Za čistu desetku: U kakvoj formi Srbija dočekuje SP!

Fadeaway World

Srbija će na predstojećem SP u Kini da se bori za zlatnu medalju. Prema procenama svih, upravo je Srbija a ne SAD najveći favorit za osvajanje najsjajnijeg odličja. Nikada nije bila bliža tome.

Srbija prva, iznenađenje na trećoj poziciji!

Košarkaška reprezentacija Srbije okupila se 18. jula u Beogradu kako bi počeli pripreme za Svetsko Prvenstvo. Očekivanja su odmah u startu bila velika, jer sve najveće zvezde su potvrdile svoj nastup. Sale je na širem spisku imao 18 imena koja su se pojavila na pripremama: Miloš Teodosić, Stefan Jović, Vasilije Micić, Bogdan Bogdanović, Dragan Milosavljević, Marko Gudurić, Aleksa Avramović, Dejan Todorović, Vladimir Lučić, Marko Simonović, Nemanja Bjelica, Milan Mačvan, Stefan Birčević, Nikola Jokić, Miroslav Raduljica, Nikola Milutinov, Boban Marjanović i Ognjen Kuzmić. Kuzmić je nažalost svoje pripreme završio i prije nego što su počele, zbog teške saobraćajne nesreće. Umesto njega pozvan je Nikola Jovanović iz Zvezde. Kuzmić se srećom jako dobro oporavlja, te bi čak mogao biti spreman i nadolazeće sezone.

Pripreme su počele pobedom protiv Borca iz Čačka, a nakon toga odigrali su meč sa Fincima i dva puta sa Litvom prije polaska u Grčku na Akropolis kup. Prvi “rezovi” su bili malo iznenađujuće Nikola Kalinić  i Nemanja Nedović. Obojica standardni reprezentativci. No, Sale je odlučio kako će biti bolje bez njih, a prije puta u Grčku otpali su još Aleksa Avramović, Todorović i nešto ranije Milan Mačvan koji još uvijek nije 100% spreman nakon povrede. Sale mu je dopustio odlazak u Japan kako bi se priključio pripremama svoje nove ekipe.

Najveći gubitak je izostanak našeg kapitena Miloša Teodosića. On također nije išao u Grčku jer je obnovio povredu stopala. Odmah na prvu se vidjelo da je povreda teže prirode, te da od SP-a nažalost neće biti ništa za Tea. U Grčkoj doživeli smo još jedan udarac. Gagi Milosavljević je povredio koleno, te je za njega također Prvenstvo završilo i prije nego što je počelo.

PREDNOSTI SRBIJE

Pobednički mentalitet i timski duh

Koliko god nam se činilo da je reprezentacija Srbije krcata zvezdama i imenima, njihova najveća prednost je timski duh. Svi za jedan jedan za sve, deviza je kojom već generacija košarkaša iz naše zemlje kreću na velika takmičenja. Uostalom, za nije Aleksandar Đorđević upravo zahvaljujući tome stigao do evropskog srebra pre dve godine kada je, po nekima, igrao sa ‘trećim timom’.

Uostalom, koliko poštovanja postoji između mladih i starih igrača koji su branili boje Srbije i nekada Jugoslavije pokazuje i ovaj dokumentarac:

Spoj iskustva i znanja

Bogdanović, Jokić, Bjelica, Jović, Simonović, Raduljica, Birčević imaju godine zajedničkog igranja u reprezentaciji iza sebe. Beli i Bogdan su saigrači u Kingsima, a neki su igrali zajedno u domaćim klubovima, kao i u inostranstvu (Jović i Lučić u Bayernu). Sale ima odlian spoj košarkaških znalaca za zavidnim iskustvom iz NBA, Evrolige, i sa čak tri srebra osvojena na najvećim takmičenjima.

Individualni kvalitet

Srbija u svojim redovima ima najboljeg centra na svetu (Jokić), najiskusnije i najperspektivnije evropske playeve (Jović i Micić), nekadašnjeg MVP-a Evrolige (Bjelica), nekada MVP-a All Stara za rookie igrače (Bogdanović), dakle – mnogo mnogo individualnog kvaliteta i igrače koji su u stanju da rešavaju situacije 1 na 1, i da rešavaju utakmice.

MANE SRBIJE

Nema Teodosića

Odsustvo Miloša Teodosića po nekima neće ostaviti dubokog traga na igru reprezentacije Srbije. Što je verovatno i tačno jer Teo je van igračkog ritma i zbog trenutno povrede ne bi bio 100 % spreman. Jović, Micić pa i Bogdanović odlične su opcije za broj jedan i tu Sale nema dileme. No, Teo je Teo. Dovoljno je samo minut njegove magije da se protivnik slomi… Nekad je to pogodak za pobedu (Garbajosa, ne ljuti se), ili je Teova motivacija (‘ajmo kući’ i urlanje na saigrače protiv Brazila, 2014), upravo ono što je svakom treneru potrebno da ima na terenu. Svoju produženu ruku. Faliće nam Teo.

Izgubljene lopte i penali

Iako je Srbija delovala sjajno u pripremama, Sale je dosta koristio te utakmice kako bi uigrao ekipu. Plod neuigranosti i takvog pristupa bio je veliki broj izgubljenih lopti. Ono što je dodatno zabrinulo Sašu Đorđevića jeste i veliki broj promašenih penala. Ako se setimo, 2017 upravo su u finalu promašeni penali Kuzmića odlučili borbu za zlato.

Fizička sprema

“Sve ovo vreme postoji razlika u fizičkoj pripremljenosti jednog dela igrača koji su prošli kroz timske pripreme i drugog dela igrača koji nisu prošli kroz to, nego su imali privatne pripreme“, kazao je Đorđević nakon poslednje pripremne utakmice protiv Francuske, i naglasio šta vidi kao jedan od izazova tokom SP.

Nadamo se da ćemo kako protiče prvenstvo da svedemo tu razliku na što manji nivo, jer je očigledno da će biti ključ. Kao što od početka ovih šest godina pričam, fizički i atletski moramo da budemo dominantni da bismo došli do rezultata koje priželjkujemo i zbog kojih radimo svakog dana“.

Sa kojim timom ide Srbija

Navesti sve igrače sa podacima

Košarkaška reprezentacija Srbije je otputovala u Kinu, zvanično predvođena novim kapitenom – Miroslavom Raduljicom. Iskusni centar je dobio tu čast pošto je skoro izvesno da na Svetskom kupu neće nastupiti prvi nosilac trake, Miloš Teodosić. Raduljica je jedan od igrača sa najdužim stažom u reprezentaciji a u kvalifikacijama odigrao je sve mečeva za Srbiju i time dao veliki doprinos plasmanu na SP.

On je bajker, ‘kineski špijun’, i novi – kapiten Srbije!


Pregled svih prijateljskih mečeva

  • Borac Čačak 97 – 66
  • Finska 95 – 75 (Milosavljević 11 p, 5 sk, 5 as, Jović 12 p, 6 as, Raduljica 8 p, 5 sk, Teodosić 7 p, 7 as)
  • Litvanija 72 – 68 (Bogdanović 18 p, Bjelica 15 p, 4 sk, Jokić 13 p, 6 sk)
  • Litvanija 95 – 91 (Bogdanović 27 p, Jokić 14 p, Bjelica 11 p, Raduljica 10 p)

Akropolis kup, Atina:

  • Turska 87 – 72 (Jokić 18 p, 11 sk, Bogdanović 17 p, Birčević 13 p, Gudurić 11 p, 4 sk)
  • Italija 96 – 64 (Jokić 20 p, 4 sk, 4 as, Bogdanović 15 p, 5 sk, Bjelica 13 p, 7 sk, Gudurić 13 p, 4 sk, 4 as, Marjanović 13 p, 7 sk, Micić 11 p, 5 as, 4 sk)
  • Grčka 85 – 80 (Bogdanović 28 p, 7 sk, 4 as, Bjelica 18 p, 14 sk, 4 as, Milutinov 14 p, 4 sk)

Šangaj kup:

  • Italija 71 – 65 (Bogdanović 15 p, 3 sk, Jović 11 p, Milutinov 10 p, 7 sk, Bjelica 8 p, 6 sk, Gudurić 8 p, 4 sk)
  • Novi Zeland 88 – 78 (Milutinov 19 p, 4 sk, Marjanović 17 p, 4 sk, Jović 13 p, 5 sk, 4 as, Jokić 8 p, 11 sk, 5 as)
  • Francuska 61 – 56 (Raduljica 13 p, Gudurić 9, Jović 8 p, 4 sk, 4 as, Jokić 5 p, 8 sk)

Najava grupe

Srbija igra u okviru grupe D, gde su joj rivali Italija, Angola i Filipini. Evo i rasporeda:

GRUPA D

1. kolo – subota, 31. avgust

09.30 Angola – Srbija

13.30 Filipini – Italija

2. kolo – ponedeljak, 2. septembar

09.30 Italija – Angola

13.30 Srbija – Filipini

3. kolo – sreda, 4. septembar

09.30 Angola – Filipini

13.30 Italija – Srbija

Grupa D – Srpsko kolo ispred italijanske tarantele

1 Trackback / Pingback

  1. Mundobasket 2019! - Ostatak Sveta

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*