Oklahoma Thunder 2018-2019: Lillard otvorio vrata novog rebuildinga

Još jedna razočaravajuća godina je iza momaka iz Oklahome. Unatoč MVP sezonu PG-a, još jednom TD prosjeku Westbrooka nisu se uspjeli pomjeriti niti jedan korak dalje u odnosu na prošlu sezonu. Lillard ih je nevjerovatnim šutem sa preko 8 metara poslao na pecanje, i kasnije će se pokazati da je zabio posljednji čavao u nizu za ovu ekipu. Sezona je počela obećavajuće.

PG je odmah na početku prijelaznog roka objavio kako ostane u Thunderi.  Možda pomalo neočekivano, no PG je odlučio produžiti ugovor s Thunderima. Prvotno je izgledalo da mu je Oklahoma samo usputna stanica do Los Angelesa, no PG je izabrao malo drugačiji put.

Prošlogodišnju nastup u playoffu možemo slobodno nazvati fijaskom za ekipu Thundera. Baš zbog toga, PG-eva odluka da ostane je bila donekle iznenađujuća. No, iako je Westbrook godinama etketiran kao “loš” suigrač, PG je baš zbog njega ostao u Oklahomi. Obojica su profitirali zbog toga. West je počeo igrati nešto racionalnije nego inače, te čak i voljno predaje štafetu u ovom trenutku najboljem igraču Thundera – Paul Georgeu. Na kraju, nije ni to pomoglo.

Thunderi su sezonu završili sa 49 pobjeda i 33 poraza, što je bilo dovoljno za 6. mjesto Zapada. Obrana je predvođena Georgeom i Adamsom bila na visokoj razini. Bili su 4. ekipa po defenzivnom ratingu,  no problem je predstavljao napad. Manjak šutera u ekipi jako je uticao na spacing ekipe, što je uvelike smanjilo prostor Westu za manevriranje u postavljenim napadim. Ni Ferguson, niti Diallo a bogami ni Russell nisu dobri šuteri izvana i većina stvari je išla preko PG-a. On jest sjajno reagirao, sezonom karijere no nije uspio sam izvući ovaj napad iz blata.

BasketballReference

Grom kojega smo čekali

Paul George je odigrao  sezonu karijere. U svim statističkim kategorijama bilježi najbolje brojke u karijeri i to je dobrano premašio sve brojke karijere. Bilježio je 28 poena u prosjeku, a dosada najbolja sezona mu je bila 2016/17, posljednja u Pacersima u kojoj je ubacivao 23,7 u prosjeku. Osim poena rekorde je ostvario i u skokovima, asistima i ukradenim loptama.

Bez imalo razmišljanja i gledanja u njegove brojke kroz karijeru, možemo ustvrditi da je PG odigrao sezonu života. Tko bi rekao da će PG nakon onakve povrede igrati ovako dobro. Trenutno PG-a možemo svrstati u sferu “nedodirljvih” Hardena, Giannisa i Leonarda, trojac “nedodirljvih”.

PG beleži 28.7 poena po meču (najviše u karijeri), beleži 8 skokova (najviše u karijeri), 4.1 asistenciju (također najbolji prosek karijere), ima 2.3 ukradenu loptu (naj u karijeri, i po ovome drži prvo mesto u ligi), za tri poena gađa sa 40.6 % uspešnosti (također najbolje u karijeri).

Početkom godine smo pisali o velikoj sezoni kakvu igra PG, odnosno kako Thunderi polako ali sigurno postaju legtimna opasnost na Zapadu. Od tog trenutka, PG a i Oklahoma igraju sve bolje i bolje. Pacersima je bio odličan, no ovo je neka druga dimenzija. Npr, u 7 sezona u Pacersima (možemo reći i 6, jer jednu je pauzirao zbog loma noge) samo je 5 puta postigao 40 i više poena. Ove sezone, PG je imao 6 utakmica sa 40+ poena.

Povreda ramena koncem sezone dobrano ga je usporila. Nakon toga više nije izgledao kao MVP kandidat i dosta se mučio sa šutom. Problematično rame mu je stvaralo velike probleme, a nažalost po Thundere ta igra se prenjela i na playoff. PG nije bio na razini protiv Blazersa. Prosječno jest ubacivao 28 poena, no uz vrlo lošu efikasnost. Trojke je šutirao malo iznad 30%, a ukupni šut je bio nešto više od 42%. S takvim PG-em Thunderi nisu konkurentni. Da bi dobijali on treba biti na MVP razini, kao što je bio kroz većinu sezone. Ovo je označilo i još jedan raspad Thundera. Ispadanjem u playoffu PG je odlučio kako treba krenuti dalje. Tradeali su ga u Clipperse, koji su uspjeli upariti njega i Leonarda.

Oda Russellu

Posljednje tri sezone Russella Westbrooka u Thunderima su bile povijesne. Postao je jedini igrač koji je u tri uzastopne sezone bilježio triple double u prosjeku. Nažalost, nevjerovatne sezone nisu kapitalizirane. Svake godine izletjeli su u prvom krugu playoffa. Prošle sezone doveli su Paula Georgea, očekvali su da su napokon pronašli idealnog partnera za Westbrooka. PG-u se ništa nije moglo prigovoriti. Najbolja sezona karijere je iza njega, bio je do samog kraja u priči oko MVP nagrade. West je i dalje bilježio TD prosjek, a Lillard ih je opet izbacio u prvom krugu.

Kako je on prošle sezone potpisao novi ugovor s Oklahomom i najavio borbu za naslov uz svog novog sudruga Westbrooka. Stvari se nisu odvijale kako su zamislili. Regularna sezona je bila turbulentna, s promjenjivom formom Westa, dok je PG uspio držati konstatnu i ostvariti najbolje brojke u karijeri. To je uzelo danak, pa je PG doživio povrede oba ramena, što ga je dobrano usporilo u playoffu.

West je od ove sezone u očitom padu. Brojke su mu bile osjetno slabije nego prijašnjih sezona, efikasnost je također bila u silaznoj putanji. Ubacivao je manje poena uz slabije postotke šuta, konkretno pao je sa 31,6 poena prije tri sezone, na 22,9 ove sezone. Treba dodati i kako je bio očajan sa linije bacanja, imao je 65% prosječno u sezoni. PG je imao veći usage rate od njega, što je normalno s obzirom kakvu je PG imao sezonu. Odnosno, West je u tolikom padu da su Thunderi ostvarili samo 2 pobjede više sa PG u postavi.

Iza linije 7,24 West je gotovo beskoristan, jer trojke u karijeri šutira očajnih 30%. Prošle sezone je nešto više šutirao za tri poena, no prosjek mu je čak i pao ispod 30%, konkrentno bio je na 29%. Također uputio je preko 100 šuteva više za dva poena od trojki. Najviše je carinio loptu u timu, a kako je njegova igra doživjela pad, više nije izgledao tako dominantno. Istina, postao je prvi igrač ikada koji je imao tri sezone zaredom triple double prosjke, no to im nije donijelo ništa više od ispadanja u prvom krugu playoffa.

Presti je uvidjeo da ovo nema smisla. Prvi je otišao PG, na nagovor Leonarda, a nakon odlaska i Granta koji je bio jako koristan ove sezone, bilo je samo pitanje vremena kada će otići i Westbrook. Miami je bio legitimna opcija, no sinoć su Rocketsi postigli dogovor s Prestiem i West je završio kod Hardena. Oklahoma se dobrano “oparila” iz ove dvije razmjene. Umjesto PG-a su stigli Shai Gilgeous-Alexander i Galinari, te hrpa pickova u nadolazećima godinama. Za Westa su dobili Chrisa Paula, te četiri izbora prve runde (dva picka, te dvije zamjene pickova*). Solidan Prestiev posao.

Daj malo loptu brate!

Dok je igrao za Thundere Russ je pružao nevjerovatne partije, čak tri sezone zaredom je imao triple double prosjek, nešto što dosada nikome nije pošlo za rukom. Iako ju bilježio strašne brojke, West je bio možda i najkritiziraniji igrač Lige. Davitelj lopte, nabijač statistika, choaker… samo su neki od “epiteta” koje je nosio Russ. Dobro se borio s tim kriticizmom, a u njegovu obranu stao je i slavni Sir Charles Barkley.

-“Jako mi je žao Westbrook. On je čovjek koji uvijek daje 150% od sebe, a sve što dobija je kritike. To me baš ubija. Da li je on savršen igrač? Naravno da nije, ali svaku utakmicu daje svoj maksimum, a ja kao bivši igrač i navijač ću ga uvijek podržavati.”- rekao je poznati “Brbljavac”.

Usprkos negativnim komentarima Westbrook će sigurno ostatati zapisan kao jedan od najboljih igrača u povijesti franšize. Uz Currya bio je najlojalniji igrač, odnosno najduže je ostao s ekipom koja ga je draftovala. Dao je sve Oklahomi, no jednostavno nije išlo. Možda će s Hardenom u Rocketsima imati više sreće.

Dobri duh Thundera

Nekima je možda iznenađenje, no Oklahoma Thunderi su odlučili povući broj 4 iz upotrebe. Taj broj je nosio Nick Collison, igrač koji je čitavu svoju karijeru proveo u ovoj franšizi. Nick je bio ne posebno talentiran krilni centar, no bio je izuzetno jak, vrijedan i pametan igrač koji je jako puno značio Thunderima. Njega su izabrali još Sonicsi 12. pickom 2003. godine, a kasnije je zajedno sa franšizom prešao u Oklahomu.

Njegova najbolja sezona je bila posljednja sezona Sonicsa u povijesti. Te godine je postizao 9,8 poena u prosjeku, a hvatao je 9,4 skoka u prosjeku. Bio je solidan obrambeni igrač, glue guy i jedan od onih koje bi svi htjeli imati u ekipi. Čak je i pred kraj karijere bio jako koristan, iako je imao loše statistike. Odlučio je početkom ove sezone otići u penziju, a umirovio se kao “dobri duh” svlačionice Thundera.

Baš iz tog razloga, umirovljenje dresa i nije toliko iznenađenje. Collison je proveo svoju karijeru u ovoj franišizi, bio je tu od početka, te ostao do kraja. Ujedno je ovo i prvi dres koji su Thunderi povukli u svojoj povijesti.

Bio jednom jedan tim

Oklahoma City Thunder ime je pod kojim ovu franšizu pratimo poslednjih 10 godina. Franšizu koja je nasledila jedan od atraktivnijih timova 1990ih, Seattle Supersonicse. I franšizu koja je za samo 4 godine postojanja, putem drafta, kreirala toliko moćan tim da su 2012 igrali u velikom NBA finalu. Na putu do finala stradali su aktualni šampioni Mavsi (4 – 0), Lakersi (4 – 1) i u finalu konferencije – Spursi (4 – 2).

Tada su u velikom finalu naleteli na moćni Miami Heat, koji su predvodili Lebron James, Dwyane Wade i Chris Bosh, i nakon početne pobede, izgubili su četiri u nizu. U svoju jedinu šansu do sada da osvoje titulu. Oklahoma je sa kapitenima – Durantom i Westbrookom – te Hardenom i Ibakom u rosteru, i nekoliko veterana (Mohammed, Fisher) bila drugi najmlađi finalista u NBA istoriji.

Pitamo se šta bi bilo da je ekipa ostala na okupu. Harden je već toga leta trejdan u Houston, nešto posle otišao je Ibaka, a leta 2016 i Durant, i to u redove velikog rivala – Golden Statea. Sada je i posljednji član legendarne ekipe, Russell Westbrook otišao. Mijenjan je u Rocketse, a Thunderi kreću isponova. Mnogi su ovom potentnom timu predviđali vladavinu NBA. Nažalost do toga nije došlo.

Russell Westbrook je zadnji koji je ostao u ovom timu čiji je bio neprikosnoveni lider, a nedavno je ušao u istoriju kao jedini igrač u NBA koji je tri sezone zaredom imao triple double prosek. Kevin Durant koji je dva puta redom sa Warriorsima bio prvak i MVP finala. James Harden je lider Rocketsa, prošle sezone bio je MVP, a ove sezone obarao je mnoge rekorde kada je košgeterski učinak u pitanju. Serge Ibaka daje veliki doprinos Raptorsima koji su dolaskom Kawhi Leonarda dobili i šampionske ambicije.

I da svi timovi za koje nastupaju Durant, Harden, Ibaka i Westbrook i ove ali i prošle sezone bili su među favoritima su za osvajanje titule, doduše neki sa više šanse, a neki sa manje. Zaista, da su ostali na okupu ovo bi bio jako moćan tim. A možda i ne bi? A možda je u pitanju i hemija, koja nije bila idealna, pa i pored sjajnih imena i individualaca tim nikada ne bi dosegao svoj zenit.

Zanimljivo je i da je dve i po sezone sa ovim timom proveo i Nenad Krstić (od 2008 do 2011 kada je otišao u Boston), a u tom periodu odigrao je 169 utakmica za OKC, a najuspešnija mu je bila sezona 2008-09 kada je beležio 9.7 poena i 5.5 skokova u proseku.

Playoff run

Loša serija pred kraj sezone i Thunderi su na gustom Zapadu pali na 6. mjesto.  Prvi krug im je tako donio Blazerse. Činilo se dobar matchup za Thundere, pogotovo kad uzmemo u obzir da su Blazersi ostali bez našeg Nurkića. Lillard i McCollum su mislili drugačije. Thunderi su ih podcijenili.

Košarkašku lekciju održali su Blazersi timu OKC-a koji je apsolutno razočarao u ovoj seriji. No, ekipa za koju smo tvrdili da ima potencijal pokazala je da je najneshvatljivija ekipa u ligi. Imali su na raspolaganju PG-a, Westbrooka, Adamsa, sjajnog Schroedera, no loša forma koja datira od All Stara, prenela se i na play off. Jedno ime obeležilo je seriju – Damian Lillard. Play Blazersa uništio je OKC, gađao i pogađao nemoguće a način na koji je overio četvrtu pobedu i potvrdu prolaza u drugi krug, samo pokazuju koliko je velik i samopozdan igrač. Jusuf Nurkić kojeg nije bilo na terenu, bodrio je svoj tim sa tribina i to je bilo vrlo značajno za tim Portlanda. Sa druge strane taktički nezreo pristup OKC-a, nekorištenje Adamasa i drugih oružja koja su mogla pomoći u borbi sa Portlandom, sigurno su za preispitivanje.

Portland TrailBlazers (3) – Oklahoma Thunder (6),  4 – 1



Što dalje?

Ekipa koja je nakon ljeta doživjela možda i najveće promjene. Razočaravajući nastup u playoff ih je potakao da krenu ispočetka. Presti je udovoljio PG – u i West, te ih je tradeao, a zauzvrat je dobio hrpu igrača i pickove. Koga na raspolaganju imaju Thunderi. Kroz nekoliko trejdova koje su obavili u protekle dve nedelje, otišli su nosioci tima – Russell Westbrook, Paul George, te vrlo bitan igrač Jerami Grant. No, došlo je nekoliko igrača sa iskustvom, potencijalom, a ekipa je uspela da zadrži nekoliko bitnih igrača poput Schroedera, Adamsa, Robersona (ukoliko se oporavi biće važna karika u igri Thundera).

Roster ne izgleda loš. CP3 je još uvek kvalitetan bez obzira na godine i sklonost povredama, Schroeder je bio solidan u protekloj sezoni, a Gigleous-Alexander je u Clippersima pokazao da ima puno potencijala da postane dobar play. Ako dodamo tu Gallinarija koji je bio jedan od najboljih igrača play off Clippsa iz proše sezone, te čvrstog Adamsa, oporavljenog Robersona, dobijamo tim koji bi mogao imati solidnu sezonu. No, da li je to dovoljno za play off. Postoji li potrebna hemija i zadovoljstvo unutar tima. Ovo bi mogao biti veliki problem za ovu franšizu trenutno.

Oklahoma: Budućnost sada ili početak novog ‘Procesa’?

1 Trackback / Pingback

  1. Posljednji dragulj Thundera - Ostatak Sveta

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*