Miami Heat 2018-2019: Vrelina se ugasila

Ni Spolestra ni Riley nisu niti svojom magijom uspjeli izvući nešto više od ove ekipe Heata. Loša godina je iza momaka iz South Beacha. Propustili su playoff, te uzeli 5 pobjeda manje nego prošle godine. Opet su, slično kao i prošle sezone, u samoj završnici napravili seriju i pokušali se domoći playoffa, no ovaj puta nisu uspjeli. Period dobrih igara trajao je dosta kraće nego prošle sezone, te su ostali kratki za dvije pobjede. Realno gledajući, ova ekipa je i teško mogla nešto više. Premalo je talenta na raspolaganju imao Spoelstra, a kada u to ubrojimo sad već standardne probleme s povredama koje imaju, nisu niti mogli više. Sada okreću drugu stranicu, doveli su Butlera, prema Ljetnoj Ligi čini se i da su odradili jako dobar draft. Popunili su pozicije koje im najviše gore i od iduće sezone možemo očekivati bolji Miamia.

Teško da mogu gore od ove sezone. Spoelstra je uz pomoć odličnih obrambenih indiviualaca kao što su Richardson izvana, te Adebayo iznutra uspio održati relativno kvalitetnu obranu. Bili su u samom vrhu što se tiče primljenih poena, a po defenzivnom ratingu su bili u Top 10. Napad je bio nešto potpuno drugo. Spoelstar je eksperimentirao s Winslowom kao primarnim kreatorom i djelomično mu je plan uspio. No manjak kreacije ostalih igrača je debelo naplaćen, pa je Heat bio pri samom dnu što se tiče napada. Dragić i Waiters su većinu sezone bili povređeni, a oni su bili dva najbolja kreatora koje Spoelstra ima na raspolaganju. Morao se (možda i malo previše) okrenuti Dwyaneu Wadeu i njegovom soliranju. U dužno poštovanje Wadeu, u ovim godinama nekako mu je primjerenija manja uloga.

Najbolji strijelac Heata je bio Josh Richardson, kojemu je ovo bila breakout godina. Jedan od najboljih defenzivnih specijalaca na vanjskim pozicijama ove sezone je imao 16,6 poena uz prosjeku uz 45% šuta iz igre, te 35% za tri poena. Iza njega se smjestio legenda Dwyane Wade sa točno 15 poena u prosjeku. Najbolji skakač je bio Whiteside koji je hvatao 11,3 skoka u samo 23 minute. I dalje je trajala “svađa” sa Spoelstrom, te je Whiteside dobijao minute na kapaljku. Treći strijelac i najbolji asistent ekipe je bio naš Dragić koji je odigrao samo 36 utakmica, a iza njega se smjestio Winslow koji se sve više i više prikavao na novu ulogu.

BasketballReference

Flashov posljedni ples

Najveći igrač u povijesti Heata se ove sezone oprostio od košarke u voljenom dresu. Wade je prije početka sezone objavio kako mu je ona i posljednja. “Slavljeničko” raspoloženje je trajalo čitavu sezonu, a Miami se dostojno oprostio od svoje ikone. Nisu uspjeli izboriti playoff u njegovoj posljednjoj sezoni, ali ipak je bio jedna od ključnih karika ove ekipe, te bar s te strane može imati neku zadovoljštinu. U posljednjem meču sezone Wade se oprostio sa navijačima Heata. Igrala se utakmica protiv Sixersa, a Wade je za kraj ubacio 30 poena.

Bilo je časno živeti košarku sa vama!

Odrastanje sa majkom ogrezlom u narkomaniju, seljakanje po tuđim domovima i nalaženje mrtvih ljudi u kontejnerima ispred kuće nije sprečilo Dwyane Wade-a da postane najbolji košarkaš u istoriji franšize Miami Heat. Fenomenalnim nastupom u NBA Finalu 2006. godine Wade je doneo Majamiju prvu titulu u istoriji Franšize. Tokom finala protiv Dalasa Wade je beležio neverovatnih 34 poena uz 8 dodavanja po utakmici. Dugo godina Wade je bio prvo lice franšize. Prvi napadač ekipe i jedan od najbojih ofanzivnih igrača lige uprkos činjenice da nije bogom dan talenat za šut kao neki drugi sa ove liste. U drugom delu karijere usporio je i napravio mesta za Lebrona Jamesa, što neki shvataju kao vrlinu, a neki drugi kao senku nad njegovom karijerom.

Vratio se na kraju kako bi karijeru završio na pravi način. U svojoj matičnoj ekipi. U posljednjoj sezoni bilježio je točno 15 u prosjeku, te bio drugi strijelac ekipe. Također, imao je i nekoliko buzzet beatera čisto da pokaže kako je mirovina samo njegova odluka, ne nešto što je morao napraviti. Karijeru je završio kao jedan od najboljih bekova šutera koji je igrao u Ligi. Prosječno je ubacivao 22 poena uz 5,4 asista u prosjeku. Također bio je jedan od boljih obrambenih igrača svog vremena, te jedan od najboljih bekova blokera svih vremena.

Flash dance: Poslednji Dvejnov ples

 Muke po Dragonu

Poslije najbolje sezone karijere u kojoj se okitio prvim Allstar nastupom, Dragon je imao možda i najgoru sezonu karijere. Nije zbog loših igra, već zbog konstantnih povreda koje su ga pratile kroz čitavu sezonu. Čak i kada bi igrao, problemi s koljenom su bili očiti, te niti onda nije mogao pružiti 100%. Dragić je ove sezone odigrao samo 36 utakmica, uvjerljivo najmanje u karijeri. Startao je u samo njih 22, jer Spoelstra ga je konstatno morao štediti i dozirati minutažu.

“O ovome ću pričati djeci i unucima!

Sezonu je odlično otvorio, sa 20 poena Magicu, a u prvih sedam utakmica sezone postizao je prosječno 17,7 poena uz 5 asista. Toliko je trebalo do prve propuštene utakmice. Vratio se nakon toga, odigrao nekoliko utakmica i uslijedila je prva duža pauza. Problemi s desnim koljenom su bili preveliki, malo malo je propuštao utakmice i sredinom 12. mjeseca Dragon je otišao ne operaciju. Ovo je bilo jedino logično rješenje, kako bi se povreda napokon do kraja sanirala. Vratio se nakon Allstara, a Spoelstra ga je dobrano dozirao u prvim utakmicama. Protiv Warriorsa ubacio je 27 poena u samo 20 minuta igre i nagovijestio povratak u formu.

Nažalost, koljeno je i dalje prestavljalo problem. Jednostavno se vidjelo da to nije Dragić na kojega smo naviknuli. Nakon povratka propustio je samo 3 utakmice do kraja sezone, a koliko znači Heatu dovoljno govori da imaju samo 2 poraza u drugoj polovici sezone kada Dragon ide preko 20 poena. Jedan je bio protiv Rocketsa (ubacio je 21 poen), a drugi protiv Bostona u najboljoj Dragićevoj utakmici sezonu. Keltima je ubacio 20 poena, no Heat je ipak izgubio 5 razlike.

Ova sezona je natjerala Heat na razmišljanje. Dragonov ostanak baš i nema previše smisla. Ipak više nije igrač koji može sam vući ekipu kao što je to dosada radio. Godine i povrede jednostavno su učinile svoje, pa Riley razmatra trade Slovenca. Možda pokupi koji solidan asset, a Dragon dobije priliku u nekom contenderu. Ali, dolaskom Butlera postoji šansa da se plan promijeni. Najviše će ovisiti u kakvom su stanju Dragićeva koljena, mogu li izdržati još jednu sezonu? Poručio je kako preko ljeta neće ići na operaciju, već će isključivo raditi na tome da osnaži koljeno. Ako bi se vratio u Allstar formu, u njemu imaju idealnog partnera za Butlera i lov na playoff.

Nove nade Vreline

Kemijanje s postavama uslijed epidemije povreda dovele su do dva otkrića. Bam Adebayo i Justise Winslow uspjeli su iskoristiti propuh u rosteru Heata i etablirati se kao korisni NBA igrači. Winslow je u godini kada je izabran prognoziran kao krađa drafta. Riley ga se dokopao na 10. mjestu iako je bio i čak Top 7 talenat. Prva sezona je bila tottalno posvećena privikavanju na Ligu i novu ulogu. U drugoj je pokazao određen napredak, da bi u trećoj sezoni razočarao. Taman kada je trebao eksplodirati, odigrao je možda i najgoru sezonu karijere.

U Heatu su ga možda već i otpisali, no povreda Dragića mu je otvorila mjesto u postavi. Ali na poziciji playmakera. Iako je smatran za allround igrača, nikada nije igrao tu poziciju, pogotovo u NBA. Srećom, Spoelstra je vidio da Winslow vrlo dobro barata loptom, daje pravoremene pasove, te je “ubio” dvije muhe jednim udarcem. Našao je zamjenu za Dragića, te pronašao novu ulogu za Winslowa. Imao je brojke karijere, ubacivao je 12,6 poena uz 5,4 skoka i 4,3 asista u prosjeku. Winslow je kao primarni kreator i playmaker dosta vrtio pick n’ roll, te je u tom segmentu ostvarivao vrlo dobre brojke. Kada bi asistirao šuterima, Heat je ubacivao 1,19 poena po posjedu, a još impresivnije je kada dodaje rolleru. U tom slučaju Heat imao 1,18 poena po posjedu. Vrlo dobri prosjeci za krilo koje nikada nije bio u ulozi playmakera. Naravno, postoji i dosta stvari na kojima mora poraditi. Prvenstveno šut i završavanje oko obruča. Među najgorim je igračima Lige po postotku ubačaja floatera, oružja koje play koji vrti pick jednostavno mora imati.

Spoelstra je izjavio kako ne vidi Winslowa isključivo na playmakerskoj poziciji. -“Gledam na njega kao allround košarkaša. Najbolji je kada utiče na igru s više različitih strana. Jako je svestran. Jednostavno ga ne želim limitirati za neku poziciju.”– rekao je trener Heata. Winslowu čini se odgovara nova uloga. –“Najbolji sam kada imam loptu u rukama. Ali ako se Dragon vrati siguran sam da ćemo obojica moći igrati istovremeno. Nema potrebe da se borimo za minute, obojica smo nesebični i to će funkcionirati.”

BasketballReference

Druga Heatova krađa na draftu je Bam Adebayo. Sirovi centar s Kentuckya stigao je kao 14. pick na prošlogodišnjem draftu. U srednjoj školi i koledžu pokazao je strašnu motoriku i pokretljivost, no još uvijek je bio dosta sirov što se tiče košarkaških vještina. U rookie sezoni ulazio je s klupe, te igrao ulogu “smetlara”. Nije imao baš previše prilike za kreaciju, već je isključivo zakucavao i vrijedno radio u obrani i na skoku.

Slučaj Whiteside otvorio mu je put do startnog centra. Ove sezone Adebayo je dobio priliku, a koliko ga cijene u Heatu dovoljno govori da je on jedan od rijetkih nedodirljvih na rosteru Heata. Brojke mu nisu nešto drastično skočile, no Bam je već sada puno kompletniji igrač nego u svojoj rookie sezoni. Nakon Allstara dobio je priliku u startnoj postavi. Do tada samo je tri puta dobio priliku od početka. S njegovim premještajem u petorku kreće i niz boljih igara Heata. Sjajno je pokrivao prostor u obrani, zahvaljujući dugim rukama i pokretljivosti, a u napadu je bio nemjerljvo bolji od Whitesidea. Pokazao je i solidnu playmakersku stranu, nešto što dosada nismo vidjeli.U te 22 utakmice Bam je ubacivao 11,6 poena, uz 9,2 skoka i 3,1 asist u prosjeku. Iz igre je šutirao gotovo 60%, a koliko radi u obrani dovoljno govori brojka da je među najboljim u Ligi što se tiče zagrađivanja igrača kod skoka (boxout).

Na šutu će morati još raditi, no mehanika je okej, što je najbitnije. Ostalo će doći radom.

Kako dalje?

Ljetna Liga je pokazala da je Heat odradio vrlo dobar draft. Od micanja Ellingtona iz rotacije, Heat praktički nije imao pouzdanog šutera na rosteru. Tu boljku su efektno riješili sa ponajboljim šuterom na draftu Tylerrom Herrom. Herro je na Kentuckyu bio ponajbolji šuter u državi, a na Ljetnoj Ligi je pokazao da jednodimenzijalni igrač. Pokazao je nešto i kreacije i napadanja obruča, uz sjajan šut. Mogao bi se vrlo dobro uklopiti u roster Heata za iduću sezonu. Ostali pickovi su bili Kendrick Nunn i KZ Okpala. Nunn je uz Heroa bio ponajbolji igrač Heata u Ljetnoj Ligi, te bi već sad mogao popuniti prazninu na bekovima koja je u Heatu. Sve u svemu solidan draft za Miami.

Druga stvar koju su napravili je dovođenje Jimmy Butlera. Iako nisu imali niti mrvicu cap prostora, putem tradea uspjeli su doći do Butlera. U suprotnom smjeru otišao je Josh Richardson, ponajbolji igrač Heata prošle sezone. No, sada napokon imaju solidnog kreatora i prvu opciju na rosteru. Pojačanje u svakom slučaju, no hoće li biti dovoljno za playoff? Najviše ovisi o Dragiću. Uz njega imaju još jednu legitimnu opciju u napadu, bez njega bi se opet mogli mučiti. Butler rijetko kreira za druge, isključivo traži sebe i svoj šut. Ukoliko Dragon ne odradi taj dio posla, opet će teret pasti na Winslowa. Pokazao je znakove potencijala, no može li odvesti ekipu u playoffu? Očekuje se i daljni napredak Adebayoa i u obrani, a pogotovo u napadu, te da Leonard koji je stigao iz Blazersa napokon pokaže potencijal.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*