Avioni, kamioni – milioni!!!

NBA je od 1995 godine uvela pravilo sa ciljem da reguliše iznos godišnje plate rookie igrača u okviru njihovih inicijalnih ugovora.

Starting in the 1995 season, the NBA implemented the rookie salary scale that limits the amount first-round picks can make during their initial contract in the league.

Na ovoj skali se vidi da je za 1. picka u prvoj godini predviđen 8.1 milion, drugog picka 7.3 miliona, a trećeg 6.5 miliona dolara. Naravno, klubovi imaju fleksibilnost da ove iznose koriguju i na više (uglavnom se ne prelazi 120 % od prepisane osnovice) ili na manje, do 80 %, što je slučaj sa Cavsima i Kevinom Porterom Jr.

Tako se u poslednje vreme više ne dešava situacija da Chris Webber potpisuje 15-godišnji ugovor od 74 miliona dolara ili da se Patricku Ewingu mimo ugovora nudi pozajmica od 5 miliona.

Ovoga leta prvih osam pickova prve runde drafta već je potpisalo svoje ugovore, a od igrača sa naših prostora tu su Luka Šamanić koji je potpisao sa Spursima za 2.7 miliona dolara, odnosno Alen smailagić koji je potpisao jednogodišnji ugovor za 900.000 dolara.

SLAM online

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*