Dvanaest Zvezdovih Davida!

FIBA

Preneseno sa: FOSmedia.me

Piše: Miloš Stijepović

Četiri dana pred početak Mundobasketa, selektor Zvezdo Mitrović je odlučio. Ovih 12 momaka će malu Crnu Goru, Davida među Golijatima, predstavljati na prvom Svjetskom prvenstvu ikada za našu zemlju

Nikola Ivanović, Derik Nidam, Petar Popović, Sead Šehović, Suad Šehović, Aleksa Popović, Dino Radončić, Nemanja Radović, Bojan Dubljević, Nikola Vučević, Marko Todorović i Milko Bjelica zadužiće opremu nacionalnog tima za zvanične mečeve na Mundobasketu i tako postati djelić istorije košarke u našoj zemlji.

No, prije nego što napišem ponešto o sezoni iza svakog ponaosob, dozvolite da potrošim par riječi o momcima koji su posljednji otpali sa šireg spiska, Ognjenu Čarapiću i Jovanu Kljajiću. Da na trenutak pokušamo da se stavimo u njihovu kožu. Da zamislimo da smo više od mjesec dana naporno trenirali, sanjajući Svjetsko prvenstvo, i da samo samo par metara od cilja ugledali kapiju koja nam se pred nosom zatvara. Teško, bolno… Kao što je, nesumnjivo, teško i bolno bilo selektoru kada im je saopštavao da su prekobrojni (kako ružan termin, poput onog ”tehnološki višak”…).

s

U kvalifikacijama za Mundobasket Ogi je lupio svoj pečat. U jednom od posljednjih mečeva, odlučujućih, protiv Turske, mladi Baranin je zablistao i sa 11 poena, bez promašaja, i sjajnom odbranom na Vilbekinu doprinio velikoj, ključnoj pobjedi u Podgorici. Odškrinuo vrata koja su za njega sada privremeno zatvorena. Nepravedno, ali, takav je ponekad sport, takav je život.

Jocova priča je drugačija. On nije igrao u kvalifikacijama, ali je suvo zlato crnogorske košarke. Svi smo se potajno nadali da će se 17-godšnji mladić naći među 12 izabranih. Blagota Sekulić se odrekao svog mjesta u avionu za Kinu kako bi Jovan dobio šansu, a on je u pripremnim mečevima dao sve od sebe da opravda kapitenovo povjerenje i pokazao da je stasao za seniorsku košarku na visokom nivou.

Ogi i Joco su veoma mladi, jedan 1. septembra, igra sudbine, na dan debija sa Grčkom, puni 21. godinu, dok drugi deset dana kasnije postaje punoljetan. Budućnost je njihova i ovo isključenje ne treba da im predstavlja poraz, već podstrek i motiv da nas jednog dana ponovo odvedu na ovo veliko takmičenje i da na njemu, u ulozi nosilaca igre, proslave svoje rođendane.

Selektor Mitrović se, dakle, opredijelio za iskustvo. I treba mu vjerovati. Treba imati povjerenja u čovjeka koji nas je odveo na Mundobasket. Koji je protekla 33 dana proveo sa ovim momcima, posmatrao ih na treninzima, razgovarao sa njima, slušao kako dišu. On zna najbolje, njegova je potonja i mora se prihvatiti i poštovati.

Ovo su igrači koje je Zvezdo odabrao:

Nikola Ivanović – U dresu reprezentacije je odigrao svoj posljednji meč, protiv Turske, na kojem je pogoršao stanje hrskavice koljena. U dresu reprezentacije će odigrati prvi zvanični meč nakon višemjesečne rehabilitacije. Duša i mozak nacionalnog tima. Iako mu fale minuti u nogama, iako je prije par dana izvrnuo zglob, iako nije dostigao prepoznatljivu formu – Džoni je sigurica! Prije povrede je u protekloj sezoni odigrao 16 mečeva između Evrolige i ABA lige, sa prosječnim učinkom od 7 poena i nešto više od 3 asistencije.

Derek Nidam – U pripremnim mečevima nije briljirao, ali nas je naturalizovani Crnogorac naučio da je čovjek za velike utakmice. Poput onog slatkog poraza od Letonaca, kada je ubacio 22 poena i čekirao nam vizu za Mundobasket.  Povratnik u Mornar je prošlu sezonu počeo u Monaku, a završio u litvanskom vicešampionu Ritasu, gdje je bilježio 12,1 poen i 4,8 asistencija po meču.

Petar Popović – Ljubimac navijača Budućnosti je prošle godine imao limitiranu minutažu u ekipi natrpanoj strancima. Cetinjanin je u ABA i Evroligi prosječno na terenu provodio oko 13 minuta, bilježivši ispod pet poena u prosjeku, dok je finiš ERSTE lige zbog povrede pratio sa tribina. Zato je evidentno da Pop gori od želje da igra i da se dokazuje, što je demonstrirao u pripremnom periodu, u kojem je bio jedan od najkonstantnijih reprezentativaca.

Sead Šehović – Prošle sezone je u dresu Budućnosti u ABA i Evroligi više vremena proveo na tribinama, nego na klupi ili parketu, ali je u ERSTE ligi, kada su se stranci nakon falimentarne sezone razišli, pokazao da još uvijek umije da igra košarku i sa 12 poena, 4 skoka i 3 asistencije po meču pomogao ”plavima” da u svoje vitrine vrate pehar namijenjen šampionu Crne Gore, nauštrb svog budućeg tima, Mornara.

Suad Šehović – Jedan od najiskusnijih igrača u našem državnom timu iza sebe nema sezonu za pamćenje. U Evroligi je postizao 3,7 poena, u regionalnoj ligi 4,4, dok je u završnici domaće lige knjižio 9,4 poena. Ni u pripremnim mečevima reprezentacije nije blistao. Ipak, selektor nije imao dilemu da će njegove karakteristike i iskustvo doći do izražaja na prvenstvu svijeta.

Aleksa Popović – Kada se pomene Aleksino ime, tendencija je da krenu potcjenjivačke fraze. Zašto, nikada neću razumjeti… Ako je neko svojim odnosom prema dresu sa državnim grbom zaslužio mjesto na Mundobasketu, to je ovaj 32-godišnjak iz Danilovgrada. A da ne pominjemo onu, sada već čuvenu, trojku protiv Letonije. Uz to, naše krilo je u formi, a u sezoni iza nas je bio jedan od najboljih igrača Lovćena sa 15,7 poena, 5,7 skokova i 2,7 asistencije u ABA 2 ligi.

Dino Radončić – Juče sam na društvenim mrežama primijetio mnogo sarkazma na račun ovog 20-godišnjaka i selektorove odluke da ga uvrsti među 12 igrača za Nanžing. Brzo smo zaboravili da se radi o mladiću koji je odbio reprezentacije Srbije, Bosne i Njemačke i srcem izabrao da nastupa za zemlju svog oca i predaka. Ali, da ne bude da mu je to jedina preporuka – kažite mi jedno krilo, koje nije na spisku, da je trenutno bolje od Dina? Ne znate? Tako sam i mislio. Dvometraš iz ”kantere” Reala je prošlu sezonu počeo u Burgosu, a završio u Mursiji, za koju je u jednom od odlučujućih mečeva za opstanak protiv Unikahe upisao 15 poena i 10 skokova. U dresu Mursije je knjižio 5,1 poen u ACB ligi i nedavno je produžio ugovor na još dvije sezone. ACB liga je ona španska, jedna od najboljih u Evropi.

Nemanja Radović – Protagonista istorijske sezone Saragose, koja je dogurala do polufinala plej-ofa ACB lige, bilježio je 9,6 poena i 4,9 poena po meču. 27-godišnjak je spreman da se na poziciji ”četvorke” minute dijeli sa veteranom Bjelicom i Dubljevićem, kada Zvezdo odluči da ga pomjeri sa ”petice”.

Milko Bjelica – Najstariji član naše reprezentacije će se od dresa sa državnim grbom (najvjerovatnije) oprostiti nedaleko od Japana, gdje je proveo posljednju sezonu. Novi igrač Mornara je bio šampion zemlje ”izlazećeg sunca” i vicešampion Azije, sa prosjekom od 13 poena i 4 skoka.

Marko Todorović – Nakon prvenstva svijeta 27-godišnji Podgoričanin neće morati na dug put prema Crnoj Gori, jer će karijeru nastaviti u Kini, u ekipi Tianžina. Marko u najmnogoljudiju zemlju prelazi kao jedan od najboljih centara ACB lige, gdje je prošle sezone braneći boje Huventuda upisivao 11,2 poena i 6,1 skok.

Bojan Dubljević – Emotivni lider i jedan od nosilaca igre ove ekipe. Dubijeva forma je od početka pripremnih mečeva konstantno u uzlaznoj putanji, što nas posebno raduje pred početak onog pravog – Mundobasketa.  Na pripremama je pokazao da na parketu može da funkcioniše zajedno sa Vučevićem, a od ovog tandema imamo ogromna očekivanja. Bojan je prošle sezone sa svojom Valensijom osvojio Eurokup i vratio je u Evroligu, a u tom takmičenju je prosječno postizao 10,4 poena i 5,6 skokova. Još bolji je bio u ACB ligi, gdje je knjižio 12,5 poena i 6,2 skoka.

Nikola Vučević – Najveća zvijezda crnogorske reprezentacije. Kada je, nakon sezone za nezaborav, Vučko izjavio da ne zna da li će igrati na Mundobasketu, jer prvo treba da riješi svoj klupski status, nevjerne Tome su automatski počele sa neosnovanim kritikama i pričama o izdaji. Zato nikada ne treba da zaboravimo da je čovjek koji je potpisao četvorogodišnji ugovor vrijedan 100 miliona dolara, umjesto da se odmori i počne pripreme za narednu NBA sezonu, u stilu svojih brojnih kolega iz Amerike, Kanade itd., odlučio da zaigra za Crnu Goru na takmičenju u kojem joj se daju male šanse da uopšte upiše pobjedu, a kamoli prođe u drugu fazu ili se bori za nešto više. O Nikolinoj sezoni u NBA je izlišno trošiti dah, prste ili mastilo: plej-of NBA lige, ”all star” meč, preko 20 poena i 12 skokova u prosjeku…

d

Ovo su momci koji će ”tiho i optimistički”, kako je selektor Mitrović najavio na početku priprema, u Kini predstavljati našu zemlju na najvećem takmičenju u njenoj istoriji. Bez velike pompe, bez muzičkih ”hitova” podrške, i, za razliku od Eurobasketa prije dvije godine, priča o medalji i pretjeranih očekivanja.

Tako je i najbolje – treba biti realan. Mi smo najmanja zemlja svih vremena na Mundobasketima, sa više nego skromnom bazom košarkaša u odnosu na protivnike. David koji će se boriti protiv Golijata. Protiv Grčke, koja je prema jučerašnjoj anketi FIBA-e , glavni kandidat za bronzanu medalju, selekcije koja u svojim redovima ima MVP-ja najjače lige na svijetu i igrače kalibra Printezisa, Kalatesa, Slukasa…. Protiv Brazila, države sa preko 210 miliona stanovnika, ekipe sa iskusnim vukovima u rosteru. Pa i tog Novog Zelanda, o kojem svi govore sa nipodaštavanjem, ali koji je u pripremnom periodu pokazao kvalitet. ”Tall Blacks-i” imaju šest učešća na Mundobasketima i jedno impresivno četvrto mjesto na svijetu 2002. godine.

Nismo mi, dakle, favoriti ni protiv koga – to je valjda svima jasno. Ali, ni David nije bio favorit protiv Golijata.

Srećno, momci! Učinite nas ponosnim, izgarajte, borite se, pokažite svijetu da je tačno da smo mali, ali da nam u grudima kuca veliko srce. Dajte sve od sebe i, ko zna, možda napravite još neko iznenađenje! Mi ćemo od kuće zdušno navijati za vas!

1 Trackback / Pingback

  1. Mundobasket 2019! - Ostatak Sveta

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*