Top 5: Kaznena petorka Ostatka sveta, edition 2019

Kraj sezone je odavno iza nas. Raptorsi su stigli do istorijskog prvog naslova, čime su poslali Warriorse u (privremeni) zaborav. Postsezona je bila još interesantnija, prvo draft a potom i free agency koji još uvek traje.

U toku sezone 2018 – 2019 u NBA je nastupilo 17 igrača sa naših prostora. Najviše iz Hrvatske (6 igrača) i Srbije (5 igrača), a po 2 iz BiH, Slovenije i Crne Gore.

Hrvatsku su predstavljali Bojan Bogdanović (Indiana), Dario Šarić (76ers / Wolves), Ivica Zubac (Lakers / Clippers), Mario Hezonja (Knicks), Toni Žižić (Cleveland), Dragan Bender (Suns), Srbiju Nikola Jokić (Denver), Boban Marjanović (Clippers / 76ers), Bogdan Bogdanović (Kings), Nemanja Bjelica (Kings), i Miloš Teodosić (Clippers – pola sezone), Bosnu i Hercegovinu Jusuf Nurkić (Portland) i Džanan Musa (Brooklyn), Sloveniju Goran Dragić (Heat) i Luka Dončić (Dallas), Crnu Goru Nikola Vučević (Orlando) i Nikola Mirotić (Pelicans / Bucks – naturalizovani španski reprezentativac).

Ne zaboravimo ni Igora Kokoškova, prvog evropskog trenera koji je samostalno vodio jedan NBA tim, to su bili Sunsi. U stručnim štabovima NBA ligaša radili su i Darko Rajaković (Oklahoma) kao i Ognjen Stojaković (Denver).

Top 5 trka i MVP

Već treću godinu za redom ekipa portala Ostatak sveta, detaljno prati igre košarkaša sa naših prostora u NBA, ocenjuje ih i rangira i na bazi toga pravi analize i rejtinge na kraju sezone.

Podsetimo se kako je to izgledalo u protekle dve godine, kada je za najboljeg igrača u NBA sa naših prostora biran Nikola Jokić, centar Nuggetsa.

Od početka do kraja regularnog dela sezone, već treću godinu zaredom, rangirali smo učinak košarkaša sa naših prostora kroz redovnu rubriku Top5. Svaka 2-3 dana objavljivali smo kratke analize njihovih igara, individualnog učinka, doprinosa timu, i rangirali ih. Na bazi toga bili smo u prilicu sumirati njihov učinak, i izraziti ga u bodovima. Kada se sve sabere tabela izgleda ovako:


1. Nikola Jokić (Denver Nuggets) 373 boda

2. Luka Dončić (Dallas Mavericks) 348

3. Nikola Vučević (Orlando Magic) 344

4. Jusuf Nurkić (Portland Blazers) 235

5. Bojan Bogdanović (Indiana Pacers) 177


Slede Bogdan Bogdanović (Sacramento Kings) sa 110 bodova, Goran Dragić (Miami Heat) 68, Nemanja Bjelica (Sacramento Kings) 63, Nikola Mirotić (Pelicans / Bucks) 51, odnosno Ivica Zubac (Lakers / Clippers) 42.

Igrači meseca

Evo kako smo delili priznanja za najbolje igrače po mesecima, gde je Nikola Jokić tri puta izdominirao, Luka Dončić dva puta, a Vučević jedanput.


IGRAČI MESECA


Nikola Jokić, MVP

Šta reći osim – fantastično. Joker je vodio svoje Nuggetse do drugog mesta na Zapadu, a nakon toga i do polufinala Zapadne konferencije gde je mladi tim iz Denvera tesno izgubio (3-4) od Portlanda.

Osim fantastičnih igara, sjajnog pregleda igre, neverovatne košarkaške inteligencije, i beskompromisne košarke, Nikolu su odlikovale i brojke. Ovako je to izgledalo u regularnom delu (20.1 poena, 10.8 skokova i 7.3) asistencije uz 12 triple doublova (28 ukupno u karijeri):

A ovako u play offu, gde je odigrao 14 utakmica:

U prvom Jokarinom play offu naveliko će se pričati. Treći meč Blazersa i Nuggetsa, koji je završen nakon četiri produžetka (140 – 137),  prvi je meč doigravanja nakon 66 godina koji se igrao ovako dugo.

Meč koji su Blazersi dobili tek nakon četiri produžetkasa 140 – 137, i tako poveli sa 2-1 u seriji. Fantastično izdanje Nikole Jokića koji je odigrao neverovatnih 65 minuta, a završio je meč sa triple doublom – 33 poena, 18 skokova, 14 asistencija!

Sa učinkom u prvih 10 play offu utakmica, Jokić je igrač sa najboljim PER-om, od svih igrača koji su nastupali u play offu u celoj istoriji NBA.


  1. Nikola Jokić 35.21
  2. Michael Jordan 28.6
  3. George Mikan 28.51
  4. LeBron James 28.28
  5. Shaquille O’Neal 26.13

Na kraju sezone – šlag na tortu!

Nikola Jokić dobio je najvažnije zvanično priznanje od strane NBA lige – izabran je u najboljih pet lige za proteklu sezonu!!! James Harden (Houston), Steph Curry (Golden State), Paul George (OKD), Giannis Andetokoumpo (Bukcs) i – NIKOLA JOKIĆ (Denver) najboljih je pet na svetu!

Jokić u najboljoj petorci NBA!!!

Uz to što je najbolji centar sveta, Nikola Jokić je u glasanju za najkorisnijeg igrača lige završio na četvrtom mestu, iza MVP-a Giannisa, Jamesa Hardena i Paula Georga.

Luka Dončić, rookie sa instiktom veterana

Igrama u svojoj prvoj sezoni Luka je “dokazao” kako nije rookie. Nije stvar kao sa Simmonsom, pa da je proveo godinu dana s ekipom, već Luka pokazuje nevjerovatnu dozu zrelosti za igrača koji je tek stigao u Ligu. Već sada je vođa Mavsa, preuzeo je palicu od Dirka, preko njega sve ide, glavni je igrač i u napadu i u obrani. Luka je inače okupio sve nagrade za rookija mjeseca od starta sezone, a to je pošlo za rukom samo Karl Anthony Townsu u sezoni 2015/16.

Već u prvoj sezoni postao je ponajbolji clutch igrač Lige. Nešto što je konstantno radio u Real Madridu, prenio je i na NBA. Ima najviše pogođenih šuteva u ključnim trenutcima, a uz to ima i najbolji postotak.


Najviše pogođenih šuteva za izjednačenje ili vodstvo u posljednje dvije minute:

1. Luka Doncic: 13 (59.1%)
2. Zach Lavine: 13 (41.9%)
3. Kawhi Leonard: 11 (45.8%)
4. Bradley Beal: 11 (44.0%)
5. Evan Fournier: 10 (52.6%)
6. Kyrie Irving: 10 (50%)
7. Damian Lillard: 10 (38.5%)


Posebno nam je u sjećanju ostala utakmica protiv Hardena, Paula i Rocketsa. Sve se činilo izgubljenim za Mavse, a onda je stvar u svoje ruke preuzeo Luka.

Slobodno možemo reći kako je Luka imao najbolju rookie sezonu još od Lebrona. Završio je sa prosjecima od 21,2 poena, 7,8 skokova i 6 asista. Dva puta se okitio i nagradom Igrača Mjeseca. Predvodio Maverickse u poenima i asistencijama, bio je drugi skakač (7.8 skokova), bio je među 25 najboljih strijelaca u NBA

Nikola Vučević, prvi put All Star

Četiri do pet jest ocjena za Nikolu Vučevića, piše Souly, što vinuo se do najbolje sezone fine karijere, do All-Star dresa čak, i do prejakih brojki od 20.8 poena i 12 skokova u (svega) 31 minutu igre. Najbolje od svega – uveo je neizrecivo glupavi Orlando u doigravanje nakon sedam gladnih godina, osiguravši im pozitivan skor, a što se brojki tiče – stuff of the legend što bi Ameri rekli.

Nikola Vučević

Solidna realizacija od 52%, i za centra veoma dobrih 36.4% za tricu, gotovo četiri asista i 1.1 blokada prosječno pokazuju da je Vučević izrastao u kompletnog košarkaša, nosioca tima. Vučevićev PER iznosi 25.5 i deveti je najviši u ligi, a njegovih 60 double-double učinaka jest trećim najvišim skorom NBA. Po mojim xenofobnim pravilima balkanskog krša – treća petorka lige, ispred Joela Embiida kojeg je triput gadno razvalio tokom regularne sezone. Ameri ga najvjerojatnije neće trpati u neki All-NBA tim, ali ko ih šljivi kad su slepci bez osjetila mirisa.

Jusuf Nurkić, neverovatni performans i kobna povreda

Da ga je poslužilo zdravlje, Jusuf Nurkić bi sa svojim Portlandom dogurao daleko. Nesretni lom noge sprečio ga je da svoju najbolju sezonu u karijeri okruni i sjajnim timskim plasmanom pa i možda nekom vrednom individualnom nagradom. Nurkić se nametnuo kao jedan od najboljih centara lige i ponajbolji među našima u zaštiti svog obruča. U svega 27 minuta na parketu davao je 15.6 poena uz 10.4 skokova a prema PER-u (23.4) među 20 je igrača lige. Nurkova utakmica protiv Kingsa bila je košarkaško remek delo, nešto što nikome pre njega nije pošlo za rukom – 24 koša, 23 skoka, 7 asistencija, ukradenih lopti i 5 blokada! Nakon toga meča, i 5×5 alerta, o Juki se pričalo kao legitimnom All Star kandidatu:

NAKON SJAJNIH IGARA UTAKMICA ZA „ALL STARA“: Jusuf Nurkić ušao u historiju NBA lige!

U trenutku tragičnog loma noge, Jusuf je bio 13. skakač i 15. bloker lige, a tokom sezone odigrao je više impresivnih utakmica, zabeležio i prvi TD karijere, ali i napredovao u brojnim segmentima igre. Pretvorio se u finog asistenta (3.2 dodavanja po susretu), a najviše je napredovao u izvođenju slobodnih bacanja (77 % što je za 14 % više od prethodne sezone).

U pobedi nad Brooklyn Netsima, 148 – 144, Nurkić je pred sam kraj utakmice slomio nogu i ostavio sve ljubitelje košarke u šoku. Samo 2 minute i 22 sekunde ostalo je do kraja utakmice kada se desio najgori scenarij za bh. centra. U borbi za loptu i skok u napadu Nurkić je nezgodno pao na teren i slomio levu nogu. Ležao je nekoliko minuta na terenu, nakon čega je odveden u bolnicu.

I u ovoj utakmici Nurkić je imao sjajan učinak. Postigao je 32 poena, 14 skokova i 5 asistencija.

Babo Bogdanović, prvi snajper Indiane

Bojan Bogdanović je, kako je to pisao saradnik KOŠ magazina i našeg portala Duško Miletković Souly, sa 30 odigrao najbolju sezonu karijere (18 ppg.). Najbolji produkt hrvatske košarkaške škole od njezine samostalnosti, Bojan je španao na nivou Stojakovića ili Petrovića, naročito nakon ozljede Victora Oladipa, prvog imena Pacersa. Od tog trena Bogdi je podigao letvicu na dobrano preko 20 poena prosječno. Ako mislite da prećerujem usporedite Bojanove brojke u 36 minuta sa onima od Peđe i Dražena i vidjet ćete da neke veće razlike i nema. Bojan je šampionom šuta za sve Jugoviće, ostvarivši ove godine odličnih 57% efektivnog šuta i 61% TS za statistički napredne štovatelje kulta NBA lige.

Bojan Bogdanović

Sjajnih 42.5% za tricu u gotovo pet pokušaja po utakmici sa perimetra jest na rubu deset najboljih u NBA, a vrijedno je napomenuti da je Bogdanović ove godine odigrao sve utakmice osim zadnje i da je u toku svoje petogodišnje NBA tezge propustio samo 11 susreta (odigrao 97% mogućih tekmi), dolazimo do zaklučka da je Babo maestro i bez medijske podrške kakvu su uživali Šarić i Hezonja u svojim karijerama.

Da ne bi sve bilo idealno, Bojan ima i grijeha. Prosječan skakač i all-round igrač, Bogdanović je ove godine ubilježio svega jednu blokadu i za to mu je trebalo točno 2.485 minuta! Što je abnormalno za krilo od dva metra visine. Rekord svih vremena za anti-blokere ipak je ostao netaknut – čuveni Tyrone Bogues (niti 160 cm) odigrao je u NBA sezoni 1994-95 ukupno 2.629 minuta bez da je ubilježio bananu. Zamalo Bojane, vrlo dobar, čvrsta četvorka.

1 Trackback / Pingback

  1. Dominacija Balkanaca: Ko je MVP materijal, ko su najbolji strelci, skakači, asistenti - Ostatak Sveta

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*