Neverovatan niz Hakeemovih ‘raketa’

Youtube / screenshot

U sezoni 1993 – 1994, Hjuston Roketsi predvođeni Hakim Olajdžuvanom otvorili su sezonu sa 15 pobeda.

Petorka Keni Smit, Vernon Maksvel, Robert Ori, Otis Torp i Hakim Olajdžuvon je, na čelu sa trenerom Rudijem Tomljanovičem i rezervistima Semom Kaselom, Metom Bulardom, Mariom Elijem i ostalima ostala je zabeležena u analima kao ekipa kojoj je to pošlo za rukom.

Prvi poraz te sezone Hjuston je doživeo od Atlante, pa je onda pobedio u još sedam utakmica, za fenomenalan skor 22-1. Nedostajala im je samo pobeda od izjednačavanja uspeha Niksa (23-1), iz sezone 1969/1970, što je do danas najbolji početni NBA niz sa jednim doživljenim porazom.

Tomljanovičev sastav dočekao je plej-of sa skorom 58-24, a u jednom trenutku je doživeo i četiri uzastopna poraza. U doigravanju, redom su pred Hjustonom padali Portland (3:1), Finiks Čarlsa Barklija (4:3) i Juta (4:1), a prva titula u istoriji franšize iz Teksasa osvojena je u nezaboravnom finalu protiv Njujork Niksa (4:3).

Hakim Olajdžuvon proglašen je te sezone najkorisnijim igračem lige (ispred Dejvida Robinsona i Skotija Pipena), a bio je i zvanično najbolji NBA defanzivac. Bila je to sezona za pamćenje.

Izvor: YouTube

Jedan od ključnih igrača u ovoj ekipi bio je Otis Torp, koji je igrao na poziciji krilnog centra a u karijeri beležio je preko 14 poena i 8 skokova. Njegova poslednja sezona u Houstonu (1993-1994) bila je jedina u kojoj je uzimao titulu, tada kao 31-godišnjak. Rocketsi su ga trejdali u toku naredne, još jedne šampionske, sezone u Portland.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*