Šta je to Jokiću važnije od okupljanja reprezentacije?

EICHBRA / INSTAGRAM

Košarka se vraća kući, u Srbiju. Selektor Aleksandar Đorđević počinje prozivku igraa za Svetsko prvenstvo u Kini koje je na programu od 31. avgusta do 15. septembra. Igrači se okupljaju u hotelu Crown Plaza. Sledi zajednički ručak ekipe, posle čega će se odraditi i prvi zvanični trening. Sledeća dva dana biće iskorišćeni za potrebne lekarske preglede i testiranja u Zavodu za sport, a već 21. jula ekspedicija Srbije uputiće se na Kopaonik gde će provesti 15 dana.

Nažalost, na prvom okupljanu neće biti igrača koji nastupaju za NBA klubove – Nikole Jokića, Bogdana Bogdanovića, Nemanje Bjelice, Bobana Marjanovića, a verovatno i Marka Gudurića, koji je pred potpisom za Memphis. Naime, NBA liga ima striktna pravila i ne dozvoljava svojim igračima da provedu više od 28 dana na kolektivnim treninzima, što znači da će nekoliko važnih igrača “orlova” moći da se pridruži timskom radu tek od 2. avgusta, odnosno dva dana pre kraja bazičnih priprema na Kopaoniku.

Naravno, ovo ne isključuje individualne treninge.

S obzirom na raniji Đorđevićev spisak, od prvog dana priprema selektor će na treningu imati Teodosića, Jovića, Micića, Avramovića, Simonovića, Lučića, Todorovića, Mačvana, Birčevića, Raduljicu i Milutinova.

Na prvu prozivku reprezentaciju došli su svi reprezentativci sem Nikole Jokića. Mnogi su se pitali gde je najbolji srski košarkaš i zašto nije došao. Selektor nije odavao zabrinutost jer Jokić je najavio dolazak na pripreme 2. avgusta, a u međuvremenu je već krenuo sa intenzivnim treninzima po planu i programu ekipe iz Denvera. Sa njim radi kondicioni trener Nuggetsa Felipe Ajhenberger, i svojim objavama na Instagramu svedoči da je Jokić, pre svih drugih, već u punom trenanžnom procesu:

Sale je na prvoj press konferenciji odredio ciljeve i daljnji tijek priprema.

“Spremamo se dugo već za početak priprema, ja se nadam da ćemo biti spremni za kraj prvenstva. Imali smo dve godine, nimalo lakog puta da dođemo do šanse da igramo na Svetskom prvenstvu. Hvala svim igračima, svakome pojedinačno, ko je bio pozvan i odradio makar jedan trening. Oni su deo cele priče. Na svima njima je budućnost srpske košarke i nastavka tradicije, nastavka traženja pobeda. Mi smo grupa ljudi koji svesno ulazi u takmičarske rizike i želju za pobedama, to nas drži, to smo izgradili i zato nismo bili nikada u ovakvom sastavu. To će biti dodatni motiv da se vratimo iz Kine sa medaljom.”

Sjajna vijest je da je Sale osnažio svoj stručni štab za jedno NBA ime. Darko Rajaković će se priključiti reprezentaciji, a njegovo dugogodišnje NBA iskustvo će zasigurno jako puno pomoći.

Jovanović umesto Kuzmića

Selektor Srbije Aleksandar Đorđević pozvao je centra Crvene zvezde koji je prošlu sezonu proveo na pozajmici u Trentu, Nikolu Jovanovića, na pripreme reprezentacije Srbije.

Đorđević je morao da reaguje zbog povreda koje je Ognjen Kuzmić zadobio u teškoj saobraćajnoj nesreći. Kuzmić je operisan, van životne je opasnosti, no u ovom trenutku kada je on u pitanju košarka je u drugom planu:

Kuzmić uspješno operiran

Razočarani Nedović i Kalinić

“Razočaran sam ali ne iznenađen. Mnogo sam se puta do sada suočavao sa nepravdom i uvek sam iz svega izlazio jači i pametniji, tako će biti i ovog puta. Krivo mi je, pre svega, što sam za spisak saznao na Tviteru ali šta je tu je. Biću navijač broj jedan na Svetskom prvenstvu u Kini kao i na svakom predstojećem takmičenju. Motivacija da nastavim da radim i napredujem nikada nije bila veća! Napred SRBIJA! P.S. Nedostajaće mi da vas derem sve u Fifi,” objavio je na svom storiju Nemanja Nedović, čije se ime nijenašlo na užem spisku selektora Aleksandra Đorđevića za SP u Kini. Uz njega, na spisku nema ni krila Fenera, Nikole Kalinića.

Na užem spisku selektora Đorđevića su: Miloš Teodosić, Stefan Jović, Vasilije Micić, Bogdan Bogdanović, Dragan Milosavljević, Marko Gudurić, Aleksa Avramović, Dejan Todorović, Vladimir Lučić, Marko Simonović, Nemanja Bjelica, Milan Mačvan, Stefan Birčević, Nikola Jokić, Miroslav Raduljica, Nikola Milutinov, Boban Marjanović, Ognjen Kuzmić


PRIPREME

Reprezentacija će se okupiti 18. jula u Beogradu, da bi 21. jula otišla put Kopaonika, na bazične pripreme, gde naši najbolji igrači ostaju do 4. avgusta.

Pravo sa planine nacionalni tim ide u Čačak, gde će odigrati trening meč protiv domaćeg Borca. Sledeća provera je 7. avgusta u Zrenjaninu protiv Finske.

Tri dana kasnije u beogradsku „Štark Arenu“ stiže Litvanija, sa kojom će naši momci već 12. avgusta odigrati uzvratni meč u Kaunasu.

Novi izazov biće „Akropolis kup“ u Atini, gde će Srbija od 16. do 18. avgusta igrati protiv Grčke, Italije i Turske.


Srbija 20. avgusta putuje u Kinu, gde će imati poslednje tri provere pred Svetsko prvenstvo, pošto će u gradu Šenjangu 23. avgusta igrati protiv Italije, dva dana kasnije sa Novim Zelandom i, na kraju, 27. avgusta protiv Francuske.

1 Trackback / Pingback

  1. Ljudi, prestanite sa glupostima! - Ostatak Sveta

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*