Detroit Pistons 2018-2019: U Motownu košarka polako umire

Košarka je na izdisaju u Motownu. Ova sezona je to potvrdila. Može se reći da je uspjeh čak i ostvaren, Pistonsi su ovu sezonu ušli u playoff, no okolnosti i budućnost ekipe je pod velikim znakom pitanja. Nakon razočaravajućeg 9. mjesta sezonu prije, Pistonsi su smijenili Stana van Gundya i doveli “najboljeg” trener u NBA Ligi, Dwyane Caseya. Čovjek je s Raptorsima ostvario sjajan uspjeh u regularnoj sezoni, no sindrom Lebron nije uspio riješiti. Tako je osvajač nagrade za Trenera godine u NBA ostao bez ekipe. Pistonsi su mu pružili šansu, a možemo reći da je izvukao najviše iz ovog rostera. Realnost je nažalost 8. mjesto i metla u prvom krugu. Teško da se i moglo više, Griffin je učinio sve da pokuša popraviti stvari, tu i tamo je imao pomoć od Drummonda, no nedostatak kvalitete u ostatku rostera je jednostavno bio prevelik.



Ovu sezonu Pistonsi su završili na 8. mjestu Istoka, sa 2 pobjede više od Hornetsa. Score je također bio bolji, za čitave dvije pobjede. Sezonu su završili sa točno 50% učinka, odnosno imali su 41 pobjedu i 41 poraz. Sezonu su odigrali u promjenjivom tonu, no najgori period je bio u 12. mjesecu te prvom dijelu prvog mjeseca. U 20 utakmica uzeli su samo 4 pobjede i tako si dobrano otežali nastavak sezone. Povredom Griffina koncem sezone su gotovo uprskali stvar, no imali su sreće što su Hornetsi u relativno sličnoj situaciji s rosterom, pa nisu iskoristili čak 4 poraza Pistonsa u posljednjih 6 utakmica sezone. Tek su se pobjedama protiv davno otpisani Knicksa i Grizzliesa malo popravili stvar.

BasketballReference

Najbolji strijelac je očekivano bio Blake Griffin, alfa i omega ove ekipe. Čovjek je drastično poradio na šutu, pa je sad postao i izuzetno opasan iza linje 7,24, čime je sjajno nadomjestio manjak ekslozivnosti koji ga je stigao s godinama i silnim povredama. Blakeu je ovo bila ponajbolja sezona u karijeri. Prosječno je postizao 24,5 poena, uz 7,5 skokova , preko 50% šuta za dva poena te gotovo 40% iza linije 7,24. Prilagodio je igru, nema više toliko skokova, no tu je Drummond za te stvari, Blake se sada potpuno posvetio zabijanju i kreiranju. Dre je odmah iza njega sa 17,3 poena i 15,6 skokova s kojima je i predvodio Ligu. Iza njih je Jackson koji po brojkama nije razočarao, ubacivao je 15,4 poena uz 4,2  asista. Nažalost na parketu nije izgledao niti približno kao igrač koji je bio odličan u Thunderima, te još uvijek se čeka da opravda veliki ugovor koji je dobio od Pistonsa. Osim navedenog trojca još su Bullock i Ellington bili dvoznamenkast, no Reggie je propustio polovicu sezone, dok je Ellington stigao kao bi malo “ugasio” gorući problem nedostatka šutera u ovoj ekipi.

Zalutali brod pronašao kormilara

Krajem prošle sezone velike promjene su se desile u Detroitu. Stan the Man, alfa i omega u Pistonsima, dobio otkaz. Odjednom su ostali bez glavnog trenera, predsjednika košarkaških operacija i GM-a. Draft se počeo približavati, ekipe su polako krenule u planove za iduću sezonu, a Pistonsi se nisu makli s mrtve točke. Umjesto Stana na vruću klupu iz Motowna sjeda, aktualni Trener godine Dwayne Casey. Bivši trener Raptorsa prešao je u konferencijskog rivala.

Casey je ostvario ove sezone određen napredak. Izvukao je maksimum iz Griffina i ove ekipe, no ponavljamo, nedostatak kvalitete je očit. No, Caseyeve ideje se vide u igri Pistonsa, te je svakako napredak u odnosu na prošlu sezonu. Nešto je izmijenio ulogu Griffina, a čak je i Drummonda počeo više uključivati u samu igru i kreiranje napada. To je solidno funkcioniralo, no uz sve navedeno još se morao boriti i s povredama. Glavni šuter Bullock je odigrao samo 44 utakmica, rezervni bek Ish Smith nešto više, a i Griffin je propustio 10-ak utakmica. Pohvalno je što je davao sve više prilike Kennardu kao najboljem prospektu kojega Pistonsi imaju na rosteru. Nažalost, dok se roster ne promijeni, Pistonsi će i dalje tavoriti u sredini Lige, bez obzira na sav Caseyev trud i zalaganje.

Blakeova transformacija

Od dolaska u Ligu Blake Griffin je na glasu kao jedan od najboljih letača Lige. “Lovac na glave” u svojoj rookie sezoni stavio je na poster mnoge igrače, a njegova kucanja preko Mozgova i Perkinsa se i dan danas pamte.

Beskompromisno je išao na obruč tijekom svoje čitave karijere. Nažalost kako to obično biva sa igračima koji imaju sličan stil igre, Blake je proživio kalvariju s povredama. Samo je u rookie sezoni odigrao sve 82 utakmice, a recimo u sezoni 2015/16 odigrao je samo 35 utakmica. Idućih sezona propustio je minimalno 20 utakmica. Dolaskom u Pistonse počela je njegova transformacija. Pogotovo dolaskom Caseya, Blake je sve manje i manje igrao “na silu”. Njegova produkcija nije opala, dapače Blake je ubacivao najviše poena u karijeri ove sezone. Postao je point forward, igrač od kojega najviše zavisi napad Pistonsa.

Počeo je ispaljivati trojke, ove sezone je imao ravno 7 po utakmici s vrlo dobrih 36,2%. Za dva je već standardno preko 50%, a jedino što je “patilo” su skokovi. Imao je 7,5 u prosjeku, no pored Drummonda koji je imao preko 15 ne možemo to smatrati za veliki pad u igri. Jednostavno je taj dio posla prepustio Dreu, a on se pozabavio drugim stvarima. Kreacijom i ubacivanjem poena. Blake je ove sezone dao sve od sebe da Pistonsi budu konkurentni i uspio je izboriti playoff, no kako to obično biva već kog njega, zbog povrede je gotovo propustio playoff. Također njegova povreda skoro je izbacila Pistonse iz doigravanja, jer su u posljednjih 6 utakmica nanizali 4 poraza zaredom, a tek su se u posljednje dvije izvukli. Pokušao je igrati protiv Bucksa, no vidjelo se da je povređen. Prvenstveno jer je imao ogroman povez koji je držao koljeno, a i na njegovim pokretima se vidjelo da trpi velike bolove. Nije uspio ništa drugo, no ublažiti poraz od GIannisa i kompanije.

Tijekom sezone postojalo je određeno nezadovoljstvo. Iako je početkom sezone izjavio kako mu je drago što je otišao iz Los Angelesa i malo se smirio, nekonkurentnost ekipe ga je dovela do ludila. Sredinom sezone je istraživao i trade opcije, no ipak je ostao član Detroita.

Don’t forget ’bout Dre

Najbolji skakač Lige nastavio je raditi ono u čemu je najbolji. No, također možemo vidjeti dosta dobar napredak u njegovoj igri. Stan the man je počeo koristiti Dre kao point centera, a Casey je nastavio tim putem. Sve više i više je Dre bio uključen u napad, bilo kao screener ili kao dodavač sa vrha reketa. Solidno se snašao u ovoj ulozi, a rad na tehnici se isplatio, jer su centri morali paziti i na njegov ulaz. Šut je i dalje najveća boljka, no Dre naporno radi kako bi i to doveo u nekakvu normalu. Prvo je krenuo sa slobodnim bacanjma, koje je sa poražavajućih 35% doveo na pristojnih 60% ove sezone. Imao je i najbolju napadačku sezonu karijere, 17,3 poena u prosjeku su njegov carrer high, a uz to podigao je i prosjek šuta u odnosu na posljednje 3 sezone.

Prije dva ljeta počeo intenzivno raditi na svom šutu, koji mu je bio najveća boljka tijekom karijere. Postotak slobodnih bacanja mu je drastično porastao ove sezone, te se iz klasičnog ciglara i česte mete “Hack-a-Shaq” taktike, preobrati u relativno pouzdanog šutera. Sa očajnih 38% popeo se na respektabilnih 60%. Prošlo ljeto unaprijedio je treninge, no još uvijek nije pokazao rezultat toga na terenu. Istina, podigao je broj upućenih trojki sa 0,1 na 0,5 u prosjeku, no to je i dalje relativno mal uzorak. Preko ljeta se opet bacio na rad, a prema onome što smo vidjeli na Miami Pro Am-u mogli bi gledati malo drugačijeg Drummonda iduće sezone. Sasuo je 53 poena, a najviše se istaknuo sa čak 6 pogođenih trojki. Naravno, bilo je mnoštvo zakucavanja koji su njegov zaštitini znak, ali čini se da je uspio dodati još jednu dimenziju svojoj igri. Sigurno neće i u NBA pogađati 6 trojki po utakmici, no izgleda sigurnije u sebe i sigurno će uzeti više šuteva.

Dre poput Currya!

Play off run

Sam plasman Pistonsa u play off može se smatrati rezultatskim uspjehom. A tamo su ih čekali apsolutni favoriti.

Milwaukee je u duele ušao kao tim sa najboljim učinkom u ligi, tim koji je od luzera postao jedna od najatraktivnijih ekipa u ligi. U duelima sa Pistonsima koji su play off ušli na mišiće demonstrirali su svu svoju raskoš, raznovrsnost, talenat i dominaciju. Giannis je bio nezaustavljiv (25.4 poena, 11. 2 skoka) u četiri duela koja su Bucksi ubedljivo dobili, a pomoć je imao od Middletona (18.4 poena) i Bledsoa (16.6 poena). Bez Blake Griffina, koji je zaigrao u seriji rovit, Detroit nije imao načina da zaustavi Buckse i ishod serije bio je izvestan – lagana metla za prolazak Bucksa u drugi krug.


Milwaukee Bucks (1) – Detroit Pistons (8)  4-0


Šta dalje?

Pistonse čeka surova i teška budućnost. Na draftu su uzeli Francuza Doumbiyu, koji je atletski freak, no po košarkaškom znanju još uvijek nije spreman za NBA Ligu. Također fizički također nije dorastao NBA duelima, no Pistonsi su izgleda nešto vidjeli u njemu. Ima velik potencijal, no problem je što Pistonsim gori pod nogama. Griffin nema još puno sezona u nogama, Dre bi također mogao dati “petama vjetra” ukoliko se stvari ne promjene u Pistonsima. Tako da na draftu trebaju tražiti igrače koji su potencijali, no isto tako igrače koji odmah mogu doprinjeti timu. Sekou će sigurno biti dobar NBA igrač, barem kao rotacijska opcija, no u prvoj sezoni čak ni to ne može pružiti.

Glavna vijest za Pistonse ovoga prijelaznog roka je dovođenje Derricka Rosea. U Wolvesima je pokazao da još uvijek itekako pripada NBA Ligi, no problem s povredama i dalje visi u zraku. Ukoliko uspije spojiti sezonu bez povreda, Pistonsi su našli startnog beka. Osim toga roster je manje viši isti. Koncem sezone stigao je Thon Maker i Mykhailuk igrači koji imaju potencijal, a sada će sigurno dobiti šansu. Moraju ju iskoristiti, jer Pistonsima je nasušno potrebna klupa. Osim njih, Snell, Frazier i Morris će se pobrinuti da imaju rotaciju, no sigurno će barem još jedan mladi igrač morati iskočiti ukoliko opet žele biti konkurentni.

1 Trackback / Pingback

  1. Central: MVP lige, odbrambeni bastioni, i otpisani Cavsi - Ostatak Sveta

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*