Orlando Magic 2018 – 2019: Polijeće ‘magija’ uz đetića All Stara!

Tim bez kompasa i vizije. Tako je izgledao Orlando u poslednjih nekoliko sezona, posebno u poslednje dve kada pod palicom trenera Vogela nisu uspeli da naprave iskorak, niti značajniji rezultat. Nije se previše šanse za to davalo ovoj franšizi niti u ovoj sezoni, u koju su ušli sa novim vlasnikom (stari je preminuo), i novim trenerom. Nije više bilo Paytona, nema Hezonje, nema Biyomba, eksperiment sa Vogelom je propao. Kako dalje? To je bilo pitanje svih pitanja.

Tim se najviše uzdao u plejadu mladih igrača koji su stigli proteklog leta, pre svega Mo Bambu, i one koje su poput Aarona Gordona ili Nikole Vučevia postali simbol franšize.

Sa Augustionom na playu, Grantom kao backupom, Fournierom na dvojci, Simmonsom na trojci, i Gordonom i Vučevićem koji će činiti par Orlandovih visokih momaka pod košem teško da se mogla očekivati spektakularna košarka.

No, rezultati su nas razuverili. Orlando je nakon nekoliko sušnih sezona…



…konačno ušao u play offu, i rezultatski se ekipa tamo nije obrukala. Sa 42 pobede u regularnom delu, Magic je bio najuspešniji tim u Southeast diviziji.

Nakon dužeg vremena – play off

Iza ekipe Orlando Magica je zapravo jako dobra sezona.  U nju su ušli očajno, sa samo 2 pobede u prvih 7 utakmica. Činilo se kako nas očekuje još jedna tmurna godina u Orlandu. No, nakon slabijeg starta, već u novembru franšiza je pokazala značajni napredak i tokom ovog meseca dobili su čak 9 do 16 mečeva i tako su krenuli u pozitivan score.

No možda su najbolju formu igrači Orlanda pokazali uoči i nakon All Stara, kada su u serijima od po pet pobeda negativan score (22 pobede i 32 poraza od 5 februara), okrenuli na konačnih 42 pobede i 40 poraza, dakle u samo dva meseca ostvarili su 20 pobeda uz svega 8 poraza. Poslednje četiri pobede u nizu protiv Knicksa, Hawksa, Celticsa i konačno – direktnih konkurenata – Hornetsa, u rasponu od nekoliko dana, doveli su ih do plasmana u doigravanje.

Orlando, we made it!

Play off run

U play offu su naleteli na velike favorite, ekipu iz Kanade koja je sa Kawhi Leonardom u timu preko noći postala kandidat za prsten. Raptorsi su u ovu sezonu krenuli na sve ili ništa. Očekivalo se da će lagano prošetati kroz seriju, no Orlando ih je iznenadio i dobio je prvi meč na otvaranju serije, na krilima sjajnog playa DJ Augustina. Ispostavilo se da je to sve što je Magic uspeo pokazati.

D.J. šokirao Raptorse

Kawhi Leonard i Pascal Siakam nerešiva su enigma bili za ekipu Orlanda, a iskusni Lowry sjajno je dirigovao igrom svog tima, uz statistički nevidljivog Marca Gasola (8.3 poena, 4.8 skokova) koji je defanzivno bio fantastičan i potpuno je neutralizovao najboljeg igrača Orlanda, Nikolu Vučevića koji je seriju završio sa 11.2 poena i 8.2 skokova.


Toronto Raptors (2) – Orlando Magic (7), 4 – 1


Đetić odleteo do All Stara

Najveći razlog ovakvih igara Magica je naše gore list, crnogorski centar, Nikola Vučević. Bio je čak na odlasku iz kluba početkom sezone, zadržali su ga i nisu se pokajali.

Već od samog starta, kada je Orlando pokazao zube i tokom novembra napravio dobru seriju, Vučević je prikazivao fantastične partije. Bio je odličan na obe strane terena, a posebno efikasan u napadu:

Igrač mjeseca: Nikola Vučević, Orlando Magic

Sezonu je završio kao najbolji strelac i skakač kluba, ubedljivo najbolji igrač i – novopečeni All Star. Učinak od 20.8 poena i 12 skokova u (svega) 31 minutu igre, zaista nije za bacanje. Plus je uveo vrlo bledi tim Orlanda u play off što je zaista veliki podvig.

”Fantastičan je osjećaj. Niko ne zna kroz šta sam prolazio tokom šest godina u Orlandu. Toliko poraza, izgubljenih bitaka, sumnji i preispitivanja…”, rekao je Vučević američkim novinarima nakon što je Orlando obezbedio play off.

 

Nikola Vučević

Solidna realizacija od 52%, i za centra veoma dobrih 36.4% za tricu, gotovo četiri asista i 1.1 blokada prosečno pokazuju da je Vučević izrastao u kompletnog košarkaša, nosioca tima. Vučevićev PER iznosi 25.5 i deveti je najviši u ligi, a njegovih 60 double-double učinaka jest trećim najvišim skorom NBA.

‘Zaboravljeni’ pick i razočaravajući Bamba

Seća li se neko 1. picka sa drafta 2017? Da, zove se Markelle Fultz i nakon dve očajne sezone u 76ersima, prožete povredama i nedoumicama, u toku prošle sezone trejdan je u Orlando. Gde još uvek nije zaigrao.

Krajem decembra 2018., 20-godišnjem košarkašku je dijagnostifikovan poremećaj vena i nerava koji prouzrokuje bol u ramenima, vratu i prstima. On je i pre toga izbivao sa terena, i to je samo nastavak sage sa povredom ramena iz njegove debi sezone. U dve godine je za 76erse odigrao mizernih 33 meča. U Orlandu, čiji je još uvek član očekuju njegov povratak na teren, no kad je Fultz u pitanuju sve je moguće!

Misteriozna povreda i dve godine agonije za prvog picka iz 2017

Šta reći za Mo Bambu, mladića impresivnog raspona ruku i fizičkih predispozicija. Nakon što je bio najveći hype naproteklom draftu, Bamba je krenuo da se bori za svoje mesto pod NBA suncem. No, povreda ga je omela da pokaže svoj puni potencijal.

Mladi Mo je na 47 utakmica ove sezone, koju nije završio zbog povrede, igrao u proseku 16 minuta, a beležio je 6.3 poena, 5 skokova, i 1.4 blokadu, uz iznenađujuće dobar šut za tri poena (32.7 %). Inače, igrač je sa najvećim rasponom ruku na nekom od NBA draftova, sa čak 2.39 metara. No, kako sam Bamba kaže Kawhi i dalje ima veće šake od njega!

Kako dalje?

Nakon sumornih godina Orlando nas je iznenadio prošle sezone i došao do play offa. No, pitanje je kako će klub izgledati u narednoj sezoni. Uspeli su zadržati Vučevića i potpisati ga na naredne četiri godine, što će samom igraču ali i franšizi ponuditi potrebnu stabilnost u narednom perodu. Najbolji igrač franšize bio je tražena roba u celog ligi, i Vučevića su svi želeli videti u svojoj ekipi.

Zadržavanjem Vučevića Orlando je pokazao odlučnost da gradi na postojećim temeljima što ovoj mladoj franšizi daje puno prostora za napredak. Posebno ako se Fultz i Mamba oporave i počnu razvijati na način na koji je to od njih očekivano.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*