Sacramento Kings 2018 – 2019: Srpska košarkaška prestonica u SAD-u!

Kingsi su kao tim u rebuildingu ušli u sezonu 2018-2019. No, nije se GM Vlade Divac proslavio tokom leta 2018. Riskirali su na draftu i propustili Dončića, no ostatak leta također je prošao u sličnom tonu. Potpis Nemanje Bjelice bio je logičan potez, jer im je falio igrač koji u prisustvu puno centara može širiti reket. Kingsi su potom potpisali Yogi Ferrella, beka revoleraša iz Mavsa koji nikako nije bio potreban u ovoj koncepciji, posebno jer na bekovskim pozicijama imaju sjajne Foxa, Hielda te našeg Bogdana Bogdanovića. Na draftu je kao visoki 3. pick biran Marvin Bagley II, krilni igrač sjajnih predispozicija, od kojeg je struni štab tima iz Sacramenta imao velika očekivanja.

Sa druge strane, rezultat je bio zaista sjajan. Kingsi su se do zadnjeg trena borili za plasman mešu osam najboljih na Zapadu. Da su uspeli bio bi to veliki plus za Divca, ali i poticaj za ovu mladu igračku jezgru. Sa 39 pobeda Kingsi su imali najbolji učinak još od sezone 2005 – 2006, kada su i poslednji put igrali u play offu.



Odličan start, i sjajn niz u 2018

Iako u novu sezonu sezonu nisu ušli sa pozitivnim očekivanjima, mladi tim iz Sacramenta je sve iznenadio. Nakon prvih mesec dana nalazili su se na visokoj 5. poziciji na Zapadu, a imali su i niz od 6 pobeda u 7 mečeva. Pronašli su sistem, te uz vrlo dobru timsku igru počeli su igrati sjajnu i atraktivnu košarku. Prednjačio je bekovski par Hield – Fox (bio je to period kada je Bogdan propustio 10 mečeva zbog povrede), a sjajno se našao i naš Nemanja Bjelica. U tom periodu play Kingsa De’Aaron Fox postao je najmlađi igrač sa triple doubleom u kojem je postignuto najmanje 30 poena, podeljeno 15 asistencija i pokupljeno 10 skokova:

Sacramento ponovo diše srpskim plućima

Kraj decembra, Kingsi su dočekali sa 19 pobeda i 16 poraza, a u pozitvnom scoreu bili su sve do početka marta kada su ušli u lošu seriju i platili danak neiskustvu i izgubili trku za play off.

Učinak igrača

Buddy Hield odigrao je sve utakmice u protekloj sezoni (u svih 82 je bio starter), dok su De’Aaron Fox i centar Willie Cauley-Stein odigrali po 81 meč. Nemanja Bjelica bio je treći najstandardniji sa 77 nastupa, slede Yogi Ferrel sa 71 i Bogdan Bogdanović sa 70 (no u svega 17 starter).

Harrison Barnes, koji je stigao u januaru i odigrao 28 mečeva, imao je najveću minutažu (33.9 minuta po meču), a slede Hield (31.9), Fox (31.4) i Bogdanović (27.8).

Hield je najbolji strelac tima sa 20.7 poena u proseku, slede Fox (17.3), Bagley II (14.9), Barnes (14.3) i Bogdanović (14.1).

Sa 7.3 asistencija po meču Fox je bio najbolji u ovoj kategoriji, dok je Bogdanović drugi sa 3.8 asistencija. Najbolji skakači su Cauley-Stein sa 8.4, Bagley II sa 7.6 i Bjelica sa 5.8 skokova po meču.

Buddy Hield je bio impresivan u šutu za tri poena – 42.7 % – čak 3.4 ubačene trojke iz 7.9 prosečnih pokušaja po meču.

Hield srušio Peđin rekord

Upravo je Hield zahvaljujući sjajnoj pucačkoj sezoni oborio jedan rekord franšize.

Meč protiv Sunsa, koji su Kingsi dobili sa 112 – 103, Hield će pamtiti posebno. Bek Sacramenta je uz 25 poena postigao i 7 trojki (iz 14 pokušaja) i tako prestigao Peđu Stojakovića po broju postignutih trojki u jednoj sezoni.

Stojakovićev rekord iznosio je 240 trojki u jednoj sezoni, a Hield je sa ovih 7 došao do brojke od 245 uspešnih pokušaja za tri poena do tada, a sezonu je završio sa 278 ubačenih trojki.

“Ovo je velika čast za mene, ali ono što je Stojaković učinio za franšizu je neverovatno i posebno,” rekao je Hield posle meča.

Bogdan Bogdanović

Bogdan je imao još jednu solidnu sezonu u Kingsima. Propustio je početak sezone zbog povrede koju je zadobio igrajući za reprezentaciju Srbije, no vrlo brzo se uklopio u novi sistem igre, kao back up prvom bekovskom paru Fox – Hield. Pokazao je svu svestranost u igri – pogađao kada je trebalo, postao i clutch igrač, podsetimo se samo meča protiv Lakersa…

asistirao, skakao, pravio blokove. Postao je pravi all around igrač, neko koga bi poželeo svaki tim u NBA.

Sezonu je završio sa 14.1 poena, 3.8 asistencija i 3.5 poena. Bogdanović je drugi deo sezone, nakon All-Star priredbe i dovođenja Harrisona Barnesa iz Dallasa, malkice pao. Konačni dojam ipak je pozitivan, premda Bogdanova trica, njegovo najveće oružje, jest na 36% što je čisti NBA prosek i slabije nego prošle sezone.

Nemanja Bjelica

Drugi srpski reprezentativac, Nemanja Bjelica, odlično se snašao u svojoj trećoj NBA sezoni, prvoj u dresu Kingsa. Odigrao je svoju najbolju NBA sezonu, sa 9.6 poena i 5.8 skokova za 23 minute po meču.

Bjelica je dugo bio u vrhu najboljih trojkaša u ligi (sezonu završio sa 40.1 %), a pokazao je da je igrač sa kojim ne vredi ulaziti u klinč:

Žestoki momak, Nemanja Bjelica!

Draft i free agency: Kako dalje?

Kingsi u novu sezonu ulaze sa novim trenerom – priključio im se Luke Walton, dosadašnji trener Lakersa, dok se strulnom štabu priključio i Igor Kokoškov.

Uoči drafta i free agencya, Kingsi su imali dva izazova – hoće li zadržati Barnesa te što napraviti na centarskoj poziciji? Barnes je dobar igrač i svakako može pomoći Sacramentu, tako da je Divac odlučio da ga zadrži. Na centarskoj poziciji otišao je Cauley-Stein a stigao je Dedmond iz Hawksa. Konačno, Kingsi su potpisali iskusne Arizu, Josepha, te su potpisali i Holmes, i Lydon.

Kingsi nisu imali visokih pickova na ovom draftu, te su pokupili trojac koji je ove godine bio plasiran u drugoj rundi – Justin James (40. pick), Kyle Guy (55. pick), i još jedan Srbin – Vanja Marinković (60.pick)

James je solidan igrač sa Wyominga koji su imali jako lošu sezonu. Solidan šuter, no ne pretjerano fizički jak za beka. Idući pick je Kyle Guy, šampion sa Virgine, čovjek koji im je donio naslov. Odličan šuter, te solidan dodavač, ali možda bi mu bolja opcija bila da je ostao još godinu dana u NCAA. Posljednji pick je Vanja Marinković, za kojeg je pitanje kada će u NBA. Trenutno je Partizan zamenio Španijom, i ovo mu je prilika da dokaže svoju klasu:

Vanja Marinković među svojima! Izabrao ga Divac!

1 Trackback / Pingback

  1. Sacramento Kings 2019-2020: O promašaju decenije i kraju jedne ere - Ostatak Sveta

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*