Philadelphia 76ers 2018-2019: Proces je evoluirao

Rivalstvo s Bostonom je došlo do vrhunca prije dvije sezone. “Rezerve” Kelta su isprašili Sixerse u playoffu. Embiid i Simmons su fantastična jezgra, no Brand je znao da mora napraviti neke promjene ukoliko želi parirati Bostonu, a i Raptorsima i Bucksima koji su tada izgledali puno jači od Sixersa.

Sezona puna preokreta je iza Sixersa. Proces je evoluirao. Elton Brand je procijenio kako je napokon vrijeme da krenu na sve ili ništa. Prestali su misliti samo na budućnost, te su se okrenuli sadašnjosti. Doveden je prvo Jimmy Butler, a nakon toga pojačali su se i Tobiasom Harrisom te tako sklopili najbolju startnu petorku u Ligi. Korak naprijed nažalost nisu napravili. Sezona Philadelphia Sixersa ne može se nazvati neuspješnom. Stigli su do Polufinala Istoka, a izbačeni su od kasnijih finalista Raptorsa. Pružili su izuzetan otpor, a na kraju ih je srušio Leonard šutom sa sirenom u sedmoj utakmici. Utavorili su se kako ponajbolja ekipa Istoka, ostavili su Harrisa, odradili vrlo dobar draft. Iduća sezona bi mogla biti “ta”.

Sezonu su završili na 3. mjestu Istoka, sa scoreom 51-31. Dolaskom Butlera, a kasnije i Harrisa postali su ponajbolja napadačka ekipa Lige. Embiid je odigrao strašnu sezonu. Etablirao se u ponajboljeg centra Lige. Izuzetno je dominantan, te je upravo on glavna figura Sixersa i u napadu i u obrani. Simmons je opet uspio dominirati bez šuta, a i Redick je odigrao sezonu karijere. Obrana je bila druga priča. Iako imaju Embiida, Simmonsa i Butlera, na papiru sjajne obrambene igrače.Po defenzivnom ratingu su točno u sredini Lige, a ekipa s toliko elitnih defenzivaca jednostavno mora bolje.

BasketballReference

Jimmy Boy!

Navijači Sixersa su dugo vremena “patili”. Tankirali su, imali katastrofalne sezone, a famozni Proces je davao navijačima nadu u “bolje sutra”. Dobro su birali na draftu, no zadesila ih je nesreća da gotovo svake godine u zadnjih nekoliko godina, Sixersi ostaju bez svog prvog picka zbog povrede. I to redovno na čitavu sezonu.

Otkako je počela sezona očekivao se trade Jimmy Butlera iz Wolvesa. Stigao je prošle godine, nakon što su Bullsi odlučili krenuti “od nule”. Dočekao ga je stari trener Thibs, te solidna mlada jezgra predvođena KAT-om i Wigginsom. No, stvari su se ispostavile puno gorim no što jesu, pa je Butler odlučio zatražiti trade iz Minnesote. Dočekao ga je tek nedavno, Sixersi su dali Šarića i Covingtona za njega, te je Jimmy napokon stigao u novu ekipu. Počeo je vrlo dobro, odrađivao je posao u oba smjera, a direktno je odlučio dva dvoboja. Na identičan način.

Kako je sezona odmicala Butler se polako počeo privikavati na igru u novoj ekipi. Sprijateljio se sa Simmonsom, no Embiid na početku nije uživao u novoj akviziciji svoje ekipe. Joel Embiid je bio neprikosnovena prva zvijezda ekipe. Novi veliki centar, MVP kandidat, ali dolaskom Butlera je malo pao u sjenu. I to mu je već zasmetalo… -“Najviše me je zasmetalo kako me koriste u napadu. Koriste me kao stretch opciju, stretch peticu, iako ove sezone šutiram samo 28% za tri poena. To je počelo nakon tradea. Nisam u dobrom ritmu, uopće ne dobija loptu dolje na postu.”- požalio se Embiid

Ubrzo Embiid je počeo dobivati više lopti, a na početku je Jimmy bio miran. No, nakon dolaska i Harrisa iz Clippersa, Butler više nije bio zadovoljan. Iako su Sixersi demantirali, Butler se izgleda opasno sukobio s Bretom Brownom. Problem je bio u načinu na koji Brown koristi Butlera u napadu. Prošlo je i to, no jednostavno Butler se jako teško uklapao u ovu ekipu. On da bi bio koristan treba loptu, navikao je potezati duge dvojke preko čovjeka u Bullsima i Wolvesima, što nikako ne odgovara stilu igre koji gaje Sixersi. Na kraju jest završio kao drugi strijelac ekipe, no nekako se znalo da će sezonu nakon ove biti u drugom dresu.

Tako je i bilo. Jimmy je završio u Heatu, ali Sixersi su zauzvrat ipak dobili nešto. Kako je Jimmy bio slobodan igrač, a Heat nije imao mjesta na capu, morali su odraditi trade. Sixersi su dobili Josha Richardsona, ponajboljeg igrača Heata prošle sezone. Fantastičan obrambeni igrač, te potpuno drugačiji tip igrača od Butlera.

Šuterska glavobolja

Možda i najviše kritika u posljednje vrijeme na svoj račun prima Ben Simmons. Odnosno na račun svog šuta. Od početka je svima bilo poznato da Ben nikada neće biti ubojit šuter, no podrazumijevalo se da razvije barem pouzdanu mid range igru. No, zasada Simmons to kategorički odbija. Čak odbija i uzeti šut na utakmici, a postaje način na koji ga neke ekipe brane je smiješan.

Većina kritičara i analitičara smatra da Ben nikada neće biti pouzdan, odnosno franšizni igrač, ukoliko ne razvije pouzdan šut. To je jednostavno preveliki feler u njegovoj igri. Pogotovo u playoffu, obrane se prilagođavaju, a ukoliko ga druge ekipe mogu kompletno ignorirati na perimetru, praktički imaju igrača više u obrani. Što je ogroman uteg za igru Sixersa. Slično misli i Kobe, koji smatra da će Simmons žaliti ukoliko ne bude radio na šutu.

-“Jednostavno mora istrenirati šut. Mrtav sam ozbiljan. Žaliti će na kraju svoje karijere ukoliko ne bude radio na šutu. Nek se zatvori u dvoranu i nek šutira. To je najbolji način.”- izjavio je Kobe.

Pomalo nevjerovatno, ali Ben Simmons nije ubacio niti jednu trojku ove sezone. Isto tako, gotovo na prste jedne ruke možemo nabrojati njegove pokušaje za tri poena, dok je izvan reketa pokušao šutirati “nevjerovatnih” 19 puta.

Ben Simmons shot chart/BasketballReference

Ben je ove kritike shvatio ozbiljno. Nedavno je produžio ugovor sa Sixersima, a isto tako otkazao je nastup na Svjetskom Prvenstvu u Kini kako bi se dodatno posvetio individualnom treningu pred sezonu. Prvi znaci govore da je napravio pametan potez. Snimka treninga pokazuje da je Simmons dobrano popravio šut.

Osim šuta, Simmons je kompletan igrač. Nikada neće biti na razini vrhunskog šutera, no ukoliko uspije dodati šut sa 4,5 metara u svoj arsenal postaje puno puno opasniji igrač. Sixersi bi uz njegov napredak mogli biti izuzetno neugodna ekipa iduće sezone.

Joel sa druge planete

Uz Nikolu Jokića trenutno najbolji centar Lige je Joel Embiid. Njih dvojica su potpuno različiti tipovi igrača, a svaki dominira na svoj način. Detaljnju usporedbu smo već napravili, a kada bi morali izabrati između dvojice, bila bi to jako teška odluka.

Direktan duel: Jokić vs Embiid

Nakon dugog mučenja i pauziranja, Embiid je napokon odigrao sezonu kakvu su očekivali od njega u Philli još od rookie sezone. Čekanje se isplatilo. Embiid je sa svojim brojkama i dominacijom morao biti u najužem krugu za MVP-a, no zbog ogromne konkurencije nije bio u najužem izboru. Ubacivao je prosječno  27,5 poena uz 13,6 skokova i gotovo dvije blokade po utakmici. Čak 5 poena više u prosjeku nego prošle godine, s tim da je odigrao gotovo isti broj utakmice. Niti ove sezone nije odigrao sve, neke je pauzirao zbog odmora, a imao je i sitnih problema s povredama. Ništa zabrinjavajuće.

Koliko je Embiid dominantan najbolje su osjetili Netsi u playoffu. Na sve su imali odgovor osim na Embiida. Kada god bi primio loptu u postu, bio je izuzetno opasan. Obično je to završavalo poenima ili odlaskom na liniju slobodnih bacanja. U sezoni je imao čak 6 utakmica sa 40+ poena, a izdvajaju se predstave protiv Hornetsa i Sunsa. Oboma je ubacio po 42 poena uz 18 skokova, s tim da je u obje utakmice šutirao dobrano preko 50% iz igre. Koncem prošle sezone kada su ispali od Bostona Embiid je izjavio kako ide na MVP nagradu.

Želim da budem MVP. Na kraju dana to deluje kao individualno priznanje, ali ako ja budem igrao bolje i tim će biti bolji. Mislim da ako budem bio izabran za najboljeg igrača ili ako budem u konkurenciji za to priznanje to znači da će tim biti na potpuno drugom nivou. Prethodne sezone smo upisali 52 pobede, što niko nije očekivao, imali smo 16 pobeda i nizu i postojala je šansa da dođemo do finala. Nećemo da promenimo pristup. Bićemo isti.”

Napredak je očit. Ove sezone je imao u ekipi i Butlera i Harrisa, ali i dalje je Embiid bio neprikosnoveni gazda ove ekipe. To je možda i razlog zašto su izgubili Butlera, no posao koji su obavili u offsezoni je fantastičan. Jedan od rijetkih igrača koji je imao lijek za Embiida je bio Al Horford, koji će sada svakodnevno na treninizima “mučiti” Embiida. Zbog toga samo može postati bolji igrač.

Boban maddness

Sredinom sezone, zajedno sa Harrisom u Phillu je stigao i naš Boban Marjanović. Koji je opet pokazao kada ima priliku za igru, nikad ne razočara. Tako je bilo i u Sixersima. Dobio je ulogu backup centra iza Embiida, a Brown ga je koliko toliko uspio dobro iskoristiti. Iako je startao samo 3 utakmice ima je solidnu minutažu, osim pred sam kraj sezone kada je Brown malo više kalkulirao s postavama. Najbolje je odigrao protiv Bullsa kojima je utrpao 18 poena, gotovo bez promašaja.

U playoffu je zabljesnuo. U prve tri utakmice bio je nerješiva enigma za Netse. Ubacivao je redom 13,16, a u trećoj utakmici je ubacio 18 poena uz 8 skokova za samo 20 minuta igre. Sixersi su lagano dobili tu treću utakmicu, a svi su bili puni hvale za Bobija. Nažalost, to nije ništa značilo Brownu te je nakon toga sve manje i manje koristio Bobana. Protiv Raptorsa jedva da je vidio parketa, ukupno je odigrao nekih 15ak minuta u 7 utakmica.

Žestoki odgovor 76ersa, Bobanov rekord!

Sada, Boban Marjanović opet ima novu ekipu. Napustio se Sixerse, te se odlučio za Dallas Maverickse. Potpisao je dvogodišnji ugovor vrijedan 7 milona $, te se pridružio Dončiću i Zingisu. On i Zingis će činiti najvišlji frontcourt duo u Ligi, a Boban bi trebao imati veliku ulogu u novoj ekipi. S Clippersima je počeo sezonu i pokazao je kako u pravom kontekstu može biti izuzetno dominantan. Igrao je dobro i u Sixersima, nakon tradea, no ipak se nije odlučio za ostanak.

Mavsi će Bobanu biti peti klub u karijeri, te postoji mogućnost da napokon dobije startnu ulogu. Uparivanje njega i Zingisa, sa Dončićem zvuči zanimljivo. Mavsi su ovdje za relativno male novce dobili u najmanju ruku solidnu opciju s klupe. Ima Bobi svoji mana, no nadamo se da će Carslie dobro iskoristiti njegove prednost

Playoff run

Philadelphia 76ers (3) – Brooklyn Nets (6), 4 – 1

Odmah na samom početku Netsi su se pokazali kao tvrd orah. Iznenadili su Sixerse u prvom meču, te odmah došli do breaka. I to su napravili na dosta uvjerljiv način. Agresivni i borbeni Netsi su iznenadili letargične Sixerse. Vrlo lako su čitali njihove napade, a prezicnom završnicom na drugoj strani lako su stvarali prednost. Na kraju se popela i na preko 10 razlike u posljednjoj četvrtini, te su meč lagano priveli kraju. Nakon toga buđenje Sixersa. Drugi meč su odigrali napadački puno bolje, te ubacili 145 poena. Nakon toga su igrali bez dominantnog Embiida koji je odmarao zbog povrede i vratili break. Četvrti meč je bio prava poslastica. Netsi su dali sve od sebe da na domaćem terenu zakompliciraju seriju. Meč je bio pun tenzija, te su Butler i Dudley isključeni. Na kraju, Embiid rješava stvar, te sa još jednom dominantnom partijom donosi ključnu gostujuću pobjedu. Zadnja je bila samo odrađivanje posla, meč su riješili već u prvoj četvrtini i na kraju lako pobjedili i zatvorili seriju.

Embiid je djelovao nezaustavljivo. Allen i Davis su se mučili zadržati Joela, koji je bilježio 24,8 poena uz 13,5 skokova. Najbolje ga je pratio Harris sa 17 poena te gotovo 10 skokova u prosjeku, a Boban je odigrao vrlo dobru seriju. U limitiranoj minutaži bilježio je 9,3 poena uz 5,3 skoka. Ugodno iznenađenje u redovima Netsa je bio Lavert koji je bilježio 21 poena, dobre partije je bilježio i Russell sa 19,4 u prosjeku.

Rezultati u seriji:

Toronto Raptors (2) – Philadelphia 76ers (3), 4-3

Puno veću borbu smo vidjeli u drugom duelu Polufinala Istoka. Raptorsi i Sixersi su išli sve do sedme utakmice, koja je odlučena na jednu loptu. Serija je bila dosta izjednačena, a nekako više su ipak pokazali Raptorsi te možemo reći da su zasluženo prošli. Kako i ne bi prošli kada su u svojim redovima imali Kawhi Leonarda. Čovjek je postigao najviše poena u jednoj seriji u posljednjih 25 godina, imao je strašne brojke, a ponekada je izgledao prosto nezaustavljivo. U posljednjem meču je ubacio za pobjedu, no uz to je postigao i 41 poen. Seriju je završio sa 34,7 poena u prosjeku, a gađao je nevjerovatnih 53,3% iz igre. Sixersi nisu imali lijeka za njega.

No, možemo reći da je ostatak ekipe opet zakazao. Kada su ostali povukli, onda su Raptorsi relativno lagano dobili, kao u petom meču kada su totalno demolirali Sixerse. Srećom, Ibaka se probudio nakon prva dva katastrofalna meča,  a velike zasluge idu i Marc Gasolu koji je uštopao Embiida. Glavni igrač Sixersa se nije naigrao niti u jednoj utakmici, Gasol ga je izvrsno držao pod kontrolom i njegove zasluge su velike u ovoj seriji.

Što reći o Procesu. Iako su doveli dva sjajna individualca, Harrisa i Butlera, čini se da su oslabili kao ekipa. Simmons je bio nevidljiv veći dio serije, ponekada bi zabljesnuo no nije bio niti blizu svoje standardne razine. Butler je odigrao još i najbolje, no njegova 1 na 1 košarka guši timsku igru. Harris je također razočara, u većini utakmica nije mogao pogoditi bazen izvana, a doveden je upravo zbog toga. Na kraju svega zaslužen prolazak Raptorsa u Finale, koji su napokon uspjeli skinuti “prokletstvo”.

Rezultati u seriji:

Što dalje?

 

Draft 2019: Matisse Thybulle (20), Marial Shayok (54)

Budući pickovi (in)* : 1. runda 2020. od Oklahome

Budući pickovi (out)*: 1. runda 2020. Clippersima

Cap space: 58.868.246 dolara

Presuda: Proces je završio, ali to ne znači da su Sixersi potpuno posloženi. Dapače, od silnih resursa na rosteru su ostali Embiid i Simmons, sjajan centar upitnog zdravlja i playmaker koji izgleda nikada neće naučiti šutirati pa će u najboljem slučaju postati Rondo 2.0. Što i nije toliko loše, ali nije ono što su Sixersi željeli. Osim njih, na rosteru su još dva igrača + dva rookieja od kojih će jedan teško zaigrati sljedeće sezone. No, to ne izgleda baš toliko loše koliko bi se moglo zaključiti. Pogotovo nakon što je Brand odradio fantastično ljeto. Jimmy Butler je odbio ugovor, što se na kraju pokazalo kao odlična odluka za Sixerse. Pustili su ga u Heatu, no zauzvrat su dobili Josha Richardsona. Sjajnog obrambenog igrača, koji je ujedno bio i najbolji strijelac Heata prošle sezone. Izuzetno zahvalan igrač, jedan od boljih obrambenih bekova Lige pridružiti će se petorci Sixersa koja će u obrani biti možda i najbolja u NBA. Brand tu nije stao. “Zavirio” je kod konferencijskog rivala Bostona i iskoristio njihovu razočaravajuću sezone kako bi privolio Horforda. Uspio je i, Al je novi igrač Sixersa. Horford je jedan od najpodcjenjenijih igrača Lige, strašno koristan u  oba smjera. Fantastičan obrambeni igrač, izuzetan napadač koji će se sjajno uklopiti s Embiidom i Simmonsom. Sada se više ne mora ni toliko trošiti na centru, već se može fokusirat na druge stvari. S ova dva potpisa, te produženjem Harrisa Sixersi su sklopili strašnu petorku. Slobodno možemo reći da su jači nego prošle sezone. S ovim promjenama možda su postali i glavni favoriti na Istoku, uz naravno Buckse, te Kelte.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*