Svetsko prvenstvo: Finale Srbija-Kanada?

FIBA

Preneseno sa: kosmagazin.com

Piše: Petar Kočović

Naslov je, naravno, hipotetičan, ali je izvučen iz veoma zanimljivog teksta koji nam je poslao prijatelj Petar Kočović, inženjer elektrotehnike, sportski radnik, entuzijasta sa širokim poljem interesovanja. Naš drug Pera stavio je nauku u službu košarke i sa grupom saradnika, vrsnih matematičara, formirao tim koji se na osnovu statističkih podataka i niza dodatnih kriterijuma prihvatio nezahvalnog zadatka prognoziranja ishoda predstojećeg Svetskog prvenstva u Kini. Iz teksta ćete, nadamo se, shvatiti metod koji je korišćen, a nama ostaje da poželimo da se prognoza iz naslova ostvari. Do početka Prvenstva objavićemo još neku analizu Petra Kočovića, aktuelniju jer će rosteri biti definitivni.

Da li danas šampion u košarci može da se odredi i pre počekta šampionata? Odgovor je DA! Prvi put u košarkaškoj istoriji, u sezoni 2018-2019 ekipi Toronto Raptorsa je prognozirano finale NBA lige, ali ne i šampionska titula. Prednost pre prvenstva imao je Golden Stejt. Odnos je bio 52.5:47.5 % za Voriorse.

Sve gore navedeno je tačno. Toronto je pobedio sa 4:2 u finalnoj seriji. Ali, ko je pre početka lige predvideo ovakvo finale? Retko ko. Golden Stejt je izgubio zbog povreda nekih ključnih igrača koji nisu igrali u finalnoj seriji. Ko je ovo mogao da predvidi samo par nedelja pre početka finalne serije. Niko.

U čemu je štos? U činjenici da danas postoji jedna nauka koja se zove “Data Science”  koja poprilično precizno predviđa razne događaje uključujući i oblast sporta. Nauka je još u začetku, a bazira se na  korišćenju mnogo statističkih podataka i metoda. Amerikanci na ovome rade već nekoliko godina i stalno unapređuju sisteme predviđanja. Oko dvadeset ekipa naučnika bavi se podacima u vezi košarke u SAD.

Rešio sam da napravim jednu takvu ekipu u Srbiji i da počnemo da pratimo sva dešavanja u vezi sa predstojećim Svetskim prvenstvom u košarci koje će se odigrati u Kini od 31. avgusta do 16. septembra 2019.

Da bi se „izračunao“ pobednik unapred, potrabno je da se „znaju“ rosteri svih ekipa koje se takmiče. Do pet dana pre početka prvenstva selektori ne moraju da odrede dvanaest igrača. Dakle, ekipe trenutno broje između 15 i 34 igrača koji su na takozvanom širem spisku kandidata. To znači da moramo da pronađemo podatke za sve te igrače, pa da ih kasnije izbacujemo iz timova ili da ih promenimo, kao što je to u slučaju ekipe SAD, gde je u dva navrata otkazalo 7 igrača. Pri tome,  osam selekcija nije objavilo šire spiskove. Argentina, na primer. A već igra pripremne utakmice.

Za ovu priliku sam pokupio ekipu od osam mladih pregramera koji matematiku imaju u malom prstu. Da bi se izračunalo koliko koji igrač vredi, opisano jednom brojkom, potrebno je mnogo matematike. U Evroligi,  takmičenjima FIBA postoji indeks koji se zove PER. To je skračenica od “Playe Efficiency Rate”. Ali taj PER uzima u obzir samo efikasnost u postizanju poena za 1, 2 i 3, skokove u odbrani i napadu, asistencije, rampe, osvojene i izgubljene lopte  samo na toj utakmici i u odnosu samo na datog protivnika. Nedovoljno i neprecizno. Može ovo da se računa i za sezonu, ali opet nije dovoljno.

Zato je ekipa koju ćemo nazvati “BASKETBALL DATA SCIENTISTS” rešila da uradi mešto mnogo komplikovanije: da pokupi podatek koji su uglavnom u istom formatu za sve igrače koji će igrati na Svetskom prvenstvu, sve njiove saigrače sa kojima su igrali u timovima u ligama, statistike cele ekipe, kao i statistike protivnika koje su ostvarili na utakmicama protiv njih! Na taj način se izračunava efikasnost igrača u datoj ligi. I to po odigranim minutima na utakmicama, vodeći računa da li je neki igrač odigrao utakmica u ligi (neke su propuštene zbog povreda, u nekim slučajevima su igrači na pola sezone promenili jedan ili više klubova, pa sve ovo treba da se nekako uključi).

Osim toga, igrači igraju u različitim takmičenjima. Neki dolaze iz NBA, najjače lige na svetu, neki su igrali Evroligu i domaću ligu. Moraju da se izbalansiraju igrači koji su igrali međunarodno takmičenje i domaće takmičenje.

Ovde može da se uoči puno toga: koje su lige jače, koji igrači su imali veći motiv u međunarodnim takmičenjima u odnosu na domaće lige i sl. A kao rezultat scelokupnog preračunavanja, svaki igrač je opisan jedistvenim brojem – nazovimo ga indeksom. Evo i prikaza pet najboljih igrača na narednom Prvenstvu, na osnovu rezultata u sezoni 2018-2019.

 Država Pozicija Godište Ime Prezime Klub Liga Indeks
GRE Small Forward 1994 Giannis Adetokumbo Milwaukee Bucks NBA 30.9
LTU Center Arturas GUDAITIS Olimpia Milan ITA 26.73402
SRB Center 1995 Nikola Jokić Denver Nuggets NBA 26.3
CAN Power Forward 1996 Brandon Clark Gonzaga Univeristy USA 26.04
MNE Center 1990 Nikola Vučević Orlando Magic NBA 25.5

Interesantno je da je Gudaitis, koji je igrao Evroligu i italijansku prvu ligu, drugi najjači igrač na Prvenstvu. Iznenađuje i Brendon Klark, koji dolazi sa Gonzaga univerziteta i izabran je u selekciju Kanade.  Ima sjajnu sezonu iza sebe. E sada, pitanje je da li će svi selektirani igrači, a ima ih 548, da nastupe za svoje selekcije. Sigurno da neće. Pri tome je 35 igrača već otkazalo nastupe ili je otpalo sa širih spiskova svojih selekcija. Najviše tumbanja je bilo u ekipi SAD.

Gregu Popoviću je otkazalo sedam igrača. Ne bilo kojih. Entoni Dejvis bi na prethodnoj tabeli bio drugi igrač na šampionatu sa 28.7 indeksnih poena. Zavaljujući ovom promenama i snage ekipa se menjaju. Ekipa koja ovo računa, na dan pisanja ovog teksta izračunala je dve snage ekipa:

  1. Na osnovu proseka celokupnih rostera
  2. Na osnovu najboljih 9 igrača (75% snage ekipe). Ova brojka je jako realna jer u proseku neki turnir igra 9 igrača – ostali imaju malu minutažu.

Kako prema ovim parametrima stoje nacionalni timovi u ovom trenutku? Na osnovu celokupnih rostera stvari stoje ovako:

USA 100
FRA 91
CAN 90
LTU 87
SRB 86

A na osnovu najbolji devet igrača SAD nisu prve!!!

CAN 100
FRA 96
SRB 90
LTU 88
USA 88

Kakve su šanse nacionalnog tima Srbije pre početka Prvenstva, dok još nisu objavljeni konačni rosteri (precizniji podaci će biti objavljeni pre samog šampionata)?

Srbija MORA da pobedi Italiju (79/70 indeks Italije) kao i Angolu i Filipine. Zatim u J  grupi Portoriko (72/56) i Španiju (86/77 trenutni skorovi).  U četvrtfinalu nas najverovatnije očekuju Rusi, pa u polufinalu ponovo Španci. Ova utakmica će biti đavolski teška. U drugom polufinalu nas čeka okršaj Kanade i SAD, koje će biti neporažene do tada. Kako sada stvari stoje, Kanada, sastavljena od NBA asova, sjajnih univerzitetskih i evroligaških igrača je trenutno najjača selekcija. Kanada već sada ima 11 NBA igrača na spisku. Plus Brendon Klark sa Gonzage. Biće to sjajan meč, kao i očekivani naš sa Kanadom u finalu.

Ali, da sačekamo još malo i vidimo ko će još da otkaže, ko neće iz drugih razloga da ide na Prvenstvo i ko će da se, ne daj bože povredi, pa na taj način oslabi svoju ekipu. Srbija, dakle ima sjajan raspored. I to treba iskoristiti. Ovo su brojke. Ostalo je na Saletu Đorđeviću i njegovom timu.

Nadajmo se novom dočeku na terasi Skupštine grada.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*