Neki novi vetrovi u LA: New imbalance

Clippers Nation

Izvor: Gee_Spot, Ispod obruča

Kawhi je izgleda konačno odlučio s kim će u vezu, a Clippersi su se pokazali više nego dostojnim partnerima.

Za početak čestitke Leonardu što je mutav kakav je okrenuo cijeli NBA narativ na glavu. U doba u kojem je brendiranje važnije od parketa čovjek je čekao do isteka roka kako bi objavio svoju odluku, kao što su po pravilima trebali i svi ostali. A nisu jer znamo da je manje-više sve odrađeno u prvih nekoliko sati uvodnog dijela tržnice što očito potvrđuje da se ionako nitko ne pridržava nikakvih rokova.

Ako se i složimo da su to gluposti, a nisu jer neki red mora postojati čak i u tako banalnim stvarima kao što je trgovina, još važnije je to što je Leonard vratio košarku u prvi plan. Iskreno, žao mi je što neću imati prilike gledati Raptorse u pokušaju obrane naslova, a onda opet drago mi je što nećemo gledati monstruoznost Lakersa u kojoj se više vodi računa o efikasnosti u pronalaženju načina kako zaokupiti medije nego o tome kako biti efikasna košarkaška momčad.

Clippersi su neki srednji put, nakon svega apsolutno prvi favorit za naslov, ali opet ne na onako bahati način kao Warriorsi. Više na način Bullsa s Jordanom i Pippenom – da, osvojili su 6 od 6, ali imali su uvijek par prepreka na kojima bi barem zastali i uz to su imali nevjerojatnu sreću svih tih godina s ozljedama, odnosno izostankom istih.

Prije parketa, još malo o Leonardu. Izgleda da je njegova želja za povratkom u Kućezemlje ipak bila prevelika, samo je trebao partnera koji će znati zadati onaj zadnji udarac njegovom racionaliziranju. Jer, kako je krenulo izgledalo je da će pravi košarkaški potez biti ostati u Torontu – Lakersi su nudili, kao i obično, prije svega vatromet, tek nakon toga logistiku, a Clippersi su ostali bez dodatnog ulova u vidu rasnog suigrača kojim bi Leonardu poručili kako može nastaviti gdje je stao s Torontom.

Međutim, nisu se predali, učinili su sve kako su i obećavali – kada je postalo jasno da George i Leonard žele igrati zajedno, ponudili su Prestiu ključeve riznice bez ikakvih ograda. Nakon ovoga Leonardu nije ostalo ništa drugo nego odahnuti jer je dobio sve što je želio – i povratak doma i momčad s kojom može po treći naslov.

Ovo što su Clippersi iskrcali za Georgea je suludo puno za jednog igrača, ali ne i ako usput dobivaš Leonarda – ovu transakciju je nemoguće gledati odvojeno. Realno, ako će ionako ovaj pick iz 2022. i zamjena godinu kasnije biti praktički bezvrijedni, ispada kako je OKC za Georgea dobio pick 2024. i 2026. uz mogućnost zamjene ovoga između. A kako je moguće da će u međuvremenu i George i Leonard produžiti ugovore, moguće da će najbolje što su dobili biti SGA i ova dva picka Heata. I ogromna ušteda na porezu.

I to uopće nije loše. Za momčad koja je dosegla plafon i koja nije imala izgleda pojačati se kako bi se pokušala uključiti u borbu za vrh Zapada imati ovako skup roster stvarno nije imalo smisla. Oni su svoje prokockali onoga dana kada su se vezali uz Westbrooka i koliko god George na trenutak izgledao kao solidan pokušaj da se izvuku iz rupe koju su sami sebi iskopali, ići još jednom glavom kroz zid nije imalo smisla.

Određenu fleksibilnost koju su sada dobili mogu iskoristiti da započnu pripreme za život poslije Westbrooka. U SGA-u i Gallinariu dobili su i dovoljno talenta da ostanu dio srednje klase te pokušaju zaraditi na par playoff utakmica. Ironično, slična sudbina bi ih čekala i s Georgeom tako da to malo plafona što su ga se odrekli za sve ove resurse iz njihovog kuta ima smisla. Ovim racionalnim uzmakom puno veći udarac su dobili u marketinškom smislu (sada su prava osrednja momčad iz pustinje) nego u rezultatskom.

Clippersi pak samo moraju paziti da ostave Georgea i Leonarda u komadu za doigravanje. U Oklahomi to nisu bili u stanju, njihovo raubanje Georgea prošle sezone čovjeka je koštalo zamjene oba ramena ovoga ljeta. Preuzeli su popriličan rizik bazirajući sve na dvojici igrača sklonih ozljedama (George gotovo sigurno neće biti spreman za početak sezone), ali naravno da o tako nečemu ne razmišljaš kada ti se otvori mogućnost osvojiti tri naslova za redom.

A Clippersi su u poziciji odraditi tako nešto. Znamo da je u NBA danas najvažnije imati velike swingmane sposobne igrati u oba smjera. I to igrati sve – u napadu i kreirati i šutirati, u obrani i braniti na lopti i preuzimati. Leonard i George su dva najbolja u tome, dva all-NBA i all-D kandidata. Garantiraju vam 50 poena u najtežim playoff utakmicama i, još važnije, garantiraju vam da protivničke najbolje opcije neće zabiti svoju kvotu.

Uz to imaju i Beverleya kao još jednu napast u obrani i očito da ovu momčad samo splet okolnosti može udaljiti od elitnog defanzivnog učinka. Napadački također nema problema – Leonard je 50-40-90 kandidat usprkos enormnoj potrošnji, a George je držao iznad vode napad Oklahome usprkos tome što je većinu vremena dijelio parket s Russom. Mislim da o njima ne treba ništa drugo dodati.

A imaju Shameta kao tricaša koji zatvorenih očiju gađa iznad 40% s perimetra te Beverleya koji je taman tu negdje oko 40% u karijeri. To je sve što njihovi bekovi trebaju moći i već ovo bi bilo dovoljno za elitni napad. Samo, tu su još Williams i Harrell koji nisu samo najbolji dvojac s klupe u ligi već i autori najučinkovitije napadačke akcije uopće u NBA.

To što su Clippersi zadržali i njih dvoje u ovom procesu omogućuje im dogodine i Georgea i Leonarda držati na 60 utakmica u regularnoj sezoni i čuvati ih za playoff jer, za dobiti neke utakmice, Lou i Trez u pick & rollu bit će sasvim dovoljni.

Kawhi i Paul George u Clippersima!

Nakon ovih poteza nije baš jasno što će se dogoditi s Harklessom, ali trenutno u njemu i McGruderu imaju još dva aktivna defanzivca koji mogu bez problema uskočiti u startnu postavu u tim večerima kada odluče da treba odmoriti startera. Ono, ne da imaju dobru ekipu nego su krcati. Krcati.

Praktički, samo nedostaje jedan klasični balvan pod košem. Nije isključeno da vrate Zubca iako bi im bolje došao jedan defanzivac koji može šest puta složiti na pod Embiida obzirom da napadačkih opcija imaju više nego dovoljno.

I dok je očito da su Clippersi lansirali sami sebe u ulogu prvog favorita i svojevrsne zamjene za Warriorse, istaknuo bih par simpatičnih detalja. George je u neku ruku i light verzija Leonarda, kako na parketu, tako i izvan njega. Naime, on je također dijete Los Angelesa i već neko vrijeme želi doma. Kvragu, već bi tu bio da su Lakersi nekim slučajem bili sposobni prezentirati mu iole smislen plan prošlog ljeta. To što je ostao u Oklahomi i radije izabrao gledati bale pustinjske trave po ulici od surfanja valjda govori o upravi Lakersa sve što treba znati. Paul George danas zahvaljuje Bogu na Clippersima i možete se kladiti da će dati sve što mu je ostalo da im uzvrati na tome što su ga učinili dijelom ovako nečega.

Napravio paklen duet Kobe-Shaq, od Warriorsa šampionski tim, a sada su na redu Clippersi!

Također, obojica su likovi koji i nastupima na parketu i izvan parketa odaju dojam profesionalizma i posjedovanja nekakvog kodeksa. Način na koji igraju obranu je svevremenski i zato usporedbe s Jordanom i Pippenom na tom dijelu parketa nisu pretjerane. Uz to, kakve god osobne afinitete i karakterne probleme imali, drže ih za sebe i ne traže potvrdu svoje vrijednosti od potpunih stranaca. Ne kažem da su zbog toga još veći favoriti, ali da će pomoći održati svlačionicu fokusiranom na ono bitno – hoće.

I zadnje u ovom trenutku što pada na pamet – mečevi za kraljeve Los Angelesa bit će fešte posebne vrste. LeBron i AD protiv Kawhia i PG-a. NBA je upravo dobila još tri Božića.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*