Miriše na 30 trojki po utakmici…

FIBA.com

Piše: Milivoje Kovačević, KOŠ magazin

Komentarišući prelazni rok iz ugla barskog Mornara. jedan od najboljih crnogorskih trenera s uzdahom je konstatovao “lako im je kad imaju svoj klub”, aludirajući na braću Pavićević. Kazao je to iz ugla stručnjaka koji da sad završi karijeru, imao bi značajno mjesto u crnogorskoj ali i evropskoj košarci, a opet se suočava s raznim imperativima gotovo svakog vikenda.

Mornar je dugo godina bio na plećima Đorđija – Đoka Pavićevića. Bio je i trener, i suvlasnik i direktor… Onda se iz inostranstva vratio njegov brat Mihailo – Pajo, da bratski pomogne. Pajo je preuzeo klupu, a Đoko se posvetio direktorskom poslu. I uspjeh je stigao. Mornar je bio prvak Crne Gore, ubjedljivo protiv Budućnost–Volija koja je bila šampion ABA lige! Uz to, igrao je i polufinale plejofa jadranskog takmičenja.

Prošla godina nije donijela pomak naprijed. Nijesu pogodili strance, pa je bilo lutanja, povreda i opstanak u regionalnoj ligi izvojevan je relativno kasno. Satisfakciju su dobili u domaćoj konkurenciji, kad su majstoricu finala, naravno protiv Podgoričana, izgubili zahvaljujući grubom kršenju pravila igre od strane sudija na meču – zvanično priznao KSCG. Da se to više ne bi događalo, Đoko i Pajo su na vrijeme odradili pripreme za narednu sezonu. I to kakve!

Analizirajući dosad urađeno u prelaznom roku timova koji igraju ABA ligu, poslije Crvene zvezde, najjači roster sastavio je Mornar. Po imenima gledano, uspostavljen je balans u timu. Šest visokih igrača, od kojih četiri šutiraju za tri poena, četiri beka koji pogađaju “iz svlačionice” ako treba, dva pleja koja će svakoj odbrani napraviti veliki problem, dva klasična krila – trojke, od kojih se jedan može “rastegnuti” do jedinice, a drugi biti lažna četvorka, predstavljaju izazov za svakog trenera. Na skeneru je još jedan polivalentni košarkaš. Sve to, po riječima predsjednika Đoka Pavićevića, za 1,2 miliona eura igračkog budžeta! U realizaciji će pomoći i Ministrastvo sporta, grad Bar, dosta sponzora…

Mornar je vratio naturalizovanog Crnogorca Dereka Nidama, koji ih je vodio do titule 2018. Upario ga je s Džejkobom Pulenom, ključnim igračem Cedevite u dva navrata. Takav tandem još niko u ligi nije sastavio. U Bar se iz Cibone vratio Brendis Rejli-Ros željan da ponovi šampionsku sezonu. Sead Šehović nije bio u prvom planu trenera Budućnost-Volija iako je svoje šanse koristio veoma uspješno. Nepodijeljeno je mišljenje onih oko kluba da su se Podgoričani lišili usluga “pogrešnog” Šehovića, a pojačali direktnog konkurenta za trofeje!? Krilnu poziciju dijeliće s Amerikancem Daringtonom Hobsonom, iza koga su NBA nastupi, pa brazilska, kineska, grčka i italijanska liga. O Milku Bjelici, Damiru Markoti i Mirzi Begiću, čitaocima ovog portala ne trebaju dodatnih objašnjenja.

Iz sastava koji je igrao prošle godine mjesta u timu biće za Nemanju Vranješa, Uroša Lukovića, Vukotu Pavića i Radoja Vujoševića.

Žargonski rečeno, “masu” koju Mornar ima u reketu teško da koji protivnik može ispratiti. Luković i Begić na pozicijama petice jedini su košarkaši Mornara koji nijesu šuteri za tri poena. S Bjelicom i Markotom, odnosno, s Pavićem i Vujoševićem umjesto jednog od njih, Pajo može postaviti toliko opcija da se svaka odbrana dobro zabrine. S druge strane, Pulen i Nidam takođe mogu igrati zajedno, a to bi već mogla biti noćna mora. Jer probijanje protivničke odbrane od strane jednog od njih, otvara nekoliko opcija za uspješnu realizaciju napada.

Ako protivnik skupi reket, a iskreno rečeno ne znam kako bi to mogao protiv šestorice s prosjekom preko 210 cm, teško da neko od toliko šutera ne pogodi. Kako god, ovakav sastav miriše na preko trideset šuteva za tri poena po utakmici, na brzu i dinamičnu igru s ne previše pasova u napadu. Neki bi kazali: “Malo će im biti jedna lopta”…

Da je sve kao na papiru, Mornar bi već bio viđen u finalu. Međutim, Begić, Bjelica i Markota prešli su zenite karijera. Nije ni Pulen u “cvijetu mladosti”. Luković je prošle godine kuburio s povredom i koštao tim možda koje pobjede više. Potrošnja svih njih bila je ogromna. Od toga koliko njihova tijela budu izdržala ritam teških mečeva u FIBA Ligi šampiona i ABA ligi, direktno će zavisiti potencijalni uspjeh Barana.

Druga stvar “pod lupom” su unutar timski odnosi. Hemija je jako važna za svaki rezultat. Sastav od mnogo jakih individualaca, od kojih svaki ima određena očekivanja, svaki za sebe misli da mora više ili drugačije, može biti problem ukomponovati. Ako je vjerovati predsjedniku Đoku, taj problem neće imati jer su pojačanja birali i po ljudskim kvalitetima. Uostalom, oktobar nije daleko.

Treći izazov Mornaru može biti nastup Nidama, Vranješa, Šehovića i Bjelice na Svjetskom prvenstvu u Kini. Ako Crna Gora završi svoj debi na Mundobasketu takmičenjem u grupi, taj će problem biti minimiziran. Ukoliko momci Zvezdana Mitrovića iznenade, pa obezbijede još koju utakmicu, uticaj na ambicije Mornara mogao bi biti veći.

Sve u svemu, Barani će biti u prilici da uživaju u vrhunskoj košarci. Generacija 2017/ 2018 već je zasjenila učinak svih prije nje. Ova će napasti oba crnogorska trofeja, plejof ABA lige. Još samo da i “Topolica” bude puna…

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*