Veliko pojačanje za Helene

Twitter/HellenicBasketball

Svetsko prvenstvo u košarci igra se od 31. avgusta do 15. septembra u Kini. U toku su pripreme svih reprezentacija, a uveliko se igraju i pripremni mečevi. U ovom tekstu ćemo ispratiti najzanimljivije.

30. avgust

Reprezentacija Grčke objavila je roster za Prvenstvo. U 12 se našao i Kostas Sloukas, koji se povredio na početku priprema. Bio je upitan do zadnjeg dana, no uspio se oporaviti. Ovo će biti veliko pojačanje za Grke koji predvođeni MVP-em Giannisom imaju velike ambicije. 12 Grka koji idu na Prvenstvo: Giannis Antetokounmpo, Thanasis Antetokounmpo, Giannis Bourousis, Nick Calathes, Giannoulis Larentzakis, Vangelis Mantzaris, George Papagiannis, Kostas Papanikolaou, Ioannis Papapetrou, Giorgos Printezis, Kostas Sloukas and Panagiotis Vassilopoulos.

 

29. avgust

Italija je također odredila svojih 12 za nadolazeće prvenstvo. Predvođeni su trojcem Datome, Bellineli i Galinari, te imaju respektabilnu ekipu. Ne za najviše domete, no sigurno mogu ugroziti puno ekipa. Srbija se svakako treba paziti meča u grupi. Zanimljivo je da je selektor Italije Saketi odlučio je svog sina poslati kući. Bryan Saketi nije uspio ući u 12, a izabrani su: Amadeo Dela Vale, Marko Belineli, Alesandro Đentile, Pol Bilja, Luka Vitali, Danilo Galinari, Danijel Haket, Arijel Filoj, Džef Bruks, Amadeo Tesitori, Avudu Abas i Luiđi Datome.

Selektor reprezentacije Rusije Sergej Bazdarević odlučio se košarkaše koji će nastupiti na predstojećem Mundobasketu u Kini, a njegv tim igraće bez najveće zvezde, Alekseja Šveda.

U Kini će dres ruske reprezentacije nositi: Jevgenij Baburin, Mihail Kulagin, Grigorij Motovilov, Andrej Sopin, Vitalij Fridzon, Semjon Antonov, Andrej Voroncevič, Andrej Zubkov, Sergej Karasjov, Nikita Kurbanov, Jevgenij Valijer i Vladimir Ivljov.

Rusija će u Kini nastupati u grupi B, gde će joj protivnici biti Argentina, Nigerija i Južna Koreja.

27. avgust

U poslednjoj proveri pred Svetsko prvenstvo Srbija je dobila Francusku, 61 – 56.

Odličnom igrom u drugom poluvremenu, izabranici Saše Đorđevića nadoknadili su – 9 sa poluvremena i tako u najboljem mogućem ozračju dočekuju SP.

Bjelica i Bogdanović odmarali su ovaj put.

U prvom poluvremenu činilo se da selektor Đorđević očigledno ne igra rezultat već isprobava različite kombinacije u odbrani i u napadu. To se i vidi. Srbija deluje bledo, nezainteresovano i bezidejno, igra se sa puno grešaka i izgubljenih lopti.

No, čim je Srbija dala gas, razlika u kvalitetu bila je očigledna.

*****

Košarkaška reprezentacija Litvanije savladala je Češku rezultatom 82 – 79, u prijateljskom meču pred SP u Kini, uz 12 poena Kalneitisa, i po 11 Kuzminskasa i Sabonisa.

Selektor košarkaške reprezentacije Litvanije Dainius Adomaitis saopštio je, nakon meča, spisak od 12 igrača za predstojeće SP na kojem nije bilo mesta za Martinasa Gebena i Zigimantasa Janavičijusa.

Za Litvaniju će na SP igrati: Arnas Butkevičijus, Rokas Giedraitis, Marius Grigonis, Paulius Jankunas, Mantas Kalnietis, Mindaugas Kuzminskas, Lukas Lekavičijus, Jonas Mačijulis, Domantas Sabonis, Renaldas Seibutis, Edgaras Ulanovas i Jonas Valančijunas.

Litvanija će igrati u grupi H sa selekcijama Australije, Kanade i Senegala.

26. avgust

Rival Srbije u grupi D, reprezentacija Italije, doživela je peti vezani poraz na pripremama.

Ovoga puta su ih savladali Novozelanđani, bilo je 88 – 82. Plus 12 iz prve četvrtine bilo je dovoljno ekipi ‘kivija’ da do kraja meča održavaju prednost i šokiraju Italijane.

Selektor Saketi je odmarao Danijela Heketa i Brajana Saketija. Najbolji u poraženom timu bio je Galinari sa 22 poena, dok je Belineli dodao 19.

*****

Greg ostaje Greg. Trener Američke reprezentacije u dobrom je raspoloženju primio novinare nakon treninga Američke reprezentacije. Bilo je dosta pitanja, a naravno najviše ih je upućeno zbog nedavnog poraza od Australije. Amerima je to bilo prvi puta u povijesti da izgube meč od “Kengura” a upravo je Popov “učenik” Patty Mills bio najbolji. Razbio je Amere u posljednoj četvrtini, ukupno im ubacio 30 poena. Pop je u svom stilu komentirao Millsovu igru. -“On me više ne brine. Tradeali smo ga…”- rekao je Pop u šali.

 

25. avgust

Jedna od posljednjih provjera prije početka Prvenstva za Srbiju. Odigrala se utakmica protiv Novog Zelanda, a Srbija je na poluvremenu vodi s 53-42. Razlika se popela skoro do 20+ u jednom trenutku, no nakon toga ipak se približavaju. Dominiraju Jokić i Marjanović koji je već dvoznamenkast. Simonović je pred kraj poluvremena nakrcao 8 poena. Sale kombinira dosta postava, no čim se obrana pritegne razlika raste. Zasada vrlo suverena predstava Srbije.

Drugi dio je počeo s puno čvršćom obranom Srbije. Novozelanđani su tek 4 minute prije kraja četvrtine ubacili svoje prve poene iz igre. Do kraja su ih nanizali 8, a Srbija je ubacila 15 poena. Razlog za brigu je opetovani pad u posljednjoj dionici. Novozelanđani su se približili i na 10 razlike, iako je u jednom trentku bilo i 20 s tendencijom i da poraste. Srećom, u prvom redu Jović i Milutinov su odbili napade Novog Zelanda, i mirno priveli utakmicu kraju. Srbija je na kraju pobijedila sa 88-78

Raduje nas što je lopta stvarno sjajno kružila u napadu. Ruke su još teške,pa se i dosta promašivalo, no raduje nas sama igra Srbije. Treba napomenuti i da su ovu utakmicu igrali bez Bogdanovića, Bjelice, Raduljice i Lučića.

24. avgust

Pop je bio u pravu. Prije samo nekoliko dana izjavio je kako su Australci jedni od glavnih favorita na Prvenstvu. “Kenguri” su to dokazali prvoj pobjedom na Amerikom u njihovoj povijesti! Australci su porazili Amere sa 98-94, a Patty Mills im je ubacio 30 poena!

OVo je prvi poraz Američke selekcije još od davne 2006. kada su ih Grci iznenadili. Imali su dosada 66 pobjeda zaredom protiv Australije, sve do ovo poraza.

23. avgust

Srbija je ponovo dobila Italijane, ovoga puta 71 – 65. No zamalo da se već upisana pobeda pretvori u poraz. Nakon sigurnog vođstva na poluvremenu od 37 – 24, i čak povećanja prednosti do +16, Italijani su krenuli na sve ili ništa pa su u samom finišu ozbiljno pripretili ‘orlovima’ serijom od 17 – 0 kada su čak i poveli sa 65 – 64, ali su srećom po selekciju Srbije tu i stali.

Serijom od 7 – 0 Srbija završava meč, a ključne poene su dali Nikola Milutinov i Stefan Jović.

Meč su propustili Vladimir Lučić i Boban Marjanović koji je bio u sastavu ali ga selektor Đorđević nije koristio.

Jedna zanimljivost sa početka meča. Na osnovu najave koju su Kinezi objavili na semaforu teško je reći ko sa kim igra….

 

*****

Košarkaši Španije su savladali Dominikansku Republiku sa 102 – 70 u meču odigranom u okviru priprema za Svetsko prvenstvo u Kini. Najefikasniji u redovima Španije je bio Ricky Rubio, koji je za nešto više od 20 minuta na parketu ubacio 20 poena, a upisao je i šest asistencija.

Braća Hernangomez – Willy (13 poena) i Juancho (11 poena, 7 skokova) bili su na nivou zadatka, kao i Marc Gasol (12 poena) i Llull (10 poena).

22. avgust

Košarkaška reprezentacija Sjedinjenih Američkih Država savladala je ekipu Australije 102 – 86 u pripremnoj utakmici pred Svetsko prvenstvo. Meč je odigran u Melburnu na Marvel stadionu pred preko 50.000 ljudi.

Australija se sjajno držala gotovo do sredine drugog poluvremena kada su se Ameri odlepili i na kraju obezbedili pobedu.

Kapiten Kemba Voker je bio najefikasniji sa 23 poena, Majls Tarner je imao 15 uz 14 skokova. Peti Mils i Kris Goulding su kod Australije imali po 19, a bivši igrač Partizana Džok Lendejl je kao starter upisao 10 poena i sedam skokova.

Publiku je i ovoga puta zabavljao selektor SAD, Greg Popovič koji je u momentu kada je njegov tim gubio sam otrčao po jednu izgubljenu loptu koja je završila u autu:

*****

Reprezentacija Srbije skočila je na prvo mjesto favorita za osvajanje Prvenstva. Amerikanci su pali na drugo mjesto, no Pop zna da opasno ne dolazi samo od Srbije. Španjolci su kompletirali vrlo dobar roster, a Pop je odlučio izdvojiti i iskusne Australce. “Kenguri” su imali dosta izostanak. Nema najveće zvijezde Simmonsa, no ostatak rostera sadrži nekoliko vrlo dobrih NBA igrača. U prvom redu tu su Ingles i Mills, te Bogut, a još igraju i Dellavadova i Jock Landale donedavni Partizanov centar. Pop smatra da su Australci prava prijetnja. -“Australci su jako velika prijetnja. Sigurno jedni od glavnih favorita”- rekao je Pop. Iako bez Simmonsa Australija ima zanimljivu ekipu, te bi se lako mogli umiješati u borbu za jednu visokih pozicija.

21.avgust

Po pitanju otkaza, najviše su “patili” Amerikanci. No, Kanađane možemo svrstati odmah iza njih. Nick Nurse je na preliminarnom popisu imao čak 17 NBA košarkaša. Sada je ostao na dvojici. Centar Magica Kam Birch i bek Raptorsa Isiah Briscoe jedini su NBA igrači koji će nastupati za Kanada na nadolazećem prvenstvu. Posljednji u nizu koji je otkazao je Corey Joseph.


Samo neki koji su otkazali: Tristan Thompson, RJ Barret, Jamal Murray, Shai Gilgeous Alexander, Andrew Wiggins, te Kelly Olyinik. Nurse i dalje na raspolaganju ima solidnu ekipu, s nekoliko dobrih Euroligaških igrača, od kojih najviše iskače Kevin Pangos.

20. avgust

Reprezentacija Srbije krenula je put Kine. Nakon osvojenog Acropolis kupa odigrati će još tri pripremne utakmice prije početka prvenstva. Nažalost, Saletu su roster krojile i povrede. Prvi koji se povredio je Miloš Teodosić, a protiv Turske koljeno je povredio i Dragan Milosavljević. On je bio i posljednji koji ih je pozdravio prije puta i poželio im sreću na Prvenstvu.

Priključio se Vladimir Lučić koji će se izgleda uspjeti oporaviti, te s tim Sale zatvorio roster. Na Prvenstvo idu: Stefan Jović, Vasa Micić, Bogdan Bogdanović, Marko Gudurić, Marko Simonović, Vladimir Lucić, Nemanja Bjelica, Stefan Birčević, Nikola Jokić, Nikola Milutonov, Boban Marjanović i Miroslav Raduljica.

18. avgust

Srbija je osvojila Akropolis kup. Pobedila je Grčku sa 85 – 80, nakon produžetka. Ključne poene postigao je Marko Gudurić sa linije slobodnih bacanja, nakon što je osvojio loptu u odbranu i fauliran pri šutu za tri poena.

Nakon regularnog dela je nerešeno, iako je Srbija nakon velikog preokreta bila bliža pobedi. Grci su napraivili 8 – 0 u poslednjom minutu i tako na 12 sekundi do kraja stigli do 72 – 72, trojkom Thanasisa Antetokoumpa.

Srbija je potpuni preokret napravila u drugom poluvremenu, kada je strpljivom i skoncentrisanom igrom lagano topila prednost domaćih. Defanzivno su igrači Saše Đorđevića bili na odličnom nivou, udvajali su Giannisa koliko su mogli, a Grčki selektor iako je dugo držao MVP-a NBA lige, Calathesa, iskusnog Bourusisa na terenu, nije imao rešenja za Srbiju. Giannis je leteo kao lud, lepio blokade, no i to nije bilo dovoljno jer Milutinov je dominirao pod košem, a Bogdanović i Bjelica su proradili i trojkama su doneli preokret. Da nemaju Giannisa, Grci bi bilo jedan prosečan tim.

Grci su vodili na poluvremenu, 38 – 31. Apsolutno su izdominirali prvo poluvreme, a Giannis Antedokoumpo je bio nezaustavljiv. Krenuli su furiozno kada su zatvorili ekipu Srbije koja nije imala rešenja ni u napadu ni u odbranu. Bogdanović je uspeo da dovede meč u egal, a pred kraj druge četvrtine videli smo i nekoliko dobrih akcija srpskih bekova i centra Milutinova koji je postigao 6 vezanih poena.

Srbija na ovom meču igra bez Jokića kojeg selektor odmara na ovom meču.

17. avgust

Srbija je na Akropolis kupu demolirala Italiju, na kraju je bilo +32 za ‘plave’, 96 – 64.

Posle nešto sporijeg prvog perioda, izabranici Aleksandra Đorđevića su u drugoj četvrtini dodali gas, spustili se u stav, kontrolisali rekete – posebno protivnički – počeli i da pogađaju i već tada su krenuli ka pobedi.

Najbolji u pobedi Srbije bio je Nikola Jokić, koji je postigao 20 poena. Bio je nerešiva enigma za Italijane, prosto nezaustavljiv. Pratio ga je Bogdan Bogdanović sa 15, kojem ovo nije bilo najsjajnije šutersko veče (3 trojke iz 11 pokušaja). Dvocifreni su  bili i Nemanja Bjelica, Marko Gudurić i Boban Marjanović sa po 13, kao i Vasilije Micić sa 11.


Srbija – Italija 96:64 (14:15, 31:17, 24:17, 27:15)

Srbija: Simonović 8, Bogdanović 15, Bjelica 13, Raduljica 0, Birčević 0, Jokić 20, Milutinov 3, Micić 11, Gudurić 13, Jović 0, Marjanović 13.

Italija: Dela Vale 9, Belineli 16, Đentile 11, Biliga 6, Vitali 6, Filoj 0, Bruks 3, Tesitori 2, Riči 0, Abas 9, Bags 2, Datome 0.


U redovima ekipe Romea Saketija istakao se Marko Belineli sa 16 poena, a pratio ga je Alesandro Đentile sa 11.

*****

U prvom zvaničnom pripremnom meču za Svetsko prvenstvo u Kini reprezentacija SAD je pobedila Španiju sa 90 – 81.

Kemba Walker predvodio je SAD sa 11 poena, 6 skokova i 8 asistencija, a sjajno je dirigovao igrom zajedno sa Da’Aronom Foxom, drugim playem u timu Gregga Popovicha. Najefikasniji bio je Donovan Mitchell sa 13 poena, a Kris Middleton dodao je 12. Amerikanci su pogodili čak 11 trojki iz 19 pokušaja.

Kod Španaca je najefikasniji bio Marc Gasol sa 19 poena, dok je Ricky Rubio odigrao sjajno sa 16 poena, 7 asistencija i 5 ukradenih lopti.

16. avgust

Reprezentacija Srbije na Acropololis Cupu održati će jednu od posljednjih i glavih provjera prije početka prvenstva. Na tradicionalnom turniru nastupa domaćini Grci, Italijani, te prvi protivnik Srbije, Turska. Utakmica je počela u 17 sati,a Srbija je pokazala dominantnu predstavu i pobijedila sa 87-72.

Nakon prve četvrtine Srbija je pokazala sjajnu igru i vodi sa 25-18. U drugoj dionici Srbija je zaigrala još jaču obranu,. Turci su imali problema da zabiju, a u jednom trenutku više od 4 minute nisu ubacili koš iz igre. Gudurić je dominirao u tranziciji, a šut je služi cijelu ekipu, pogotovo Bogdana koji ima trojke 3/3. Jović i Micić su sjajno razigravali, a u prvoj dijelu Srbija je imala čak 13 asista. Na poluvremenu Srbija vodi sa 44-36.

Saletovi izabranici su iz svlačionice izašli spremni i još su dodatno stisnuli gas nakon odmora. U prvih 5 minuta Turci su uspjeli uputiti samo 4 šuta na koš. Obranom i tranzicijom lomili su protivnika i pokazali sjajnu partiju. Joki je bio odličan, upisao je double double sa 18 poena i 10 skokova, a odličnu partiju odigrao je i Micić. Imao je 6 asista a on i Jokić imali su sjajnu suradnju.

Nakon Acropolis Kupa Srbi će se zaputiti u Kinu, gdje će odigrati još 3 pripremne utakmice prije otvaranja Prvenstva s Angolom.

Košarkaška reprezentacija Crne Gore poražena je na turniru u Lionu od domaće Francuske u prvom pripremnom meču za Mundobasket u Kini, rezultatom 80 – 72.

Najefikasniji u CG timu sa po 12 poena bili su Vučević i Dubljević, a pratio ih je Nidam sa 11. U redovima Francuske izdvojili su se Batum sa 18 i Furnije sa 17 koševa.

15. avgust

Košarkaška reprezentacija SAD izgubila je pripremni meč od tima koji čine košarkaši koji igraju u G ligi i inostranstvu. Ekipa koju vodi Jeff Van Gundy je posle deset minuta igre pobedila sa 36:17, a evo i njenog sastava:

Kako prenose pojedini američki mediji, to je bio zapravo drugi poraz koji je selekcija SAD pretrpela tog dana.

Aktelni svetski prvaci u petak će imati pravu proveru, kada će odigrati pripremni meč protiv Španije.

12. avgust

I u revanšu u Caunasu, selekcija Srbije bila je bolja od Litvanaca. Bilo je 95 – 91, a blistao je Bogdan Bogdanović sa 27 poena (10/16 iz igre, 5/9 trojke) i 5 asistencija uz odlučujuće koševe za pobedu.

Sjajni su bili Nikola Jokić (14 poena uz po 5 skokova i asistencija) kao i Nemanja Bjelica sa 11 poena uz važne koševe u trenucima kada su Litvanci imali inicijativu. Dvocifren je bio i Miroslav Raduljica sa 10 poena, dok je Vasilije Micić podelio 7 asistencija.

U narednom delu priprema srpski tim igraće u Atini tradicionalni Akropolis kup, na kojem će mu, osim selekcije domaćina, rivali biti timovi Turske i Italije.

11. avgust

Košarkaška reprezentacija Srbije pobedila je selekciju Litvanije u beogradskoj Štark Areni 72 – 68, nakon sjajne serije u poslednjoj četvrtini susreta.

“Mnogo je ponosa u obe reprezentacije, mnogo titula, mnogo medalja. Ne postoje prijateljske na ovom nivou”, rekao je selektor Srbije Đorđević, i tako samo istakao koliko je borbenosti viđeno na ovom meču.

Litvanija je bolje otvorila meč, povela sa 15 – 3, u tom trenutku petorci Srbije falila je energija, odbrana nije funkcionisala, a u napadu su delovali bezidejno.

No, malo po malo Srbija je topila prednost da bi u trećoj četvrtini poveli, a u poslednjoj četvrtini napravili seriju od 11-1 (postava Jović, Jokić, Bogdanović, Milosavljević, Bjelica) za potpuni preokret i pobedu.


Srbija – Litvanija 72 – 68 (14 – 23, 20 – 17, 22 – 19, 16 – 9)

Hala: Štark arena, 18.150 navijača

Srbija: Teodosić, Simonović, Bogdanović 18, Bjelica 15 (4 sk), Lučić 6, Milosavljević 3 (4 sk), Raduljica, Birčević, Jokić 13 (6 sk), Milutinov (4 sk), Micić 5, Gudurić 2, Jović 4, Marjanović 6


Bogdanović je bio najefikasniji sa 18 poena, pratio ga je Bjelica sa 15, dok je Jokić, koga je publika u nekoliko navrata ohrabrila ovacijama, meč završio sa 13 poena. Nemanja Bjelica je na ovom meču pokazao kako je pravi lider ovog tima, podsetio je na Dejana Bodirogu i njegovu lakoću igre u pojedinim momentima.

Kada je Srbija igrala dobru i pravu odbranu, bilo je rezultata – to je osujećivalo protivnika, i iz toga su se izrodile vrlo brze, efikasne i atraktivne akcije u napadu.

 

Sjajno veče pokvario je peh Miloša Teodosića, koji je u uvodnim minutima meča obnovio povredu stopala zbog koga je izgubio praktično celu prošlu sezonu u NBA ligi.

10. avgust

Košarkaši SAD odigrali su tradicionalnu utakmicu između ‘plave’ i ‘bele’ ekipe u Las Vegasu – za prve su igrali košarkaši od kojih se očekuje da budu nosioci, dok su u drugom nastupali rezervni igrači

Kao što se očekivalo, ‘plavi’ tim je na kraju izašao kao pobednik, bilo je 97 – 78, a najefikasniji bio je Tatum sa 17 poena. Walker je ubacio 14, dok je Fox postigao 13, uz tri skoka, asistencije, za 15 minuta.

*****

A Grci su na krilima Giannisa Antedokoumpa (19 poena, 8 skokova) slavili nad Mađarima sa 83 – 59. Efikasni su bili i Bourusis sa 10 poena, dok je Perl kod Mađara dao 12 poena.

“Nisu samo poeni – on je svuda. Skok, odbrana, rampe“, rekao je selektor Grčke za Giannisa.

*****

Italija, protivnik Srbije u grupnoj fazi u Kini, ispustila je +15 protiv Rusa da bi na kraju izgubila 70 – 72 u okviru Verona kupa. Fridzon je bio najefikasniji sa 16 poena, a postigao je i odlučujuću trojku u finišu. 16 poena dao je i Nikita Kurbanov, Gentile je dao 13 poena, dok je u debiju za ‘azzure’ Marco Bellineli dao 11 poena.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*