Minnesota Timberwolves 2018 – 2019: Trenutak zbog kojeg je ’poludela’ cela NBA

Kada vam cela jedna sezona stane u jedan, i to kakav, momenat u kojem je nekadašnji MVP zabljesnuo i isporučio 50 poena, svakako da je to veliki razloga za brigu. Kada bilo koga pitate po čemu će pamtiti sezonu Wolvsa 2018 – 2019, svi će redom reći – to je buđenje Derricka Rosa i njegovih 50 poena Utahu. Ovaj je momenat NBA izabrala za najupečatljiviji u sezoni 2018 – 2019. Zasluženo!

Nema navijača i čovjeka koji voli košarku a da danas nije sretan zbog njega. Prošao je kroz sito i rešeto da bi stigao ovdje gdje je sada. NBA Liga je također “poludila”. Svi su pohrilili čestitati Rosu na nevjerovatnoj utakmici:

Liga se klanja Ruži

Za razliku od Rosa koji nas je sve razgalio i obradova, za Minnesotu se to ne može reći. Tim koji je prošle godine nakon dugog posta stigao do play offa, ove je sezone dodirnuo dno.

Tom Thibodeau, koji je doveden iz Bullsa, da od ove ekipe napravi stabilan play off tim a na raspolaganju je imao sjajnu mladu jezgru (pre svih Karl-Anthony Townsa i Andrew Wigginsa) te plejadu igrača koje je trenirao u Chicagu (Rose, Butler, Gibson). No, iako je uspeo da ih nakon 14 godina vrati u doigravanje, nakon ove sezone (a Thibodeau je nije dočekao do kraja na klupi Wolvsa) ekipa se nalazi u praktično u goroj situaciji nego pre njegovog dolaska – bez identiteta i s puno problema u svlačionici.

Svega 36 pobeda bilo je daleko od onoga što su ambicije pred sezonu nagoveštavale:

Podsetimo se kako je tim igrao u poslednje dve sezone:



Učinak igrača: Towns konačno ‘poklekao’

Karl-Anthony Towns (77 utakmica), Gorgui Dieng (76 utakmica – na samo 2 starter), Josh Okogie (74) i Andrew Wiggins (73) bili su najstandradniji igrači Wolvsa u protekloj sezoni. Zanimljivo de je ovo prvi put kako Towns nije odigrao sva 82 meča u regularnom delu sezone, prvi put nakon tri pune sezone provedene u NBA.

KAT je bio najbolji strelac tima sa 24.4 poena, dok je Butler drugi po proseku (21.3) ali je odigrao samo 10 mečeva pre trejda u 76erse. Wiggins je davao 18.1 poen a Derrick Rose 18 poena po meču (odigrao je 51 meč, 13 je počeo kao starter). Towns je najbolji skakač tima (12.4) a Tegue je najbolji asistent (8.2).

Dario Šarić je nastupio na 68 mečeva (28 je počeo kao starter), a beležio je 10.5 poena, 5.5 skokova i 1.5 asistencija.

Odlazak Thibsa

Minnesota je u toku sezone ostala bez svog prvog trenera, Toma Thibodeaua. Iako se ovako nešto očekivalo već duže vreme, posebno nakon sukoba i odlaska Jimmy Butlera, loše forme celog tima a pre svega Andrew Wigginsa, slabog starta i plasmana koji je u trenutku smene bio dalek od play offa. Otkaz je usledio nakon dva vezana trijumfa i razbijanja Lakerse sa +20.

Iako su se kao njegova zamena pominjala neka poznata imena, poput Freda Hoiberga iz Bullsa ili Chauncey Billupsa, koji je 17 godina proveo u NBA kao igrač i koji nema trenerskog iskustva, na kraju je priliku dobio Ryan Saunders koji je bio Thibsov pomoćnik.

Već se pominju i eventualne zamene, jedna od njih je Fred Hoieberg, smenjeni trener Bullsa koji je na toj poziciju upravo zamenio Thibsa. Druga je opcija Chauncey Billups, koji je 17 godina proveo u NBA kao igrač i koji nema trenerskog iskustva. Billups je bio jedan od lidera tima iz Detroita koji je 2003-2004 iznenađujuće osvojio titulu.

Thibodeau je i Minnesotu došao 2016., sa reputacijom odličnog trenera i titulom najboljeg stratega lige 2010 / 11. sa Chicago Bullsima sa kojima je imao najbolji score lige. U Wolvsima se nije snašao a utisak je da je i prošla sezona, kada ih je konačno doveo do play offa, ipak bila incident.

Thibodeau je svoje prve trenerske korake napravio upravo u Minneapolisu kao pomoćni trener 1989. godine. No, sada je on u Wolvese došao kao etablirani trener. Istina, na glasu kao naporan tip, kao netko tko nije za svakoga, ali svakako kao tip koji zna što radi. Uostalom, Bullsi sa zdravim Roseom pod njim su izgledali i više nego dobro. Skoro 65% pobjeda u pet sezona u Chicagu je vredno svakog respekta. U Minnesotu došao sa reputacijom odličnog trenera i titulom najboljeg stratega lige 2010 – 2011 sa Chicago Bullsima sa kojima je imao najbolji score lige.

Međutim, Thibbs je dobio i glavnu operativnu ulogu i bilo je jasno da je pred njim veliki posao. Trebalo je prekinuti post, trebalo je Wolvese napokon uvesti u playoff, trebalo je Andrewa Wigginsa i Karla Anthonyja Townsa, pa čak i Zacha LaVinea, učiniti All-NBA igračima. No, za nešto ozbiljnije trebala je pomoć. A Thibs je pronašao u svom nekadašnjme igraču  – Jimmy Butleru. No, vrlo brzo stigao je još jedan provereni igrač, Taj Gibson, pa je uz ozbiljnog playa kakav je Jeff Teague moglo da se razmišlja o višim dometima.

U tom trenutku, Wolvsi su izgledali kao dobar spoj mladosti i iskustva. No, Thibo je imao jedan problem. Nikako nije verovao klupi, forsirao je igrače prve petorke što je često znalo dovoditi do premora i povreda.  Butler, Towns i Wiggins su se puno trošili u svakoj utakmici.

Još jedan bitan moment je taj što je uoči sezone Andrew Wiggins potpisao produženje ugovora od 147 milijuna dolara. To je skoro pa ista cifra koju su Nuggetsi dali Jokiću, ili tek 10 miliona dolara manje od produženja koje dobio Devin Booker, sjajni mladi igrač Sunsa. Očekivalo se da će Wiggins pokazati da on taj novac zaslužuje, ali to se nije dogodilo.

Muke sa Butlerom

Kada vam je glavni igrač netko koga je otac napustio kao dijete, a majka izbacila na ulicu kad je imao 13 godina i osoba koja se pod jednim Thibbsom razvila u igračinu, usput pokupivši nagradu za igrača koji je najviše napredovao 2015. godine, onda možete biti sigurni da ta osoba neće trpiti nonšalanciju od strane ljudi s kojima dijeli svlačionicu, da kažemo to pristojno. Ako je itko u ovoj ligi krvavo radio, to je upravo Butler i kvaliteta obrane koju njegovi glavni suigrači igraju i nedostatak želje da se pomogne morala je izazvati reakciju.

Kako bi izgledali Wolvsi da Butler nikada nije došao?

I zaista, još dok se oporavljao od ozljede, Butler se nije libio prozivati igrače da su mekani, da se moraju više truditi. Nije nikoga imenovao, ali nije ni morao – svima je jasno od koga se to najviše očekuje, sigurno ne od prastarog Crawforda. Wolvesi su na kraju Denver slomili tek u produžetku, a Butler koji se vratio tek utakmicu prije utrpao je 31 koš. Najviše u momčadi. U playoffu su ih Rocketsi lako sredili sa 4-1, a posebno je upečatljiv bio slab učinak Townsa u toj seriji.

Odnosi u svlačionici su već tada bili prilično loši, a nakon sastanka Thibbsa i Butlera očito je da im je praktički došao kraj. Prema informacijama koje su iznijeli neki respektabilni američki novinari, Butler je Townsu zamjerao što stavlja sebe i svoju statistiku iznad interesa momčadi, a Wigginsu što mu je najbitniji novac. S obzirom da je Wiggins nakon potpisivanja bogatog ugovora nestao i da Towns u napadu igra odlično, a u obrani ni približno tako angažirano, ove informacije svakako drže vodu. Uzmite u obzir da Jimmy nije tip koji će se ustručavati od toga da vam u lice kaže sve što vas ide i jasno je zašto je sve puklo. I što sad?

Dario Šarić: Sezona za zaborav

U samo godinu dana, Dario Šarić je osjetio surovost NBA Lige. Od startera u Phili gde je sa Simmonsom i Embiidom činio osovinu tima kojeg smo svi znali kao ‘the Proces’ stigao je u Minnesotu koja je grcala u problemima, smenila je trenera, a na kraju vrlo loše sezone za njega ponovo je trejdan – ovoga puta završio je u Sunsima.

Kada su Wolvesi napravili trade sa Sixersima u kojem je u Philadelphiju otišao JimmyButler, a u suprotnom pravcu Dario Šarić i Robert Covington, kolege sa sajta Germanijak napisale su da je hrvatski reprezentativac u problemima jer će teško doći do prave minutaže. Thibodeau je trener starog kova, posvećen defanzivi i teško promjenjivih navika pa je bilo jasno da neće odustati od ideje da u startnoj petorci na poziciji teškog krila bude Taj Gibson, 33-godišnji veteran koji ‘Vukovima’ donosi čvrstinu pod košem koju Karl-Anthony Towns nema. Tako je i bilo – Šarić nije uspio izgurati Gibsona a sezonu je završio sa 10.5 poena i 5.5 skokova za svega 23.9 minuta. Solidno no ne onako na kako nas je navikao u 76ersima. Doduše popravio je šut, kako iz igre tako i za tri poena.

U takvom odnosu snaga Šarić je u 26 utakmica u Minnesoti igrao prosječno 23,3 minute što je za 7 manje nego je igrao u prvih 13 utakmice u dresu Philadelphije. Bez obzira na to, učinak mu je bio bolji nego u Sixersima – poeni su mu nešto manji (10,3 naspram 11,1 u Sixersima), kao i skokovi (5,3 naspram 6,6) te asistencije (1,5 naspram 2), ali su postoci puno bolji. Ukupan šut je Šariću u Minnesoti 46,3% dok je u Philadelphiji gađao 36,4%, a trice gađa s 37% uspješnosti dok je u Sixersima bio na 30%. Hrvatski reprezentativac je puno učinkovitiji, a prosječno dobiva 2 lopte manje po utakmici.

(AP Photo/Jim Mone)

Iako su Šarić i Towns nogo bolje funckionisali na terenu nego Towns i Gibson, Thiboudeau je tvrdoglavo forsirao veterana. Očekivalo se da će promena trenera uticati na Dariov status i njegove igre, no nije. Na kraju je trejdan.

Šta dalje?

Kako su pisale kolege sa FB stranice Dvokorak, neće se lako Wolvesi oporaviti od svega onoga što je Tom Thibodeau napravio prethodnih godina. Naravno da krivnja za neuspjehe Minnesote ide i na račun igrača koji nisu pružili ono što se od njih očekivalo, ali Thibs se kao GM nikako nije dokazao. Sada Minnesota treba pronaći svoj identitet bez sredstava na salary capu, ali i s dosta rotacijskih igrača kojima je istekao ugovor. Šarića su poslali u Phoenix kako bi dobili Culvera koji će pokriti neke rupe, ali lani su Gibson, Rose, Bayless i Tolliver kombinirano igrali nešto više od 87 minuta. Nekoga od njih bi Wolvesi mogli vratiti, sve teško, ako ne i nemoguće, a stanje na salary capu ne omogućava dolazak bilo kakvih pojačanja. A za one koji se pitaju kakva je dalja budućnost ovog kluba samo da kažemo kako će Wiggins do 2023. još zaraditi nešto više od 122 milijuna dolara.

Novi GM Wolvesa Gerson Rosas odlučio je malo agresivnije pristupiti draftu. Wolvesi su imali 11.pick, a njega zajedno s Šarićem proslijedili su Sunsima. Rosas je prvotno htio doći do Garlanda koji bi se sjajno uklopio s KAT-om, ali Cavsi su im pokvarili planove. Uzeli su Jarretta Culvera, beka koji neodoljivo podsjeća na Jimmy Butlera. Jedan je od najboljih obrambenih igrača u NCAA, a u napadu posjeduje soldine playmakerske vještine.,Kao pick druge runde stigao Jaylen Nowell. Njihov mladi tim tokom Letnje lige stigao je do finala, gde su poraženi od Memphisa 92 – 95, i bio im je to jedini poraz u ovom tkmičenju. Neki novi igrači dobili su priliku da se dokažu i iskoristili su priliku, a među njima i Martin, Reid, Creek, Okogie…

3 Trackbacks / Pingbacks

  1. Stvari koje niste znali o Derricku Roseu! - Ostatak Sveta
  2. Minnesota Timberwolves 2019-2020: Od dna do bljeska, i vrtoglavo - nazad - Ostatak Sveta
  3. Samo prsten i ništa više - Ostatak Sveta

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*