Utakmica koja je presudila Mingu

ming yao
Screenshot/Ostataksveta

U svakoj generaciji za ponekog igrač se kaže da će biti novi Jordan, Bryant, Lebron… U velikoj većini slučajeva od toga ne bude ništa, no gotovo smo 100% da se nikada neće pojaviti igrač kao Yao Ming. Najbolji “div” u povijesti NBA Lige. Karijeru je počeo u rodnoj Kini, vrlo brzo ju prerastao i stigao kao prvi pick drafta u Rocketse.

Prve sezone su bile privikavanje, no nakon dolaska T-Maca, počinje Mingov uspon. Igrao je sve bolje i bolje, te je polako postajao jedan od najboljih centara Lige. Iako visok imao je dosta problema u obrani, no u napadu je bio nezaustavljiv. Preko 225cm s nevjerovatnom mirnom i mekanom rukom, nerješiva enigma.

Div koji je ‘upalio svetlo’ i otišao prerano

Koliko prednost je dobio s velikom konstuticijom, imao je i jednu veliku manu. Vrlo često je bio povređen. Odigrao je samo jednu čitavu sezonu, a veći problemi su počeli već 2005. godine. Igrao je sve manje i manje, no nakon 3 godine činilo se kako se napokon potpuno oporavio. U sezoni 2008/09 Yao je odigrao 77 utakmica regularne sezone, bez većih problema s povredama.

Te godine Yao je nosio Rocketse do 5. pozicije na Zapadu, igrao je sjajnu košarku, no nažalost ovaj puta je T-Mac bio povređen gotovo čitavu sezonu. Odigrao je samo 35 utakmica, a u drugom mjesecu je završio svoju sezonu. Sve je palo na Yao-a koji je napokon bio zdrav. Prvi krug playoffa su prošli neugodne Blazerse, a drugi krug im je donio Kobe Bryanta i Lakerse.

Prva utakmica i odmah iznenađenje. Rocketsi su iznenadili Lakerse na njihovom terenu i ukrali im pobjedu. Nažalost platili su ogromnu cijenu. U posljednjoj četvrtini, Kobe je krenuo na ulaz i sudario se s Mingom. Kinez se uhvatio za koljeno i pao je na parket. Uspio se vratiti do kraja utakmice, te je zapečatio pobjedu, no nakon toga više nikada nije bio isti. Odigrao je još dvije utakmice u toj seriji, a čitavu sezonu nakon toga je morao propustiti. Do kraja svoje karijere odigrao je još samo 5 utakmica.

Premalo smo vidjeli od Minga, nažalost je upao u “onu” kategoriju igrača koji zbog povreda nikada nisu ispunili potencijal. Da su Rocketsi imali zdravog T-Maca i Yaoa sigurno bi se ravnopravno umiješali u borbu za naslov. Bili su ponajbolji duo Lige, no nikada ih nismo gledali zajedno na vrhuncu.

 

 

1 Trackback / Pingback

  1. Brdo zvano Jao Ming - Ostatak Sveta

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*