Charlotte Hornets 2018-2019: Konačni pad Jordanove igračke

Protekla sezona konačno je nagovijestila ono što smo dugo očekivali. Konačni pad Jordanove igračke. Hornetsi su već dugi niz godina čisti mediokritet Lige, a iduće sezone bi mogli pasti na samo dno. Odradili su možda i najgore ljeto od svih ekipa, a samo pravo čudo im može donijeti pozitivnu sezonu. Ljeto je svakako obilježio Kemba Walker koji je otišao iz Charlottea. Hornetsi su tako ostali bez glavne zvijezde kojoj je dojadilo čekati da naprave konkurentnu ekipu. Bili su bolji za tri pobjede nego sezonu prije, no treću godinu zaredom propustili su playoff. Imali su na kraju 39-43 omjer, što je bilo dovoljno za 9. mjesto na Istoku. Pistonsi su im pobjegli za dvije pobjede, no i da su prošli, vjerovatno bi završili kao i Pistonsi. Izlet u prvoj rundi nakon metle.

BasketballReference

Novi trener Borrego pokušao je uspostaviti nešto bržu igru, no teško uz ovakav roster. Kemba ih je nosio u napadu, na 12. mjestu su po ofenzivnom ratingu, a po broju postignuti poena ipak su u doljnoj polovici Lige. Obrana je već bila druga priča. Iako imaju Kidd Gilchrista i Biyomba koji su masno plaćeni da dominiraju u obranu, jer u napadu ne mogu gotovo nikako pridonijeti. Razočarali su na tom dijelu parketu, a Hornetsi su primali 111,2 poena po utakmici, a po defenzivnom ratingu su bili 22. ekipa Lige. Moramo napomenuti da su i povrede veliku većinu vremena krojile rotaciju. Samo je Kemba odigrao svih 82 utakmice, dok je rookie Bridge odigrao 80. Svi su propustili barem po nekoliko utakmica, a gore navedeni Biyombo i Gilchrist su propustili svaki po 30-ak utakmica.

Očekivano Kemba Walker je bio najbolji strijelac ekipe sa 25,6 poena u prosjeku. Daleko iza njega je bio Lamb sa 15,3, a još dalje Marvin Williams i Cody Zeller sa 10,1 poenom u prosjeku. Njih četvorica su bili i jedini dvoznamenkasti u ekipi, a čak četiri igrača su između 8-9 u prosjeku. Osim Kembe apsolutno nitko nije iskočio. Zeller je bio najbolji skakač sa 6,8 skokova, a iza njega je bek Lamb sa 5,5 skokova. Centri su odradili jako loš posao za Hornetse ove sezone. Zeller je opet propustio trećinu sezone i centarska pozicija je bila ogromna rupa veći dio sezone. Kemba je naravno i najbolji asistent sa 5,9, a iza njega se smjestio veteran Parker sa 3,7 asista.

Igre Hornetsa u protekle dvije sezone:

Otišao Clifford, stigao rookie

Tek što je završilo posljednje kolo dvije ekipe su odlučile promijeniti svoje glavne trener. Možemo reći i očekivano. New York Knicksi i Orlando Magic su ekipe koje će u novu sezonu ući s novim glavnim trenerom. Došle su na naplatu loše igre obje ekipe, koje su sada u potrazi za novim strategom.

Dan nakon Knicksa i Magica još jedna ekipa koja je opet ostala bez playoffa je promijenila stratega. Jordanovi Hornetsi su se zahvalili Steveu Cliffordu na 5 godine suradnje i sada su u potrazi za novim trenerom. Ove godine su očekivanja bila velika u Charlotteu, pod velika smatram playoff. Doveli su Howarda i nadali su se da će on zajedno s Batumom i Kembom donijeti playoff u Charlotte. Nažalost nisu uspjeli, a cijenu je platio trener.

Poziciju je dobio još jedan Popov učenik, James Borrego. Postao je prvi Hispanoamerikanski trener u NBA Ligi. U Spursima je bio u dva navrata. Svoju NBA karijeru je počeo kao videookordator u San Antoniu. Posao je odrađivao vrhunski, pa ga je Pop unaprijedio u pomoćnog trenera. Prva runda sa Spursima trajala je od 2003. do 2010. godine, kada je prešao baš u Hornetse, ali New Orleans Hornetse, prije prije nego što se ekipa preselila u Charlotte. Nakon toga slijedio je Magic, gdje je po prvi puta bio glavni trener. No, samo do kraja sezone, nakon što je Vaughn otpušten. Vratio se u Spurse nakon toga, odradio kao pomoćnik još 3 godine, a nakon toga je napokon bio spreman za svoj prvi glavni posao.

Borrego izuzetno puno pažnje posvećuje detaljima, čemu najbolje može svjedočiti Greg Popović. Još dok je bio videookordinator, jednom je bio nespreman na Popovo pitanje, više zbog zbunjenosti, jer tada je tek bio na početku svoje karijere u Spursima. Tijekom 6 godina rada kao videookordinator u Spursima, Borrego je naučio kako na najefikasniji način izvući iz snimki ono što je potrebno. Pop je bio toliko impresioniran njegovim trudom, zalaganjem i na kraju rezultatima, da ga je jednostavno morao postaviti za pomoćnika. Kao i svi Popovi učenici, naučio je dosta, a iduća sezona će mu biti pravi izazov. Umjesto Kembe dobio je Roziera, koji je dao naznake da bi mogao voditi ekipu.

Bilo je dosta!

Poslije 8 dugih sezona Kemba Walker odlučio je napustiti Hornetse. Stigao je davne 2011. godine, a u tih 8 godina Hornetsi nisu uspjeli napraviti konkurentnu ekipu. Kemba je ubilježio samo dva nastupa u playoffu, a oba puta su izletjeli u prvoj rundi. Rezultat koji ponajboljeg beka Lige nikako ne može zadovoljiti. Još prošle godine Kemba je izrazio nezadovoljstvo.  -“U ovom trenutku želim pobjeđivati. Umoran sam od propuštanja playoffa, dosta mi je da ih gledam na TV-u.”- izjavio je Kemba. -“Uvijek sam se smatrao za igrača koji donosi pobjede. Kao da zaslužujem biti u playoffu – da se borim. To želim u budućnosti.”- jasan je bio Walker.

“Dosta mi je propuštanja playoffa”

Ove sezone činilo se kako je Kemba ipak promijenio mišljenje. Prvo je odlučio dati priliku novom GM-u Hornetsa. Sredinom sezone izjavio je čak i kako cijelu karijeru želi biti u Hornetsima, a čak je razmatrao i potpisati manji ugovor kako bi imali više novaca za pojačanja. Kemba je od Hornetsa mogao utržiti supermax ugovor, čak se i o tome naveliko pričalo. No, kako nije ostvaren zadovoljavajući pomak, Kemba je odlučio krenuti dalje. Dogovorio je sve s Celticsima, koji ekspresno prebolili odlazak Irvinga. Potpisao je max ugovor, a sigurno će biti puno konkurentniji u Bostonu, nego što bi čini se ikad bio u Hornetsima.

Nova zelena era

Kemba je svojim predstavama zaslužio epitet najbolje igrača Hornetsa u njihovom novijem dobu. Samo je rookie sezonu bio ispod 17 poena u prosjeku, a odmah je kao sophmore bio na 17.7. Za svojih 8 sezona u Hornetsima imao je u prosjeku 19,8 poena uz 5,5 asista i mnogo fantastičnih utakmica iza sebe. Najbolja ove sezone je bila protiv Sixersa kojima je utrpao okruglih 60 poena.

Sam protiv svih

Au revoir,Tony!

Francuski play i član šampionskih ekipa Spursa, Tony Parker, napustio je San Antonio prošlog ljeta i za 10 miliona dolara potpisao dvogodišnji ugovor sa Hornetsima. I to poslije 17 godina koliko je proveo u legendarnoj franšizi pod vodstvom Gregga Popovicha. Želeo je trener Spursa da ga zadrži u klubu, no tako nije mislio sam košarkaš, pa je odlučio da stavi točku na boravak u ovom NBA ligašu. Sada je konačno progovorio o razlozima odlaska, a oni – kako tvrdi Parker – nemaju veze sa novcem:

“Spursi su mi ponudili identičan ugovor kao i Charlotte, ali je to više bilo vezano za ulogu koja mi je namenjena u timu,” rekao je Parker. “Nije to pitanje novca. I važno je da ovo ljudi znaju, jer puno je njih u Spursima bilo ljuto zbog ovoga, misleći da mi franšiza nije dovoljno ponudila.”

Parker je trebalo da bude tek treća opcija na pozicija playa u Spursima, posle Dejounte Murraya i Patty Millsa, što on nije hteo da prihvati, i bude ‘pomoćni trener’ dok je još igrački sposoban.

Bio je vrlo dobra backup opcija za Kembu i uvjerljvio najopasniji igrač Hornetsa s klupe. Borrego je i u ovim godinama uspio izvući iz Parkera dostojnu sezonu. Nažalost i ove sezone je Parker mučio muku sa sitnim povredama zbog kojih je propustio 20-ak utakmica. Prosječno je ubacivao 9,5 poena uz 3,7 asista, nešto bolje nego prošle sezone. Parker je ipak nakon sezone odlučio reći zbogom košarci. I on je uvidio da to više nije to, jednostavno povrede i godinu su učinile svoje i Parker je objavio svoju mirovinu.

“Shvatio sam… više ne mogu biti Tony Parker”

Mladi nedovoljno dobri

Možda i najveći razlog Kembinog odlaska je to što Hornetsi trenutno i nemaju baš svijetlu budućnost. Jedna su od starijih ekipa Lige, izuzetno su neatletični, a uz to i kronično manjka šutera. Lamb je to iskoristio ove godine, te bio ponajbolji igrač ekipe, no i on je već u poznijim godinama. Najviše je razočarao Malik Monk. Osobno sam se (barem zasada) prevario oko Monka. Kada su ga uzeli prije dvije godine, 9. pickom činilo se da su dobili ponajboljeg beka šutera drafta, ali Monk zasada nije opravdao potencijal. Imao je nekoliko bljeskova, no to se zadržalo samo na tome. Upravo on je bio određen da postane glavna ispomoć Kembi u lovu na playoff, ali u dvije sezone je pokazao vrlo malo.

Rookie sezone je čak neko vrijeme proveo i u Gligi, ove sezone je igrao dosta bolje, no ipak možemo reći da je razočarao. Za šutera, 33% za tri poena uz samo 8,9 poena u prosjeku je ispod prosječno, a kod Borrega još uvijek nije startao. Lamb ga je totalno izbacio iz rotacije, Monk je ove sezone igrao samo 17 minuta u prosjeku. Drugi “pican” je Miles Bridges. On je ako ništa drugo donio prijeko potrebnu atletičnost u ovu ekipu, no statistike nisu bile presjajne. Bilježio je 7,5 poena uz 4 skoka u prosjeku, no još je puno rada pred njim. Igrama na Ljetnoj Ligi pokazao je kao stvari kreću na bolje, a barem će iduće sezone imati dosta prilike da pokaže na čemu je radio preko ljeta.

Razočaranju su bili i Batum i Zeller. Francuz je napokon bio zdrav, ali nikako nije mogao uhvatiti formu, pogotovo u napadu. Odigrao je 75 utakmica, a ova sezona mu je bila najgora nakon rookie sezone. Prvi puta u karijeru (nakon rookie godine) je imao jednoznamenkast broj poena u prosjeku, točnije 9,3. Prosjek asista je također pao, a povrede su izgleda učinile svoje. Batum je izgledao usporenije nego ikad i čini se da je krenuo u silaznu putanju. Kada god je Zeller na parketu Hornetsi izgledaju puno bolje. Problem je u tome što Zeller već treću sezonu zaredom propušta najmanje 20 utakmica. Prošle je odigrao samo 33, a ove je uspio nastupiti na njih 49.

Scary Terry preuzima stvar u svoje ruke

Iduće sezone Hornetsi će definitivno biti na dnu Lige. Čak i da Terry odigra sezonu izvan pameti, teško da će nadmašiti Kembine brojke. Također, Lamb je napustio ekipu i otišao u Pacerse, što znači da su Hornetsi izgubili dva najbolja strijelca. Zauzvrat su dobili rezervnog beka Kelta koji je na visokoj razini odigrao nekih 30-ak utakmica. Istina, Terry je u tim utakmicama pokazao potencijal, no pitanje je kako će to ispasti kad je sad on glavni i odgovorni.

Trener Borrego je zadovoljan s novom akvizicijom, te jedva čeka da vidi što Terry može. -“On je izuzetno mlad, a dosada nije puno igrao u Bostonu. Jedva čekam da vidim što može. Mislim da će se sjajno uklopiti u našu kulturu gdje je igra na obje strane terena jako bitna. Jako je motiviran, gladan, te sam siguran da je spreman za iskorak.”- izjavio je Borrego.

Scary Terry spreman za novu ulogu

Kako su završili 9. na Istoku pick opet nije bio u Top 10. Sada su birali 12. a uzeli su krilog centra s Kentuckya PJ Washingtona. Još jedan atletični igrač u rosteru Hornetsa, koji sada napokon mogu parirati ostatku Lige. Trebao bi se vrlo dobro uklopiti u ekipu. Hornetsima se sigurno svidio i veliki napredak u šutu na posljednjoj sezoni na Kentuckyu. Dobili su pravu modernu allround četvorku koji će sigurno već u rookie sezoni biti u ozbiljnoj rotaciji. Očekuje se napokon iskorak i Monka koji sada im prostora zablistati. Nema Lamba, a praktički Hornetsi i nemaju previše izbora na beku šuteru, osim njega. Lopti i minuta će imati, samo je na njemu da iskoristi priliku.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*