bi se Kyrie sigurno volio vratiti i kod Jamesa. Lako je moguće da ćemo imati novu veliku trojku na Zapadu.

 

15. jun

Posrnuli tim iz prestonice, Washington Wizardsi zainteresovani su za prvog operativca Toronto Raptorsa, Masai Ujiria. Tvorcu šampionskog uspeha tima iz Kanada, Wizardsi su spremni ponuditi 10 miliona dolara godišnje kako bi postavio ovu franšizu na prave noge.

Malo je verovati da će Toronto i Ujiri pristati na ove pregovore, ali je svakako želja tima iz DC-a da se oporavi nakon godina tavorenja vidna, te je ovo jedan od poteza kojima to pokušavaju dokazati.

 

***

Goran Dragić je odlučio kako će iskoristiti player opciju i produžiti si ugovor s Heatom na još godinu dana. Prema ovome njegova posljednja sezona će koštati Miami 19,2 miliona $, no on nije dobio garanciju da neće biti mijenjan. Protekla sezona je bila mučna za Dragona, mučio se s povredama i nikako nije mogao uhvatiti konstantu igara. Kako bi Heat volio ući u neku fazu rebuildinga, a Dragon već ima 33 godine, lako je moguće da će ga mijenjati.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*