DeAndre Ayton: Momak projektovan za 20+ 10+

Da nije fantastične sezone i još fantastičnijeg rookiea Luke Dončića, te sjajnog Trae Younga, DeAndre Ayton bi svakako opravdao sva očekivanja koja su od njeg imali Sunsi u prvoj NBA sezoni. U svojoj debi sezoni, Ayton je odigrao 71 meč, igrao je preko 30 minuta u proseku, a beležio je double double – 16.3 poena, 10.3 skkova i 1.8 asistencija, sa 58.5 % šuta iz igre.

Kao prvog picka na draftu, dosatašnjeg centra Arizone, DeAndre Aytona odabrali su 2018 Phoenix Sunsi koje je u prošloj sezoni vodio Igor Kokoškov. Tu i nije bilo mnogo dileme. Ayton je odavno projektovan kao prvi pick, a Sunsi su izrazili želju za njegovim dovođenjem. Ayton je krilni centar fantastičnih napadačkih i fizičkih predispozicija. Dominirao je u NCAA Ligi, no nažalost nije ostvario nekakav veliki timski uspeh sa Arizonom.

Zanimljivo da je njegov okršaj sa Mo Bambom u prošlogodišnjoj Letnjoj ligi bio jedan od najpraćenijih duela. Pobjedu je debelo odneo prvi pick drafta Ayton. Osim što je dominirao u individualnom dvoboju, Sunsi su odnijeli uverljivu pobjedu. Ayton je ubacio je 17 poena uz čak 13 skokova i najavio dobru sezonu:

Okršaj divova – prva runda

Rutinerska sezona u senci Luke i Younga

Ayton je uz Bookera i Bridgesa, te Jacksona, bio jedna od najsvetlijih tačaka u sivili Sunsa, koje se okončalo otkazom Igoru Kokoškovu nakon samo jedne sezone.

Čak 24 igrača odigralo je makar jedan meč u protekloj sezoni za Sunse. Najstandardniji je bio Mikal Bridges, 22 godišnjak koji je nastupio u sva 82 meča, uz 8.3 poena i 3.2 skoka po meču. Na drugom mestu je krilni igrač Josh Jackson (21), koji je odigrao 79 mečeva (tek na 29 je bio starter), ali je beležio 11.5 poena, 4.4 skoka i 2.3 asistencije, dok je na trećoj poziciji prošlogodišnji prvi pick – DeAndre Ayton. 20-godišnjak je odlično iskoristio prostor u slabašnom timu Sunsa – odigrao je 71 meč, igrao je preko 30 minuta u proseku, a beležio je double double – 16.3 poena, 10.3 skkova i 1.8 asistencija, sa 58.5 % šuta iz igre. Ayton je pokazao da će biti centar budućnosti, siguran na obe strane terena, a jednogodišnje iskustvo kaljenja u najjačoj ligi sveta puno ćemu značiti za ulazak u njegovu sophmore sezonu:

  • Aytonovih 58.5 % šuta iz igre je najveći procenat za nekog rookie igrača koji je imao double double,
  • Aytonovih 74 asistencije tokom njegovih prvih 30 utakmica u NBA je najviše što je jedan centar ostvario (pre njega je to uspelo samo Chrisu Webberu 1993 – 94, kada ih je imao 111),
  • U tri vezane utakmice, od 19 do 23 decembra 2018, Ayton je imao 20+ poena, 15+ skokova i šut od preko 60 % iz igre, prosečno je beležio 25 poena i 17.7 skokova i šutirao je 70.8 % – on je prvi rookie od 1983-84 kome je to pošlo za rukom,
  • U svojih 71 mečeva, Ayton je sa 729 skokova oborio rekord franšize koje drži jedan igrač u jednoj sezoni, dok je na prvom mestu i po broju postignutih double doublova (39).

PRVI PICK U KORUPCIJSKOJ AFERI

Bivši centar Univerziteta Arizona, i prvi pick  drafta 2018 našao se nedavno u centru korupcijskog skandala. Prema višestrukim izvorima njegovo ime se pominjalo tokom saslušanja trenera Univerziteta TJ Gassnole koji je davao novac određenim igračima, između ostalog i Aytona.

Drugi igrači su Billy Preston, Silvio De Sousa, Brian Bowen i Dennis Smith (koga su Mavsi birali 2017 kao 9. picka). Ovo je bilo prvi put da se ime Aytona pominje u ovom kontekstu, i on se do sada nije oglašavao.

Gassnola je pod istragom jer se sumnja da je uzimao novac od Adidasa i davao ga određenim sportistima kako bi ih regrutovao da igraju u njihovoj opremi i učestvuju u aktivnostima pod njihovim logom. Tako je u februaru, ESPN preneo kako je trener Arizone Sean Miller u telefonskom razgovoru sa jednim NBA agentom pominjao 100.000 dolara koje bi trebalo platiti Aytonu. Namera je bila odobrovoljiti visokog momka da nastupa u Adidas ligi mladih, da zaigra za tim koji Adidas sponzoriše, ili da potpiše sponzorski ugovor sa Adidasom. Ayton je na kraju igrao pod logom Nikea, a ovoga leta je potpisao sponzorski ugovor sa Pumom.


Ayton 20+ 10+

Kolege sa portala Koraci analizirali su igre i učinak Aytona u toku njegove univerzitetske karijere, u tekstu koji smo preneli uoči prošlogodišnjeg drafta. Ponovićemo najzanimljivije delove te analize.

Momak igra na poziciji visokog krila, visok je 216 cm i težak 113 kg. Pre nego što je došao na Arizonu, igrao je za Balboa Osnovnu školu u San Dijegu gde je obe godine, koliko je tamo proveo,  beležio 20+ poena i 10+ skokova uz 3.8 blokada u prvoj,  odnosno 3.5 blokada u drugoj godini.

Svoju frešmen godinu koledž košarke završava kao najbolji u istoriji Univerziteta u gotovo svim statističkim pokazateljima, posle čega biva biran u All American tim.

Ono što primećujemo analizirajući igru ovog igrača je to da momak ima više ofanzivnih nego li defanzivnih kvaliteta. Napadački, ima vrlo dobar rad nogu na niskom postu, pa deluje da iako je veći od konkurencije prednost ipak stiče zbog veštine a ne snage. Naravno da efikasnost dolazi i zbog skočnosti i zbog sposobnosti da poentira i levom i desnom rukom. Činjenicu da je više korišten kao pik&rol igrač, i to češće kao neko ko širi posle bloka, sebi objašnjavam mišlju da je to forsirano u cilju što bolje pripreme za NBA gde više gotovo da nemamo igrače na ovoj poziciji koji dominiraju igrom leđima… kao recimo Dankan, Olajdžuon, Barkli nekada.

Trčanje u tranziciji, kada govorimo o napadu, se može oceniti da je (već tada bio) na NBA nivou.

Što se tiče šuta, poseduje sasvim korektnu mehaniku izbačaja. Ceo pokret izgleda sasvim korektno, bez krivljenja, padanja na jednu ili drugu stranu, izbacivanja laktova ili iseckanih kretnji. Ono na čemu treba najviše raditi je donošenje odluke kada šutnuti a kada ne, no to će doći s’ vremenom.

Što se tiče odbrane, lošiji je nego Karl Entoni Tauns pri ulasku u ligu. Kolega reče da je kao Jokić, na šta ja odgovorih da naš Jokara bar ne pravi And 1 situacije jer ne skače po ljudima kad god se neko približi na dva metra od koša. Elem, Aytonova najslabija strana je defanziva koja je po nekad i na „kriminalnom“ nivou.

Što se tiče skokova, uočava se veliki broj ofanzivnih skokova što samo potvrđuje teoriju da ga iz nekog razloga igranje u defanzivi mnogo ne interesuje. Pik brani kriminalno, i nije mi jasno zašto se insistiralo da se igra Hard Hedge gde je cilj na igrača sa loptom izaći agresivno, što je naš glavni akter i radio ali jako retko promišljeno i u stavu, pa se posle vrlo često nalazio u situaciji da ispada već u prvom driblingu što je samo dovodilo do situacija u kojima protivnik ima višak.

Finiks je verovatno najbolja sredina za njega. Igraju brzu košarku bez mnogo odbrane sa težnjom da napade završavaju što pre. Ovaj način će sakriti njegove nedostatke a istaći njegove kvalitete, ali isto tako mislim da mu neće pomoći da napreduje. Plašim se da će postati „empty calories“ igrač, što daje po 20 poena i lepo izgleda na terenu ali njegova ekipa gubi po 30 razlike jer nisu u stanju da bilo šta odbrane.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*