Muke mladog Mirotića sa 84 indeksna poena!

Screenshot/Twitter

Piše: Vladimir Stanković, KOŠ magazin

Ova priča nije nova, šta više stara je više od 11 godina, ali osetio sam potrebu da je ispričam. Povod je dolazak Nikole Mirotića u Barselonu. To je, bez sumnje, transfer leta.

Iako je afirmaciju stekao u Real Madridu, Nidža Mirotić je prvu međunarodnu „slavu“ stekao u Barseloni, tačnije na čuvenom juniorskom turniru u Ospitaletu, jednoj od opština glavnog grada Katalonije. Bilo je to 2008, bio sam šef pres-službe turnira, a jednog dana morao sam da rešavam problem koji mi je, ni kriv ni dužan, napravio – Nikola Mirotić. Bilo je ovako…

… Prvi naš tim koji je stigao do finala bila je Crvena zvezda, ali je 2006. izgubila od Real Madrida 44-76. Za Real je igrao Bojan Bogdanović (10 poena), danas hrvatski reprezentativac u NBA, za Zvezdu sastav iz koga niko nije postao zapažen igrač. Prvi naš tim pobednik turnira postao je 2007. FMP Železnik. U finalu je savladan Real Madrid 73-68, a najbolji strelci bili su Milan Mačvan (22), Smiljanić (18), Stojadinović (12) i Lazić (10). Sledeće 2008. FMP je odbranio titulu, u finalu je pobedjena Barselona sa 79-78, uz 37 poena Bojana Subotića.

Za tu godinu vezan je i kuriozitet koji je obišao svet. FMP Železnik je na putu do finala pobedio Real Madrid sa 94-86, ali je indeks vrednosti Nikole Mirotića, tada 17-godišnjaka u dresu Real Madrida, bio neverovatan – 84 indeks poena! Utakmica nije igrana u glavnoj dvorani, već u jednoj maloj, prilično udaljenoj, tako da gotovo nije bilo publike. Statitistiku su radili neki dečaci, očito nedovoljno obučeni. Kada sam je dobio ostao sam zapanjen. Pisalo je da je Mirotić dao 35 poena, da je dvojke šutirao 9/9, trojke 1/1, slobodna bacanja 14/14, da je uhvatio 23 lopte (8 u napadu), postavio 6 “rampi” i bio 10 puta fauliran! Nijedan promašaj, nijedna izgubljena lopta, nijedna greška.

Odmah mi je bilo sumnjivo, a potvrdu sam dobio od samog Mirotića koji se ubrzo pojavio u dvorani i priznao da je, po sećanju, “promašio tri šuta za dva poena i jednu trojku, ali da je penale šutirao 15/15”. Morao sam da napišem saopštenje za štampu u kome sam, onako okruglo pa na ćoše, rekao da je zbog neiskustva statističara došlo do “izvesnih grešaka” ali da nema sumnje da je Nikola Mirotić ostvario fantastičan indeks. Ako bismo mu oduzeli 4 poena za promašaje iz igre, a dodali jedan za jedno više slobodno bacanje, indeks bi opet bio fantastićan – 81! Kao refernca neka posluži podatak da je rekod ACB lige, do danas, onaj Sabonisov iz sezone 94/95 kada je ostvario 66 indeks poena.

Mirotićeva statistika je, i uz moju malu korekciju, imala enormno veliki odjek u španskoj i evropskoj štampi. Svi su bili saglasni da je, bez obzira da li je statistika bila sasvim tačna ili nije, rođena nova košarkaška zvezda. Vreme je pokazalo da je prognoza bila više nego tačna. Nidža Mirotić je proveo 5 sezona u NBA, nosio je dresove Čikaga, Nju Orleansa i Milvokija (prosek karijere 12,3 poena, 5,9 skokova, šut iz igre 42,3%, trojke 35,9%), leta 2015. postao je prvak  Evrope sa seniorskom ekipom Španije, pošto je to već bio sa mladom 2012. u Bilbau. Kad god se vidimo, setimo se anegdote iz 2008.

Nikola Mirotić prilikom nedavnog potpisivanja ugovora sa Barselonom

Kroz Ospitalet su prošli mnogi igrači koji su ubrzo od talenta postali asovi ili, u najmanju ruku, solidni igrači . Spsak je poduži: Pablo Laso, Alfonso Rejes, Ruđer Esteljer, Rodrigo dela Fuente, Huan Karlos Navaro, Karlos Kabezas, Berni Rodrigez, Raul Lopez, Roger Grimau, Erazem i Domen Lorbek, Rudi Fernandez, Kostas Papanikolau, Bojan Bogdanović, Milan Mačvan, Bojan Subotić, Dejan Musli, Nihat Đedović, Jorgos Printezis, Jonas Valančijunas, Aleksej Šved, Nikola Mirotić, Kristaps Porzingis, Luka Dončić… Nekolicina je stigla i do NBA, ali niko nikada nije „potpisao“ indeks vrednosti 84 kao Nikola Mirotić te 2008.

Photo: barcelonabasket

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*